|
Terkibi Tuffahiye (Elma dolması) |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc164539
Gönderme Tarihi: 29.Nis.2022
657 defa indirildi / yazdırıldı
|
3 tatlı kaşığı sumak
3 çorba kaşığı tereyağı
6 adet elma
200 gr. kıyma
2 çorba kaşığı pirinç
5 kuru kayısı
2 çorba kaşığı ince kıyılmış badem
2 çorba kaşığı öğütülmüş ceviz
Bir tutam tuz
Bir tutam karabiber
Kıyma ile pirinci, tuz, biber ve bir kaşık sumakla karıştırıp iç hazırlayın.
Tencerede tereyağını eritin.
Elmaların içini boşaltıp hazırladığınız karışımla doldurun.
Tencereye doldurduğunuz elmaları yerleştirin.
İç artarsa ondan küçük köfteler yapıp tencereye koyun.
Üzerini geçmeyecek gibi yarısına kadar salçalı su hazırlayıp pişirin.
Not: Tüffahiye, Osmanlı mutfağıyla ilgili olanların yakından bildiği bir terimdir. Diyarbakır'da "terkib-i tüffahiye" sık sık sofraları süslerken, Bosna "tüffahiye tatlısı" ile meşhurdur. Tüffah Arapça'da "elma" anlamına gelmektedir. Terkibi Tüffahiye yani elma dolması ise Osmanlı'da sıkça yer verilen bir tariflerdendir.
|
Terkibi Tüffahiye |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc156621
Gönderme Tarihi: 13.Mar.2021
2,013 defa indirildi / yazdırıldı
|
Elma Dolması
1 kg ekşi yeşil elma
300 gr dolmalık kıyma
1 çay bardağı pirinç
1 soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
Birer tutam maydanoz ve nane
1 çay kaşığı tarçın
Tuz
Karabiber
1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
Kıymayı derin bir kaba alın. Soğan, maydanoz ve naneyi incecik kıyıp kıymaya ilave edin. Baharatları da ekleyip iyice karıştırın. Elmaların içini kaşıkla çıkarıp hazırladığınız iç harç ile doldurun. Tencereye dizip üzerine suyla karıştırdığınız salçayı dökün. Elmaların üzerine bir tabak kapatıp çok kısık ateşte pişirin. Sıcak servis yapın.
|
Elma Dolması |
|
ifşa
Aşçı
Kayıt: 09.12.2019
Mesajlar: 19 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc147304
Gönderme Tarihi: 11.Arl.2019
942 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet büyük boy Amasya elması
150 gram kıyma
2 çorba kaşığı pilavlık bulgur
1 çorba kaşığı sıvı yağ
1 adet küçük boy soğan
2 tatlı kaşığı tozşeker
2 çorba kaşığı üzüm pekmezi
Yeteri kadar su
Tuz
Karabiber
Toz tarçın
Karanfil
Yağı bir tavaya alıp, kıyma ve ince doğradığınız soğanı hafifçe kavurun. Kıyma pişip, soğanın rengi dönünce şekerin yarısını ve tuzu ilave edin. Ocağın altını kapatıp bulgur, tarçın, karanfil ve karabiberi ekleyin. Elmaları soyup varsa saplarını kopartın. Sap kısmı alta gelecek şekilde çevirip üstten bir kapak kesin. Elmanın çekirdek kısmını nazikçe ve dibini delmeden boşaltıp bir fırın kabına oturtun. Hazırladığınız karışımla sıkıca doldurun ve kapaklarını kapatın. Elmaların yarısına gelecek kadar sıcak su koyun. Suya kalan 1 tatlı kaşığı şeker ve pekmezi karıştırın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 35-40 dakika pişirip, sıcak servis yapın.
|
Elma Dolması |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc120542
Gönderme Tarihi: 25.Ekm.2016
2,943 defa indirildi / yazdırıldı
|
Stefanos Yerasimos
400 gr. siyah üzüm
3 kahve kaşığı sumak
250 gr, yağsız koyun eti
3 çorba kaşığı nebatı yağ
6 adet elma
250 gr. koyun fayması
1,5 çorba kaşığı pirinç
5 kuru kayısı
2 çorba kaşığı ince kıyılmış badem
2 çorba kaşığı öğütülmüş ceviz
Üzümlerin kabuklarını soyup çekirdeklerini çıkarın, tencereye yerleştirin.
2 çorba kaşığı sumağı tülbente sarıp tencereye bırakın, az su serpip kaynatın.
Eti küçük kuşbaşı doğrayıp yağda kavurun, sumakla kaynamış üzüm suyunu ekleyerek pişirin.
Koyun kıymasıyla pirinci, tuz, biber ve bir kaşık sumakla karıştırıp iç hazırlayın.
Elmaların içini boşaltıp hazırladığınız karışımla doldurun.
Tencerede pişmiş olan etlerin üstüne doldurulmuş elmaları yerleştirin.
İç artarsa ondan küçük köfteler yapıp tencereye koyun.
Kuru kayısıları ince uzun dilimleyip bademle birlikte İlave edin.
Elmalar piştikten sonra ateşi söndürün, öğütülmüş cevizleri serpip dinlenmeye bırakın.
|
Elma Dolması |
|
Aysen Adaş
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.08.2011
Mesajlar: 45 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc67040
Gönderme Tarihi: 20.Ağu.2011
5,362 defa indirildi / yazdırıldı
|
4 adet set kırmızı elma
200 gr kıyma
10-15 adet badem
tu
1 çorba kaşığı tereyağı
Yatağı için:
Yarım kg kuzu kuşbaşı
1 çorba kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Kıyma ve tereyağı kavrulur, ateşten almadan önce badem ve tuz katılır. Soğumaya bırakılır, bu araba başka bir tencereye yağ konur, kuşbaşı eklenir, suyunu bırakana kadar pişirilir. Elmalar sap kısımlarından 1 santim kalınlığında kesilir. İçi oyarak çıkarılır. Elmalara kıymalı iç paylaştırılır. Üzerlerine kesilen kapaklar kapatılır. Pişmekte olan kuşbaşı etin üzerine yerleştirilir, tuz ve karabiber serpilir. Kapak kapatılır. 15-20 dakika daha pişirilir. Elmalar oturmuş olmalıdır.
|
|