| 
 
 
 | 
Ekmek | 
  | 
samanyolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 30.07.2010 
Mesajlar: 35 Şehir: Artvin | 
Kısa URL: https://ml.md/lc54055 
Gönderme Tarihi: 30.Tem.2010 
2,025 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,280 kilogram unu, 13 gram tuz ile 1,280 kilogram ılık suya azar azar karıştırınız. 380 gram ekmek mayasını azar azar ılık su ile ezerek bulamaç gibi yapıp hamura yediriniz. Daima elinizi aynı suda ıslatıp bir süre yoğurunuz. Hamur sakız gibi özlenince kaba alınız, üstüne bir bez örtünüz, sıcak bir yerde iki misli oluncaya kadar bırakınız. İstediğiniz boyda yapınız. Unlayıp ekmek tahtasına koyunuz. Üzerine sıcak bir bez örtüp bırakınız. Beş dakika sonra altüst edip fırına sürünüz.
 
 
Not: Maya iki günlükten fazla olursa hem hamur kabarmaz, hem de ekşi olur. Kepek ne kadar az olursa ekmek o kadar beyaz olur.
 
 
 
 
Fotoğraf "ay ışığı" tarafından gönderildi. 02.04.2020
  
 | 
Evde Ekmek | 
  | 
memiş 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 07.07.2015 
Mesajlar: 37 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc109918 
Gönderme Tarihi: 24.Tem.2015 
1,691 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Fevziye Sürmeli
 
 
Yarım paket un
 
2 su bardağı su
 
2 çay kaşığı kuru maya
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 tutam şeker
 
 
Tüm kuru malzemeyi karıştırma kabına alın. Suya mayayı ekleyip maya eriyinceye kadar karıştırın. Suyu yavaş yavaş una eklemeye başlayın. İyice karıştırın ve 10 dakika bekleyin. Dinlenen hamuru 10 dakika daha yoğurun. Hamur pürüzsüz bir hal alınca kabın üzerini hava almayacak şekilde kapatın 3 saat kadar mayalanmaya bırakın. Tezgahı unlayın. Hamuru koyun ve üzerini de unlayın. 2 parçaya bölün Yarım saat daha dinlendirin. Dinlenen hamurlara şekil verin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Hamuru aktarın. Önceden ısıtılmış 225 derecede ekmekleri pişirin.
 
 
Not: Ekmeği pişirirken fırın tepsisine ısıya dayanıklı bir kabın içerisine su koyup fırını kapatırsanız ekmeğiniz daha leziz pişer.
 
 
 
  
 | 
Ekmek | 
  | 
Sorunsuz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 18.03.2020 
Mesajlar: 44 Şehir: Keçiören | 
Kısa URL: https://ml.md/lc149430 
Gönderme Tarihi: 25.Mar.2020 
511 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1,5 su bardağı ılık su
 
4 su bardağı un
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
Yarım paket yaş maya
 
1 yemek kaşığı zeytinyağı
 
 
Bir yoğurma kabına suyu ve mayayı koyup karıştırın.
 
Yavaş yavaş unu ve tuzu ekleyip hamuru yoğurun.
 
Hamuru toparlamak için üzerine bir yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin.
 
Üzerini kapatıp bir saat mayalanmasını sağlayın.
 
Pişireceğiniz tepsiye yerleştirip üzerine derin bir çizik atın.
 
25 derece fırında 35 dakika kızarana kadar pişirin.
 
 
 
  
 | 
Ekmek | 
  | 
kerem ali 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 20.04.2020 
Mesajlar: 35 Şehir: Antalya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc150185 
Gönderme Tarihi: 28.Nis.2020 
499 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.sabah.com.tr
 
 
2 yemek kaşığı kuru maya
 
1 yemek kaşığı toz şeker
 
2 su bardağı ılık su
 
4 su bardağı un
 
2 tatlı kaşığı tuz
 
Üzeri için:
 
Yoğurt
 
 
Öncelikle bir kaba kuru maya koyun. Kuru mayanın aktifleşmesi için üzerine ılık su ve şeker ekleyin.
 
Kuru maya, ılık su ve şekeri iyice karıştırın. 15 dakika bekleyin.
 
Ayrı bir yoğurma kabına unu koyup üzerine tuz ekleyin.
 
Mayalı karışımı unun ortasını açarak ortasına ekleyin.
 
Kenarlardan ortaya olmak üzere elinizle veya bir spatula yardımıyla karıştırın.
 
Karıştırırken elinize yapışıyorsa elinizi hafifçe ıslatıp devam edebilirsiniz.
 
Hamuru güzelce karıştırdıktan sonra üzerine kalın bir bez kapatın ve 45 dakika bekletin.
 
Bekleyen hamurunuz şiştikten sonra boş tezgahın üzerine hafifçe un serpiştirin. Hamurunuzu tezgah üzerine alın ve iyice yoğurun. İyice tok bir hale gelen hamurunuzu ıslatılmış bıçak yardımıyla 8 eşit parçaya bölün. Böldüğünüz parçaları iyice unlayın. Parçaları elinizde iyice yuvarlayın. Rulo şekline veya istediğiniz şekile getirip pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine dizin.
 
Tüm parçaları fırın tepsisine dizdikten sonra nemli bir bez üzerine örtün. 20 dakika bu şekilde beklettikten sonra fırça yardımıyla üzerlerine yoğurt sürün. Ekmeklerin üzerine bıçak yardımıyla kesikleri atın ve 230 derece ısıtılmış fırında 30 dakika pişirin. Üzerleri kızardığında fırından alıp ilk sıcağı geçtikten sonra tüketebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Evde Ekmek | 
  | 
ablam ablam 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.12.2018 
Mesajlar: 47 Şehir: Giresun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc151631 
Gönderme Tarihi: 07.Tem.2020 
499 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 su bardağı ılık süt
 
1,5 yemek kaşığı kuru maya
 
1/3 su bardağı ılık su
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı şeker
 
3 su bardağı un
 
Üzeri için:
 
Yoğurt
 
 
Ilık süt, şeker ve mayayı bir kabın içerisine alın ve karıştırın.
 
Ardından tuzu ve unu içine az az ilave edin ve yoğurmaya başlayın.
 
İyice yoğurduktan sonra un serpilmiş başka bir kabın içine hamurunuzu aktarın.
 
Üzerini hava almayacak şekilde örtün ve 1 saat mayalandırın.
 
Kabaran hamuru tezgaha hafifçe un serperek birkaç dakika kadar tekrar yoğurun.
 
Şekil verip pişirme kabına aktarın ve üzerini kapatarak tekrar 30-40 dakika dinlenmeye bırakın.
 
Fırına atmadan önce yoğurdu çırpın ve üzerine hafifçe sürün.
 
Son olarak önceden ısıtılmış 230 derece fırında 25 dakika pişirin.
 
 
 
  
 | 
Ekmek | 
  | 
OlurMuOlur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 62 Şehir: Sincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc156703 
Gönderme Tarihi: 18.Mar.2021 
398 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg un
 
1 tatlı kaşığı toz şeker
 
1 kuru maya
 
Ilık su
 
Az tuz
 
Az şeker
 
 
Un, maya, şeker, maya ve tuz bir kaba konularak karıştırılıp harmanlanır.
 
Üzerine yavaş yavaş ılık su ilave edilerek yumuşak bir hamur elde edilene kadar yoğurulur.
 
1-2 saat mayalanması için dinlenmeye bırakılır.
 
Yuvarlak bir tepsi hafif yağlanır ve üzerine hamur yayılarak 10 dakika daha bekletilir.
 
Üzerine çörek otu ya da susam eklenebilir.
 
200 °C de ısıtılmış fırında pişmesi sağlanır.
 
 
 
  
 | 
Ekmek | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc157883 
Gönderme Tarihi: 24.May.2021 
566 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yarım paket un
 
2 su bardağı su
 
2 çay kaşığı kuru maya
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 tutam şeker
 
 
Kuru malzemelerinizin hepsini karıştırma kabına alın.
 
Mayaya su ekleyin ve maya eriyene kadar karıştırın.
 
Suya yavaş yavaş un ekleyin ve iyice karıştırın.
 
Karıştırdığınız hamuru 10 dakika kadar dinlendirin.
 
Dinlenen hamuru 10 dakika daha yoğurun.
 
Hamur pürüzsüz bir hal alıncaya kadar yoğurun ve en sonunda bir kabın üzerine hava almayacak şekilde kapatın.
 
Hava geçirmeyen kapta 3 saat kadar mayalanmaya bırakın.
 
Hamurunuzu tezgâha almadan önce tezgahınızı unlayın ve hamuru koyun.
 
Hamurunuzu unlayın ve 2 parçaya bölün ve yarım saat daha dinlendirin.
 
Dinlendirdiğiniz hamura şekil verin.
 
Hazırladığınız fırın tepsisini yağlı kâğıdı serin ve hamuru tepsiye aktarın.
 
Fırınınızı 225 derecede ısıtın.
 
Fırınınız ısınınca ekmeğinizi pişirin.
 
 
 
  
 | 
Ekmek | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc170321 
Gönderme Tarihi: 16.Şub.2023 
265 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kilo elenmiş un
 
1 litre ılık su
 
2 paket maya
 
1 yemek kaşığı toz şeker
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
 
Unu bir kabın içine koyun. İçerisine maya, toz şeker ve tuzu ilave edin.
 
Akabinde ılık suyu azar azar boşaltıp hamuru karın.
 
Su bittikten sonra hamuru yoğurduğunuz sırada da elinize çok az miktarda sıvı yağ dökün.
 
İyice yoğurduktan sonra üzerini streçleyip etrafına sofra bezi ve battaniye sarın.
 
1 saat sonra hamuru parçalara bölüp yuvarlatın.
 
Temiz bir tepsinin üzerine koyun.
 
Üzerine birazda un serpin.
 
20 dakika da böyle dinlendirip akabinde fırını 250 derece ısıtın.
 
Ekmekleri yuvarlak şekilde ikişer olarak tepsiye koyun.
 
Fırına verin. 20 dakika da bir tüm ekmekleri bu işlemden geçirin.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |