| 
 
 
 | 
Enginar Dolması | 
  | 
keramet 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.04.2013 
Mesajlar: 39 Şehir: Çankaya-Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc88500 
Gönderme Tarihi: 15.Nis.2013 
2,465 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 adet küçük boy ayıklanmamış enginar
 
2 çorba kaşığı tereyağı
 
1 adet limon
 
1 adet soğan
 
350 gr. kıyma
 
1 adet sivri biber
 
3 adet domates
 
2 diş sarımsak
 
1/2 demet maydanoz
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Enginarları sapları ile birlikte ortadan ikiye bölün. Uç kısımlardaki yaprakları sapından itibaren üç parmak kalacak şekilde kesin. İç kısımlarındaki tüylü bölümü ve mor yaprakları kesin. Limonlu suda yumuşayana dek pişirin ve fırın kabına açık kısımları yukarı bakacak şekilde yerleştirin. Soğanı tereyağında kavurun, rengi dönünce kıymayı ekleyin. Sivri biber, doğranmış domates, kıyılmış sarımsak ve maydanoz ekleyin. Tuzunu ve karabiberini ayarlayın. Domates suyunu yarı yarıya çekince ocaktan alın. Harcı enginarların içine paylaştırın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, 15 dakika pişirin.
 
 
 
 
Fotoğraf "OlurMuOlur" tarafından gönderildi. 24.04.2021
  
 | 
Enginar Dolması | 
  | 
yalvaç 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.05.2014 
Mesajlar: 72 Şehir: Isparta | 
Kısa URL: https://ml.md/lc107572 
Gönderme Tarihi: 14.May.2015 
1,769 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 adet hazır enginar göbeği
 
4 su bardağı sıvıyağ
 
1/2 tatlı kaşığı tuz
 
1/2 tatlı kaşığı şeker
 
1 adet limonun suyu
 
2,5 bardak su
 
Harcı için:
 
3/5 su bardağı pirinç
 
3/5 su bardağı sıvıyağ
 
20 gram dolmalık fıstık
 
500 gram soğan
 
Tuz
 
1/2 tatlı kaşığı şeker
 
1/2 tatlı kaşığıyenibahar
 
20 gram kuşüzürmü
 
1/3 bağ dereotu
 
1/3 bağ nane
 
1/3 bağ maydanoz
 
 
Ön hazırlık olarak pirinci ıslatın. Yıkayıp süzdürün, soğanı doğrayın. Kuşüzümünü ayıklayıp, ılık suya koyun Dereotu, nane ve maydanozu ince kıyın Bir tencerede yağı orta ateşte kızdırın fıstığıyağda sık sık karıştırarak renk alıncaya kadar kızartın. Soğanı ilave edin. Yine sık sık karıştırarak iyice öldürün. Pirinci katıp. 5 dakika kavurun Tuz, şeker, yenibahar ve kuşüzümünü ekleyip karıştırın. Üzerini örtecek kadar sıcak su ilave edin. Bir taşım kaynatın. Tencerenin kapağını örtün. Ağır ateşte 15 dakika pişirin. Tenceredeki malzemeyi bir tepsiye boşaltın. Dereotu, nane ve maydanozunu ilave edip, karıştırın.
 
Harcı enginar göbeklerinin içine doldurun. Derince bir tepsiye dizin. Yağ, su, tuz şeker ve limon suyunu ilave edin üzerini yağlı kâğıtla örtün, kapağını kapatın. Orta ateşte 15-20 dakika enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirin Soğuyunca dolmaları bir servis kabına aktarıp, servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Enginar Dolması | 
  | 
bacı kalfa 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 02.07.2015 
Mesajlar: 19 Şehir: Diyarbakır | 
Kısa URL: https://ml.md/lc109004 
Gönderme Tarihi: 03.Tem.2015 
1,656 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
8 adet enginar
 
2 adet orta boy soğan
 
3 su bardağı sıcak su
 
2 çay bardağı pirinç l1/2 demet taze nane
 
2 çay bardağı zeytinyağı
 
1 adet limonun suyu
 
4 adet kesme şeker
 
Tuz
 
 
Doğranmış soğanları bir çay bardağı suda, suyu çekinceye kadar pişirin. Pirinç, kıyılmış nane, bir çay bardağı zeytinyağı ve tuz ilave edin. Enginarları limonla ovun. Dört adet enginarın üzerine harcı koyun. Kalan enginarları üzerlerine kapatın. Limon suyu ve kalan zeytinyağını üzerine gezdirin. Kesme şeker ekleyip tuz serpin. Kalan suyu ilave edip enginarlar yumuşayana kadar pişirin.
 
 
 
  
 | 
Enginar Dolması | 
  | 
gülyüz 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 13.07.2016 
Mesajlar: 21 Şehir: Kocaeli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc118176 
Gönderme Tarihi: 14.Tem.2016 
1,265 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Nazmiye Demirtaş
 
 
7 adet enginar
 
3 adet soğan
 
1 su bardağı pirinç
 
1 çorba kaşığı şeker
 
Zeytinyağı
 
Tuz
 
Karabiber
 
Maydanoz
 
Nane
 
Dereotu
 
Limon
 
 
Enginar dolmasının iç harcını hazırlamak için soğanları doğrayıp karıştırma kabına alalım. Soğanların üstüne pirinç doğradığınız yeşillikleri tuzla karabiberi ekleyip güzelce karıştıralım. İçi boşalmış enginarların içine doldurmaya başlayabiliriz. Doldurduğunuz her enginarın üstüne 1 dilim limon koyun ve enginarların biraz üstüne çıkacak miktarda su ekledikten sonra kısık ateşte pişirin.
 
 
 
  
 | 
Enginar Dolması | 
  | 
inci tuğ 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.04.2017 
Mesajlar: 25 Şehir: Malatya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc124311 
Gönderme Tarihi: 04.Nis.2017 
1,132 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Anadolujet Magazin
 
 
4 adet yapraklı enginar
 
1 adet limon
 
1-2 su bardağı zeytinyağı
 
2 su bardağı baldo pirinç
 
2-3 adet arpacık soğanı
 
2-3 dal taze soğan
 
1 demet pazı
 
1 avuç maydanoz
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
1/2 tatlı kaşığı kimyon
 
 
Enginarı bol limonlu suyla yıkayın. Dolmanın harcı için yıkanmış pirinç, ince kıyılmışarpacık soğan, yeşil soğan, maydanoz, tuz, karabiber ve kimyonu bir arada karıştırın. Enginarların içlerini harçla doldurun. Harcı fazla koymamaya dikkat edin çünkü pirinç şişecek.
 
Doldurduğunuz enginarları tencereye alın. Enginarların yarısını kaplayacak kadar su koyun ve zeytinyağını üzerinde gezdirin. 45 dakika kadar pişirin. Altını kapatıp 24 saat dinlendirin. Enginarları servis tabağına alın, etrafına haşladığınız pazıları yerleştirip, üzerine incecik kıyılmış maydanoz serpin.
 
 
 
  
 | 
Enginar Dolması | 
  | 
haşmet baş 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.02.2019 
Mesajlar: 25 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc140840 
Gönderme Tarihi: 27.Şub.2019 
806 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.takvim.com.tr
 
 
6 adet kabuklu enginar
 
2 adet limon
 
1 kahve fincanı zeytinyağı
 
1 adet soğan
 
1 çorba kaşığı un
 
1 çorba kaşığı tozşeker
 
İçine:
 
1 demet taze soğan
 
1 demetdereotu
 
1 demetmaydanoz
 
2 dal taze sarmısak
 
9 çorba kaşığı pirinç
 
6 çorba kaşığı zeytinyağı
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Enginarların dış sert yapraklarını, sarı kısımlar gelinceye kadar yolun. Yapraklarının uç kısımlarını, boyunun üçte biri şeklinde kesin. İçinin tüylü kısımlarını kaşıkla temizleyin.
 
Bu işlemler sırasında kararmaması için enginarları limonla ovmayı ihmal etmeyin.
 
Ayıklanmış enginarları da limonlu-tuzlu suda bekletin. İç malzeme için yeşillikleri yıkayıp, incecik kıyın. Derin bir kaba alın.
 
Üzerine tuz, karabiber, pirinç ve zeytinyağını ilave edin. Harmanlayarak harç elde edin. Soğanı piyazlık doğrayıp, tencerenin dibine döşeyin.
 
Üzerine zeytinyağı gezdirin. Hazırladığınız harcı enginarların içine doldurun. Bu arada yapraklarını aralayarak harcı buralara da doldurun.
 
Enginar dolmaları tencereye yan yana koyun.
 
1 kaşık unu, 1 su bardağı ssuda sulandırın. Şekeri ekleyip karıştırın. Enginarların üzerine gezdirin. Limon suyu ekleyin.
 
Tencereyi, kapağı kapalı olarak orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısıp, kısık ateşte pişirin.
 
Pirinç iyice yumuşayınca tencereyi ocaktan alın ve enginar dolmaları soğuk olarak servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Enginar Dolma | 
  | 
abi 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 31.10.2016 
Mesajlar: 62 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc141793 
Gönderme Tarihi: 07.Nis.2019 
695 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Anadolujet Magazin
 
 
8 sakız enginarı
 
7 çay bardağı pirinç
 
1 çay bardağı haşlanmış kırmızı kinoa
 
1 kuru soğan (piyazlık doğranmış)
 
1 adet kuru soğan (yemeklik doğranmış)
 
3-4 sap taze soğan (ince doğranmış)
 
1 demet dereotu (ince doğranmış)
 
Bir tutam taze nane (ince doğranmış)
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
1 su bardağı su
 
1 yemek kaşığı kuru nane
 
Tuz
 
Limon
 
 
Enginarların göbeğini aralayıp tatlı kaşığı ile göbekteki mor tüyleri sıyırın. Dış kısımdan iki sıra kabuğunu temizleyerek üstünden bir parmak kesin. Enginarları limonla sıvazlayıp limonlu suya atın. Kuru soğanı tencerenin altına serpiştirin üzerine zeytinyağı gezdirin. Yemeklik doğranmış soğanı zeytinyağında biraz yumuşatın. İçine pirinci ilave edip kavurun, ocaktan alın. İnce doğranmış dereotu, kinoa ve tuzu ekleyip karıştırın. Bu karışımı enginarların içine bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurun. Enginarları hazırladığınız tencereye dizip üzerine suyu ekleyip, zeytinyağı gezdirin. Tencerenin kapağını kapatıp önce orta ateşte 5 dakika, ardından kısık ateşte 40 dakika pişirip, ılık veya soğuk olarak servis yapın.
 
 
 
  
 | 
Enginar Dolması | 
  | 
Bayramcı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 03.06.2019 
Mesajlar: 33 Şehir: Mamak | 
Kısa URL: https://ml.md/lc143276 
Gönderme Tarihi: 06.Haz.2019 
527 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 tatlı kaşığı toz şeker
 
1 çay bardağı zeytinyağı
 
1 adet limon
 
1 çay bardağı pirinç
 
1 demet dereotu
 
1 yemek kaşığı kuru nane
 
1 yemek kaşığı dolma fıstığı
 
1 yemek kaşığı kuş üzümü
 
2 adet orta boy soğan
 
8 adet enginar
 
Yenibahar
 
Tarçın
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Zeytinyağlı dolma içi hazırlar gibi pilavı bütün malzemelerle 10 dakika pişirin. Minik enginarları limonla iyice ovun. İçlerini pilavla doldurun. Enginarları 1 dilim limonla kapatarak pirinçlerinin dökülmesini engelleyin. Derinliği az olan bir tencerede yağlı kağıt ile kapatarak pişirin. Yemeğiniz 30 dakikada hazır olacak.
 
 
 
  
 | 
Enginar Dolması | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172287 
Gönderme Tarihi: 26.May.2023 
292 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
 
 
6 adet körpe enginar, büyük boy
 
2 adet limon
 
15 g un
 
6 adet taze soğan, ince kıyılmış
 
1 demet dereotu, ince kıyılmış
 
6 dal taze nane, ince kıyılmış
 
90 g pirinç
 
1 tatlı kaşığı tuz 
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 tatlı kaşığı toz şeker
 
120 ml zeytinyağı
 
¼ litre su
 
 
Enginarları keskin bir bıçakla üçte iki yükseklikten kesin. Saplarını yaprakların hemen dibinden kesin. 
 
Dışta kalan yapraklarını ayıklayıp, enginarın orta kısmını açın. Tüylü kısmını çıkarın. 
 
Limonla ovduktan sonra bir kaba koymuş olduğunuz limonlu unlu suya atın. 
 
Taze soğan, dereotu, nane, pirinç, ½ tatlı kaşığı tuz, karabiber ve şekeri bir kapta karıştırın. 
 
Sudan çıkardığınız enginarların ortasını ve yaprak aralarını bu harçla doldurun. 
 
Enginarları bir tencereye dizin. 75 ml zeytinyağı, ½ adet limonun suyu, ½ tatlı kaşığı tuz ve su ekleyerek orta ateşte 30 dakika pişirin. 
 
Kalan zeytinyağını üstüne dökerek oda sıcaklığında ılık olarak servis edin.
 
 
Not: Türk mutfağında genellikle daha çok sadece çanak kısmı pişirilen enginar, dolma olarak yapılınca yapraklı olarak kullanılır. Böylelikle pirinçli, bol taze soğanlı ve otlu harç, enginarın pişme suyunu iyice içine çeker, sebzenin bütün tadını alır. Yapraklarını sıyırarak pirinçli harç ile yemek son derece lezzetli olur. Özellikle Ege mutfağına has bir lezzettir.
 
 
 
  
 | 
Enginar Dolması | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172797 
Gönderme Tarihi: 21.Haz.2023 
367 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 adet saplı yapraklı enginar
 
1.5 bardağı pirinç
 
Yarım demet taze nane
 
Yarım demet maydanoz
 
Yarım demet taze soğan
 
1 adet kuru soğan
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
Tuz
 
1 adet limon
 
Yarım su bardağı zeytinyağı
 
 
Pirinci yıkadıktan sonra içine bir tane kuru soğanı doğruyoruz. Yeşillikleri temizleyip yıkıyoruz. İnce ince doğrayıp pirincin içine karıştırıyoruz. Yarım bardak zeytinyağı, karabiber, tuz ve yarım limonun suyunu da koyup karıştırıyoruz. Enginarları temizleme kısmı son derece önemli. Önce derin bir kaseye su koyup yarım limon sıkıyoruz. Enginarların saplarını kesip altta kalan sert yapraklarını temizliyoruz. Üstünü de düz kesip elimizle açarak biraz gevşetiyoruz ve tatlı kaşığı yardımıyla içinin tüylü kısımlarını temizliyoruz. Limon sürüp suya bırakıyoruz. Pirincin üçte birini enginarların ortasına dolduruyoruz. Sonra tek tek yaprakların aralarına pirinci dolduruyoruz. Geniş bir tencereye sıralayıp enginarların yarısına kadar sıcak su koyarak pişiriyoruz.
 
 
 
  
 | 
Enginar Dolması | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3321 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc183765 
Gönderme Tarihi: 06.Tem.2025 
101 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
4 adet çanak enginar (tercihen taze, limonlu suda bekletilmiş)
 
1 adet limonun suyu
 
2 yemek kaşığı zeytinyağı
 
İç harcı için:
 
1 su bardağı pirinç (ılık suda 10 dk bekletilmiş ve süzülmüş)
 
1 büyük soğan (ince doğranmış)
 
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
 
1 tatlı kaşığı dolmalık fıstık
 
1 tatlı kaşığı kuş üzümü (ılık suda bekletilmiş)
 
1 çay kaşığı tarçın
 
1 çay kaşığı yeni bahar
 
Yarım çay kaşığı karabiber
 
1 tatlı kaşığı toz şeker
 
1 tutam tuz
 
Yarım çay bardağı su
 
Yarım demet dereotu (ince kıyılmış)
 
Yarım demet maydanoz (isteğe bağlı)
 
 
Zeytinyağını tavaya alın, soğanları ekleyin ve yumuşayana kadar kavurun.
 
Dolmalık fıstıkları ekleyin, hafifçe pembeleşene kadar kavurun.
 
Pirinci ekleyin, birkaç dakika kavurun.
 
Kuş üzümü, şeker, tuz, karabiber, tarçın ve yeni baharı ekleyin.
 
Yarım çay bardağı suyu ekleyin, kapağını kapatıp pirinç hafif diri kalacak şekilde suyunu çekene kadar pişirin.
 
Ocaktan alınca dereotunu (ve maydanozu) ekleyip karıştırın. Soğumaya bırakın.
 
Enginarları limonlu suda bekletip süzün.
 
Orta kısımlarına hazırladığınız iç harçtan bolca yerleştirin.
 
Geniş bir tencereye enginarları yerleştirin.
 
Üzerine 1 limonun suyu ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin.
 
Enginarların yarısına gelecek kadar sıcak su ekleyin.
 
Kapağını kapatın, kısık ateşte 35-40 dakika pişirin.
 
Oda sıcaklığına geldikten sonra buzdolabında soğutup servis yapın.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |