|
Ekmek Dolması (Manisa) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc31305
Gönderme Tarihi: 19.Arl.2008
4,258 defa indirildi / yazdırıldı
|
Manisa İl Kültür Müdürülüğü
1/2 paket margarin veya tereyağı
1 irice soğan
1/2 kg kıyma
1 tane dolmalık ekmek (yuvarlak)
1 demet maydanoz
Karabiber
Tuz
1-2 kaşık salça
Dolmalık ekmeğin üst kısmında bıçakla bir kapak kesilerek içi oyulur. Çıkartılan iç iyice ufalanarak bir kenara ayrılır. Kıyma biraz yağ konulmuş bir kapta hafif kavrulur, rendelenmiş ya da ince kıyılmış soğan ilave edilir. Soğan biraz öldürdükten sonra iyice ufalanmış ekmek içi de ilave edilerek kavurmaya devam edilir. İnce kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber de eklenerek iyice karıştırılır ve oyulmuş ekmeğin içine doldurulur, kapağı kapatılır. Kalan yağ bir kuşhanede eritilerek sulandırılmış salça da ilave edilir, hazırlanan ekmek dolması kabın içine yerleştirilerek, kısık ateşte pişirilir.
|
Ekmek Dolması (Manisa) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc146481
Gönderme Tarihi: 02.Kas.2019
594 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
500 gr kıyma
150 gr tereyağı
1 adet dolmalık ekmek
1 baş soğan
2 su bardağı haşlanmış nohut
3 su bardağı et suyu
½ demet maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Bir gün önce alınmış ya da yapılmış dolmalık ekmeğin altından 10 cm çapında yuvarlak bir bölüm kesilerek çıkartılır ve açılan yerden ekmeğin içi iyice boşaltılır. Çıkartılan ekmek içi avuçta ovularak ufalanır. Bir baş soğan ince ince doğranır ya da kalın dişli rende ile rendelenir, eritilmiş 100 gr tereyağda kavrulur. Kıyma eklenip kavurmaya devam edilir. Sonra tuz, karabiber, 1 su bardağı nohut, ufalanmış ekmek içi katılıp iyice karıştırılır ve ocaktan alınır. Hazırlanan iç oyulmuş ekmeğin içine her tarafını dolduracak biçimde yerleştirilir ve daha önce kesilen kapak yerine yerleştirilir. Ekmekten daha büyük bir tencere ya da tepsinin zeminine 1 su bardağı nohut yayılır. Ekmek dolması kapağı aşağı gelecek biçimde nohutların üstüne konur. İçinde 50gr tereyağı eritilmiş et suyundan 2 kepçe dolmanın üzerine dökülür ve her tarafı ıslatılır. Çok kısık ateşte ağzı kapatılarak 1 saat süreyle pişirilir. Pişirme sırasında ekmek dolmasının üzerine düzenli aralıklarla et suyu gezdirilir. Son kepçedeki et suyu da gezdirildikten sonra ocak kapatılır ve dolma 10 dakika kadar dinlenmeye bırakılır. Daha sonra dolma düz bir kaba alınıp pasta dilimleri biçiminde kesilerek ılık servis yapılır. Yanında yoğurt ya da ayran önerilir.
Fotoğraf "al ışık" tarafından gönderildi. 21.01.2021
|
|