|
Ekşili Çorba (Hatay) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145563
Gönderme Tarihi: 11.Eyl.2019
578 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
2 su bardağı kırmızı mercimek
1 su bardağı dövme buğday
1 su bardağı haşlanmış nohut
6 yaprak pancar (pazı) yaprağı (Kuzu kulağı da kullanılabilir.)
8 bardak su
Üzeri için:
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı nane
1 tatlı kaşığı pul biber
Sosu için:
½ çay bardağı sıvı yağ
1 adet soğan
5 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası
1 tatlı kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı nane
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı pul biber
1 su bardağı sıcak su
Tencerede kırmızı mercimek ve dövme buğday yıkanır.
Yıkanan bu malzemelere 8 bardak su ve tuz konularak kaynatılır.
Kaynayan karışıma nohut ve pancar (pazı) yaprağı konularak özleşene dek kaynatılır.
Sıvı yağda sotelenen soğan üzerine nane eklenerek sotelemeye devam edilir.
Daha sonra salçalar, baharatlar ve sarımsak eklenerek karıştırılır.
Üzerine sıcak su ilave edilip sos kaynamaya bırakılır.
Yapılan sos ve çorba karıştırılır.
Tavaya sıvı yağ alınıp ilave nane ve pul biber eklenerek yakılır.
Çorba kaselere alınıp üzerine tavada yakılan sos dökülerek servis edilir.
|
Ekşili Çorba (Hatay) |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc104453
Gönderme Tarihi: 17.Oca.2015
4,469 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hatay Valiliği
Hatay Mutfak Kültürü ve Yemekleri
Dr. Kadriye ŞAHİN
1 su bardağı haşlanmış nohut
Yarım kg dövme buğday
15 diş sarımsak
6-7 yaprak beyaz lahana
Yarım bardak sıvı yağ
1 yemek kaşığı salça
2 adet limon
Nohut bir gece önceden ısla.. larak haşlanır. Geniş bir tencere haşlanan dövmenin içine nohut eklenir. Çok fazla sulu olmaması gerekmektedir. Yeteri kadar piş.. kten sonra ince doğranmış lahana eklenerek karıştırılır ve kısık ateşe alınır. Sarımsaklar soyularak ezilir ve tavada yağ ve salça ile kavrulur. Sıcak halde iken çorbanın üzerine dökülür ve karış..rılır. Hafif ateşte kaynamaya devam edilen çorbaya limonlar sıkılır ve sıcak servis yapılır.
Not: Bu çorba kış aylarında lahana veya ıspanak ile yaz aylarında ise patlıcan, taze fasulye, biber, kabak gibi yaz sebzeleri ile aynışekilde yapılmaktadır.
|
Ekşili Çorba (Hatay) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc44674
Gönderme Tarihi: 18.Arl.2009
7,557 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hatay Valiliği
Antakya Mutfağı - Süheyl Budak
1 su bardağı haşlanmış nohut
1 çay bardağı dövme
100 gr. taze fasulye
½ çay bardağı zeytinyağı
1 adet patlıcan
2 diş sarımsak
1 adet kabak
1 çorba kaşığı domates salçası
2 adet domates
1 çorba kaşığı nar ekşisi
1 adet yeşil biber
1 litre su
1 tatlı kaşığı kuru nane
Bir tencereye bir litre su koyup ateşe alınır. İçine dövme ve ayıklanmış fasulyeler konulur. Fasulyeler yumuşayınca nohutları ekleyip bir iki taşım kaynatılır. Üzerlerine daha önceden küp şeklinde doğranmış olan kabak, patlıcan, domates ve biberler eklenerek beraber pişmeleri sağlanır. Bir tavaya zeytinyağı konularak kızdırılır. İçine sırasıyla ezilmiş sarımsak ve domates salçası konularak karıştırılır. Ateşten alınarak içine nar ekşi si eklenir ve çorbanın üzerine boca edilerek karıştırılır. Sıcak servis edilir. Bu çorba genellikle aşlarla beraber sunulur.
|
Ekşili Çorba (Hatay) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc34056
Gönderme Tarihi: 25.Şub.2009
15,905 defa indirildi / yazdırıldı
|
İki avuç nohut
iki avuç kuru fasulye
bir avuç döğme
3 tane patlıcan
3 kabak
4 taze biber
2 domates
250 gr. taze fasulye
3 diş sarımsak
kuru nane
bir kaşık biber salçası
1-2 kaşık domates salçası
zeytinyağı
tuz
nar ekşisi
1.Nohut ve kuru fasulye akşamdan ıslatılır.
2.Büyükçe bir tencere içine su konur ve nohut içine atılır.
3.Nohut yumuşadıktan sonra, üzerine döğme ve kuru fasulye konulur.
4.Hepsi yumuşadıktan sonra, doğranmış taze fasulye eklenir.
5.Taze fasulyede yumuşadıktan sonra, küp küp doğranmış patlıcan ve kabak, domates, biber ve tuz eklenir.
6.Hepsi piştikten sonra, bir başka tavada yağ, nane, salçalar ve sarımsak kavrulur.
7. Bu karışıma nar ekşisi ilave edilir.
8.Sıcak olan bu sos, çorbaya eklenir.
|
|