| 
 
| 
 
 
 | 
 
Etli Patlıcan Dolması | 
 
  | 
im 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.08.2012 
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat | 
Kısa URL: https://ml.md/lc82577 
Gönderme Tarihi: 28.Ekm.2012 
2,097 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
6 adet orta boy kemer patlıcanı
 
1 adet iri domates, soyulup ince doğranmış
 
2 küçük soyulmuş soğan
 
1/2 tatlı kaşığı un
 
2 su bardağı et suyu (yoksa su)
 
1/2 tatlı kaşığı tuz
 
1 çorba kaşığı tepeleme yağ
 
İçi:
 
10 adet orta boy ince kıyılmış soğan (1 kilo)
 
3 kahve fincanı ıslatılıp, temizlenmiş pirinç (150 gram)
 
3/4 su bardağı et suyu (veya su)
 
1 çorba kaşığı tuz
 
Az karabiber
 
500 gram az yağlı koyun veya kuzu kıyması
 
1/2 şer bağ birlikte kıyılmız dereotu, maydanoz, nane (veya kuru nane)
 
 
İçi için:
 
1) Küçük bir tepsiye soğan ve tuzu ilâve ederek elinizle kuvvetlice, soğanlar iyice ölünceye kadar, 5 dakika ovunuz.
 
2) Pirinci ilâve ederek 2 dakika daha ovmaya devam ediniz.
 
3) Sonra, bütün malzemeyi ilâve edip iyice karıştırınız. 
 
Dolmanın hazırlanışı:
 
1) Patlıcanların saplarını ve diğer ucunu kesip ortadan 2'ye bölünüz. Alt ve üst kısmında 1'er santim kabuk bırakarak patlıcanları soyunuz, içlerini bir küçük bıçak veya kabak oyacağı ile oyup üzerlerine 1 çorba kaşığı tuz serperek 30 dakika dinlendiriniz.
 
2) Sonra yıkayarak susuz olarak bir tabağa çıkarıp içlerini doldurunuz ve küçük bir kuşhaneye dizip üzerlerine domateslerini serpiniz.
 
3) Başka bir tencereye 1 çorba kaşığı yağı koyup eritiniz, içine soğanı, unu ilâve ederek 1 dakika kavurup suyunu ve tuzunu koyarak bir kere kaynatıp dolmanın üzerine dökünüz.
 
4) Tencerenin kapağını kapatarak ağır ateşte 45 dakika pişirip servis yapınız.
 
 
 
  
 | 
 
Etli Patlıcan Dolması | 
 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc166598 
Gönderme Tarihi: 10.Ağu.2022 
401 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
www.sefabdullahusta.com
 
 
1 kg kemer patlıcanı
 
Yeteri kadar tuz
 
500 gram kıyma
 
200 gram soğan (ince kıyılmış, 2 orta boy)
 
100 gram pirinç (ayıklanıp yıkanmış, yarım su bardağı)
 
Taze çekilmiş karabiber
 
100 gram tereyağı
 
 
Patlıcanların sap kısımlarını kesin. İçlerini oyarak çıkartın.
 
Çıkan parçalardan ağızlarına kapamak için 2 cm kalınlığında kapaklar kesin.
 
Patlıcanları ve kapaklarını tuzlu suya atıp, acısını atması için 15-20 dakika bırakın.
 
Yıkayıp, sıkarak bir süzgece çıkarın. Bir kapta kıymayla ince kıyılmış soğanı, pirinci, tuzu ve biberi iyice karıştırarak dolma içini hazırlayın.
 
Hazırladığınız dolma içini oyulmuş patlıcanlara doldurun. Tepelerinden kestiğiniz parçaları dolmaların ağızlarına kapatın.
 
Patlıcanları tencereye dizin. Bir tavada yağı iyice kızdırın. Kızgın yağı dolmaların üzerine gezdirin.
 
Dolmaların düzeyine kadar su ya da et suya ekleyerek tencerenin kapağını kapatın. Bir taşım kaynatıp ateşi kısın.
 
Dolma suyun çoğunu çekinceye kadar, kısık ateşte yaklaşık 35 dakika pişirin. Pişen dolmaları bir servis kabına aktarıp sıcak olarak servis yapın.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Etli Patlıcan Dolması Tarifleri Lahana Sarması Tarifleri
 | 
 
 
 
 |