Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Fas Mutfağı (2 adet - 33,060 defa bakıldı)

Fas Mutfağı


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Fas Mutfağı

Saadet
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc39438
Gönderme Tarihi: 14.Ağu.2009
6,100 defa indirildi / yazdırıldı




https://www.lezzetsirri.com

Kuzeybatı Afrika'da yer alan Fas'ın mutfağı gerek çeşni gerekse çeşit açısından çok zengin, kendine özgü ve rafinedir. Taze ve kuru meyvelerin büyük bir özenle kullanıldığı Fas Mutfağı şekerle tuzun karıştığı nadir lezzetlerden biridir.
Fas Mutfağı genelde ete, balığa ve sebzeye dayanır. Et olarak kuzu, koyun, tavuk ve güvercin eti tüketilir. Hem Akdeniz hem de Atlantik Okyanusu'na 2000 km. kıyısı olan Fas'ta balık ve deniz ürünleri de çok değişik şekillerde hazırlanarak tüketilir. Tavada, ızgarada, fırında ve tencerede değişik tekniklerle pişirilen balık ve ve deniz ürünleriyle kuskus* da yapılır. Bu balıklı kuskus Kuzeybatı Afrika Ülkelerinde yalnızca Fas'ta yapılır. Yukarıda da belirttiğim gibi, Faslılar kuzu ve koyun etini, tavuk etini taze ve kuru meyvelerle pişirir. Bu yemeklere şeker de ilave edilir. Taze meyve olarak en çok ayva kullanılır. Çok kullanılan kuru meyveler ise kara erik kurusu ve kuru üzümdür. Kara erikli tavuk veya kuru üzümlü kuskus Faslıların en lezzetli yemeklerindedir. Fas'ta en az 6-7 değişik şekilde kuskus yapılır. Kuzu etli, tavuk etli, sebzeli ve tabii kuru üzüm ve tarçınla yapılan tatlı kuskus gibi.
Fas'la çok çeşitli ve bol sebze yetişir. Faslılar sebzeyi et, tavuk ve balık ile pişirdikleri gibi yalnızca soslu sebze olarak da tüketirler. Tabii çeşitli sebzelerden çiğ olarak hazırladıkları çeşit çeşit salataları da unutmamak gerekir. Salatalarda en çok kullanılan sebzeler, salatalık, patlıcan, dolmalık biber, turp, karnabahar ve kabaktır. Ayrıca domates de salata ve giriş yemeği olarak çok tüketilir. Zeytin Faslıların hem yemeklerinde hem de salatalarında kullandıkları çok önemli bir besin maddesidir.
Faslılar çok ekmek yerler. Özellikle kara ekmek tüketen Faslılar, bayramlarda ve özel günlerde beyaz ekmek yerler. Bu ekmeğin içine buğday taneleri koyup üzerini de süslerler. Faslılar günümüzde hala ekmeklerini evde yapmayı tercih ederler. Ekmeği evde yoğurup, pişmesi için fırına gönderirler.
Tatlılar Fas'ta genelde çeşitli "kuru pasta" lardır. Kurabiye de diyebileceğimiz bu tatlılar iki çeşittir. Çay ile yenen içi badem ezmesi ile doldurulan "Kaab elghzal" denen çeşitlerle, üzerine bal dökülerek daha tatlı olarak hazırlanan ve kahve ile yenen tatlılardır. Tabii badem tüm Magrib Ülkelerinde olduğu gibi, Fas'ta da tatlıların en vazgeçilmez temel malzemesidir.
Fas Mutfağı'nın en ünlü yemeklerinden biri "Pastilla"dır. Bu baklava hamuru ile yapılan bir nevi tatlı ve tuzlu börektir. Geleneksel olarak yalnızca bayramlarda ve özel günlerde yapılır. Bu özel tatlı börek, çekilmiş badem, kuru üzüm, tarçın, bal, maydanoz ve güvercin veya tavuk eti ile yapılır.
Faslıların sabah kahvaltıları hafiftir. Kahvaltıda, genel olarak, tereyağı, ekmek, reçel ve bal yerler. İçecek olarak ise çay, kahve veya sütlü kahveyi tercih ederler.
Fas'ta en önemli yemek öğle yemeğidir. Faslılar günümüzde bile öğle yemeği yemek için evlerine dönerler. Öğle yemeği giriş, temel yemek ve tatlıdan oluşur. Giriş yemeği çorba veya çeşitli salatalardır. Ana yemek beyaz veya kırmızı et ve sebzeden oluşur.
Tatlılar ise genelde badem ezmesi veya cevizle yapılan tatlılardır. Meyve her yemekten sonra mutlaka yenir.
Akşam yemeği hafif bir yemektir. Genellikle bu öğünde, nohut, mercimek veya bakla ile yapılan çorbalar içilir. Arkasından da krep veya börek gibi hamur işi veya kuskus yenir. Tabii bu kuskusun yanında et ve sebze yoktur.
'Kuskus bizim ülkemizde bilinen yuvarlak makarnalar değildir. Kuskusun ana maddesi irmiktir. Kuzey Afrikalılar irmiği ıslatılmış elleri ve un ile çalışarak özel bir yöntemle yumuşatır ve değişik irilikte kuskus elde ederler. En iyi kuskus en ince olandır. Tabii artık kuskus geleneksel şekilde yalnızca evlerde yapılmamakta, aynı zamanda bir gıda maddesi alarak sanayide de üretilmektedir. Günümüzde kuskus Batı Avrupa Ülkeleri pazarlarında bol miktarda bulunmaktadır.


Fas Mutfağı ve Yemek Kültürü

gül
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638
Şehir: izmit
Kısa URL: https://ml.md/lc178171
Gönderme Tarihi: 12.Haz.2024
288 defa indirildi / yazdırıldı




https://www.cumhuriyet.com.tr

Fas mutfak kültürü Berberilerden, Araplardan, Endülüslerden, daha sonra Osmanlı’dan, İspanya ve Fransa’dan etkilenen kozmopolit bir mutfaktır. Etin, deniz ürünlerinin, sebzenin ve kuru meyvelerin aynı oranda sevilip, tüketildiği Fas lezzet çeşitliliği bakımından gerçek bir cennet. Çeşit çeşit baharatın, taze ve kuru meyvelerin sıklıkla kullanıldığı Fas mutfağı dünyanın en egzotik mutfaklarından biri.
Çeşit çeşit baharatın bulunması, şeker ve tuzun birlikte kullanılması, taze ve kuru meyvelerin bol olması, doğal sıkma zeytinyağının kullanılması, Fas mutfak kültürü adına en önemli özelliklerdir. Bu mutfağın temelini et, deniz ürünleri ve sebze oluşturmaktadır. Fas mutfağında Akdeniz ikliminde yetişen her türlü sebze ve meyve bulunmaktadır. Et olarak deve, dana, koyun, kuzu, tavuk ve tavşan eti kullanılmaktadır.
Hem Akdeniz’e hem de Atlantik Okyanusu kıyısı olduğu için balık ve deniz ürünleri açısından da oldukça zengin bir ülkedir. Baharat olarak safran, zencefil, nane, zerdeçal, anason, kimyon, karabiber, acı biber, kişniş ve susam oldukça yoğun kullanılmaktadır. Fas mutfağında bu kadar çok malzemenin bulunması aynı tür yemeklerin farklı ürünlerle yapılmasını ve çeşitliliğin çok olmasını sağlıyor.
Faslılar çok ekmek tüketen bir toplumdur. En çok tükettikleri ekmek türü kara ekmektir. Bayramda ve özel günlerde üzerini süsledikleri beyaz ekmekleri yerler. Faslılar günümüzde hala ekmeklerini evlerinde yapmaktadır. Fas’ta günümüzde bile elle yemek yemek oldukça yaygındır. Fas halkı üç parmakla yemeyi tercih ediyor. Faslıların sabah kahvaltılarıda ekmek, tereyağı, reçel ve bal tüketirler. Bunun yanında içecek olarak çay ve kahve tercih ederler.
Fas için en önemli öğün öğle yemeğidir. Faslılar öğle yemeği için işlerinden evlerine gelirler. Öğle yemeği giriş, ana yemek ve tatlıdan oluşur. Giriş çorba, çeşitli salata ve mezelerdir. Ana yemek et ve sebzeden oluşur. Tatlılar ise genellikle badem ezmesi ve cevizden yapılan tatlılardır. Her yemekten sonra mutlaka meyve yerler. Akşam yemeklerinde genellikle bakliyat ile hazırlanan çorbaları tüketirler. Fas mutfağına ait yemekleri tatmak isteyenler evde kendi imkanlarıyla rahatlıkla yapabilir. İşte en sevilen 2 tarifi…
Tajin, Fas mutfağından en sevilen ve en bilinen yemeğidir. Adını piştiği kubbeli kil kaptan almaktadır. Baharat, sebze ve et uyumunun tabağa yansıması ile akşam yemeklerinin favorisidir. Tajin aynı zamanda net bir tarifi olmayan, çoğu kişinin kendine göre farklı malzemelerle yorumladığı bir yemektir.
Fas mutfağında çorba denildiğinde ilk akla gelen yemek, harira çorbasıdır. Kuzu eti, nohut, yeşil mercimek, kereviz ve domates ile hazırlanan harira çorbası, birbirinden lezzetli baharatlarla zenginleştirilip servis edilir.







Fas Mutfağı Tarifleri Diğer Konular



(2 adet Fas Mutfağı 33,060 defa bakıldı)

1 2

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort