|
Etli Girit Kabağı Dolması |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc165612
Gönderme Tarihi: 21.Haz.2022
148 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kg. Girit kabağı
250-300 gr. orta yağlı kıyma
1 su bardağı pirinç
3-4 adet orta boy domates
2 adet kuru soğan
1 kaşık biber salçası
Yarım demet maydanoz
Yarım demet nane
Karabiber
Tuz
Sosu için:
1.5 çorba kaşığı kuru nane
Yarım limon suyu
3 diş sarımsak
1/2 çay bardağı sıvı yağ
1/2 çay bardağı su
Kabaklarımızı oyalım, tuzlu suya atarak kara suyunu çıkaralım. İçi için soğanlarımızı ince ince, domateslerimizin ise kabuklarını soyarak küp küp doğrayalım. Nane ve maydanozumuzu ince kıyalım. Salça, tuz ve karabiberimizle iyice harmanlayalım, kıyma ve pirincimizi en son ekleyip tekrar karıştıralım. Kabakları tuzlu sudan çıkarıp iyice yıkayalım, iç harcımızı dolduralım. Tencereye dizdiğimiz kabaklara 2 bardak su ekleyelim. Sos malzememizi bir kapta karıştıralım. Dolmalarımızın ateşten inmesine 2-3 dakika kala kabakların içine bir kaşık yardımıyla pay edelim. Kısık ateşte pişirelim.
|
Etli Girit Kabağı Dolması |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc161060
Gönderme Tarihi: 05.Kas.2021
313 defa indirildi / yazdırıldı
|
11 adet top kabak (Girit kabağı)
1 adet iri çarliston biber
1 su bardağı pirinç (220 ml )
Yarım su bardağı pilavlık bulgur
250 gram dana kıyma
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
2 adet kuru soğan
2 adet domates
3 diş sarımsak
Çeyrek demet maydanoz
1 çay bardağından 1 parmak eksik zeytinyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı tepeleme kuru nane
1 yemek kaşığı limon suyu
Karabiber
Tuz
Kimyon
Kırmızı toz biber
Sosu için:
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı silme domates salçası
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Yeterince kaynar su
Kabaklarımızın içini güzelce oyarak temizliyoruz.
İçlerini tuz serperek ovalıyoruz.
Bir kase içine kıymamızı koyuyoruz.
Mutfak robotunda maydanoz, soğan ve biberi ince şekilde güzelce çektirip kıyma içine ekliyoruz.
Domatesimizi elde minik şekilde doğrayıp ekliyoruz.
Pirinci iyice yıkayıp süzdükten sonra karışıma ilave ediyoruz bulgur, salça ve tüm baharatları da katıp güzelce yoğuruyoruz.
Dolmaların içlerine azcık boşluk bırakarak dolduruyoruz.
Derin bir tencere içine kabaklarınızı dizip sosumuzu hazırlıyoruz.
Bunun için; derin bir tas içine salçaları baharat ve zeytinyağını koyup karıştırıyoruz 1 su bardağıda kaynar su ekleyip bu sosu kabakların üzerine gezdiriyoruz.
Son olarak kabakların yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyip kapağı kapalı şekilde 1 saat pişiriyoruz.
Servise hazırdır.
|
Etli Girit Kabağı Dolması |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc160790
Gönderme Tarihi: 23.Ekm.2021
260 defa indirildi / yazdırıldı
|
10 adet Girit top kabak
İçi için:
250 gram dana kıyma
2 adet kuru soğan
1 su bardağı pirinç
Yarım su bardağı pilavlık bulgur
1 tatlı kaşığı acı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet iri çarliston biber
2 adet domates
3 diş sarımsak
Çeyrek demet maydanoz
1 çay bardağından 1 parmak eksik zeytinyağı
1 yemek kaşığı nar ekşisi
1 tatlı kaşığı sumak
1 tatlı kaşığı tepeleme kuru nane
1 yemek kaşığı limon suyu
Karabiber
Kimyon
Kırmızı toz biber
Tuz
Sosu için:
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Yeterince kaynar su
Öncelikle kabakların içini oyarak güzelce temizleyin. İçini tuz serperek ovalayın.
Başka bir kaba kıymayı alın. Robotttan geçirdiğiniz diğer harç malzemelerini(soğan, maydanoz, sarımsak, biber, domates) de kıymanın üzerine ilave edin ve karıştırın.
Pirinci iyice yıkayın süzdükten sonra karışıma ekleyin. Bulgur, salça ve tüm baharatları da katıp güzelce yoğurun. Dolmaların içlerine azcık boşluk bırakarak doldurun ki pişince pirinçler şişerek taşmasın. Derin bir tencereye Girit kabak dolmalarını dizin.
Şimdi dolmaların sosunu hazırlayın. Bunun için; derin bir kâsede salçaları baharat ve zeytinyağını koyup karıştırın 1 su bardağı da kaynar su ekleyip bu sosu kabakların üzerine gezdirin. Son olarak kabakların yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyin kapağı kapalı şekilde pişirin. Etli Girit kabağı dolması hazır.
|
Kıymalı Girit Kabağı Dolması |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc155723
Gönderme Tarihi: 27.Oca.2021
793 defa indirildi / yazdırıldı
|
7 Adet Kabak Dolma
1.5 Su Bardağı Bulgur veya pirinç
160 gr. kıyma
1 Adet Kuru Soğan
Yarım Yemek Kaşığı Biber Salçası
Yarım Yemek kaşığı Domates Salçası
1 Adet Domates
2 Su Bardağı Sıcak Su
1 Adet Domates rendesi
1.5 Çay Bardağı Sıvı yağı
Tuz
Karabiber
Kekik
Pulbiber
Sosu İçin:
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
2 Çay Bardağı Sıcak Su
Tuz
Derin bir tencerede yağ konulur. Kuru Sogan küçük küçük doğranır. Pempeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma ilave edilir, kavrulur. Yıkanan bulgur ilave edilir. Birkaç dakika kavrulur. Domates salça biber salça ve domates rendesi ilave edilir. Kekik tuz karabiber Pulbiber ilave edilir. Kendi suyu çekene kadar kavrulur.
Dolmalar ilk olarak sirkeli suda yıkanır ve isteğe göre ya tamamem soyulur ya da soyulmaz veya şeritler halinde soyulur.
Girit kabak dolmanın içi kaşık yardımı ile içleri alınır. İç harç ılıdıktan sonra kabakların içine yarım konulacak şekilde paylaştırılır.
Sosu yapılışı için tuz, su, domates salçası ve zeytinyağı derin bir kapta karıştırılır. Tencereye dizilen her bir kabakların içine 1 yemek kaşığı konulur. Tencereye ise kalan sos konulur. Sıcak su ilave edilir. Kısık ateşte kabaklar yumuşayana kadar ve suyunu çekene kadar pişirmeye alınır.
|
Kıymalı Girit Kabağı Dolması |
|
rosto
Aşçıbaşı
Kayıt: 04.08.2017
Mesajlar: 24 Şehir: Edirne |
Kısa URL: https://ml.md/lc127307
Gönderme Tarihi: 05.Ağu.2017
1,530 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.elele.com.tr
10 adet Girit kabağı (Kıbrıs kabağı veya yayla kabağı olarak da geçiyor)
100-150 gr. kıyma
2 çay bardağı pirinç
1 adet soğan
½ tatlı kaşığı domates salçası
½ tatlı kaşığı biber salçası
Tuz
Karabiber
Pul biber
Suyu İçin:
1 tatlı kaşığı sumak
½ yemek kaşığı salça
½ yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
Soğanları minik küpler halinde doğrayın, bir kaba alın. Üzerine yıkanıp süzülmüş pirinci, kıymayı, salçaları, tuzu ve baharatları ekleyip karıştırın. Yıkadığınız kabakları arzunuza göre soyabilirsiniz. Tepe kısımlarını kesin, içlerini oyun, tuz serpin. Bıçakla altlarını ikişer kere delin. Kabakların içini hazırladığınız kıymalı pirinçli içle üstten 1 cm boşluk kalacak
şekilde doldurun. Tencereye dizin. Üzerine birer dilim domates koyun. 1 tatlı kaşığı salçanın üstüne, tuz, sıvı yağ ve bir miktar su ekleyip salçayı ezin ve tencereye dökün. Tencerenin yarısı salçalı su olsun. Dolmalar kaynamaya başlayınca ocağın altını azaltın, kısık ateşte pirinçleri pişene kadar pişirin. Çoğunlukla dolmaların içini tam olarak ayarlamak zor. Kalan içinizi domates veya biber doldurarak, oyduğunuz kabak içlerini de fırında kabak mücveri yaparak değerlendirebilirsiniz.
|
Girit Kabağı Dolması |
|
hesap
Aşçıbaşı
Kayıt: 09.06.2016
Mesajlar: 22 Şehir: Erzincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc117464
Gönderme Tarihi: 10.Haz.2016
1,398 defa indirildi / yazdırıldı
|
Arzu Batur
7 Adet Kabak Dolma
1.5 Su Bardağı Bulgur veya pirinç
160 gr. kıyma
1 Adet Kuru Soğan
½ Yemek Kaşığı Biber Salçası
½ Yemek kaşığı Domates Salçası
1 Adet Domates
2 Su Bardağı Sıcak Su
1 Adet Domates rendesi
1.5 Çay Bardağı Sıvı yağı
Tuz
Karabiber
Kekik
Pulbiber
Sosu İçin:
1 Yemek Kaşığı Domates Salçası
2 Yemek Kaşığı Zeytinyağı
2 Çay Bardağı Sıcak Su
Tuz
Derin bir tencerede yağ konulur. Kuru Sogan küçük küçük doğranır. Pempeleşinceye kadar kavrulur. Kıyma ilave edilir, kavrulur. Yıkanan bulgur ilave edilir. Birkaç dakika kavrulur. Domates salça biber salça ve domates rendesi ilave edilir. Kekik tuz karabiber Pulbiber ilave edilir. Kendi suyu çekene kadar kavrulur. Dolmalar ilk olarak sirkeli suda yıkanır ve isteğe göre ya tamamem soyulur ya da soyulmaz veya şeritler halinde soyulur. Girit kabak dolmanın içi kaşık yardımı ile içleri alınır. İç harç ılıdıktan sonra kabakların içine yarım konulacak şekilde paylaştırılır. Sosu yapılışı için tuz, su, domates salçası ve zeytinyağı derin bir kapta karıştırılır. Tencereye dizilen her bir kabakların içine 1 yemek kaşığı konulur. Tencereye ise kalan sos konulur. Sıcak su ilave edilir. Kısık ateşte kabaklar yumuşayana kadar ve suyunu çekene kadar pişirmeye alınır.
|
Kıymalı Girit Kabağı Dolması |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc117430
Gönderme Tarihi: 08.Haz.2016
1,601 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 Kg Girit kabağı (8 adet)
300 Gr kıyma
1 Su bardağı pirinç
2 Tane soğan
2 Diş sarımsak
2 Tane domates (kabakların ağzına kapatmak için)
2 Tane domates (iç harcı için)
½ Demet maydanoz
1 Yemek kaşığı salça
1 Çay kaşığı pulbiber
1 Çay kaşığı karabiber
1 Tatlı kaşığı kekik
1 Tatlı kaşığı tuz
½ Çay bardağı sıvı yağ
Sosu için:
2 Su bardağı su
1 Yemek kaşığı salça
1/2 Çay bardağına yakın sıvı yağ
1 Çay kaşığı tuz
Kabakların kabuklarını alacalı olarak soyun. Bir çay tabağına 1 çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karabiber koyun ve karıştırın. Yıkanmış, suyu süzülmüş kabakların içine önce bu karışımdan sürün. İç harcınızı bir kase içinde iyice karıştırın. Kabakların içini bu iç harç ile doldurun. Ağzında 1 cm yakın boşluk bırakın. Tencerenize dizin. Bir kaseye kaşık salça koyun. İsterseniz domates ve biber salçasını karıştırarak koyabilirsiniz. 2 Su bardağı su ve tuzunu ilave edin. Kaynamaya başladıktan sonra biraz ocağın altını kısın. Kabaklarınız ve pirinçler piştiği zaman ocağınız altını kapatın. Eğer suyu fazla olur ise, ocaktan indirmeden, biraz altını açın. Harlı ateşte birkaç dakika piştiği zaman suyunu çekecektir.
Not: Domates rendelediğim için,su koymadım iç harcına. Eğer salça ile yapacaksanız 1 çay bardağı su ilave etmeyi unutmayın. Et suyu varsa pişirirken kullanabilirsiniz.
|
Etli Girit Kabağı Dolması |
|
dali
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.02.2013
Mesajlar: 39 Şehir: Kırşehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc90262
Gönderme Tarihi: 02.Tem.2013
1,893 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. girit kabağı
200 gr. kıyma
1 su bardağı pirinç
3 yemek kaşığı margarin
1 adet soğan
1 kaşık salça
1 tutam maydanoz
Tuz
Karabiber
Pulbiber
1 kaşık sıvıyağ
Yıkanmış kabakların sap kısımları kapak olacak şekilde kesilir ve içleri oyulur. Kabukları alacalı olarak kazınır.Soğan ve maydanoz ince ince kıyılır.tencereye margarin konularak soğan,maydanoz,kıyma,pirinç,tuz ve baharatlar 2 dk. kavrulur.Hazırlanan iç malzeme kabaklara paylaştırılır, kesilen kabak parçası ile üstleri kapatılır. Kabaklar tencereye dizilir, salça su ile inceltilip kabakların üzerine dökülür, biraz yağ gezdirilip, tuz serpilir. Pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yanında yoğurt ile sıcak olarak servis yapılır.
Fotoğraf "re aksiyon" tarafından gönderildi. 21.03.2015
|
|