| 
 
 
 | 
Etli Pırasa Dolması | 
  | 
Rana 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.10.2006 
Mesajlar: 119 Şehir: Uşak | 
Kısa URL: https://ml.md/lc8115 
Gönderme Tarihi: 27.Ekm.2006 
3,692 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2   kilo pırasa
 
500   gram kıyma
 
2   kaşık pirinç
 
1   kaşık yağ
 
1/2   limon
 
2   baş soğan
 
Yeteri kadar maydanoz, karabiber ve tuz.
 
 
Pırasa yarım parmak uzunluğunda kesilir. Dış yaprağından bir ya da iki tanesi çıkarılıp atılır. Kaynar suda pırasalar haşlanır, sıra sıra, iç içe girmiş yapraklar parmakla itilir, halka şeklindeki teker, ikişer yuvarlak içleri boş hazırlanır. Dolma içi diğer dolmalardaki tarifimizde olduğu gibi hazırlanır, pırasalara doldurulup pişecek kaba konur. Üzerine limon, su ilâve edilerek hafif ateşte pişirilir.
 
 
 ML® Pırasa Dolması için tıklayın
 
 
 
 
 
 
Fotoğraf "Göksen" tarafından gönderildi. 14.12.2015
  
 | 
ETLİ PIRASA DOLMASI | 
  | 
Rana 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.10.2006 
Mesajlar: 119 Şehir: Uşak | 
Kısa URL: https://ml.md/lc8116 
Gönderme Tarihi: 27.Ekm.2006 
2,754 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2   kilo pırasa
 
500   gram kıyma
 
2   kaşık pirinç
 
1   kaşık yağ
 
1/2   limon
 
2   baş soğan
 
Yeteri kadar maydanoz, karabiber ve tuz.
 
 
Pırasa yarım parmak kesilir, bıçakla yarıp teker teker yaprakları çıkarılır. Kaynar suda kesilmiş pırasa yaprakları haşlanır. Her yaprak dört köşe şeklinde meydana gelir, diğer yaprak dolmaları gibi sarılır, böylece pişiriilr, servis yapılır.
  
 | 
Etli Pırasa Dolması (4 Kişilik) | 
  | 
lezzetler 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 25.11.2006 
Mesajlar: 259 Şehir: Çanakkale | 
Kısa URL: https://ml.md/lc9319 
Gönderme Tarihi: 03.Arl.2006 
2,852 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzemeler
 
½ Kg Yağlı Koyun Kıyması
 
1 Kg Pırasa
 
2-3 Çorba Kaşığı Pirinç
 
2 Adet Soğan
 
1 Demet Maydanoz
 
1 Çay Kaşığı Tuz
 
1 Çay Kaşığı Karabiber
 
 
Yemeğin Tarifi 
 
Öncelikle, yağlı koyun kıymasını içine rendelediğimiz veya küçük küçük doğradığımız kuru soğanı katalım. Biraz yoğurduktan sonra ince ince doğradığımız maydanozu, tuz karabiber ve tarçını ilave edelim. Karıştırdıktan sonra 2-3 çorba kaşığı kadar pirinci de ekleyelim. Malzemeyi iyice karıştıralım.
 
Ayrı bir yerde, yıkadığımız pırasanın beyaz yerlerinden yaprak boyunda kesip sıcak suda haşlayalım. Daha sonra pırasayı zedelemeden iç lısmından bir iki kat çıkartalım. Sağlam olan üst kısmın içine hazırladığımız kıyamalı harcı dolduralım.
 
Pırasa dolmalarını düzenli aralıklarla tencereye dizelim. Arzu ederseniz et suyu ile orta ateşte pişirelim.
  
 | 
Etli Pırasa Dolması | 
  | 
Tamer Karadogan 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 15.06.2007 
Mesajlar: 20
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc15350 
Gönderme Tarihi: 16.Haz.2007 
2,837 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 kişilik
 
Gerekli malzeme:
 
1  kg pırasa
 
2  soğan
 
2 kahve fincanı pirinç 
 
250 gr kıyma
 
2  yemek kaşığı salça 
 
Yarım demet maydanoz
 
3  yemek kaşığı margarin 
 
Yarım limon suyu
 
Tuz, karabiber
 
 
Pırasaların beyaz kısımlarını 6 santim büyüklüğünde kesin. Kestiğiniz parçaları yıkayıp çok az su ile fazla yumuşamayacak şekilde haşlayın ve süzün. Soğan ve maydanozu ince ince kıyın. Kıyma, soğan, maydanoz, salça, tuz, karabiber ve yıkanmış pirinci karıştırıp dolma harcını hazırlayın. Pırasaların birer katını açıp dolma içiyle doldurun ve tencereye dizin. Margarini küçük parçalar halinde üzerine dağıtın. Üzerini örtecek kadar su ekleyip pişirin. Tencereyi ateşten indirmeye yakın, yarım limon suyunu üzerine gezdirip sıcak olarak servis yapın.
  
 | 
Etli Pırasa Dolması | 
  | 
Işık Ercan 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 06.09.2007 
Mesajlar: 48
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc18226 
Gönderme Tarihi: 04.Ekm.2007 
2,615 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Gerekli malzeme:
 
1 kg pırasa
 
250 gr kıyma
 
1 soğan
 
1 çay bardağı pirinç
 
1 çay bardağı sıvıyağ
 
1 domates
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
3-4 dal maydanoz
 
1 su bardağı sıcak su
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Pırasaları temizleyin. Beyaz kısımlarını 6'şar cm uzunluğunda kesip 5 dakika kaynar suda bekletin. Her parçanın 4-5 katı kalacak şekilde içini çıkartarak dolmalık pırasaları hazırlayın.
 
Pirinci tuzlu suda diri kıvamda haşlayın. Soğanları ve maydanozu kıyın. Domatesi soyup doğrayın.
 
Sıvıyağı tavada kızdırıp soğanı pembeleştirin. Kıymayı ekleyip kavurun. Domates, salça, pirinç, tuz ve karabiberi ekleyip karıştırın. Bir kaşık maydanozu ayırıp kalanını kıymalı karışıma ekleyin. Hazırladığınız malzemeyle pırasaların içini doldurun. Dolmaları tencereye dizip üzerine 1 bardak sıcak su dökün ve 15 dakika pişirin. Ayırdığınız kıyılmış maydanozla süsleyip sıcak olarak servis yapın.
  
 | 
ETLİ PIRASA DOLMASI | 
  | 
libretto 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.01.2008 
Mesajlar: 24 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc20574 
Gönderme Tarihi: 10.Oca.2008 
2,613 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 Kg. kalın pırasa
 
250 Gr. Orta yağlı kıyma
 
2 Çorba kaşığı pirinç
 
1 Orta boy soğan
 
1/2 Çorba kaşığı salça
 
8-10 Dal maydanoz
 
1 Tatlı kaşığı tuz
 
1/2 Çay kaşığı  karabiber
 
Terbiyesi için:
 
1 Yumurta sarısı,
 
1/2 limon
 
 
Tencereye 2 su bardağı su ve biraz tuz koyup kaynatınız. Pırasayı yıkayıp, beyaz kısımlarını 5-6 cm. boyunda kesiniz. Hafif hararetli ısıda 10 dakika pişiriniz.
 
Dolma içini hazırlayınız. Pırasaların ortalarına basarak yapraklarını tek kat halinde çıkartınız. Büyük olan yaprakların içlerini dolma içi ile doldurup tencereye diziniz. Haşlama suyunu üzerine döküp 30-35 dakika pişiriniz.
 
Terbiyesi için yarım limon suyu ile yumurta sarısını çatalla çırpıp yemeğin suyu ile ılıtarak dolmaya ilave ediniz.
 
 
İçinin Hazırlanması:
 
Kıymayı derin bir kaba koyunuz. İçine ince kıyılmış soğan, maydanoz, pirinç, kabukları çıkartılıp fındık büyüklüğünde doğranmış domates, tuz ve karabiber ilave edip karıştırınız. Domates olmadığı zaman 1/2 çorba  kaşığı salçayı bir çay bardağı su ile sulandırıp katınız.
  
 | 
Etli Pırasa Dolması | 
  | 
fekeli 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.03.2008 
Mesajlar: 24 Şehir: Feke-Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc22771 
Gönderme Tarihi: 24.Mar.2008 
2,837 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg. kalın pırasa
 
1,5 kg dolmalık kıyma
 
2 adet soğan
 
1 çay bardağı pirinç
 
1,5 demet maydanoz
 
1 çorba kaşığı salça
 
Tuz
 
Karabiber
 
Kimyon
 
 
İnce kıyılmış soğan ve kıymayı biraz yoğurun. Daha sonra, kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu ilâve edip karıştırın. Yıkadığınız pirinci ilâve edip tekrar karıştırın. Pırasanın beyaz kısımlarını yıkayıp, 4 parmak kalınlığında kesin. Bir taşım kaynatın. Pırasayı suyundan süzüp, zedelemeden iç kısımlarından birkaç kat çıkartın. Hazırladığınız harcı pırasaların içine doldurun. Düz bir tencereye sarma dizer gibi dizin. Bir miktar su katarak orta dereceli ateşte pişirin.
  
 | 
Etli Pırasa Dolması | 
  | 
Cankat 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.04.2009 
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc35173 
Gönderme Tarihi: 06.Nis.2009 
3,066 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
THY Skylife
 
 
Malzemesi:
 
5 adet büyük pırasa
 
100 gr kuzu kıyması
 
100 gr dana kıyması
 
1 adet kuru soğan ince doğranmış
 
2 adet domates
 
3 yemek kaşığı pirinç
 
1/4 demet taze nane
 
1/4 demet maydanoz
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
1 yemek kaşığı tuz
 
2 yemek kaşığı tereyağ
 
Terbiyesi için:
 
1 yemek kaşığı un
 
1 yemek kaşığı yoğurt
 
1/2 limon suyu
 
1 adet yumurta
 
 
Dolma içinin hazırlanışı:
 
Kuru soğan ince şekilde doğranır, az tuzla ovulur. Kıyma, tuz, biber, doğranmış domates, maydanoz ve taze nane ilave edilip beraber iyice yoğrulur. Pirinç yıkayıp süzdürülür karışımın içine katılır. Bir fincan su eklenerek yumuşak şekilde dolma harcı elde edilir.
 
 
Hazırlanışı:
 
Önce pırasalar 10 cm uzunluğunda kesilir, kaynayan suda 5 dakika bekletilir. Haşlanan pırasaların ikişer dilimi boru şeklinde çıkarılır, dolma harcı ile doldurulur. Hepsini doldurduktan sonra tencereye dizilir. Üzerine 2 yemek kaşığı tereyağ, tuz, biber ve su veya et suyu ilave edilir pişmeye bırakılır. Yaklaşık 25 dakika pişirilir, pişmeye yakın terbiyesi yedirilir. Yoğurt, un ve limon suyu karıştırılır. Dolmanın suyundan 2 kepçe içine dökülür. Bu terbiyenin kesilmemesi için azar azar yedirilir. Bir taşım kaynadıktan sonra sıcak olarak servis edilir.
  
 | 
Etli Pırasa Dolması | 
  | 
solo 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.07.2010 
Mesajlar: 41 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc53789 
Gönderme Tarihi: 20.Tem.2010 
2,435 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Pırasanın beyaz yerlerinden parmak boyunda kesiniz. Bunları sıcak suda haşlayınız, üstünden boru gibi ikişer üçer kabuğu sıyırarak çıkarınız. Sonra koyunun yağlı ve boş yerinden alarak ince bir şekilde kıyma yapınız. İçine çentilmiş soğan, maydanoz, yeteri kadar (iyice yıkanmış) pirinç, tuz, biber katarak bir iç hazırlayınız. Bu içi pırasa yaprakları içine azar azar koyarak bir tencereye diziniz. Üstüne etsuyu da ilave ederek orta ateşte pişiriniz.
  
 | 
Etli Pırasa Dolması | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc57123 
Gönderme Tarihi: 30.Ekm.2010 
2,998 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 Ergun Köknar
 
 
1 kg. pırasa
 
2 baş soğan
 
250 gr. kıyma
 
2 çorba kaşığı pirinç
 
2 adet yumurta
 
1 adet limon
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
1 çorba kaşığı katıyağ
 
1 demet maydanoz
 
Yeterince tuz, karabiber.
 
 
Pırasanın beyaz kısımlarını 6-7 santim boyunda, yeşillerine kadar doğrayınız. İyice yıkayıp az suda haşlayınız. Suyunu süzünüz. Kıyma, pirinç, ince doğranmış soğanı salçayla iyice karıştınnız. Tuzu, karabiberi, maydanozu ilave edip iyice harmanlayıp dolma içini yapınız. Haşlanmış pırasanın her katını açıp, hazırladığınız içle doldurup bir tepsiye veya tencereye diziniz. Suyunu yağını ilave edip, orta hararetli ateşte pişiriniz, indireceğinize yakın iki yumurta sarısının içine bir limon suyunu sıkıp yaptığınız terbiyeyi dolmaların üstüne gezdiriniz. Bir taşım kaynatıp ateşten indiriniz. Sıcak sıcak ikram ediniz.
  
 | 
Etli Pırasa Dolması | 
  | 
im 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.08.2012 
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat | 
Kısa URL: https://ml.md/lc82551 
Gönderme Tarihi: 27.Ekm.2012 
2,174 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
10 adet iri pırasa
 
1/2 tatlı kaşığı tuz
 
1 çorba kaşığı tepeleme yağ
 
1,5 su bardağı et suyu (yoksa su)
 
2 orta boy soyulmuş soğan
 
İçi:
 
10 adet orta boy ince kıyılmış soğan (1 kilo)
 
3 kahve fincanı ıslatılıp, temizlenmiş pirinç (150 gram)
 
3/4 su bardağı et suyu (veya su)
 
1 çorba kaşığı tuz
 
Az karabiber
 
500 gram az yağlı koyun veya kuzu kıyması
 
1/2 şer bağ birlikte kıyılmış dereotu, maydanoz, nane (veya kuru nane)
 
 
İçi için, küçük bir tepsiye soğan ve tuzu ilâve ederek elinizle kuvvetlice, soğanlar iyice ölünceye kadar, 5 dakika ovunuz.
 
Pirinci ilâve ederek 2 dakika daha ovmaya devam ediniz.
 
Sonra, bütün malzemeyi ilâve edip iyice karıştırınız. 
 
Bir tencereye bolca kaynar su koyup kaynatınız. Pırasaların başını 1 santim yukarıdan ve yeşil kısmını keserek atınız ve pırasayı düzgünce boyuna ortadan ayırınız.
 
Ortadan çıkacak göbeği ayırıp atınız. Diğerlerini yaprak yaprak ayırıp ağır ateşte kaynar suyun içinde 1 dakika haşlayıp soğuk suyun içine çıkarınız.
 
Pırasa yapraklarını teker teker alıp bir ucuna cevizden biraz küçük dolma içi koyarak yukarıdan aşağıya bir sağa bir sola muska sarar gibi sarınız. Son ucunu altına getirerek küçük bir kuşhaneye diziniz.
 
Üzerine çiğden yağı ve ortadan keserek soğanları, tuzu, varsa kabuğu soyulup kıyılmış bir domates ve suyunu ilâve ediniz.
 
Ağır ateşte kaynadıktan sonra 30 dakika pişirip servis yapınız.
  
 | 
Etli Pırasa Dolması | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc165611 
Gönderme Tarihi: 21.Haz.2022 
391 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 adet kalın pırasa
 
1 adet soğan
 
1 çay bardağı pirinç
 
200 gr. çekilmiş et (kıyma)
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
Karabiber
 
Tuz
 
 
Pırasaları temizleyerek yaklaşık 1 parmak uzunluğunda dilimleyin. Bir tencerede tuzlu su ile haşlayın. Pırasalar yumuşayıp katları açıldığında ocaktan alarak süzün. İç harcının yapımına başlayın. Soğanları yemeklik minik minik doğrayın, 1 yemek kaşığı sıvı yağ ile tencerede kavurun. Üzerine kıymayı ilave ederek rengi dönene kadar kavurun ve yıkayıp süzdüğünüz pirinci ilave edin. Son olarak karabiber, maydanoz ve tuzu ilave ederek ocaktan alın. Pırasaların katlarını açın ve iç kısımlarındaki şeffaf zarları temizleyin. Tek tek her birini temizledikten sonra sarma işlemine başlayabilirsiniz. Pırasaların içine 1 tatlı kaşığı iç harcından koyarak sarın ve sarmaların her iki yanını una bulayın. Pişirme tencerenizin dibine artan pırasa yapraklarını dizin ve üzerine sardığınız pırasaları sıralayın. En üstünü de pırasa yaprakları ile kapatarak bir su bardağı sıcak su ile salçalı suyu ve 2 yemek kaşığı sıvı yağı sarmaların üzerine gezdirin. Kısık ateşte pırasalar ve pirinçler yumuşayana kadar tencerenin kapağı kapalı pişirin.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |