|
|
SIĞIR ETİNDEN ET SUYU |
|
Desdamona
Aşçıbaşı
Kayıt: 02.07.2007
Mesajlar: 25 Şehir: Paris |
Kısa URL: https://ml.md/lc15925
Gönderme Tarihi: 02.Tem.2007
2,308 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg. kemiksiz sığır eti, veya 1,5-2 kg. sığır kemiği,
16 bardak su,
1 havuç,
3 soğan,
2 patates,
tuz,
istenirse diğer kış sebzelerinden konulabileceği gibi sarımsak da eklenebilir.
Soğanrı soyup havucu kazıdıktan pırasa ve sarımsağı iyice temizledikten sonra 16 bardak su ile birlikte bir kilo kemiksiz sığır eti ya da 2 kilo sığır kemiği ile birlikte malzemenin tamamını büyük bir tencereye koyup ocağa oturtun. Su iyice kaynayıncaya üstünde belirecek köpükleri delikli bir kepçe ile alıp tencerenin kapağını sıkıca kapatıp üç dört saat hafif ateşte pişmeye bırakınız. Böylece bir kilo sığır etinden sekiz, dokuz bardak et suyu elde edilmiş olması gerekir. Et suyu bu miktarın üstünde ise etin iyice haşlanmamış ve suyun tam kıvamını bulmamış olduğu anlaşılır. Bu durumda yapılacak iş süzülmüş et suyunu bir süre daha kapaksız bir tencerede kaynatmaktır. Et suyu 8-9 bardaktan az ise eksiği tamamlayacak yani 8-9 bardağa ulaştıracak miktarda su katarak et suyunu tam kıvamına getirmek gerekir.
|
Et Suyu (Sığır etinden koyu renkte) |
|
Karakol
Editor
Kayıt: 10.11.2005
Mesajlar: 157 Şehir: Emek/ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc10366
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2006
2,202 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kullanılacak malzeme : 16 bardak (4 lt) su, 800 gr sığır eti, 1 çorba kaşığı sadeyağ, 2 baş orta büyüklükte soğan, iki orta boy havuç, 1/4 pırasa, 1 demet maydanoz kökü, 1 diş sarımsak, 1 çorba kaşığı tuz.
Yapılışı: Bir tencereye yağla et konur ve kızgın fırında veya kuvvetli bir ateşte sık sık çevrilerek kızartılır. Et kızarınca kabuklan soyulmuş ve ince ince doğranmış soğanlarla üstü kazınmış ve halka halka kesilmiş havuçlar, maydanoz kökü, pırasa ve sarımsak tencereye atılır. Sebzelerle soğanlar pembemsi bir duruma gelinceye kadar etle katkıları karıştırılarak kızartılır. Sebzeler de kızarınca tencereye su ile tuz da katılır ve kuvvetli bir ateşte üstü açık olarak kaynatılır. Suyun ısınmasıyla yüzeyinde beliren köpükler delikli bir kepçeyle alınır. Köpükler bitince tencerenin kapağı örtülür. Et yumuşak bir duruma gelinceye kadar, yani üç-üçbuçuk saat kadar hafif ateşte kaynatılır. Et pişince bir tabağa alınır. Suyu da ince bir süzgeçten geçirilir. Yemeklerde kullanılmaya hazır bir duruma gelmiş olan et suyunun 8-9 bardak kadar olmasına dikkat edilmelidir.
|
|
Et Suyu (Sığır etinden koyu renkte) Tarifleri Acı Çorba Tarifleri
|
|