| 
 
 
 | 
DEFNE YAPRAĞI | 
  | 
özgülarıca 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.10.2007 
Mesajlar: 135 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc18660 
Gönderme Tarihi: 22.Ekm.2007 
2,653 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Defne ağacının koyu yeşil renkli ve güzel kokulu yaprakları, yemeklerde en sık kullanılan baharatlardandır.
 
Defne yaprağı özellikle deniz ürünlerinde ve bazı yahnilerde ve çorbalarda kullanılır.
 
Hemen hemen bütün baharat torbalarında da 1-2 defne yaprağı bulunur.
 
Ayrıca defne yapraklan ince doğranır. Balık ve et yemeklerine çok güzel lezzet verir. Sebze çorbalarına ilave edilir.
  
 | 
Defne | 
  | 
Roman 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.10.2005 
Mesajlar: 42 Şehir: Balıkesir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc551 
Gönderme Tarihi: 28.Ekm.2005 
2,570 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Defne yaprağı sindirime yardımcı olamsı bakımından çok faydalıdır. İştahsızlığı giderir, midenin iyi çalışmasını sağlar, besinlerin bağırsakta bozulmasını ve gaz yapmasını önler. Defnenin mikrop öldürüccü özelliği olduğundan, et ve balık yemeklerine konursa çabuk bozulmalarını önler. Defne toz veprak olarak kullanılabilir, ayrıca demlenerek çayı içilebilir, hamile hamımların defne kullanmaları tavsiye edilmez.
  
 | 
Defne | 
  | 
bulamaç 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.07.2005 
Mesajlar: 66 Şehir: Kütahya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc677 
Gönderme Tarihi: 03.Arl.2005 
2,461 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Zeytinyağının içine bırakılan defne meyvelerinden elde edilen karışım, romatizma ağrılarının olduğu yerlere sürülür. Haşlaması terleteci olarak kullanılır. 15 gr defne yaprağı 1 litre kaynar suda bekletilerek içilirse romatizmaya iyi gelir.
  
 | 
DEFNE | 
  | 
CUMA 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 05.08.2005 
Mesajlar: 46 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc14947 
Gönderme Tarihi: 29.May.2007 
2,356 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Kışın yapraklannı dökmeyen 6-7 metre boyarında bir ağaçtır. Yapraklan, meyveleri ve neyvelerinden elde edilen yağ çeşitli amaçlar için tüketilir. Tıbbi amaç dışında bâzı yemeklere koku vermek için tüketilir. Defne yapraklan keskin kokusu ile ağızda çiğnenirse ağız kokularını giderir, baharat lezzeti ile sindirim salgılarını artırır. iştah açar, hazmı kolaylaştırır. Bağırsak gazlarını giderir. Ayrıca terletici ve mikrop öldürücü etkilere de sahiptir. Bu sebeple her türlü soğuk algınlıklarına ve soğuk algınlığı sebebiyle meydana gelen kırgınlık, yorgunluk ve ağrılara faydalıdır. 100 gr. defne yaprağı 1 lt. suda kaynatılarak günde 2-3 bardak, içilir.
 
Meyveler idrar söktürücü ve romatizmal ağrıları gidericidir. Defne yağı, haricen sürüldüğünde romatizmal ağrılan giderir, vücut parazitlerini öldürür. Defne sabunundan ise cilt mantarlarında ve saç dökülmesini yavaşlatmak için faydalanır. Yaprakları, küvete atılarak, su içinde 1 saat oturulup banyo yapılırsa soğuk algınlığı sebebiyle meydana gelen her türlü ağrılara ve bayanların sancılanna da faydalıdır.
  
 | 
DEFNE | 
  | 
Eylül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 22.09.2005 
Mesajlar: 48 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc10292 
Gönderme Tarihi: 25.Arl.2006 
2,229 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yapraklarını dökmeyen bir ağaç olan defne ağacının kurutulmuş yaprakları baharat olarak kullanılır. Akdeniz ülkelerinde çok rastlanan defne ağacı güneşli ve kuytu yerlere dikilmesi şartıyla Doğu Anadolu Bölgesi'nde de yetişti-rilebilmektedir. Yapraklan çok güzel kokulu olduğundan Türk mutfağında ve diğer ülke mutfaklannda çok önemli bir yer tutmaktadır. Defneyaprakları çeşitli balık, et, kümes ve av hayvanlannın etlerinden yapılan yemeklerde, soslarda kullanıldığı gibi bazı turşulann ve konservelerin de önemli malzemesidir. Avrupa'da zeytinyağında konserve edilen mantarlann içine mutlaka birkaç defneyaprağı konulur.
  
 | 
DEFNE | 
  | 
kızılelma 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 21.07.2007 
Mesajlar: 56 Şehir: Keçiören | 
Kısa URL: https://ml.md/lc24252 
Gönderme Tarihi: 01.Haz.2008 
2,139 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Defne yaprakları, taze ya da kuru olarak, bütün balık ve diğer su ürünleri yemeklerinde, marinatlarda, et ve balık sularında ve bazı salçalarda kullanılmaktadır.
  
 | 
Defne Yaprağının Faydaları | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc171506 
Gönderme Tarihi: 17.Nis.2023 
243 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Soğuk algınlığı, grip gibi kış hastalıklarının önlenmesine yardım eder. Balgam sökücü özelliği vardır. İdrar söktürücüdür. Astım gibi solunum hastalıklarına fayda sağlar. Uzmanların açıklamalara göre bu yaprağın yaraları kısa sürede iyileştirdiği, açık yaraların çabuk kapanmasını sağladığı sonucuna varıldı.
  
 | 
 
 
 
 
 
 |