Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Besinlerin Değerleri > Demir (4 adet - 40,923 defa bakıldı)

Demir


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


DEMİR

siyami
Super MOD
Super MOD

Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925
Şehir: izmir
Kısa URL: https://ml.md/lc98955
Gönderme Tarihi: 12.Haz.2014
1,884 defa indirildi / yazdırıldı




Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006


Normal, yetişkin bir kimsenin vücudunda ortalama 3-5 g kadar demir bulunur. Bunun 2/3’ü kandadır. Kandaki demirin çoğunluğu kırmızı kan hücrelerinin rengini veren hemoglobinin bileşimindedir. Kalanı karaciğer, dalak ve kemik iliğinde depo edilmiştir.

Vücut Çalışmasındaki Görevleri:
1. Akciğerden hücrelere oksijen, hücrelerden
akciğerlere karbondioksit taşır.
2. Enzim sisteminde görevlidir.
3. Enerji oluşumunda görevlidir.
4. Bağışıklık sistemi için gereklidir.
5. Anemiyi önler.
6. Enfeksiyonlara karşı direnci arttırır.

Kaynakları:
En iyi kaynakları kırmızı et, organ etleri (karaciğer, böbrek), yumurta; orta kaynakları kuru baklagiller, yağlı tohumlar düşük kaynakları; koyu yeşil yapraklı sebzeler ve meyvelerdir. Hayvansal kaynakların vücutta kullanımı daha yüksektir. Bitkisel kaynaklar düşük kalitelidir, yani vücutta kullanılırken yarıdan fazlası kayba uğrar.

Yetersizliğinde Görülen Bozukluklar:
Vücutta yeteri kadar demir kalmadığı zaman “demir yetersizliği anemisi” görülür.
Bu tip anemide kan hücrelerinin sayısı azalır, hemoglobin miktarı düşer.
Anemik durumda kanın oksijen taşıma yeteneği azalacağından kansızlık, baş dönmesi, yorgunluk, iştahsızlık, sindirim aygıtında bozukluklar, tırnakların incelmesi, kısa nefes alıp verme, algılamada güçlük, bağışıklık sisteminde yetersizlik gibi belirtiler görülür.

Fazlalığında Görülen Durumlar:
Vücudun çeşitli dokularında çok miktarda demir birikmesi, karaciğer sirozu, pankreas bozuklukları, doğum öncesi ceninin sağlığında bozukluklar ve bazı hormonal bozukluklar ortaya çıkarmaktadır. Vücutta aşırı demir birikmesinin daha çok kalıtımsal olduğu sanılmaktadır. Özellikle gebelikte gereğinden çok demir hapı alınması sakıncalı olabilir.

Günlük Gereksinim:
Günlük gereksinim yetişkin erkeklerde 10 mg, yetişkin kadınlar için 18-20 mg olarak önerilmektedir. Gebelikte günlük gereksinim iki katına çıkarılırken emziklilikte gereksinime 5 mg ek yapılmalıdır.
Örneğin: Yenebilir besinlerin demir içeriği mg şöyledir:
Karaciğer 1 dilim 3,0 mg
Et-orta yağlı 1 porsiyon 2,3 mg
Yumurta 1 adet 1,4 mg
Yeşil sebze(Ispanak) 1 porsiyon 6,4 mg
Pekmez 2 yemek kaşığı 2,5 mg


DEMİR İHTİYACIMIZ

özlemistanbul
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 23.10.2010
Mesajlar: 21
Şehir: Cankurtaran-İstanbul
Kısa URL: https://ml.md/lc56872
Gönderme Tarihi: 24.Ekm.2010
1,973 defa indirildi / yazdırıldı




Demir, vücudumuzdabulunan önemli minerallerden biridir. Ayrıca sürekli olarak da demir almamız gerekir.
Bu mineral en çok şu besin maddelerinde vardır: Karaciğer, kakao, buğday yumurta, ıspanak, mercimek, fıstık, kuru üzüm.


DEMİR

yaren
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 29.02.2008
Mesajlar: 45
Kısa URL: https://ml.md/lc22278
Gönderme Tarihi: 29.Şub.2008
2,287 defa indirildi / yazdırıldı




Demir, tam anlamıyla bir hemoglobin deposudur. Hemoglobin, oksijeni hücrelere taşır ve kandaki karbondioksiti ortadan kaldırır. Bu özellikleriyle, organizmanın işleyişi için oldukça önemli ve gerekli bir maddedir. Özellikle kadınların günde en az 18 mg demir alması gerekir. Demir eksikliği; kansızlık (anemi), konsantrasyon bozukluğu, çocuklarda öğrenme güçlüğü ve depresyon gibi sorunlara yol açabilir. Yumurta şansı, çikolata, karaciğer, sakatatlar ve yeşil yapraklı sebzeler, kuruyemiş, kuru meyve ve baklagiller bol miktarda demir içerir.

Yumurta sarısı
Demir yönünden hayli zengin bir besin olan yumurta sarısının 100 gramında 6.1 mg demir bulunur. Yumurta sarısı aynı zamanda protein ve E vitamini deposudur. Ancak gereğinden fazla yenmesi halinde kolesterolü yükselteceğinden, haftada en çok 3-4 yumurta tüketmeye dikkat edin.
Çikolata
Her gün kahvaltıda içeceğiniz bir bardak süte bir kaşık kakao ilave ederseniz, günlük demir ihtiyacınızın büyük bir bölümünü karşılamış olursunuz. Kakaonun 100 gramında 14.5 mg demir bulunur. Kendinizi yorgun ve sıkıntılı hissettiğiniz anlarda birkaç parça çikolata yerseniz, içeriğindeki demir sizi canlandıracaktır.
Karaciğer
İçeriğindeki bol miktarda demir sayesinde karaciğer kansızlığın en kuvvetli ilacı sayılır. Kansızlığın neden olduğu yorgunluk, bitkinlik, depresyon gibi şikayetlerden karaciğer tüketerek kurtulabilirsiniz. Karaciğerin kızartmasını yapabileceğiniz gibi, daha hafif olması ve sindirim güçlüğüne neden olmaması için ızgara olarak da tüketebilirsiniz.


Demir

özgülarıca
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 19.10.2007
Mesajlar: 135
Şehir: İzmir
Kısa URL: https://ml.md/lc18526
Gönderme Tarihi: 19.Ekm.2007
2,523 defa indirildi / yazdırıldı




Hemoglobin dediğimiz kana kırmızı rengi veren maddeyi meydana getirir. Kana ihtiyacı olan oksijen elde etmesine yardımcı olur. İnsan vücudundaki elektromanyetik akımları düzene sokar.
Eksikliği; kansızlık, halsizlik, yüz soğukluğu zayıflık ve hastalıklara mukavemetsizlik husule getirir. İnsan vücudunun günlük 10 mg demire ihtiyacı vardır. Bunu tahin, pekmez, pırasa, turp, yumurta sarısı, yer fıstığı, çavdar, yağsız et, buğday danesi, karaciğer... bulmamız mümkündür.






Demir Tarifleri Besinlerin Değerleri



(4 adet Demir 40,923 defa bakıldı)

1 2 3 4

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort