|
Etli Ekmek (Konya) |
|
susuzyaz
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 21.06.2007
Mesajlar: 30
|
Kısa URL: https://ml.md/lc15556
Gönderme Tarihi: 21.Haz.2007
5,472 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 soğan
2 domates
2 sivribiber
Yarım demet maydanoz
250 gr bıçakarası et
Yarım ekmek hamuru
Tuz, karabiber
Soğan, domates ve biberleri küçük küçük doğrayın. Maydanozu ince ince kıyın.
Doğranmış malzemeleri et ile karıştırıp tuz ve karabiber ekleyin.
Ekmek hamurunu pide şeklinde açın. Hazırladığınız harcı hamurun üzerine yayın.
180 derece fırında 20 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
|
Etli Ekmek (Konya) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc36239
Gönderme Tarihi: 06.May.2009
6,037 defa indirildi / yazdırıldı
|
400 gr yağlı koyun kıyması veya iki bıçak arasında kıyılmış koyun eti
100 gr soğan
2 yk kuyruk yağı veya iç yağı (et yağsız ise)
50 gr kıyılmış domates
25 gr kıl biber
1 yk kıyılmış maydanoz
Yeterince tuz
Hamuru için:
500 gr un
1 yk yaş maya
400 gr ılık su
1 tk tuz
Açmak için:
1 sb ranzıman
Tepsiyi yağlamak için:
1 yk sadeyağ
Beraberinde: ayran ve yaz mevsiminde fırında közlenmiş Konyanın kıl biberi; kış mevsiminde doğranmış turp.
Soğanı ince kıy, kıymaya veya bıçak arası ete karıştır. Yağı ince kıy ilave et; tuz, karabiber at, karıştır. Unu ele, ortasını aç, tuzu etrafına serp. Unun ortasına mayayı koy, su vererek yoğur, mayalanıncaya kadar bekle. Hamuru 8 parçaya böl. Merdane ile randıman serperek aç. İçi sekize böl, her bir parçaya elle yerleştirerek yağlanmış tepsiye yerleştir. Önceden ısıtılmış 250 derece fırında 7-10 dk arasında pişir.
Not: Lokanta ve Fırın Yiyecekleri: Konyanın bu yemekleri gerçekten olağanüstü bir tada sahiptir.
|
Etli Ekmek (Konya) |
|
aslıhan89
Aşçıbaşı
Kayıt: 24.03.2010
Mesajlar: 25 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc49221
Gönderme Tarihi: 24.Mar.2010
3,099 defa indirildi / yazdırıldı
|
İçi için;
500 gr yağlı koyun kıyması (veya bıçak arası kıyılmış kıyma)
1 adet iri boy kuru soğan
2 adet orta boy domates
2 adet kıl biber (Konya yeşil biberi)
100 gr tereyağı (kuyrukyağı veya iç yağ kullanabilirsiniz)
1 demet ince kıyılmış maydanoz
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon, yenibahar
Pide hamuru için;
1 su bardağı ılık su
42 gr yaş maya
2 çay kaşığı tuz alabildiğince un
Yaş mayayı bir su bardağı ılık suyla karıştırarak eritin ve derin bir kaba aktarın. Tuzu ve elenmiş unu katıp kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yoğurun. Hamuru mayalanıp dinlenmesi için 1 saat kadar bekletin. Mayalanmış hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın. Diğer taraftan, içini hazırlamak için; kıyma, çok ince doğranmış soğan yumuşamış yağ, maydanoz, tuz, kimyon ve yenibaharı derin bir kapta karıştırın.
Üzerine kabuğu soyulup çok ince kıyılmış domates ve Konya'nın ünlü kıl biberini ekleyip iyice karıştırıp, yoğurun. Mayalanmış hamur parçalarını tezgahta küçük tabak büyüklüğünde yuvarlaklar halinde açın. içlerine hazırladığınız etli harçtan koyup uçlarından çekerek kayık şekli verin.
Uzun şekildeki hamurları yarım saat daha dinlendirin, iyice kabaran pideleri hafif un serpilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
Etli ekmekleri 5 dakika önceden ısıtıp 220 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında kenarları sarı - kahverengi oluncaya kadar ,10-12 dakika pişirin.
Not: Aslında çarşı fırınlarında çok daha lezzetli pişer. Hem odun ateşidir hem de en az 250 derece gibi yüksek ısıda çok daha çabuk pişer.
|
Etli Ekmek |
|
Esra R.
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.04.2011
Mesajlar: 54 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc73297
Gönderme Tarihi: 04.Mar.2012
2,764 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 su bardağı un
2.5 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
İÇ MALZEMESİ:
500 gr kıyma
2 soğan
Tuz
Karabiber
Un, tuz ve suyu yoğurun. Kulak memesi yumuşaklığına gelen hamurdan yumruk büyüklüğünde 20 küçük parça parça koparın. Her parçayı teker teker küçük bir daire şeklinde açın. Diğer tarafta doğranmış soğanı kıymayla birlikte kavurun. Tuz ve karabiber ilave edin. Hazırlanan bu karışımı, yuvarlak hamurun yarısına yayın, diğer tarafı üzerine kapatın. Teflon tavada hamurların iki tarafını da pişirin. Üzerine tereyağı sürüp sıcak servis yapın.
Fotoğraf "Doctor" tarafından gönderildi. 23.03.2021
|
Etli Ekmek (Konya) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc105959
Gönderme Tarihi: 16.Mar.2015
4,863 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
180 gram hamur
100 gram kıyma
100 gram sebze
40 gram domates
30 gram soğan
30 gram yeşilbiber
Sebzeler satırla ince ince kıyıldıktan sonra kıyma ve tuz ilave edilerek karıştırılır. Hamur elle yufka inceliğinde açılarak karıştırılmış olan et ve sebze hamurun üzerine yayılır. Odun yakılarak hazırlanmış olan fırına atılarak pişirildikten sonra üzerine ince ince kesilmiş maydanoz ile servis yapılır.
Not: Üç çeşit undan yapılır. Hamur yoğrulduktan sonra üç saat dinlendirilir. Etliekmeğin yanmaması, uzun ve lezzetli olması için kullanılan et, süt danasından seçilir. Bu etin özelliğiyse yüzde yetmişinin et, yüzde otuzunun ise yağ olmasıdır. Tuzun miktarı da mevsime göre değişmektedir. Tuz yazın fazla, kışın az atılır. Bunun nedeni ise hamurunun daha ince açılabilmesi, böylelikle de uzun, ince ve kolay hazmedilebilir olmasıdır. Kıyma, kuşbaşı et ve peynir-et karışımından yapılmak üzere üç çeşidi bulunmaktadır. Bıçakarası çeşidinde et hiçbir zaman makine ile çekilmez, her zaman bıçakla hazırlanır. Adını da buradan alır. Mevlana etliekmek çeşidi ise kaşar, tulum peyniri gibi peynirlerden yapılmaktadır.
Etli ekmeği yörede eskiden nineler, anneanneler, babaanneler pide şeklinde sac üstünde peynir, kıyma, ıspanak gibi değişik malzemelerle yaparlarmış. Bunları da tarlada, bağda çalışırken enerji sağlamak için daha çok etli olarak yaparlarmış. Böylelikle kıymalı olanı daha sonra pide salonlarında yapılmaya başlanır ve yapılan pidenin halk arasında tutmasıyla adı etli ekmek şeklinde değiştirilir. (Halk arasında beğenilen bu pide Konyanın düğün yemeği olarak da tercih edilen bir yemek haline gelmiştir).
7-17 Aralık tarihlerinde Konyaya Mevlananın Vuslat Yıldönümü etkinlikleri için her yıl yoğun bir ziyaretçi kitlesi gelmektedir. Kente gelen kişilerin beslenme ihtiyaçları karşılamak için ilk akıllarına gelen yemek etli ekmek olmaktadır. Diğer kentlerde pide olarak adlandırılan etliekmek, Konyada daha özenle üretildiği için bugünkü şöhretine sahip olmuştur. Turistler dönüşlerinde beraberlerinde yakınlarına tattırmak için etliekmek götürmekte ve bu lezzetli yiyecekten bahsetmektedirler.
Konyada yemek oldukça yaygındır. Konyalı bir kişi arkadaşına akşam namazını Aziziye Camiinde kılalım derse akşam yemeğinde arkadaşını etli ekmek yemeye davet ediyor demektir.
Amerikanın önde gelen yayın organlarından CBS televizyonunda yayınlanan yemek programında Konyanın ünlü etliekmeği tarif edilmiştir. ABDnin ünlü girişimcilerinden Bayan Martha Stewart, CBS televizyonunda yayımlanan yemek programında Konyanın ünlü etliekmeğini tanıtmış ve etliekmeği pişirirken bu yemeğin nasıl yapıldığını da ayrıntılarıyla anlatmıştır.
Konyanın yöresel etliekmeğinin dünyada tanınması ve uluslar arası bir yemek haline gelmesi için ilk iş olarak etliekmeğe patent almak gerektiğini savunan Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu ikinci Başkanı 2002 yılında etliekmeğin patentini almak için müracatta bulunmuştur. Bunun ardından Konya ile adeta özdeşleşen etli-ekmek, yiyecek ve içecek sağlamak hizmetleri kapsamında, markanın korunması hakkında on yıllık süreyle tescil edilmiştir.
Fotoğraf "horanta" tarafından gönderildi. 07.09.2020
|
Etliekmek (Konya) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116713
Gönderme Tarihi: 07.May.2016
2,239 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
Etliekmek, 180 gr. hamur, 100 gr. et, 100 gr. sebzeden oluşur. Et, düve etinin kaburga ve boşluk kısmından kullanılır. Domates, yeşil biber, soğan, maydanoz, tuzdan oluşan sebze karışımı ile et yoğrulur. Konya etliekmeğinin boyunun azami 90 cm, eninin 20 cm olması gerekir.
Not: Etliekmek, Konya'da çok sevilir ve Konya'daki fırın veya lokantalarda Türkiye'nin diğer şehirlerinden çok daha güzel uygulanır. Konya'da yabancı kökenli lokantalarda, açıldıktan birkaç ay sonra "Etliekmek servisimiz başlamıştır" gibi ilanlar görülür. Hiçbir yemek Konya'da etliekmek ile rekabet edemez.
|
Etli Ekmek (Konya) |
|
peri tozu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.02.2017
Mesajlar: 42 Şehir: Bolu |
Kısa URL: https://ml.md/lc123520
Gönderme Tarihi: 03.Mar.2017
1,924 defa indirildi / yazdırıldı
|
Mazda Lezzete Götüren Marka
Mehmet Yaşin
4 su bardağı un
1 paket instant maya (11 gr.)
1,5 su bardağı su
Üzeri için:
400 gr dana eti
2 adet orta boy soğan
2 adet orta boy domates
2 adet orta boy sivri biber
1/4 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı pul biber
Etli ekmeğin hamuru için elenmiş unu büyük bir hamur yoğurma kabına alın. Maya ve ılık suyu azar azar ilave edip yoğurun. 8 eşit parçaya bölüp üzerini nemli bir bezle örtün. 30 dakika bekletin. İç harç için soğanı kıyın. Sivri biberleri ince doğrayın. Kabuğunu soyup küçük parçalar şeklinde doğradığınız domateslerin suyunu süzün. Ayıkladığınız maydanoz yapraklarını kıyın. Dana etini keskin bıçaklar ya da zırh yardımıyla küçük parçalar haline getirin. Etle birlikte doğramış olduğunuz tüm malzemeyi geniş bir karıştırma kabına alın. Tereyağı, tuz, karabiber ve pul biber ekleyip iyice karıştırın. Dinlenen hamurları hafif bir şekilde unlanmış mutfak tezgahı üzerinde merdane yardımıyla uzunlamasına açın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine aldığınız hamurların üzerlerini hazırladığınız harçla eşit bir şekilde kaplayın. Önceden ısıtılmış 200-220 derece fırında 12-15 dakika pişirin. Sıcak servis yapın.
|
Etli Ekmek (Konya) |
|
kalbur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 10.02.2015
Mesajlar: 40 Şehir: Burdur |
Kısa URL: https://ml.md/lc135672
Gönderme Tarihi: 22.Tem.2018
1,226 defa indirildi / yazdırıldı
|
Konya Büyükşehir Belediyesi
1 kg yağlı koyun kıyması veya iki bıçak arasında kıyılmış koyun eti
5 baş soğan
5 domates
100 gr kıl biber
1 su bardağı maydanoz(kıyılmış)
1 yemek kaşığı sadeyağ(et yağsız ise)
Yeterince tuz ve karabiber
50 gr kıl biber(üzerine)
Beraberinde:
Ayran
Doğranmış turp
Sebzeleri ince kıy, kıymaya veya bıçak arası ete karıştır. Yağı az ise sadeyağ ilave et. Üzerine konulacak biberlerle birlikte fırına gönder. Fırından gelince soğumadan sofraya çıkar
Not: Etli ekmek Konyada çok sevilir ve Konyadaki fırın veya lokantalarda Türkiyenin diğer şehirlerinden çok daha güzel uygulanır. Konyada yabancı kökenli lokantalarda, açıldıktan birkaç ay sonra etli ekmek servisimiz başlamıştır gibi ilanlar görülür. Hiçbir yiyecek Konyada etli ekmekle rekabet edemez.
|
Etli Ekmek (Konya) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145645
Gönderme Tarihi: 15.Eyl.2019
625 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamur için:
4 su bardağı un
1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1,5 su bardağı ılık su
İç harcı için:
500 gram kıyma
2 adet soğan
3 adet domates
3 orta boy biber
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı pul biber
Öncelikle hamuru yapmakla başlayalım. (Hamur yoğurmakla uğraşmak istemezseniz eğer evinizin yakında ki bir fırından ekmek hamuru alabilirsiniz.)
Mayayı bir kaba alın. Üzerine 1,5 su bardağı ılık su ve 1 tatlı kaşığı şeker koyup eritin.
Yoğurma kabına aktardığınız unun ortasına bir çukur açın ve mayalı suyu yavaş yavaş ekleyip yoğurun.
Yoğurduktan sonra hamuru kapatıp en az yarım saat mayalanması için bırakın.
İç harcı için geniş bir kaba kıymayı alın. Karışık yapmak isterseniz peynir de rendeleyebilirsiniz.
Kıymanın içine domates ve soğanları rendeleyin.
Biberleri çok küçük ve ince doğrayın.
En son bütün baharatları da ekledikten sonra iç harcı elinizle yoğurun.
Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar alın.
Aldığınız parça hamuru bir oklava yardımıyla ince uzun açın. (Etli ekmek normalde ince ve uzun açılır ama siz dilediğiniz gibi şekil verebilirsiniz)
İç harcı hamurun üzerine sos sürüyormuş gibi elinizle yayın.
Tüm malzemeye aynı işlemi yapın.
Fırını 250 dereceye ayarlayıp önceden ısıtın.
Büyük bir fırın tepsisine yağlı kağıt serin ve etli ekmekleri birbirine paralel olacak şekilde yerleştirin.
Tepsiyi fırına verin. 10-15 dakika piştikten sonra çıkartın.
Harareti biraz geçince servis edebilirsiniz.
Not: Dilerseniz içine limon sıkıp maydanoz ya da roka koyup dürüm yapıp yiyebilirsiniz.
|
Etli Ekmek (Konya) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145677
Gönderme Tarihi: 16.Eyl.2019
814 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
1 kg un
1 kg kıyma (koyun eti)
3-4 adet orta boy soğan
250 gram yeşilbiber
500 gram domates
Tuz
Maydanoz
Yanına:
1 adet limon
Maydanoz
Domates
Hamuru için:
10 su bardağı un
4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
Un, su ve tuz yoğrularak hamur hazırlanır, dinlenmeye bırakılır.
Tüm malzemeler ince ince (toplu iğne başı büyüklüğünde) doğranır.
Doğranan malzemeler, kıyma ve tuz ilave edilerek yoğurma leğeninde yoğrulur.
Yumurta büyüklüğünde bezeler oluşturularak uzunlamasına pide şeklinde açılır.
Tüm işlem bitince açılan hamura iç harcı konularak fırına verilir.
Yaklaşık yarım saat sonra etli ekmek hazırdır.
Yanına limon, maydanoz, domates koyularak servis edilir.
|
Etli Ekmek (Konya) |
|
peri masalı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 11.12.2020
Mesajlar: 31
|
Kısa URL: https://ml.md/lc154792
Gönderme Tarihi: 15.Arl.2020
350 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
4 su bardağı un
1 paket instant maya (11 gr.)
320 ml. ılık su (yaklaşık 1,5 su bardağı)
Üzeri için:
400 gram dana kuşbaşı (oldukça ince çekilmiş)
1 adet orta boy kuru soğan
2 adet orta boy domates
2 adet orta boy yeşil biber
1/4 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tereyağı
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
Etli ekmeğin hamuru için; elenmiş unu derin bir karıştırma kabına alın. Orta kısmını elinizle açın.
İnstant maya ve ılık suyu azar azar ilave ettikten sonra elinizle karıştırarak hamuru toparlanana kadar yoğurun.
8 eşit parçaya böldüğünüz hamuru, unlanmış mutfak tezgahı üzerine alın. Kurumaması ve mayalanması için üzerlerini nemli bir bezle örttükten sonra oda sıcaklığında 30 dakika kadar bekletin.
Etli ekmeklerin üzeri için; kuru soğanı oldukça küçük parçalar halinde doğrayın. Ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkardığınız yeşil biberleri ince ince kesin.
Kabuğunu soyup küçük parçalar halinde doğradığınız domateslerin suyunu süzdürün. Ayıkladığınız maydanoz yapraklarını incecik kıyın.
Dana kuşbaşı etini, keskin bıçaklar ya da zırh yardımıyla oldukça küçük parçalar haline getirin.
Etle birlikte doğramış olduğunuz tüm malzemeyi geniş bir karıştırma kabına alın. Tereyağı, tuz, karabiber ve pul biber kattığınız harcı elinizle karıştırın.
Dinlenen hamurları, hafif bir şekilde unlanmış mutfak tezgahı üzerinde merdane yardımıyla uzunlamasına açın.
Yağlı kağıt serili fırın tepsisine aldığınız hamurların üzerlerini hazırladığınız harçla eşit bir şekilde kaplayın. Pişme esnasında yanıklar oluşmaması için kenar kısımlardan akmamasına dikkat edin.
Etli ekmekleri, önceden ısıtılmış 200-220 derece fırında 12-15 dakika kadar pişirin. Sıcağı sıcağına dilimledikten sonra sevdiklerinizle paylaşın.
Not: Oda ısısında dinlendirdiğiniz hamurları, olabildiğince ince ve uzun şekillerde açmaya özen gösterin. İnce bir hamur olduğu için etli ekmeklerin pişme süresi kullandığınız fırın tipine göre değişiklik gösterebilir.
|
Etli Ekmek (Konya) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc176936
Gönderme Tarihi: 20.Mar.2024
106 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
Hamuru için:
4 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı instant maya
1.5 su bardağı ılık su
İçi için:
400 gr yağlı dana kıyma
1 adet soğan
1 adet domates
2 adet sivri biber
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber
Açmak için:
1 su bardağı un
Hamuru için, unu geniş bir yoğurma kabına alın. Ortasını açarak havuz yapın ve maya, su, şeker ve tuz ilave edin. Tüm malzeme iyice özdeşleşinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek 45-50 dakika dinlendirin. İç harcı için kıymayı bir karıştırma kabına alın. Rendelediğiniz soğanı, küp doğradığınız domatesi ve ince kıydığınız biberi ekleyin. Tuz ve baharatlarla tatlandırıp karıştırın. Mayalanan hamuru 8 eşit bezeye ayırın. Bezelerin üzerine un serperek bir merdane yardımı ile dikdörtgen şeklinde açın. Üzerlerine kıymalı harçtan koyup, yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Önceden ısıtılmış 250 derece fırında 8-10 dakika pişirin. Fırından alıp dikdörtgen parçalar elde edecek şekilde dilimleyin. Sıcak servis yapın.
|
|