| 
 
 
 | 
ETLİ BEYAZ LAHANA SARMASI | 
  | 
fekeli 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.03.2008 
Mesajlar: 24 Şehir: Feke-Adana | 
Kısa URL: https://ml.md/lc22781 
Gönderme Tarihi: 24.Mar.2008 
20,882 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Malzeme:
 
300 gr. lahana yaprağı
 
300 gr. dolmalık kıyma
 
3 orta boy soğan
 
2 orta boy domates veya 2 çorba kasığı salça
 
1,5 su bardağı pirinç
 
3 kaşık tereyağı
 
1 çorba kaşığı salça
 
1,5 demet maydanoz
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Yapılışı:
 
Lahana yapraklarını yıkayıp, damarlı kısımlarını ayırın. Kaynar suda 5 dakika tutulun. Sudan çıkartıp, süzün.
 
Malzeme listesinden iç harcını hazırlayın. Bir tencerede 3 kaşık yağı eritip 1 kaşık salçayı kavurun. Yaprakları uygun boyda küçültün ve yaprağın dış kısmı avucunuzun içine gelecek şekilde elinize alın. Harçtan 1 tatlı kaşığı kadar yaprağa uzunlamasına yayın, yanlardan kıvırın ve parmak şeklini alacak şekilde sarın. Tencereye düzgünce dizin. Sarmaların üzerini basacak şekilde kaynar su katın. Kısık ateşte pişirin.
  
 | 
Etli Lahana Sarması | 
  | 
Rana 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.10.2006 
Mesajlar: 119 Şehir: Uşak | 
Kısa URL: https://ml.md/lc8111 
Gönderme Tarihi: 27.Ekm.2006 
4,518 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 kilo dolmalık lahana
 
500 gram kıyma
 
2 adet soğan
 
kaşık yağ
 
Yeteri kadar maydanoz
 
karabiber ve tuz
 
 
Lahananın göbeği çıkarılır, büyükçe bir tencereye bol tuz ve su konularak ateşe sürülür. İçerisine lahana konup ağzı kapanır, orta ateşte yapraklar öldürülür. Hazırlanan yapraklar, soğuk suya çıkarılır, küçük parçalarda hazırlanır; kıyma, kereviz dolmasındaki tarif üzerine yapılır. Küçük sarılıp pişecek kaba konur. Hafif limon, su ilâve edilerek orta ateşte pişirilir.
  
 | 
Etli Lahana Dolması | 
  | 
rıza 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.03.2007 
Mesajlar: 371 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc13411 
Gönderme Tarihi: 25.Nis.2007 
3,274 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kiloluk lahana
 
1/2 kilo orta yağlı kıyma
 
4 çorba kaşığı sadeyağ
 
2 baş soğan
 
3/4 fincan pirinç
 
1 çorba kaşığı tuzsuz domates salçası
 
3 bardak su
 
2 kahve kaşığı karabiber
 
Tuz
 
 
Bir kiloluk bir lahanayı almalı. Yapraklarını yırtmadan ayırmalı. Bunları iyice yıkadıktan sonra içinde 6 bardak kaynar tuzlu su bulunan büyükçe bir tence, reye atmalı. Üzerlerine bir kaşık kadar tuz serptikten sonra tencerenin kapağını ka. pamalı. Lahanalar iyice yumuşayıp sarıla-bilecek bir duruma gelinceye kadar haş-lanmalı. Sonra yaprakları bir kevgirle tencereden çıkarmalı ve yarım el iriliğinde damarsız parçalara bölmeli. Bu işler yapılırken bir başka tencereye rendelenmiş soğanla 2 çorba kaşığı sadeyağı koymalı ve soğanları pembeleşince-ye kadar kavurmalı. Soğanlar pembeleşince buna 3/4 fincan taşları ayıklanmış pirinçle bir bardak su katmalı ve tencerenin kapağını örtüp pirinçler suyunu çekinceye kadar orta ısıdaki bir ateşte pişirmeli. Pirinçler pişip te pilâvımsı bir duruma gelince tencereyi ateşten indirmeli, kemiksiz olarak tartılmış yarım kilo koyun kıymasını katmalı. 2 kahve kaşığı karabiberle yeteri kadar tuz da serptikten sonra karışımı 5 dakika kadar yoğurmalı. Sonra bu karışımdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar alarak bunları haşlanmış lahana yapraklarına koymalı. Yaprakların sağı ve solu kıymanın üzerine çevirdikten sonra yaprak uzunluğuna sigara sarar gibi sarılmalı. Dolmaların sarılması tamamlanınca bunları bir kuşaneye düzenli bir biçimde istif etmeli.
 
2 bardak su içinde eritilmiş 1 çorba kaşığı domates salçasıyle kalan sadeyağını da kattıktan sonra dolmaların üstüne irice bir tabağı ters olarak oturtmalı. Tabağın üzerine ağırlık olarak iyi yıkanmış bir taş koyduktan sonra tencerenin kapağını örtmeli ve kuşaneyi orta ısıdaki bir ateşe oturtmalı. Yemeği 30-40 dakika kadar pişirdikten sonra servis tabağına alarak sıcak sıcak servis yapmalı.
  
 | 
ETLİ LAHANA DOLMASI | 
  | 
limon çiçeği 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 11.12.2010 
Mesajlar: 20 Şehir: Aydın | 
Kısa URL: https://ml.md/lc58638 
Gönderme Tarihi: 17.Arl.2010 
2,960 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yarım kilo kıyma
 
4 çorba kaşığı yağ
 
3 büyükçe soğan
 
1 kahve fincanı pirinç
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
3 bardak su
 
1,5 kilo dolmalık lahana
 
Yarım çorba kaşığı tuz
 
Karabiber
 
 
Aşağı yukarı 1,5 kiloluk dolmalık bir baş lahanayı ortasından ikiye kestikten sonra göbek kısmını çıkarın. İçinde su bulunan tencereye koyup üzerine de tuz serperek kuvvetli ateşte bir taşım kaynatınız. Lahanaları delikli kepçeyle sudan çıkarıp soğuttuktan sonra damarlı sert bölümlerini ayıklayıp, el büyüklüğünde parçalara bölünüz. Lahanalar pişmekte iken, başka bir tencereye rendelenmiş soğan, pirinç, kıyma, tuz biraz karabiber biraz da su ilâve ettikten sonra iyice yoğurunuz. Kıymadan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak, bunları lahanaların içine koyunuz. Sigara sarar gibi yuvarlayarak dolmaları hazırlayınız. Sarılan dolmaları pişeceği tencereye yerleştiriniz. Üzerine yağ, sulandırılmış salça katarak tencereyi kapayın ve ateşe koyunuz. Orta ısıdaki ateşte 30 - 40 dakika arasında pişirdikten sonra servis yapabilirsiniz.
  
 | 
ETLİ LAHANA DOLMASI | 
  | 
im 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.08.2012 
Mesajlar: 1159 Şehir: Balgat | 
Kısa URL: https://ml.md/lc82504 
Gönderme Tarihi: 25.Ekm.2012 
2,908 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 adet dolmalık lahana (1 kilo)
 
1 çorba kaşığı tepeleme yağ
 
2 orta boy kuru soğan
 
1/2 tatlı kaşığı tuz
 
2 su bardağı et suyu (yoksa su)
 
1 adet kıyılmış domates
 
İçi:
 
10 adet orta boy ince kıyılmış soğan (1 kilo)
 
3 kahve fincanı ıslatılıp, temizlenmiş pirinç (150 gram)
 
3/4 su bardağı et suyu (veya su)
 
1 çorba kaşığı tuz
 
Az karabiber
 
500 gram az yağlı koyun veya kuzu kıyması
 
1/2 şer bağ birlikte kıyılmız dereotu, maydanoz, nane (veya kuru nane)
 
 
İçi için:
 
1) Küçük bir tepsiye soğan ve tuzu ilâve ederek elinizle kuvvetlice, soğanlar iyice ölünceye kadar, 5 dakika ovunuz.
 
2) Pirinci ilâve ederek 2 dakika daha ovmaya devam ediniz.
 
3) Sonra, bütün malzemeyi ilâve edip iyice karıştırınız. 
 
Lahananın haşlanışı:
 
1) Lahananın koçanını 5'er santim etrafından bıçağı 5 santim içe doğru batırarak koçanın etrafını kesip, koçanı koni şeklinde çıkarınız.
 
2) Bir tencereye 15 su bardağı su, lA su bardağı tuz koyarak lahanayı kestiğiniz kısmın üzerine tencereye koyunuz.
 
3) Hızlı ateşte kapalı olarak 3 dakika kaynatıp ateşi kısarak lahanayı altüst ediniz. 1 dakika sonra lahanayı tekrar altüst ederek üzerinde yumuşayan yaprakları elinizle sağa sola açarak lahanayı yassıltıp 5 dakika kapağını hiç açmadan bekletiniz.
 
4) Kapağını açarak kontrol ediniz. Yaprakları pişmemeli, ama ipek gibi yumuşak bir hal almalıdır. Yoksa 3-4 dakika daha bekletiniz, sonra ateşten alıp bol soğuk suyla yıkayıp teker teker hafif sıkarak sudan çıkarınız.
 
Dolmanın hazırlanışı:
 
1) Haşladığınız lahananın damarlı kısımlarını dikkatle ayırdığınız yaprak-santim büvüklüâünde kesip üst üste diziniz.
 
2) Küçük bir tencerenin dibine kesilen damarlardan bir miktar koyunuz.
 
3) Elinize 1 adet lahana yaprağı alıp, (582) sayılı reçetedeki Etli Yaprak Dolması'nda tarif edildiği gibi sarınız.
 
4) Sardığınız dolmaları dibinde lahana bulunan tencereye diziniz. Diğer lerini aynı şekilde sarıp tamamladıktan sonra üzerine çiğ yağı, soğanları, temiz olarak ortadan yarıp ilâve ediniz.
 
5) Suyunu ve tuzunu liâve edip, varsa kıyılmış bir tek domates ilâve ederek domateslerin üzerine bir küçük tabak kapatıp ve tencerenin kapağını kapatarak ağır ateşte 45 dakika pişirip, servis yapınız.
 
 
Not: Dolmalık lahana, koçanı büyümemiş lahanadır ve ortası bastırılırsa çok yumuşaktır.
  
 | 
ETLİ LAHANA DOLMASI | 
  | 
Ahmet Senyelli 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 14.07.2007 
Mesajlar: 28
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc16360 
Gönderme Tarihi: 14.Tem.2007 
2,903 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1    Orta boy Lahana
 
3   Soğan
 
300 gr. Koyun kıyması
 
1   Demet maydanoz
 
2    Çorba kaşığı pirinç
 
1   Limon.
 
2   Çorba kaşığı yağ
 
Tuz, karabiber,
 
 
Lahananın düzgün yaprakları çıkarılarak tuzlu suda haşlanır. Yapraklar sıcak sudan çıkarılarak soğuk suya atılır. Kıyma, pirinç, ince kıyılmış soğan ve maydanoz, tuz, karabiber   hepsi yoğurulur.
 
Yapraklara biraz iç konarak orta boy dolma sarılır. Tencereye dizilerelerek üzerine limon suyu, bir bardak su, 2 kaşık yağ  konur. Hafif ateşte pişirilir.
  
 | 
ETLİ LAHANA DOLMASI | 
  | 
libretto 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.01.2008 
Mesajlar: 24 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc20563 
Gönderme Tarihi: 10.Oca.2008 
2,870 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 Orta boy lahana
 
1/2 Çorba kaşığı salça
 
1/2 Kg. Orta yağlı kıyma
 
8-10 Dal maydanoz
 
3 Çorba kaşığı pirinç
 
1 Tatlı kaşığı tuz
 
2 Orta boy soğan
 
1/4 Çay kaşığı karabiber
 
 
Lahananın dış yapraklarını atınız. Diğer yapraklarını damar köklerinden bıçakla keserek ayırınız. Tancereye 2 su bardağı su ve 1 çay kaşığı tuz koyarak kaynatınız. Yaprakları yıkayıp tencereye koyunuz. 2-3 dakika kaynatıp altüst ediniz, birkaç dakika daha kaynatıp biraz yumuşamasını sağlayınız.
 
Yaprakların damarını bıçakla kesip çıkartınız. Büyüklüğüne göre ikiye veya dörde bölünüz. Hazırlanan içten 1/2 çorba kaşığı geniş kenarına yerleştiriniz. Yan kenarlarını üzerine kapatıp rulo yaparak sarınız. Sarılan kısmın, ucu alta gelmek üzere tenceTeye dizip, üzerine haşlama suyunu ilave ediniz. (Gerekirse biraz su katınız.) Hafif hararetli ısıda 1/2 saat pişiriniz.
 
 
İçinin Hazırlanması:
 
Kıymayı derin bir kaba koyunuz. İçine ince kıyılmış soğan, maydanoz, pirinç, kabukları çıkartılıp fındık büyüklüğünde doğranmış domates, tuz ve karabiber ilave edip karıştırınız. Domates olmadığı zaman 1/2 çorba  kaşığı salçayı bir çay bardağı su ile sulandırıp katınız.
 
 
Not : Lahana  haşlanırken nahoş kokusunun çıkması için tencerenin kapağı biraz aralık bırakılır.
  
 | 
ETLİ BEYAZ LAHANA SARMASI | 
  | 
genç yürek 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.01.2014 
Mesajlar: 39 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc95030 
Gönderme Tarihi: 10.Oca.2014 
2,750 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
300 gr. lahana yaprağı 
 
300 gr. dolmalık kıyma
 
3 orta boy soğan
 
2 orta boy domates 
 
2 çorba kasığı salça
 
1,5 su bardağı pirinç
 
3 kaşık margarin
 
1 çorba kaşığı salça
 
1,5 demet maydanoz
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Lahana yapraklarını yıkayıp, damarlı kısımlarını ayırın. Kaynar suda 5 dakika tutulun. Sudan çıkartıp, süzün. Malzeme listesinden iç harcını hazırlayın. Bir tencerede 3 kaşık yağı eritip 1 kaşık salçayı kavurun. Yaprakları uygun boyda küçültün ve yaprağın dış kısmı avucunuzun içine gelecek şekilde elinize alın. Harçtan 1 tatlı kaşığı kadar yaprağa uzunlamasına yayın, yanlardan kıvırın ve parmak şeklini alacak şekilde sarın. Tencereye düzgünce dizin. Sarmaların üzerini basacak şekilde kaynar su katın. Kısık ateşte pişirin.
  
 | 
ETLİ LÂHANA DOLMASI | 
  | 
Tomris 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.02.2010 
Mesajlar: 42 Şehir: Konya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc48267 
Gönderme Tarihi: 07.Mar.2010 
2,730 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,5 kg lâhana
 
300 gr kıyma
 
200 gr pirinç
 
5 çorba kaşığı margarin
 
1 çorba kaşığı salça
 
3 soğan
 
3 su bardağı su
 
1 tutam karabiber
 
 
Soğan rendelenir ve bir miktar yağ ile kavrulur. Kavrulmuş soğana pirinçler ve bir bardak su ilâve edilerek on dakika pişirilir. Sonra, ateşten alınarak kıyma, tuz ve biber katılır ve iyice karıştırılır. Diğer taraftan lâhanalar haşlanır ve yaprak yaprak ayrılır. Ayrılan yaprakların sert kısımları çıkartılır ve hazırlanan iç, yapraklarla sarılarak bir tencereye dizilir. Tencereye yağ, salça ve iki bardak su katılarak orta ısılı ateşte 40 dakika kadar pişirilir.
  
 | 
ETLİ LAHANA DOLMASI | 
  | 
arzuhal 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 02.03.2009 
Mesajlar: 20 Şehir: Antakya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc34221 
Gönderme Tarihi: 02.Mar.2009 
2,727 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gram kıyma
 
1 çorba kaşığı tuzsuz domates salçası
 
80 gram sadeyağı ya da margarin (4 çorba kaşığı)
 
1500 gram dolmalık lahana
 
250 gram soğan (3 büyükçe)
 
3 bardak su
 
50 gram pirinç (3/4 kahve fincanı)
 
Tuz ve karabiber
 
 
1 Aşağı yukarı 1500 gram ağırlığındaki dolmalık bir baş lahanayı ortasından ikiye böldükten sonra, ortasının göbek kısmını çıkarmalı, sonra göbeği çıkmış lahanayı, içinde ancak üç bardak su olan tencereye koyduktan sonra üstlerine 2 çorba kaşığı tuz serpmeli ve tencerenin kapağım kapatarak bunları kuvvetli ateşte ancak bir taşım kaynatmalı, sonra da lahanaları bir delikli kepçe ile sudan çıkararak soğuduktan sonra damarlı, sert kısımlarını çıkarmalı ve el büyüklüğüde parçalara böldükten sonra bir tarafa bırakmalıdır.
 
2 Lahanalar haşlanmaktayken diğer taraftan da bir tencereye; 2 silme çorba kaşığı sadeyağı ya da margarin ile küçük kesilmiş 3 büyükçe baş soğan koyarak, soğanlar iyice ölmüş bir hal almcaya kadar kavurmalı ve kavrulmuş bu soğanlara bir bardak su ile, ayıklanmış ve yıkanmış üç çeyrek kahve fincanı da pirinç ilâve ederek, tencerenin kapağını kapatmalı ve pirinçler sularını çekip de pilâvımsı bir hal alıncaya kadar orta kuvvetteki ateşte 10 dakika pişmeye bırakmalıdır.
 
3 Sularını çekince; tencereyi ateşten almalı ve buna; kemiksiz 500 gram kıyma, yarım çorba kaşığı tuz ile, karabiber de ilâve ederek 5 dakika kadar kanştırmah, sonra bu kıymadan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak, bunları haşlamak ve parçalara bölmüş olduğumuz lahanaların içlerine koymalı, sonra da lahanaların sağ ve solunu kıymanın üstüne çevirdikten sonra uzunluklarına doğru sigara sarar gibi sarmak ve yuvarlamak suretiyle dolmaları meydana getirmeli, ve her sarılan dolmayı da bir tencereye ya da kuşaneye istiflemelidir.
 
4 Sarılmaları sona erince tencereye; 2 silme çorba kaşığı sadeyağı ya da margarin ile 2 bardak su içinde eritilen 1 çorba kaşığı tuzsuz domates salçası ilâve ederek, üstüne bir tabak kapatmalı ve daha sonra da tencerenin kapağını kapatarak, dolmaları orta kuvvetteki ateşte 30 - 40 dakika arasında pişirmeli ve servis yapmalıdır.
  
 | 
ETLİ LAHANA DOLMASI | 
  | 
dobra 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 07.02.2012 
Mesajlar: 138 Şehir: Gaziantep | 
Kısa URL: https://ml.md/lc72988 
Gönderme Tarihi: 24.Şub.2012 
2,411 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 5 kg dolmalık lahana (yaprakları düz, ince damarlı ve yumuşak olanından)
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
1/2 paket margarin 
 
Tuz
 
İçi için;
 
500 gram orta yağlı kıyma
 
250 gram kuru soğan
 
2 kahve fincanı pirinç
 
2 adet domates
 
1 demet dereotu
 
1 demet maydanoz
 
1/2 demet taze nane veya kuru nane
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
1/2 paket margarin
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
İçin yapılışı:
 
Soğanları ince ince doğrayıp tuz ve kıymayla birlikte soğanlar ezilinceye kadar yoğuralım.
 
Kabuklarını soyup küçük küçük doğradığımız domatesleri, ince doğradığımız maydanozları, dereotlarını ve naneleri, salçayı kıymanın içine ilave edelim.
 
Son olarak margarini ve daha önceden bir miktar suda ıslattığımız pirinci de ilave edip dolma içini iyice yoğuralım. Yoğururken ellerimizi ara sıra ıslatarak, dolma içinin yumuşak olmasını sağlayalım.
 
Lahananın alt sap kısmından oyarak kesip, lahananın sap ve göbek kısmını çıkaralım.
 
Tercihen bütün olarak, olmazsa ikiye bölerek ve 2 çorba kaşığı tuzla bir taşım haşlayalım.
 
Soğuduktan sonra, yapraklarını tek tek açıp, damarlarını keserek çıkaralım. El büyüklüğünde parçalara ayıralım.
 
Avucumuza alacağımız bir sıkımlık içi, lahanaya sigara böreği gibi saralım.
 
Lahananın yırtık parçalarını ve ince damarlarını tencerenin dibine dizelim.
 
Sardığımız lahanaları, tencereye muntazam olarak dizdikten sonra, üzerine 1 su bardağı suda erittiğimiz salçayı, yeterince tuzu ve suyu koyalım.
 
Üzerine dağılmaması için kapatacağımız tabakları yerleştirip, tencerenin kapağını kapattıktan sonra, kısık ateşte pişirelim.
  
 | 
ETLİ LAHANA DOLMASI | 
  | 
aydan müftüoğlu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.07.2010 
Mesajlar: 63 Şehir: Kastamonu | 
Kısa URL: https://ml.md/lc53711 
Gönderme Tarihi: 18.Tem.2010 
2,396 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yapraklarını haşlayıp kevgire dökünüz. Semiz koyun döşünden bir parçayı çentilmiş soğan ve maydanozla çok ince kıyınız. İçine bir miktar pirinç, biber ve tarçın karıştırınız. Lahana yaprağına ufak ufak bohça gibi sarıp dibine yaprak döşenmiş kuşhaneye diziniz. Dolmaların açılmaması için kuşhaneye sığacak bir kapakla üstünü kapatın, kenarından biraz etsuyu dökerek kapalı olarak orta ateşte pişiriniz.
  
 | 
Etli Lahana Dolması | 
  | 
kuşhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.03.2014 
Mesajlar: 30 Şehir: Konya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc96371 
Gönderme Tarihi: 05.Mar.2014 
2,311 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
400 gram yağlı kıyma
 
1.5 çay bardağı kırık pirinç
 
Yarım demet dereotu
 
Yarım demet maydanoz
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
3 adet soğan
 
3 adet kesme şeker
 
1 tutam tarçın
 
Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
 
400 gram salamura karalahana
 
2 adet domates rendesi
 
1 adet limon
 
Sarımsaklı yoğurt
 
 
Pirinçleri, kıymayı bir kabın içine alıp üzerine rendelenmiş ve zeytinyağında 5 dakika kavrulmuş soğanı ve kıyılmış yeşillikleri, rendelenmiş domatesleri, şekerini ekleyerek harmanlayın. Çok az sıcak su ilave edip baharatları ilave edin. Karalahana yapraklarını sıcak suda 5 dakika haşlayıp soğuk sudan geçirip saplarını temizleyin. İç malzemeyi yapraklara sarıp tencereye yerleştirin. Tüm malzeme birince üzerine su döküp kapağı kapalı olarak 35-40 dakika kadar pişirip üzerine limon suyu ve bir miktar zeytinyağı gezdirip bir kenara alın. Sarımsaklı yoğurtla servis yapın.
  
 | 
Etli Lahana Sarması | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc101438 
Gönderme Tarihi: 06.Eyl.2014 
2,266 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 adet küçük boy lahana
 
250 gr kıyma
 
1 adet soğan
 
1 adet domates
 
2 yemek kaşığı sana margarin
 
1 çay kaşığı toz nane
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Yeterince sıcak su
 
 
Lahana yapraklarını kaynar tuzlu suda 2 dakika kadar haşlayın. Daha sonra yaprakların suyunu süzün ve bir kenarda bekletin.
 
Soğanı soyup küçük küçük doğrayın.
 
Domatesi ikiye bölün, çekirdeklerini çıkarıp rendeleyin.
 
Pirinci yıkayıp suyunu süzün.
 
Bir kapta kıymayı, pirinci, domatesi, soğanı, toz naneyi, karabiberi ve tuzu iyice karıştırın.
 
Lahana yapraklarını 4 cm genişliğinde şeritler halinde kesin ve damarlı kısımları içe gelecek şekilde tezgaha yerleştirin.
 
Yaprakların içine hazırladığınız karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar ekleyip sarın.
 
Tencerenin dibine lahana yapraklarını yerleştirin, üzerine ise dolmaları dizin.
 
Tencerenin içine 2 kaşık margarini parça parça serpin tuz ve üzerini geçecek kadar su ilave edin, dolmaların üzerine bir tabak kapatın ve kısık ateşte pişirin.
 
 
 
  
 | 
Etli Lahana Sarması | 
  | 
mübaşir 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 27.01.2015 
Mesajlar: 18 Şehir: Karabük | 
Kısa URL: https://ml.md/lc104734 
Gönderme Tarihi: 28.Oca.2015 
2,181 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
400 gram sotelik kuşbaşı et
 
1 kilo beyaz lahana
 
3 adet soğan
 
1 su bardağı pirinç
 
1 çorba kaşığı salça
 
Tuz, karabiber
 
1 su bardağı sıvı yağ
 
 
Lahanayı diriliğini kaybetmeden tencerede haşlayın. Diğer taraftan ince doğranmış etleri, pirinci, soğanı kavurup içine baharatları ekleyip 1 su bardağı su ilave ederek 10 dakika kadar pişirip ocaktan alın. Haşlanmış lahanayı süzüp yapraklara ayırın ve iç harçtan koyup küçük küçük sarın. Tencereye dizin. Üzerine 3 su bardağı su koyun 25 dakika kadar pişirin.
  
 | 
Etli Lahana Dolması | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc118742 
Gönderme Tarihi: 08.Ağu.2016 
1,606 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Melisa Üryan
 
 
1 adet orta boy sarmalık beyaz lahana
 
500 gr koyun kıyması
 
4-5 adet taze soğan
 
3-4 adet taze sarımsak
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı kimyon
 
2 çay kaşığı tuz
 
½ demet maydanoz
 
2 su bardağı pirinç
 
 
Lahana yapraklarını ayırıp bol suda yıkayın. Tencerede kaynar suda haşlayın ve süzün. Lahana yapraklarının ortasındaki kalın damarları bıçak yardımı ile kesip çıkarın. Kalan parçaları sarılabilecek şekilde geniş şeritlere bölün. Pirinci ayıklayıp, yıkayıp süzün. Soğanları, sarımsakları ince ince kıyın. Tencereye zeytin yağını koyup soğan ve sarımsakları ekleyin. Hafif kavurup domates ve biber salçasını ekleyin. Ocağı söndürüp kıymayı ilave edin ve karıştırın. Baharatları ve tuzu ekleyin. Pirinci ekleyin. İnce ince kıydığınız maydanozları ekleyin. Hazırladığınız lahanaları sarın. Sarma işlemi bitince üstünü geçer geçmez su koyup önce hızlı kaynayınca hafif ateşte pişirin. Sıcak sıcak servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Etli Lahana Sarması | 
  | 
mavi geyik 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 31.07.2019 
Mesajlar: 55 Şehir: Edirne | 
Kısa URL: https://ml.md/lc144688 
Gönderme Tarihi: 04.Ağu.2019 
810 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 adet orta boy lahana
 
6 su bardağı sıcak su
 
İç harcı için:
 
1 su bardağı pirinç
 
400 gram kıyma
 
2 adet orta boy kuru soğan
 
1 adet büyük boy domates
 
Yarım tatlı kaşığı domates salçası
 
Yarım tatlı kaşığı biber salçası
 
Çeyrek demet maydanoz
 
1 tatlı kaşığı nane
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı karabiber
 
Yarım su bardağı ılık su
 
Sosu için:
 
3 yemek kaşığı zeytinyağı
 
2 yemek kaşığı domates salçası
 
1 adet büyük boy domates rendesi
 
1 su bardağı sıcak su
 
Yarım çay kaşığı tuz
 
1 yemek kaşığı tereyağı
 
 
Büyük bir tencerede su kaynatın.
 
Yaprak yaprak ayıkladığınız lahanaları kaynayan suya atıp haşlayın ve süzülmeye bırakın.
 
Yemeklik doğradığınız kuru soğanları pirinç, kıyma, domates rendesi, ince kıyılmış maydanoz, domates ve biber salçası, nane, tuz, taze çekilmiş tane karabiber ve ılık su ile karıştırarak harcı hazırlayın.
 
Sosu için rendelenmiş domates, domates salçası, tuz, zeytinyağı ve tuzu ılık suyla açın.
 
Sosu sarmaların üzerine gezdirip küp küp kestiğiniz tereyağını tencerenin üzerine yerleştirin.
 
Damarlarını ayıkladığınız lahanalara dolma içini sarın ve sarmaları tencereye yerleştirin.
 
Kapağını kapatıp kaynayan tencerenin altını kısın ve 35 dakika kadar pişmeye bırakın.
 
Dolmanızı sıcak sıcak servis edin.
 
 
 
  
 | 
Etli Lahana Dolması | 
  | 
baron 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 09.05.2019 
Mesajlar: 52 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc143005 
Gönderme Tarihi: 26.May.2019 
697 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
500 gram yağlı kıyma
 
1 adet küçük lahana
 
8 adet kırmızı biber
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
2 yemek kaşığı tereyağı
 
1 su bardağı pirinç
 
3 adet kuru soğan
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
 
Lahanayı yıkayıp dış yapraklarını atın, kök kısmını kesip doğrayın ve bol tuzlu kaynayan suya atın. Yapraklar haşlandıkça dıştan içe doğru kenara alın.
 
Kırmızı biberlerin düzgün olanlarından 8 tanesini seçin, baş kısımlarını kesin. Çekirdeklerini çıkarıp bekletin. Kıymaya küp küp doğradığınız soğanı, pirinci, salçayı, tuzu, karabiberi ve tereyağını karıştırıp 8 kaşık su ilave edin.
 
Lahananın düzgün yapraklarını tezgaha serin. Avuç içi büyüklüğünde kesin. Damarlı kısımları içe gelecek şekilde dolma içinden koyup sarın. Kırmızı biberlerin içini doldurun.
 
Lahana yapraklarından kalanları tencerenin altına dizin. Üzerine lahana dolmalarını ve kırmızı biberleri sıralayın. 3 bardak sıcak su ilave edin. Dolmalar dağılmasın diye küçük bir tabakla lahanaların üstünü kapatın. Kısık ateşte 45 dakika pişirip servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Etli Lahana Sarması | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172294 
Gönderme Tarihi: 27.May.2023 
306 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
 
 
2 adet orta boy soğan, ince kıyılmış
 
1 çorba kaşığı domates salçası 
 
60 g pirinç
 
1 tatlı kaşığı kuru nane
 
15 ml zeytinyağı
 
320 ml su
 
1 tatlı kaşığı tuz 
 
1 çay kaşığı karabiber
 
500 g kıyma, dana ve kuzu eti karışık
 
2 kg, 1 adet orta boy, dolmalık lahana
 
3 diş sarımsak, soyulmuş
 
30 g tereyağı veya sadeyağ
 
 
Bir tencerede soğanı domates salçası, pirinç, nane, zeytinyağı, 70 ml su, tuz, karabiber ve kıyma ile iyice karıştırın.
 
Lahana yapraklarını bir tencerede kaynayan suya batırıp 10 dakika tutun. 
 
Yaprakları süzüp soğuk sudan geçirin. 
 
Yaprakların damarlı kısmını çıkarın ve yaprağın büyüklüğüne göre, iki ya da üçe bölün. İçlerine bir çorba kaşığı harçtan koyarak 6-7 santim uzunlukta ve 2-3 santim eninde rulo şeklinde sarın. 
 
Tencerenin dibini yapraklarla kapladıktan sonra sardığınız lahanaları dizin. 
 
Aralarına sarımsakları yerleştirin. Üzerine yağ parçaları koyun.
 
250 ml su ekleyerek, önce yüksek sonra hafif ateşte ortalama 30 dakika pişirin. 
 
Limon suyu ve sumakla birlikte sıcak servis edin.
 
 
Not: Dolmalık lahana genelde büyük boy, içi sıkı olmayanlardan seçilir. Lahananın dış yapraklarını sarma için, iç kısmını kapuska, turşu veya salata tariflerinde kullanabilirsiniz. Lahana sarmasını sarımsaklı yoğurtla da servis edebilirsiniz. Kış aylarının doyurucu lahana sarması, tarihin ilginç yemek hikâyelerinden birine konu olmuştur. Bugün İsveç mutfağında sevilen bir yemek olan "koldolmens" yani lahana dolması, bir süre Osmanlı himayesine sığınmak zorunda kalan Demirbaş Şarl olarak bilinin İsveç Kralı XII. Carl ve maiyetinin Osmanlı mutfağından İsveç’e götürdüğü lezzetlerden biridir. Benzer şekilde Macar ve Polonya mutfaklarına da etli lahana sarması Osmanlı etkisiyle geçmiştir.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |