|
Enişte Lokumu (Rize) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc166284
Gönderme Tarihi: 25.Tem.2022
333 defa indirildi / yazdırıldı
|
Tereyağı
Yoğurt
Şeker
Yumurta
Limon suyu
Karbonat
Alabildiğince buğday unu
Tuz
Şeker, yumurta ve yoğurt bir kap içine konur, şeker eriyinceye kadar çırpılır. Şeker yağ içine erimediğinden eritilmiş ılık yağ bu karışıma sonradan ilave edilir. Diğer yanda yarım limon suyuna karbonat katıp karıştırarak yağlı karışıma katılır ve alabildiğince un konarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Hamur on dakika dinlendirilir. Bu hamurdan iki yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak avuç arasında yuvarlayıp uzatılarak lokum şekli verilir. Yağlanmış tepsiye birer parmak ara ile yerleştirilir, üzerine bıçakla (Z) şeklinde kesikler atarak şekillendirilir. Pilekide ekmek pişirir gibi üzerine sac örtülerek orta hararette pişirilir.
Not: Yöre genelinde yıllardan beri yapılagelen enişte lokumu sadece mutfak kültüründe değil, evlenme gelenekleri içinde de önemli bir yere sahiptir. Enişte lokumu, yıllardan beri kaynanaların damatları için yaptıkları ve kızların her ziyaret edişlerinde bir bohça yapıp damat evine gönderdikleri bir pasta türüdür. Bundan dolayı bazı kesimde Kaynana Lokumu olarak da geçer. Düğünlerde aileler arası ilişkileri kuvvetlendirmek ve hediyeleşmek için yapılan bohça merasimlerinde damat (enişte) için hazırlanan bohçaya konulan Enişte Lokumu adını her ne kadar bu şekilde yapılış amacından alsa da esasen bağları sıkı tutmak, karşı tarafa afiyet dilemek ve ikramda bulunmak inceliğini beraberinde taşımaktadır. İlimize has "Rize Enişte Lokumu" 2021 yılında tescillenerek coğrafi işaret belgesi alan ürünlerimiz arasına dahil olmuştur.
|
Enişte Lokumu (Rize) |
|
makara
Aşçıbaşı
Kayıt: 15.07.2020
Mesajlar: 24 Şehir: Rize |
Kısa URL: https://ml.md/lc151822
Gönderme Tarihi: 21.Tem.2020
1,208 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.milliyet.com.tr
40-50 lokum yapmak için tencereye 1 limon sıkıp 1,5 kilogram şeker, 1 kilo tereyağı koyup, kaynatıyoruz. Sonra hamuru yakmayacak şekilde soğutmaya bırakıyoruz.
Mikserde 75 gram kabartma tozu ve 8 yumurta ekleyerek 3 kilo 750 gram un ve yarım litreye yakın su ilave ediyoruz. Ardından mikserin içindeki bu malzeme 5 dakika kadar yoğurup kıvama gelmiş hamuru tezgaha alıyoruz.
Bu hamuru yuvarlayarak fitil haline getiriyoruz. Bıçakla 17 santim aralıklarında kesilen lokumların üzerine sağından solunda ikişer tane iz yapıyoruz.
Ardından tepsilere dizip 180 derece ki fırında 45 dakika pişirilmeye bırakıyoruz. Piştikten sonra lokumlar iyice soğutularak servise sunuluyor.
|
Enişte Lokumu (Rize) |
|
çilekli süt
Aşçıbaşı
Kayıt: 19.01.2017
Mesajlar: 21 Şehir: Balıkesir |
Kısa URL: https://ml.md/lc122634
Gönderme Tarihi: 26.Oca.2017
2,929 defa indirildi / yazdırıldı
|
Rize Valiliği
Rize genelinde yapılan evlenme gelenekleri içinde kaynanaların damatları için yaptıkları ve kızlarını her ziyaret edişlerinde bir bohça yapıp damat evine gönderdikleri bir pasta türüdür. Şeker, yumurta ve yoğurt bir kaba konur, şeker eriyinceye kadar karıştırılır, üzerine eritilmiş ılık tereyağı ilave edilir. Bu karışıma limon suyu ve karbonat da katıldıktan sonra un eklenir ve kulak mememsi kıvamında bir hamur elde edilir. Yumurta büyüklüğündeki hamur parçaları elle şekil verilerek lokum gibi uzatılır ve yağlanmış bir tepsiye dizilerek pilekide veya fırında pişirilir.
|
Enişte Lokumu (Rize) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc32331
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2008
25,145 defa indirildi / yazdırıldı
|
Rize İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Üç su bardağı tereyağı (margarin de olabilir)
üç su bardağı yoğurt
altı su bardağı şeker
üç yumurta
yarım limon suyu
yarım çorba kaşığı karbonat
alabildiğince buğday unu
tuz
Şeker, yumurta ve yoğurt bir kap içine konur, şeker eriyinceye kadar çırpılır. Şeker yağ içerisinde erimediğinden, eritilmiş ılık yağ bu karışıma sonradan ilave edilir. Diğer yanda yarım limon suyuna karbonat katıp karıştırarak yağlı karışıma katılır ve alabildiğince un konarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Hamur on dakika dinlendirilir. Bu hamurdan iki yumurta büyüklüğünde parçalar alınarak avuç arasında yuvarlayıp uzatılarak lokum şekli verilir. Yağlanmış tepsiye birer parmak ara ile yerleştirilir, üzerine bıçakla (Z) şeklinde kesikler atarak şekillendirilir. Pilekide ekmek pişirir gibi üzerine sac örtülerek veya kuzinede orta hararette pişirilir.
Not: Eskiden kaynanaların damatları için yaptıkları ve kızlarını her ziyaretlerinde bir bohça yapıp damat evine gönderdikleri yüksek kalorili bir pasta türüdür. Çokça yapılan bu lokumlar, gelin tarafından koca evi halkına birer ikişer dağıtılırdı ve bir ihtimal utanıp da yiyemediği zamanlarda odasında gizlice yerdi.
Fotoğraf "aşı" tarafından gönderildi. 10.04.2016
|
|