| 
 
 
 | 
Ekşili Köfte (Milas Muğla) | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172874 
Gönderme Tarihi: 25.Haz.2023 
1,914 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Bodrum Belediyesi
 
 
Köfte için: 
 
500 g kıyma 
 
1 yumurta 
 
1 soğan 
 
1 çay bardağı un 
 
½ yemek kaşığı tuz 
 
1 çay kaşığı karabiber 
 
Zeytinyağı (kızartmak için) 
 
Sos için: 
 
1 soğan 
 
3 domates 
 
1 kaşık domates salçası 
 
4 yemek kaşığı zeytinyağı 
 
2,5 bardak su 
 
100 g nohut 
 
1 limon 
 
3 diş sarımsak 
 
 
Köfte için gerekli malzemeleri bir karıştırma kabının içine koyarak elinizle iyice yoğurun. Karışımdan küçük parçalar koparıp badem büyüklüğünde oval şekilde köfteler yapın. Hazırladığınız köftelerin birbirine yapışmamasını engellemek için unlanmış tepsiye dizin. 
 
Yapışmaz bir kızartma tavasında zeytinyağını kızdırın ve köfteleri içleri pişene kadar kızartın. 
 
Sos: Tencereye 1 soğan, 2 domates rendesi, yarım yemek kaşığı salça, zeytinyağı ve su koyarak kaynama bırakın. 
 
Sos kaynamaya başlayınca, kızarttığınız köfteleri ve önceden haşlamış olduğunuz nohutları ilave edin, sık sık karıştırarak 15 – 20 dakika pişirin. 
 
Dövülmüş sarımsak ve 1 adet sıkılmış limonun suyunu ekleyin, yaklaşık 5 dakika daha pişirin ve ocaktan alarak sıcak servis yapın.
 
 
Not: Salata ile birlikte tüketilmesi önerilir. Kronik hastalığı olanlar için kızartılmadan fırınlanarak ya da haşlanarak pişirilmesi uygun olur.
 
 
 
  
 | 
Ekşili Köfte (Milas Muğla) | 
  | 
İ 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 01.09.2014 
Mesajlar: 539 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc182183 
Gönderme Tarihi: 18.Mar.2025 
304 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
400 g kıyma
 
1 orta boy kuru soğan
 
Tuz
 
Karabiber
 
1 çay bardağı un
 
1 yumurta
 
Kızartmak için:
 
1 su bardağı sıvı yağ
 
Sosu için:
 
1 soğan
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
1 adet domates
 
2 su bardağı su
 
2 diş sarımsak
 
1 limonun suyu
 
1 su bardağı haşlanmış nohut
 
 
Köfte için önce soğan rendelenir, kıyma, karabiber ve tuz eklenir.
 
Üzerine un eklenir ve 1 yumurta kırılır.
 
Bütün malzeme yoğurulur.
 
Biraz dinlendikten sonra harçtan parçalar alınır.
 
Parçalar önce yuvarlanır, sonra masa üzerinde ince uzun şeritler hazırlanır.
 
Bu şeritler de bıçakla iki santim eninde dilimlenir.
 
Dilimlenen bu parçalar da avuç içinde ince uzun yuvarlanarak mermi şekline getirilir.
 
Hazırlanan köfteler unlanmış bir tepsiye alınır. 
 
Bir tavaya zeytinyağı konarak, ateşe alınır, yağ kızınca köfteler ilave edilir.
 
Köfteler kızarınca bir kevgir kaşıkla ateşten alınır, bir kenara konur.
 
Sosu için soğan ince ince doğranarak köftelerin alındığı yağda kavrulur.
 
Daha sonra üzerine domates ve biber salçası ilave edilir.
 
Biraz daha kavurduktan sonra küçük küp şeklinde doğranmış domates ilave edilir.
 
Üzerine 2 su bardağı kaynar su, 2 diş rendelenmiş sarımsak ve 1 limonun suyu da eklenir.
 
Sos kaynayınca üzerine kızarmış köfteler ve haşlanmış nohut ilave edilir.
 
Bir süre beraber kaynayınca ateşten alınarak sıcak servis yapılır.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |