|
Evde Tarhana |
|
-BMW-
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.04.2006
Mesajlar: 164 Şehir: Niğde |
Kısa URL: https://ml.md/lc2075
Gönderme Tarihi: 17.Nis.2006
3,926 defa indirildi / yazdırıldı
|
Un
3-4 kg domates
1 kg süzme yoğurt
1 adet mayalı ekmek hamuru
1 demet maydanoz
1/2 kg sivri biber (tatlı ya da acı olabilir)
2 demet taze nane
Tuz
Domates, biber, maydanoz ve taze naneyi yıkayıp, ince ince doğrayın. Buna mayalı ekmek hamuru, yoğurt ve tuzu ilave edip kanştırın. Ayva kabuğu da katarak hoş kokulu ve mayhoş bir tat elde edebilirsiniz. Elenmiş un ile katı bir hamur yapın, cam veya çelik bir kaba koyup üzerini kapatın ve 6-7 gün bekletin. Hergün yoğrun, sulanırsa un ilave edinr. Süre dolunca bir örtü üzerine küçük parçalar halinde dökülün. Biraz kuruyunca daha da ufalayın. Son olarak kevgirden geçirip gölgede iyice kurutun. Bez bir torbaya koyup saklayın.
ML® Bahar Tarhanası için tıklayın
|
Tarhana |
|
neyzen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 26.10.2006
Mesajlar: 169
|
Kısa URL: https://ml.md/lc8221
Gönderme Tarihi: 30.Ekm.2006
4,480 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 kilo un
500 gram taze acı biber
500 gram irmik
500 gram soğan
500 gram mayalık ekmek hamuru
1 su bardağı sadeyağ
2 kilo yoğurt
1 kilo sığır eti
2 kilo domates
Bir kap içinde bir bardak yağla ince kıyılmış yarım kilo soğan kavrulur, iki kilo domates,, biber, 'bir kilo kaynamış et piştikten sonra kalan su kavrulan soğana katılır. İyice suyunu çekince büyük bir tencereye süzülür, torbada süzülmüş,- suyu çıkmış yoğurt, yarım kilo maya, irmik, un hepsi bir arada yoğrulur. Koyu hamur haline gelir. Her gün iki defa yoğrulup alt üst edilir, ağzı kapanır, bir hafta sonra küçük parçalara bölünerek temiz bez üzerine yayılır. Bir kaç saat sonra yoklanır. Fazla kurumadan yuvarlanır, ovalanır, elenir ve torbalara konularak saklanır.
|
Evde Tarhana |
|
Karakol
Editor
Kayıt: 10.11.2005
Mesajlar: 157 Şehir: Emek/ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc10385
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2006
12,251 defa indirildi / yazdırıldı
|
Türk mutfağının geleneksel yemeği olan tarhana hem içindeki besin maddelerinin zenginliği, hem lezzeti, hem de kolay pişirilmesi bakımından eşi kolay bulunmaz bir çorba çeşididir. Her zaman mutfak dolabında pişirilmeye hazır bir durumda bulunabilir. Bir-iki yıl hiç bozulmadan, güvelenip kurtlanmadan saklanması mümkündür. Tarhana genellikle iki türlü hazırlanır: 1) Kuru ve toz durumunda saklanacak tarhana. 2) Hamur halinde saklanacak tarhana. Kuru ve toz halindeki tarhananın mutfak dolabında bir-iki yıl boyunca bozulmadan saklanması mümkündür. Hamur halindeki tarhana ise ancak bir mevsim bozulmadan saklanabilir. Çörek gibi, kalıplar halinde saklanabilen bir çeşit tarhana daha vardır. Ancak bu tarhana hem makbul değildir, hem de içine katılan soğan, biber gibi sebzeleri ve domates çekirdeklerini ayırmak pek mümkün olmadığından yenilmesi diğer çeşitler kadar zevkli olmaz. Burada sizlere kuru ve toz halindeki tarhananın yapımı ile pişirilmesinden söz edeceğiz. Unutmayın, domatesin, biberin ve kuru soğanın en bol olduğu günler kışlık tarhananızı yapmak için en elverişli mevsimdir.
Kullanılacak malzeme:
100 gr pişmemiş ekmek mayası
300 gr soğan
1 kg çok olgun domates
250 gr salçalık biber (isteğe göre acı veya tatlı olabilir)
250 gr yoğurt
3 yumurta
2 kg un
1 bardak kadar su.
Yapılışı:
Bir bardak suyla sulandırarak koyu bir sıvı durumuna getirilen ekmek hamurunu, yoğurt, kabuğu ayıklanmış, fazla suyu süzülmüş domates, kıyılırcasına ince doğranmış biber ve rendelenmiş soğan bir kabın içinde kanştmlarak koyu bir bulamaç haline getirilir. İçine üç de yumurta kırıp iyice karıştırdıktan sonra azar azar un katarak karışım yoğrulur. Hamur oldukça katı bir duruma gelinceye kadar unlayarak yoğurmaya devam edilir. Hamur kıvamını bulunca hafifçe unlanmış bir tepsiye konur ve temiz bir bezle üstü örtülür. Eğer hamur sıcak bir yerdeyse iki-üç saat sonra kabaracaktır. Hamur kabarınca tepsiden çıkarıp yoğurma mermerinin üstünde iyice yoğrulur. Sonra gene hafifçe una bulanmış tepsiye konup üstü temiz bezle örtülerek gene kabarmaya bırakılır. Bu işleme hamurun kabarması tamamen duruncaya kadar devam edilir. Kabarma durunca tarhana artık kıvamına gelmiş demektir. Elinize bir parça aldığınızda hamurun uzamadan koptuğunu görebilirsiniz. Kabarma sona erince hamur küçük parçalar haline getirilip temiz bir beze serilir ve kurumaya bırakılır. Sık sık kontrol edilerek ve kuruyan parçalar ufalanarak toz durumuna getirilir. (Hamur fazla kuruyup katılaşırca ovalanıp toz durumuna getirilmesi güç olur. Bu nedenle kuruma işini sık kontrol etmek gerekir). Bütün tarhana toz haline getirdikten sonra ince bir elekten geçirilir. Böylece tarhananın içindeki domates ve biber çekirdekleri ile kurumuş bir halde kalan ve erimemiş parçalar ayıklanmış olur. Sonra içleri iyice silinip kurutulmuş kavanozlar, teneke kutular veya plastik kutularda, ağızları iyice örtüldükten sonra saklanır. Tarhana istendiği zaman pişmeye hazırdır.
|
Tarhana Yapımı |
|
şefkarnaval
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.03.2008
Mesajlar: 42 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc22399
Gönderme Tarihi: 05.Mar.2008
4,883 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 su bardağı yoğurt
5-6 olgun domates
1 avuç sivri yeşil biber
8-10 soğan
2 çorba kaşığı tuz
4-5 etli kırmızı biber
Alabildiği kadar un
Domatesin kabuğunu soyup küçük doğrayarak bir tencereye koyunuz. Rendelenmiş soğan, makinadan geçirilmiş kırmızı biber, yeşil biber ve biraz tuz ilave edip kapağını örtünüz. Hafif hararetli ısıda yumuşayıncaya kadar pişiriniz.
Büyük bir tencereye 8-10 su bardağı un koyup ortasını açınız. Yoğurt, tuz ve soğutulmuş salçayı ilave edip katıca bir hamur yapınız, (gerekirse biraz un katınız) Tencerenin kapağını kapatıp her gün yoğurmak üzere bir hafta mayalandırınız. (Yoğururken yumuşarsa biraz un katınız.) Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alarak temiz bir çarşaf üzerine koyup güneşsiz bir yerde kurutunuz. Ara sıra kuruyan parçaları bölerek küçültünüz. Tamamı kuruyunca kevgirden tekrar çarşaf üzerine geçirerek bir kaç gün daha bekletiniz.
|
TARHANA YAPIMI |
|
şefkarnaval
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.03.2008
Mesajlar: 42 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc22400
Gönderme Tarihi: 05.Mar.2008
7,003 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı nohut
1/2 kg. irmik
1 su bardağı kırmızı mercimek
3 kg. yağlı torba yoğurdu
10-12 kuru soğan
2 demet nane
250 gr. kırmızı sivribiber
2 demet dereotu
250 gr. yeşil sivribiber
2 demet maydanoz
2 kg. olgun domates
alabildiği kadar un
6 yumurta
Nohutu akşamdan ıslatınız. Nohut, kırmızı mercimek, kuşbaşı doğranmış domates, soğan, kırmızı ve yeşil biberi 1 su bardağı su ile düdüklü tencerede 45 dakika pişiriniz. Ilınınca süzgeçten geçirip yoğurt, yumurta, irmik, tuz, ince kıyılmış maydanoz, dereotu ve naneyi ilave ederek karıştırınız. Alabildiği kadar un katıp, iyice yoğurarak sertçe bir hamur yapınız. Mayası geldikçe yoğurup tekrar mayalandırarak en fazla iki gün bekletiniz. (Fazla beklerse ekşir) Yuvarlak pide büyüklüğünde elle açıp, masa üzerine serilmiş temiz bir çarşaf üzerine yan yana yerleştiriniz. Kuruyuncaya kadar tersyüz ediniz. Kuruyanları makarna süzgecinden geçirip birkaç gün daha bekleterek iyice kurumasını sağlayınız.
|
KIŞLIK TARHANA YAPIMI |
|
Hiç Kimse
Super MOD
Kayıt: 10.02.2006
Mesajlar: 771 Şehir: Bahçelievler/ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc22618
Gönderme Tarihi: 16.Mar.2008
11,786 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMELER:
Yarım kg. yoğurt
3 olgun domates
3 salçalık biber
3 soğan
7-8 sivri biber
Tuz
Aldığı kadar un
YAPILIŞI:
1- Domates, biber yıkanır, soğan soyulur ve doğranır. Buna tuz ve yoğurt konup karıştırılır.
2- Elenmiş un ile katı hamur yapılır. Emaye, cam veya çelik bir kaba alınıp üzeri örtülür.
3- Her gün yoğrulur. Sulanırsa un konur.
4- 10- 12 gün bekletilir. Sonra temiz bir örtü üzerine küçük parçalar halinde dökülür.
5- Biraz kuruyunca parçalar daha küçültülür.
6- En son olarak kevgirden geçirilip gölgede iyice kurutulur. Bez bir torbaya konup saklanır.
Not: Tarhana hamuruna ayva kabukları da konursa hoş kokulu ve mayhoş olur.
|
TARHANA |
|
iksir
Aşçı
Kayıt: 21.05.2008
Mesajlar: 19 Şehir: Amasya |
Kısa URL: https://ml.md/lc23983
Gönderme Tarihi: 21.May.2008
3,370 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme:
1 kilo yoğurt
1 kilo kırmızı etli biber
1 kilo domates
aldığı kadar un
100 gr tarhana baharı
3 soğan
2 baş sarımsak
tuz
Yapılışı:
Domates, biber, soğan doğranır. Tuz ve sarımsak da koyarak kaynatılır. Süzgeçten geçirilip içine yoğurt, tarhana baharı koyarak karıştırılır. Un ilave edip orta sıkılıkta bir hamur yoğrulur. İki üç gün gelip gidip yoğaılur. Küçük parçalar halinde koparıp bir bez üzerinde kurutulur. Hafif nemli haldeyken kalbur veya elekten geçirerek toz haline getirip tekrar serin bir yerde iyice kurutulur. Bez bir torbada saklayın.
|
EV YAPIMI TARHANA |
|
Dilek Akovalı
Aşçı
Kayıt: 14.04.2009
Mesajlar: 16 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc35424
Gönderme Tarihi: 14.Nis.2009
5,764 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım kg kırmızı salçalık biber
1 kg kuru soğan
Bir buçuk kg domates
Bir buçuk kg süzme yoğurt
250 gram irmik
Alabildiğince un
Biberlerin çekirdeklerini çıkarıp, iri iri doğrayın. Soğanları ve domatesleri dörde bölün. Basınçlı bir tencereye bütün sebzeleri aktarın. Hiç su ilave etmeden sebzelerin kendi suları ile iyice yumuşayana dek pişmesini sağlayın. Tencerenin üzerinde kalan sudan bir-iki bardağım ayırıp, posa kısmını suyuyla birlikte kevgire alın. Ezerek ve ovalayarak kevgirden geçirin. Kevgirin üzerinde kalan kabuklu kısmını atın. Ezilmiş sebzeli su soğuduğunda içine yoğurdu, irmiği ve unu ilave edip, ele yapışmayan poğaça hamuru kıvamında bir hamur olana kadar yoğurun. Gerekirse ayırdığınız suyu da kullanabilirsiniz. Hamur kabının ağzını kapatarak üç gün ( güneş görmeyen oda sıcaklığında) bekletin. Üç gün içinde arasıra yoğurarak hamurun mayalanmasını sağlayın. Üç gün sonra hamurdan yumruk iriliğinde parçalar koparıp, temiz bir bez üzerine parçaları yassıltarak serin. Ara sıra hamur parçalarını alt üst ederek, hamurların üzerlerinin kurumasını sağlayın. Hamurlar yapışmadan ovalanacak kıvama geldiyse yeterince kurumuş demektir. Hamurları iki elinizin arasında ovalayarak mümkün olduğunca küçük parçalara ayırın. Ovaladığınız hamurları delikli kevgirden eleyerek geçirin. Dilerseniz bu işlemi robottan geçirerek de yapabilirsiniz. Kevgir üzerinde kalan hamur parçalarını tekrar ovalayın. Tarhanayı temiz bir bez üzerine yayıp bir kaç gün kurumasını bekleyin.
|
Tarhana Yapımı. |
|
SuleEge
Yeni Üye
Kayıt: 05.09.2009
Mesajlar: 2 Şehir: İstanbul |
Kısa URL: https://ml.md/lc40370
Gönderme Tarihi: 05.Eyl.2009
3,978 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kg domates
2 kg salçalık biber
0,500 gr süzme yoğurt
2 ekmek hamuru
Aldığı kadar un. ( yaklaşık 6 kg)
-Domateslerin kabuklarını soyun ve rendeleyin.(Mutfak robotundan geçirilebilir)
-Biberleri haşlayın, kabuklarını soyun,çekirdeklerini ayıklayın ve yine robottan geçirip püre haline getirin.
-Domates, biber pürelerine yoğurdu ve ekmek hamurlarını karıştırıp bulamaç haline getirin.
-Yavaş yavaş un ekleyin ve poğça hamuru kıvamına getirin.
-3 büyük kaba ayırın ve mayalanmaya bırakın.( Çok kabarıyor dikkat edin taşmasın)
-7 gün boyunca günde 2 sefer yoğurun, elinize yapışmaması için un ekleyebilirsiniz.
-7. günün sonunda el büyüklüğünde mücver gibi parçalara ayrıp, havadar bir odaya serdiğiniz temiz bir bez üzerinde kurumaya bırakın.
-Kurudukça parçalara ayırın ve iyice kuruyunca hepsini elekten ( ya da yine mutfak robotundan ) geçirin.
-2-3 gün daha temiz bez üzeine yayın ve kurutun.
-Beztorbalar veya camkavanozlar içine alın.
Not: Tuz koymuyoruz. Pişirirken ekliyoruz. Ölçüyü 1/2 oranında azaltabilirsiniz. Yada aynı oranda arttırabilirsiniz.
Afiyet olsun.
Sağlıcakla.
|
TARHANA |
|
ziko
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 14.07.2010
Mesajlar: 62 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc53932
Gönderme Tarihi: 25.Tem.2010
3,215 defa indirildi / yazdırıldı
|
650 gram yoğurt, sıcak su ile ezilmiş 320 gram ekmek mayası, sıkıp süzülmüş bir miktar domates suyu, dövülmüş bir miktar çörekotu ile dövülmüş kırmızıbiberi iyice karıştırdıktan sonra hamur tahtasına 1,280 kilogram un koyup ortasını açınız. Bir miktar tuz ile bu karışıma ilâve edip yoğura yoğura hamur yaptıktan sonra bir kaba koyarak üstünü örtü ile kapatıp bir gece özlenmeye bırakınız. Ertesi gün hamurdan ufak ufak parçalar koparıp güneşe yayılmış çarşaflara diziniz. Sert olmayacak derecede kurudukça iki elinizin arasında ovalayıp elekten geçirdikten sonra torbaya koyunuz.
|
TARHANA |
|
sırça
Aşçıbaşı
Kayıt: 28.01.2011
Mesajlar: 20 Şehir: Edirne |
Kısa URL: https://ml.md/lc61190
Gönderme Tarihi: 11.Mar.2011
3,097 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 kilo yoğurt
1 kilo domates suyu
4-5 kilo un
Süzülerek çekirdekleri çıkarılmış domates suyu ile yoğurdu derînce bir tencere içine koyunuz. Orta harlı ateşte kaynamaya bırakınız. Sonra içine yavaş yavaş karıştıra karıştıra unu da katınız. Ekmek hamuru katılığında oluncaya kadar pişirmeğe devam ediniz. Sonra ateşten indiriniz. Hamur soğuyunca küçük küçük parçalara doğrayıp temiz bir bezin üstüne yayıp güneşte kurumaya bırakınız. 1-2 gün sonra hamurlar kuruyunca bunları kalburdan geçiriniz. İnce bulgur tanesi gibi olan tarhanayı gene temiz bir bez üstüne yayarak seriniz. Kuruduktan sonra torbalara koyup kaldırınız.
Not: Mayalanmış yoğurtlu hamurun kurutulmasiyle yapılır, çorba yapmaya yarar. Tarhananın biri sade; ötelcisi soğanlı, biberli olmak üzere iki türlüsü vardır. Her gün ufalamak lâzımdır.
|
Tarhana |
|
G.Ömer
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.04.2011
Mesajlar: 26 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc63299
Gönderme Tarihi: 19.May.2011
3,366 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ayşe Tüter
1 kg. domates
1 kg. taze kırmızı biber
500 gr. eritilmiş yoğurt
1 kg. soğan
1 ekmek hamuru
1 su bardağı irmik
Aldığı kadar un
Tuz
Domatesleri yıkayıp rendeleyin.
Kırmızı biberleri de yıkadıktan sonra haşlaın ve süzgeçten geçirin.
Soğanları küçük parçalar halinde doğrayın.
Bir hamur yoğurma kabında yoğurdu, domatesi, biberi, ekmek hamurunu, soğanı, tuzu aldığı kadar unla ekmek hamuru kıvamında yoğurun.
Bir kabın içerisinde 9 gün bekletip, sabah akşam yoğurmaya devam edin.
Dokuzuncu gün temiz bir beze tarhanayı parça parça koparıp serin, iki gün bekletip kurutun. Kuruduktan sonra ufalayıp, kavanozlara doldurun ve gerektikçe kullanın.
|
Ev Yapımı Tarhana |
|
mahinur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 07.09.2011
Mesajlar: 43 Şehir: Afyonkarahisar |
Kısa URL: https://ml.md/lc67731
Gönderme Tarihi: 09.Eyl.2011
5,485 defa indirildi / yazdırıldı
|
Elif Korkmazel
Yarım kg kırmızı salçalık biber
1 kg kuru soğan
Bir buçuk kg domates
Bir buçuk kg süzme yoğurt
250 gram irmik
Alabildiği kadar un
Biberlerin tohumlarını çıkartıp iri iri doğrayın. Soğanları ve domatesleri dörde bölün. Bütün sebzeleri düdüklü tencereye aktarın. Hiç su ilave etmeden sebzelerin kendi suları ile iyice yumuşayana dek pişmesini sağlayın. Sebzeleri suyuyla birlikte ovalayarak kevgirden geçirin. Ezilmiş sebzeli su soğuduğunda yoğurdu, irmiği ve unu ilave edip yoğurun. Hamur kabının kapağını kapatarak, hamuru oda sıcaklığında 3 gün mayalandırın. 3 gün sonra hamurdan yumruk iriliğinde parçalar koparıp, temiz bir bez üzerine parçaları yassılaştırarak serin. Ara sıra hamurları altüst ederek kurumalarını sağlayın. Daha sonra hamurları küçük parçalara ayırın. Delikli kevgirden geçirin. Dilerseniz ufalama işlemini robotta da yapabilirsiniz. Tarhanayı temiz bir bez üzerine yayıp birkaç gün kurutun. Bez torbada saklayın.
|
Ev Tarhanası |
|
yemek öğretmeni
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.03.2019
Mesajlar: 24 Şehir: Münih |
Kısa URL: https://ml.md/lc141326
Gönderme Tarihi: 19.Mar.2019
1,117 defa indirildi / yazdırıldı
|
http://www.hurriyet.com.tr
1 kilogram etli kırmızı biber
1 kilogram domates
750 gram koyu kıvamlı yoğurt
Portakal büyüklüğünde ekmek mayası (bulamazsanız 1 paket yaş maya)
500 gram kuru soğan
1 baş sarımsak
Bir miktar dereotu
Bir miktar taze nane
2 yemek kaşığı karabiber
1 çay bardağı tuz
3 kilogram kadar un
Öncelikle düdüklü tencerenin altını açın. En büyük boy düdüklü tencerenizi kullanmanız bu noktada daha iyi olabilir. Altı açık olan tencerenin içine 600 gram nohudu ekleyin. Daha sonra, soğanı, nane ve dereotunu, biberi ve son olarak domatesi ekleyin. Eklediğiniz bütün malzemeleri mutlaka daha önceden küçük küçük doğrayın. Böylece, tencerenize sığması daha kolay olacaktır. Ayrıca, eklediğiniz her malzemeden sonra mutlaka biraz bastırın. Bu yöntemle de altta kalan boş alanları yeni malzemelerle iyice doldurup sıkıştırmanız gerekecek. Yaklaşık bir bardak ılık su ekledikten sonra, düdüklünün ağzını kapatın ve pişirmeye başlayın. Yaklaşık 30-45 dakika arasında pişecektir.
İçindeki her şey piştikten sonra, el blender'ı ile karışımı iyice ezin. Daha sonra soğuması için genişçe bir tepsiye alın. En az 3-4 saat bekletmeniz gerekebilir. Yaptığınız karışım iyice soğumuş olmalı. Karışım iyice soğuduktan sonra genişçe bir kaba aktarın. Bu kap büyük olmalı. Çünkü içine hem yoğurt hem de un eklenecek. Karışımı derince bir tencere ya da kaba aldıktan sonra, içine bütün yoğurdu ilave edip iyice karıştırın. Daha sonra unun yarısını ekleyin ve karıştırmaya devam edin. 3 kilogram un yeterli olacaktır. Ancak çok katı olmaması için yavaş yavaş ekleyin.
Hamur kıvamına gelene kadar karıştırın. Daha sonra, kabınızın ya da tencerenizin üstünü kapatıp, yaklaşık 2-3 gün dinlenmeye bırakın. Tarhana bu süre içinde iyice kabaracak. 2-3 gün bekledikten sonra tahta kaşıkla buzdolabı poşetlerine 1'er kaşık koyun ve içerisindeki havayı iyice alıp buzdolabına koyun.
Kış aylarında en fazla 10 dakikada pişirebileceğiniz mis gibi tarhananız hazır.
|
Ev Yapımı Tarhana |
|
yemek öğretmeni
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.03.2019
Mesajlar: 24 Şehir: Münih |
Kısa URL: https://ml.md/lc141328
Gönderme Tarihi: 19.Mar.2019
1,153 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilogram kuru soğan
500 gram salçalık kırmızıbiber
500 gram acı kırmızıbiber
1 demet dereotu
1 demet nane
1 demet maydanoz
4 diş sarımsak
1 kilogram domates
1 kilogram yoğurt
8 kilogram un
Domatesin çekirdeklerini ayıklayın ve kabuklarını soyun. Acı biberi az miktar suda kaynatarak robottan geçirin. Soğanı da robottan geçirip pişirin, sarımsağı ezip soğana ekleyin. Dereotu, maydanoz, nane ve domatesi de robottan geçirip hepsini bir tencerede biraz pişirin.
Ateşten aldıktan sonra 1 kilo yoğurdu karıştırarak ekleyin. Kıvamlı bir hamur haline gelene kadar un ekleyin. 8 kilo kadar un katmanız gerekebilir. Hamur kıvamına gelince üstünü bir bezle örtün ve 2 gün mayalanmaya bırakın ama arada hamuru karıştırın. Mayalandıktan sonra parçalar halinde bir örtünün üzerine serin ve kurumaya bırakın. Tarhana kurudukça daha küçük parçalara bölün.
Kıvamı uygun hale gelince robotta un haline getirin, birkaç gün gölgede bekleterek iyice neminin kurumasını bekleyin. Tamamen kuruduktan sonra kavanozlara doldurun.
|
Ev Yapımı Tarhana |
|
balin-a
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.08.2020
Mesajlar: 30 Şehir: Yenihisar Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc152704
Gönderme Tarihi: 31.Ağu.2020
471 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
1 kg. domates
1 kg. kırmızı biber
1 kg. kuru soğan
Yarım kg. çiğ nohut
1 kg. yoğurt
3 yemek kaşığı tuz
Yarım demet maydanoz
1 demet nane
5 kg. un
Domates, soğan, biber, maydanoz ve taze naneyi yıkayıp ince ince doğruyoruz. Üzerine 1 litre su ekleyerek iyice yumuşayıp ezilecek kıvama gelene kadar pişiriyoruz. Daha sonra haşlanmış nohudu da ekleyerek blender ile eziyoruz ya da süzgeçten geçiriyoruz. Karışımı geniş bir kaseye alıyoruz. Yoğurt ve tuzu ilave edip karıştırıyoruz. Elenmiş un ile katı bir hamur yapıyoruz. Cam veya çelik bir kaba koyup üzerini kapatıyoruz ve altıyedi gün bekletiyoruz. Her gün; sabah, öğle, akşam hamuru karıştırıyoruz. Süre dolunca bir örtü üzerine küçük parçalar halinde ufalıyoruz. Son olarak kevgirden geçirip gölgede iyice kurutuyoruz. Bez bir torbaya koyup saklıyoruz. Tarhana, altı-yedi günlük bekleme süresinde şayet sulanırsa, biraz un ilave edebilirsiniz. Diğer yandan ne kadar çok beklerse, o kadar ekşi bir tadı olacaktır.
|
|