| 
 
 
 | 
Ebegümeci Yaprağı Sarması | 
  | 
dadı kalfa 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.07.2010 
Mesajlar: 25 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc53844 
Gönderme Tarihi: 22.Tem.2010 
2,566 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Taze ebegümeci yapraklarını çok az kaynar suda haşlayınız. Yağlı koyun kıyması, soğan ve maydanoz ile birlikte yeteri kadar yıkanmış pirinç atınız. İçine tuz, biber ve tarçın karıştırıp içi hazırlayınız. Ebegümeci yapraklarını açarak içine bu içi yerleştiriniz, sonra da yaprağı sarınız. Yaprakları tencereye diziniz ve bir miktar etsuyunu içine dökünüz. Sonra tencereyi hafif ateşte pişirmeğe bırakınız.
  
 | 
Ebegümeci Sarması | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc96344 
Gönderme Tarihi: 03.Mar.2014 
2,071 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
2 demet taze ebegümeci yaprağı
 
500 gr yağlı koyun döşü kıyması
 
5 soğan
 
1 yemek kaşığı tereyağı
 
2 kahve fincanı pirinç
 
1 kahve fincanı su
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
10 dal maydanoz
 
5 dal dereotu
 
5 dal nane yada kuru nane
 
Pişirmek için:
 
2 su bardağı etsuyu
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
 
Soğanlar çok ince doğranır ya da rendelenir. Diğer malzemelerle iyice karıştırılır.
 
Ebegümeci yaprakları yıkandıktan sonra hafif haşlanır ve hazırlanan içle sarılır, tencereye dizilir. Et suyu ve tuzu eklenir.
 
Sarmaların üzerine önce bir tabak kapatılır sonra tencerenin kapağı kapatılarak hafif ateşte 40 dakika kadar pişmeye bırakılır.
  
 | 
Ebegümeci Sarması | 
  | 
yeni sayfa 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.09.2019 
Mesajlar: 26 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc146009 
Gönderme Tarihi: 01.Ekm.2019 
1,012 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Millî Eğitim Bakanlığı
 
 
1 kg ebegümeci 
 
1 orta boy soğan 
 
1 su bardağı ince bulgur 
 
1 çorba kaşığı salça 
 
2 çorba kaşığı sıvı yağ 
 
1 tatlı kaşığı tuz 
 
Karabiber, kırmızıbiber (isteğe göre) 
 
Sıcak su 
 
Sosu için:
 
1 çorba kaşığı sıvı yağ 
 
1 çay kaşığı kırmızıbiber 
 
1 kâse yoğurt 
 
 
Ebegümecinin yaprakları ayıklanır. 
 
Bol suda ebegümeci yaprakları yıkanır. 
 
Yemeklik doğranan soğanlar sıvı yağda pembeleşinceye kadar kavrulur.
 
Salça ilave ederek 1-2 dakika daha kavrulur. 
 
Bulgur, tuz, biber ilave edilir. 
 
Yarım çay bardağı sıcak su ilave edilip bulgur hafifçe pişirilir.
 
Bulgur suyunu çekince ebegümeci yaprakları içine bulgurlu içten koyup yaprak sarması şeklinde sarılır.
 
Tencerenin dibine bir sıra ebegümeci yaprağı dizilir.
 
Sarılan ebegümeci sıra sıra dizilir.
 
Tencerenin yarısına gelecek şekilde sıcak su ilave edilir, üzerine 1 yemek kaşığı sıvı yağ gezdirilir.
 
Kısık ateşte15 dakika pişmeye bırakılır. 
 
Pişen ebegümeci sarması servis tabağına dizilir. 
 
Diğer taraftan sos tenceresine 1 çorba kaşığı sıvı yağ ve kırmızı toz biber eklenip kızdırılır.
 
Bir kâse yoğurt iyice çırpılır. 
 
Tabağa dizilen ebegümeci sarmasının üzerine önce yoğurt sonra da yağda kızdırılmış toz biber gezdirilir ve servis edilir.
 
 
 
  
 | 
Ebegümeci Sarma | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc163703 
Gönderme Tarihi: 18.Mar.2022 
375 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
3 bağ ebegümeci
 
2 su bardağı pirinç
 
1 adet büyük boy soğan
 
1 demet taze soğan
 
1 demet taze nane
 
1 demet maydanoz
 
1 su bardağı zeytinyağı
 
2 yemek kaşığı domates salçası
 
Tuz
 
Karabiber
 
 
Ebegümecinin iri yapraklarını ayıklayıp yıkayın. Önce kaynar suya batırıp çıkarın. Ardından rengini koruması için buzlu suya batırıp çıkarın. Yeşillikleri kıyın. Soğanı yemeklik doğrayın. Pirinci yıkayıp tüm malzemeyi ilave ederek karıştırın. Her bir ebegümeci yaprağının içine pirinçli karışımdan ekleyip ister rulo isterseniz muska şeklinde sarın. Tencereye dizin. Sarmaların yarısına gelecek kadar su ilave edin. Üzerine bir porselen tabağı ters çevirerek kapatın. Kaynayana kadar orta, sonra kısık ateşte 20 dakika kadar kontrol ederek pişirin. Ilık ya da soğuk, sarmısaklı yoğurt eşliğinde servis yapın.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |