|
E VİTAMİNİ |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc98914
Gönderme Tarihi: 11.Haz.2014
1,578 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
Vücut Çalışmasındaki Görevleri:
1. Kolay oksitlenebilen çeşitli bileşiklerin oksidasyonunu önler.
2. Mide bağırsak ve karaciğer hücrelerinde A vitaminin oksidasyonunu önleyerek bu vitaminin organizmada etkisini arttırır ve karaciğerde depo edilmesine yardımcı olur.
3. Yağ asitlerinin vücut dokularında oksidasyonunu önler.
4. Kanser oluşum riskini azaltır.
5. Katarakt oluşumunu geciktirir.
6. Yaraların tedavisinde etkilidir.
7. Kalp kaslarının işlevini yapmasına yardım eder.
8. Kısırlığa karşı korur.
9. Vücudu hava kirliliğinin bazı etkenlerinden korur
Kaynakları:
E vitaminin en iyi kaynakları soya, mısırözü, pamuk ve ay çiçek yağları gibi bitkisel yağlardır. Margarin, salata sosları, yağlı tohumlar, susam ve buğday özü gibi yağ içeriği yüksek besinlerde, sert kabuklu meyveler (fındık, ceviz vb.) E vitamininin kaynaklarıdır.
Yeşil yapraklı sebzeler daha az miktarda E vitamini içerir. Et, yumurta ve balıkta da bulunur.
Resim 4. E vitaminin en iyi kaynağı ayçiçek yağı gibi bitkisel yağlardır Yetersizliğinde Görülen Belirtiler;
E Vitaminin günlük yiyeceklerde yeterli miktarda bulunduğundan insanlarda eksiklik belirtilerine sık rastlanmamaktadır.
Fazlalığında Görülen Belirtiler;
Fazlalığında herhangi bir olumsuzluk görülmemekle birlikte vücutta depo edildiğinden zararlı olabilir.
Günlük Gereksinim;
Diyetteki hayvansal yağ ve bitkisel yağ tüketiminin dengesine göre değişmektedir.Günlük ihtiyaç bu durumlarda 10-30 mg arasında değişmektedir.
Örneğin: Yenebilir besinlerin 100 gramlarında bulunan E vitamini miktarları mg şöyledir:
Soya yağı 130-140 mg
Diğer bitkisel yağlarda 80-100 mg
Fındık 25-30 mg
Buğday özü 14-15 mg
Meyveler 0.2-0.3 mg
|
E VİTAMİNİ |
|
vira
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 28.08.2009
Mesajlar: 35 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc40953
Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2009
2,216 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bu vitaminin noksanlığının her hangi bir bedeni bozukluğa yol açtığ ileri sürülemez. Ancak bu vitaminin bazı hastalıklara iyi geldiği tesbit edil mistir.
Genel olarak düşük yapabilecek gebelere verilmesi halinde bu tehli keyi önlediği görülmüştür. Kalp damarlarını genişletme yönünden etkis olduğu da ileri sürülmüş, ancak bu konuda da kesin bir sonuç almama mıştır.
Bilindiği kadarı ile en fazla kas zayıflıklarında yararlı olduğu anlaşılmaktadır.
Bitki yağlarında, yeşil yapraklı bitkilerde çok bulunan E vitaminin, erkek cinsiyet hücrelerinin yapımını kuvvetlendirdiği, bazı hastalıkların tedavisini sağladığı öne sürülmüştür.
Genellikle yaşlı kimselere doktor tarafından tavsiye edilmektedir.
|
E vitamini |
|
panzehir
Aşçıbaşı
Kayıt: 06.03.2008
Mesajlar: 25 Şehir: Sinop |
Kısa URL: https://ml.md/lc22412
Gönderme Tarihi: 06.Mar.2008
2,150 defa indirildi / yazdırıldı
|
Özellikleri: Yağda erir, ısıya dayanıklıdır. Tesir tarzı henüz kati değildir.
Faydaları: Sinir ve kan bozukluklarında ve hamile kadınların sağlığının muhafazası için lüzumludur.
Eksikliği halinde: Adaleler gelişemez, adele zafiyetleri olur.
Hangi gıdalarda bulunur: Hububatta bulunur.
|
E VİTAMİNİ |
|
yaren
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 29.02.2008
Mesajlar: 45
|
Kısa URL: https://ml.md/lc22284
Gönderme Tarihi: 29.Şub.2008
2,223 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hücrelerin daha uzun yaşamasını ve yenilenmesini sağlayan E vitamini, vücuttaki oksijenin en iyi şekilde kullanılmasına yardım eder. Yaşlanmaya karşı en etkin vitaminlerden biri olan E vitamini, kalp rahatsızlıkları ve dolaşım sistemi hastalıklanna karşı etkin koruma sağlar, aynca cildin elastikiyetini de korur. Genellikle bitkisel yağlar, yağlı meyveler, çikolata ve işlenmemiş tahıllarda bulunur. 100 gr mısırözü yağında 133 mg E vitamini bulunur.
Margarin
Yüzde 100 bitkisel margarinlerin 100 gramında 12.4 mg E vitamini bulunur. Cildin esnekliğini koruyan, yaşlanmaya karşı etkili E vitaminini içeren margarinlerin yüksek ısılarda yapıları bozulur ve olumlu özelliklerinin çoğunu kaybederler. Bu nedenle çiğ tüketin.
Yeşil yapraklı sebzeler
Bol bol yeşil yapraklı sebze tüketmeye bakın, yapraklı sebzelerdeki C vitamini, E vitamininin etkilerini güçlendirir.
|
E Vitamini |
|
özgülarıca
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 19.10.2007
Mesajlar: 135 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc18522
Gönderme Tarihi: 19.Ekm.2007
2,297 defa indirildi / yazdırıldı
|
Bu vitamin kan damarlarında biriken her türlü zararlı maddeyi yok eder, dolayısıyla kalp ve damar hastalıklarını önlediği gibi kasları kuvvetlendirir, kan dolaşımını düzene koyar, kara ciğer rahatsızlıklarından vücudu korur. Bu vitamin en çok ekmekte bulunur. Ayrıca çeşitli sebzeler, yumurta, ayçekirdeği, bezelye, marul, çavdar, pırasa karadutda bulunur.
Bu vitamin kasları kuvvetlendirir. Salgı bezlerini sıhhatli tutar. Vücuda daha fazla oksijen girmesini sağlar. Yaşlılığı geciktirir. Sinir sağlığını korur.
Bu vitaminin yeterli alınmaması durumunda saçların kuruması ve dökülmesi görülür. Mide ve bağırsak rahatsızlıkları oluşur. Düşükler meydana gelir.
|
E Vitamini |
|
URLALI
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 31.08.2006
Mesajlar: 47
|
Kısa URL: https://ml.md/lc7256
Gönderme Tarihi: 07.Eyl.2006
2,064 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yağda çözünen, sağlıklı dolaşımı, kırmızı kan hücrelerini çevre kirliliğine karşı koruyan, cilt üreme ve kaslar için çok önemli vitamindir.
|
E vitamini |
|
otelman
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.04.2006
Mesajlar: 196 Şehir: Alanya |
Kısa URL: https://ml.md/lc6858
Gönderme Tarihi: 07.Ağu.2006
2,591 defa indirildi / yazdırıldı
|
Buyume ve ureme icin gereklidir. Bugday, pirinc, misir, dari, cavdar, marul, soya, yerfistigi, kabak cekirdegi, badem, susam, ceviz, zeytinyağı, aycicek yagi, misirozu yagi, pamukyagi ve yesil sebzelere bulunur.
|
|