| 
 
| 
 
 
 | 
 
Ekşili Köfte (Gürün Sivas) | 
 
  | 
ali cin 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.03.2016 
Mesajlar: 37 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc136306 
Gönderme Tarihi: 19.Ağu.2018 
2,025 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Gürün Kaymakamlığı
 
 
Nohut ve bakla akşamdan ıslatılır. Kuşbaşı doğranmış etle birlikte ocağa konulur. İçine soğan ve biber doğranır. Salçalı yağ hazırlanıp dökülür ve hepsi kaynatılır. Bunlar pişerken köfteler dökülür. Köfte için ince bulgur, varsa kıyma ile yoğrulur. Bulgur yumuşayınca yumurta kırılır, su ilave edilerek un katılıp yoğurmaya devam edilir. Hazırlanan hamurdan küçük küçük parçalar kopartılıp avuç içinde yuvarlatılır. Daha önce pişen etli suya, sumak suyu dökülür, kaynatılır. Kaynayan bu suyun içine köfteler atılıp tekrar kaynatılır. Pişince servis yapılır.
  
 | 
 
Gürün Ekşili Köftesi | 
 
  | 
Yemekhane 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 12.08.2020 
Mesajlar: 5284 Şehir: Amasya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc153907 
Gönderme Tarihi: 04.Kas.2020 
383 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
1 su bardağı tane sumak
 
2 su bardağı su
 
4 su bardağı et suyu
 
2 çorba kaşığı salça
 
1er su bardağı haşlanmış nohut, kurufasulye ve yeşil mercimek
 
Köfte için:
 
Yarım kg yağsız kıyma
 
2,5 su bardağı ince bulgur
 
1 adet büyük boy soğan
 
Yarım tatlı kaşığı toz kırmızıbiber
 
Yarım çay kaşığı karabiber
 
1 çorba kaşığı toz reyhan
 
1 su bardağı su
 
1 adet yumurta
 
4 çorba kaşığı un
 
Tuz
 
Üzeri için:
 
Yarımşar tatlı kaşığı tereyağı, nane ve toz kırmızıbiber Servis için: Toz sumak
 
 
Sumak suyu için tane sumak ve suyu tencereye alıp bir gece dinlendirin. Ertesi gün süzüp, suyu kenara alın ve taneleri atın. Köfte için kıyma, bulgur, kıyılmış soğan, toz kırmızıbiber, karabiber, reyhan ve tuzu iyice yoğurun. Köfte kurudukça azar azar su ilave edin. Yumurta, 2 çorba kaşığı un ekleyip yoğurmaya devam edin. Harçtan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp, yuvarlayın. Köfteleri kalan 2 çorba kaşığı una bulayıp kenara alın. Ayrı bir yerde sumak suyu, et suyu ve salçayı kaynatın.
 
Kaynamaya başlayınca köfteleri ilave edip 5 dakika pişirin. Haşlanmış nohut, kurufasulye ve mercimek ekleyip 10 dakika daha pişirin. Üzerine tereyağında kızdırılmış nane ve toz kırmızıbiber gezdirin. Sumak serpip servis yapın.
 
 
 
  
 | 
 
Ekşili Köfte (Gürün Sivas) | 
 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc184331 
Gönderme Tarihi: 13.Ağu.2025 
106 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Köfte için:
 
500 gram yağsız kıyma
 
2,5 su bardağı ince bulgur
 
1 adet yumurta
 
Yarım demet maydanoz
 
1 adet büyük soğan
 
Kırmızıbiber
 
Nane
 
Kekik
 
Kimyon
 
Yenibahar
 
Karabiber
 
Tuz
 
Reyhan
 
1 su bardağı su
 
4 çorba kaşığı un
 
Köfte sosu için:
 
1 çay bardağı nohut
 
1 çay bardağı kuru fasulye
 
1 çay bardağı yeşil mercimek
 
2-3 parça kemik
 
3 çorba kaşığı salça
 
Tereyağı
 
Nane
 
Kırmızıbiber
 
Gürün sumağı
 
 
Maydanoz ve soğanı incecik kıyın.
 
Derin bir kaba kıyma, bulgur, yumurta, kıyılmış soğan, maydanoz, kırmızıbiber, nane, kekik, kimyon, yenibahar, karabiber, tuz ve bol miktarda reyhan koyup yoğurun.
 
Köfte kurudukça su ilave edin. Köfte kıvamı nı bulurken, 2 çorba kaşığı un koyup iyice karıştırın ve yoğurma işlemini bitirin.
 
Köfteden fındık büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın.
 
Yuvarlandıktan sonra arta kalan 2 çorba kaşığı unu köftelerin üzerine dökün ve iyice sallayarak unla kaplanmasını sağlayın.
 
Diğer taraftan nohut ve fasulyeyi ıslatın. Kemikle beraber düdüklü tencereye koyup, 30 dakika kaynatın.
 
Yeşil mercimeği ayrı bir tencerede pişirip, haşlanmış fasulye ve nohutla buluşturun.
 
Bu tencereye 3 çorba kaşığı salça ekleyin.
 
Daha sonra yuvarlanmış ve unlanmış köfteleri ilave edin.
 
Köfteler pişince yemeğin üzerini ısıtılmış tereyağı, nane ve kırmızıbiberle süsleyin.
 
Servis yapılırken tabaklara Gürün sumağı serpin.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Ekşili Köfte (Gürün Sivas) Tarifleri Köfteler
 | 
 
 
 
 |