Kısa URL: https://ml.md/lc171926
Gönderme Tarihi: 08.May.2023
109 defa indirildi / yazdırıldı
Malatya Valiliği
1 kg al erik
1 kg toz şeker
5-6 parça limon tuzu (1 tatlı kaşığı silme)
Erikleri yıkayın, süzgece alın. Bir tencereye 1,5 litre su koyun. Su kaynayınca erikleri içine atarak kabukları çatlayıncaya kadar haşlayın.
Kevgir ile bir başka kaba alın.
Haşlama suyuna 1 kg toz şeker ilave ederek kıvamlı bir şurup hazırlayın.
Şurubun içine haşlanmış erikleri koyup 3-5 taşım daha kaynatın.
Limon tuzu ilave edin. Bir iki dakika daha kaynatarak ocaktan alın.
Bir tepsiye döküp güneşte olgunlaştırın.
Cam kavanozda saklayın.
Kış mevsimlerinde çukur kaba alıp bir miktarı sulandırarak yemeklerin yanında kaşık ile içilecek şekilde servisi yapın.
Not: Erik reçeli, yani pelverde; ilçelerde miktar olarak çok fazla yapılır. Nedeni ise her yemeğin yanında sulandırılarak içilmesidir. Meyve olarak en çok erik tercih edilir.
Kısa URL: https://ml.md/lc171241
Gönderme Tarihi: 03.Nis.2023
236 defa indirildi / yazdırıldı
Malatya Valiliği
Erikler yıkanır ve süzülür. Süzdürülen eriğe, unun miktarı kadar şeker, tencereye koyulur.
Üzerini bir parmak geçinceye kadar su ilave edilerek orta kıvamda şurup hazırlanır.
Orta kıvam şurup, şerbetin kaynamaya başlamasından sonra 8-10 dakika daha kaynatılması ile olur.
Hazırlanan şuruba süzgeçteki meyveler boşaltılır.
Meyvelerin kabukları patlayıncaya kadar pişirilir.
İçerisine limon tuzu veya limon suyu koyularak 3-5 taşım daha kaynatılıp ateşten alınır ve leğenlere boşaltılır.
Üzerine tülbent gerilerek güneşte olgunlaştırılır.
Cam kavanozlarda muhafaza edilir.
Not: Meyvelerinin olgunlaştığı dönemde yapılır. Kışın, yemeklerin yanında yenir veya su ile ezilerek içilir. Reçelin koyu şekilde hazırlanmışıdır.