|
EKŞİLİ PIRASA |
|
bereket dede
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 13.12.2010
Mesajlar: 32 Şehir: Kastamonu |
Kısa URL: https://ml.md/lc58649
Gönderme Tarihi: 18.Arl.2010
2,462 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kg. pırasa
500 gr. soğan
2,5 desilitre zeytinyağı
1 kaşık domates ezmesi
25 gr. şeker
1 demet maydanoz
Tuz
10 gr. limon tozu veya iki limon
Pırasaların başları kesilir. 2 - 3 kat soyulur. Tahmini dörder santimetre doğradıktan sonra uzunlamasına çizilir. İncecik tel tel doğranır, yıkanır. Kaynar suya atılarak 15-17 dakika haşlandıktan sonra suyu süzülüp bir tepsiye yayarak konur. Soğan soyulup yarım halkalara doğranır. Zeytinyağı ile bir tencerede hafif kavrulur. İki kaşık salça ilâve edilir. Birkaç dakika domateslerle karıştırıldıktan sonra tepsiye hazırlanan pırasanın üzerine yayarak konur. Kıyılmış maydanoz, toz şeker atılır, üzerini örtecek kadar yağsız etsuyu veya su ilave edilir. Ateşe konur piştikten sonra biraz su ile eritilmiş limon tuzu veya limon ilave edilir. 25 dakika kaynadıktan sonra ateşten alınır.
|
EKŞİLİ PIRASA |
|
kurabiyem
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.10.2010
Mesajlar: 30 Şehir: Artvin |
Kısa URL: https://ml.md/lc56838
Gönderme Tarihi: 22.Ekm.2010
2,504 defa indirildi / yazdırıldı
|
Pırasanın makbul olan beyaz kısımlarını kesip kaynar suya atmalı. İyice haşlayıp yumuşak hale getirmelidir. Ve süzgeçte soğumağa bırakmalıdır.
Sonra, bunları elle ditmeli ve bu pırasa lifleriyle yassı köfteler tertip eylemelidir. Una bulayıp iki tarafını tavada, kızgın zeytinyağında kızartmalıdır.
Daha sonra, bu köfteleri bir tencere içersine sıralayıp tuzunu serpmeli. Su, biraz şeker ve bir mikdar sirkesini de ilâve ederek, mutedil ateşe sürmelidir.
Pişme keyfiyeti tamam olunca, soğutup mayhoş bir yemek olarak yenilmelidir.
|
EKŞİLİ PIRASA |
|
selim
Aşçıbaşı
Kayıt: 08.06.2010
Mesajlar: 21 Şehir: Mordoğan |
Kısa URL: https://ml.md/lc52596
Gönderme Tarihi: 08.Haz.2010
2,794 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMESİ
1 kg pırasa
4 adet soğan
4 adet domates
Yarım su bardağı zeytinyağı
Yarım demet maydanoz
1 tatlı kaşığı tuz
1 adet limon suyu
1 tatlı kaşığı salça
1 çay bardağı su
Pırasaların baş kısımlarını kesin. 5-6 santim uzunluğunda parçalar halinde doğrayın. Her parçayı ince ince kıyın. Kaynar suya atın. 15 dakika boyunca haşlayın. Başka bir tencereye soğanları halka halka doğrayın. Yağda pembeleştirin. Fındık büyüklüğünde doğradığınız domatesleri, salçayı ve tuzu soğanlara ilave edin. Pırasalar haşlandıktan sonra soğuk sudan geçirmeden soğan ve domateslere ekleyin. Tencereye 1 çay bardağı su ilave edin. 15 dakika kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirin. Ateşten indirirken üzerine limon suyu dökün. Üzerine ince kıyılmış maydanoz serptikten sonra servis yapın.
|
EKŞİLİ PIRASA |
|
vizyon
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 14.03.2009
Mesajlar: 45 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc34583
Gönderme Tarihi: 15.Mar.2009
3,023 defa indirildi / yazdırıldı
|
2000 gram pırasa
500 gram soğan (5 büyük)
285 gram zeytinyağı (1 1/4 bardak)
1/2 kahve fincanı tuzsuz domates salçası
1 1/2 bardak su
2 adet limonun suyu
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı toz şeker
Tuz
1 Bir tencereye; bir, bir çeyrek bardak zeytinyağı ile, yarım ay şeklinde ince doğranmış 5 büyük baş soğan koyarak, 5 dakika kavurmalı, sonra bunlara; çok yeşil tarafları atılmış birer parmak uzunluğunda parçalara doğranmış ve üst kabuklarından bir ikisi soyulmuş ve her parçası uzunluklarına doğru tam ortasına kadar yarılmış ve sonra da enine kıyılırcasma ince doğranmış 2000 gram da pırasa koyarak tencerenin kapağını kapatmalı ve pırasalar iyice ölmüş bir hal alıncaya kadar arada bir karıştırmak suretiyle orta kuvvetteki ateşte 25 - 30 dakika pişmeye bırakmalıdır.
2 Pırasalar ölünce, buna; bir buçuk bardak su, yarım kahve fincanı tuzsuz domates salçası, 1 tatlı kaşığı toz şekerle yarım çorba kaşığı tuz katarak tekrar tencerenin kapağını kapatmalı ve pırasalar suyunu çekip de iyice pişmiş bir hal alıncaya kadar 45 dakika daha pişirmeli, sonra da pırasalara; kıyılmış bir demet maydanoz ile 2 adet limonun suyunu da kattıktan sonra üç, beş taşım daha kaynatmalı ve ateşten alarak, soğuduktan sonra tabağa almalı ve servis yapmalıdır.
|
Ekşili Pırasa |
|
inciacarsoy
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 07.03.2008
Mesajlar: 46 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc22450
Gönderme Tarihi: 09.Mar.2008
3,217 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler
1 kg pırasa
2 adet kuru soğan
1 su bardağı zeytinyağı (250 ml)
2 adet kereviz
1 çorba kaşığı salça
1+1/2 bardak su (375 ml)
1 adet limonun suyu
3 çay kaşığı toz şeker
1 demet maydanoz
Tuz
Yapılışı
Soğanları yarım ay şeklinde doğrayın ve yağda, yaklaşık 5 dk, pembeleşinceye kadar kavurun.
Pırasaların çok yeşil kısımlarını ayıklayın, bir parmak uzunluğunda, ince ince doğrayın ve soğanlara ilave edin.
Kerevizleri soyup, çevrelerine 1/2 limonu sürün ve ince çubuklar halinde doğrayıp; pırasa ve soğanlara ekleyin. Sebze karışımını, kısık ateşte, arada bir karıştırarak, 20 dk pişirin (Pırasaların yumuşaması gerekmektedir).
Pırasalar yumuşayınca; 1,5 bardak su, şeker, salça ve tuz ilave edip, sebzeler iyice pişene kadar, 30 dk daha pişirin.
Yemeğinizi ateşten almadan 1-2 dk önce, limon suyunu ve kıyılmış maydanozu da ekleyin. Soğuk olarak servis yapın.
|
EKŞİLİ PIRASA |
|
YaseminT
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.11.2007
Mesajlar: 75 Şehir: Merzifon |
Kısa URL: https://ml.md/lc19233
Gönderme Tarihi: 10.Kas.2007
2,713 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzeme :
1 kg. pırasa,
2 demet soğan,
1 demet maydanoz,
1 kaşık şeker,
1 bardak zeytinyağı,
1 bardak salça,
1 limon,
tuz.
Yapılışı:
1- Pırasaları yıkayıp ayıklayınız.
2- Beyaz tarafını 6 ile 8 cm. uzunluğunda doğrayınız.
3- Her parçayı ortadan boyuna ikiye ayırıp, kibrit çöpü şeklinde boyuna doğrayınız.
4- Soğanları halka şeklinde doğrayıp, zeytinyağıyla hafifçe kızartıp sulandırılmış salçayı koyunuz.
5- Üzerlerine doğranmış pırasaları koyup hafifçe öldürünüz.
6- 2 bardak su, tuz, şeker koyup orta hararetli ateşte pırasalar yumuşayıncaya kadar pişiriniz.
7- Üzerini kızartmak isterseniz fırına koyunuz.
8- Soğuduktan sonra servis tabağına boşaltıp üzerine maydanoz serpiniz.
ML® Kabak Ekşisi için tıklayın
|
EKŞİLİ PIRASA (Zeytinyağlı) |
|
Hiç Kimse
Super MOD
Kayıt: 10.02.2006
Mesajlar: 771 Şehir: Bahçelievler/ANKARA |
Kısa URL: https://ml.md/lc1199
Gönderme Tarihi: 09.Mar.2006
2,969 defa indirildi / yazdırıldı
|
MALZEMELER:
-1 kg pırasa
-3 soğan
-3 diş sarımsak
-Yarım bardak zeytinyağ
-1 kaşık salça
-Yarım demet maydanoz-dereotu
-1 çay kaşığı toz şeker
-limon
-Tuz
YAPILIŞI:
1- Pırasa ayıklanıp 5- 6 cm boyunda kesilip, yıkanır.
2- Parçalar boyunca ince ince doğranıp tepsiye konur.
3- Yarım bardak su ile haşlanır (suyu süzülmez).
4- Soğan yarım halkalar halinde, sarımsak küçük küçük doğranır. Zeytinyağında sararıncaya kadar kavrulur. Salça, şeker, tuz, daha sonra da kıyılmış maydanoz, dereotu konur.
5- Haşlanmış pırasaların üzerine bu harç yayılıp bir bardak su ilavesi ile pişirilir. 6- Ateşten alınmadan limon suyu gezdirilerek
dökülür.
Esenlikler...
|
|