|
ERİŞTE PİŞİRME |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc96157
Gönderme Tarihi: 25.Şub.2014
3,775 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
Pişirme Araçları
Ocak
Tencere
Süzgeç
Kaşık
Yağ tavası vb.
Erişte iki yöntemle pişirilir:
Suya salarak haşlama
Suyunu çektirerek pişirme
Suya Salarak Haşlama:
Tencereye bolca su koyup kaynatınız. Su kaynayınca tuz ve 2 yemek kaşığı sıvı yağı ilave ediniz ve kaynatınız.Kaynayan suya erişteyi serperek salınız.Bir iki taşım kaynadıktan sonra ateşi kısınız. 15-20 dakika kadar haşladıktan sonra, ateşten alarak 1-2 bardak soğuk su dökerek 5-10 dakika bekleyiniz. Süzgece boşaltarak süzünüz ve soğuk sudan geçiriniz.Eriştede besin ögesi kaybına neden olacağı için tercih edilmez.
Suyunu Çektirerek Pişirme:
Bol suda pişirilmesi, piştikten sonra suyunun dökülmesi ve soğuk sudan geçirilmesi halinde besin kaybı çok olur. Bu nedenle yeteri kadar ölçülü su koyup, pilav gibi suyu çektirilmelidir. Ölçülü su tencereye konulur. Yapışmayı önlemek için önce ölçülü su kaynatılır. Yağ ve tuz katılıp erişte suya salınır. Hafif hararetli ısıda arasıra karıştırılarak suyu çektirilir. Fazla ısıda erişteler pişmeden suyu biter. Çok hafif ısı da ise erişteler sulu kalacağından ocak ısısının iyi ayarlanması gerekir.
|
Erişte Hazırlama Dikkat Edilecek Noktalar |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc96143
Gönderme Tarihi: 24.Şub.2014
2,499 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
Un, uygulamadan önce mutlaka elenmelidir.Eleme işlemi, unun içine hava almasını ve hamurun daha güzel yoğrulmasını sağlar.
Erişte yapılacak una irmikde ilave edilirse iyi kalite erişte elde edilir.
Erişte hazırlamada yoğurma işlemi, oldukça önemlidir. Hamurun kesildiğinde hava kabarcıkları olmayacak şekilde özleşmesi için uzun yoğurma işlemi gerekir.
Hamurun kıvamı kulak memesinden sert olmalıdır.
Hamur yoğrulduktan sonra mutlaka dinlendirilmelidir. Bu süre 1/2-1saat arasıdır.Hamur ne kadar fazla dinlendirilirse o kadar kolay açılır.
Hamurun dinlendirilmesi esnasında,nemli mutfak bezi ile, streç folyo vb ile sıkıca sarılır ve yüzeyinin kuruması önlenir.Önemli olan kullanılan koruyucu örtünün, bezlerin olmasıdır.
Hamur açılacağı zaman hamur tahtası, merdane veya oklava hafifçe unlanmalıdır.
Açılan hamur sac üzerinde veya temiz bir örtü üzerinde hafif kuruyuncaya kadar bekletilir.
Kurutulmada pamuklu bez örtü kullanılması hamurun neminin kısa sürede kaybetmesi açısından önemlidir.Çünkü saklama açısından eriştenin iyi kurutulması gerekmektedir.İyi kurutulmayan erişte küflenir, bozulur.
Erişte hamuru kesildikten sonra havadar ve gölge bir yere temiz bir örtü üzerine serilerek kurutulmalıdır.Güneşte kurutulursa vitamin kaybı olur.Özelliklede B grubu vitaminleri bu işlemden zarar görür. Ayrıca kesilmiş eriştelerin şekilleri düzgün olmaz.
|
Erişte Yapımının Püf Noktaları |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177887
Gönderme Tarihi: 23.May.2024
53 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
Erişte yapımı, uzun ve yorucu bir iş olduğundan genellikle kalabalıklar halinde yapılır.
Temiz bezlere serilerek kurutulan eriştelerin ara ara karıştırılması ve ortamın havalandırılması kurutma sürecini hızlandıracaktır.
Kesim işlemi için erişte kesme makinası kullanabilirsiniz.
Baklavalık un kullanarak, eriştelerinizin daha kolay açılmasını sağlayabilirsiniz.
Daha enli ya da daha uzun kesimler ile farklı yapıda erişteler elde edebilirsiniz.
Su yerine tamamen süt ile yoğurarak sertliği artırabilirsiniz.
Erişte, bez torbalarda muhafaza edilerek daha uzun süre taze kalması sağlanabilir. Bez torba, eriştenin hava almasını sağlayacağından nemlenmesinin ve bozulmasının da önüne geçilmiş olacaktır. Bez torbalara doldurduğunuz erişteleri, rutubetsiz ve serin ortamlarda saklamalısınız.
Erişteleri kurutmak için yayarak fırın tepsisine dizip fırında 70 derecede en az 40 dakika kurutun. Fırına göre süresi değişebilir. Ara sıra kontrol etmenizde fayda var.
Köyde iseniz ekmek fırınlarında kurutup, uzun süre muhafaza edebilirsiniz.
|
|