|
|
Ekler Hamuru |
|
tombul yürek
Aşçıbaşı
Kayıt: 07.08.2008
Mesajlar: 21 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc26399
Gönderme Tarihi: 07.Ağu.2008
4,885 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 su bardağı su
1 tutam tuz
1 çay kaşığı tozşeker
80 gr. tereyağı
125 gr. un (elenmiş)
4-5 yumurta
2 çorba kaşığı pudra şekeri
Hamuru hazırlamak için orta boy bir tencereye suyu, tuzu, tozşekeri ve tereyağı koyup, orta ateşte, kaynatın. Yağ eriyince unu, bir kerede ilave edin. Ateşi kısarak karışımı, ne kaşığa ne de tencereye yapışmayacak kıvama gelinceye kadar, kuvvetli karıştırarak pişirin.
Tencereyi ateşten alıp yumurtaları teker teker kırarak tenceredeki karışıma ilave edin. Her yumurtayı kırmadan önce bir evvelkinin karışıma iyice yedirilmiş olmasına dikkat edin. Sonuçta çok kaygan ve oldukça yumuşak ve gevrek bir hamur elde edeceksiniz.
Fırınınızı 6/7 dereceye getirip ısıtın.
Hamuru, ucunda düz bir duy bulunan bir sıkma torbasına doldurup, hafifçe yağlanmış fırın tepsisine 2 cm. genişliğinde ve 8 cm. boyunda aralıklı olarak sıkın. Üzerlerine pudra şekerinden serpip fırına sürün.
Eklerleri önce 6/7 derecedeki fırında 15 dakika pişirin. Fırını hafifçe kısıp (5/6 derece), ekler kenarlarından boylamasına hafifçe açılana kadar, 10 dakika daha pişirin. Tepsiyi fırından alıp eklerleri bir tel ızgaraya çıkartarak, soğumaya bırakın.
Not: Sonucun başarılı olabilmesi için, özellikle hamurun malzemesinin ölçüsüne dikkat edin. Yukarıda verilen ölçülere uyarsanız çok daha başarılı olursunuz. Dikkat edilmesi gerekli en önemli nokta su ve yumurtanın hacimlerinin eşit olması gereğidir. Bu nedenle 4 veya 5 yumurta denmiştir. Siz yine de bir ölçü kabıyla bu eşitliği ölçerek gerekirse, yumurta veya su miktarını eşitlik sağlanacak biçimde artırın .
|
Ekler ve Profiterol Hamuru |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc174836
Gönderme Tarihi: 29.Ekm.2023
214 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.karaca.com
1 su bardağı su
100 gram tereyağı veya margarin
1/4 çay kaşığı tuz
1 su bardağı un
4 adet büyük boy yumurta
2 su bardağı süt
1 paket vanilya aroması veya 1 çay kaşığı vanilya özütü
1 yemek kaşığı toz şeker
1/2 su bardağı bitter çikolata parçaları veya rendelenmiş bitter çikolata çikolata sosu için
İlk aşama olarak hamuru hazırlarken tereyağı, su ve tuz tencereye alınır. Bu karışım ocağa konulur ve kaynaması beklenir. Kaynayan karışıma un ilave edilir ve spatula yardımıyla karıştırmaya devam edilir. Hamur toplanmaya başladığında ocaktan alınır ve karışım soğumaya bırakılır. Soğuyan karışıma tek tek olacak şekilde yumurtalar eklenir ve hamur yoğrulur.
Eklerin hamurunun çıtır olması için karışım poşete konulur. Poşetin ucu kesilerek eklere şekli verilebilir. Ekler pişirme kağıdı serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizilerek 200 derece fırında yaklaşık 20 – 25 dakika pişirilmeye bırakılır.
Profiterol hamuru yapımı eklerle aynı hamurdan yapılabilir. Hamur poşete konularak kesilir ve yuvarlak şekilde sıkılır. Yuvarlak hamurlar pişirme kağıdı serili fırın tepsisine sıralanarak 200 derece fırında 20-25 dakika pişirilir.
İç dolgu kreması için süt, un, nişasta, yumurta sarısı, toz şeker ve vanilya tencereye konulur ve pişirilir. Krema kıvam aldığında ocaktan alınır ve soğuması beklenir. Eklerin içine aparatlar yardımıyla iç dolgu doldurulur. Hazırlanan yiyecek çikolata sosu dökülerek hazır hale gelir.
Profiteroller hazırlarken pişen hamurların içi delinir, içerisine aparat yardımı ile iç dolgu doldurulur ve üzeri çikolata sosuyla süslenerek hazır hale getirilir.
|
|
Ekler Hamuru Tarifleri Akıtma Tarifleri
|
|