| 
 | 
| Çorum Baklavası | 
|  | Yörem Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 27.11.2006
 Mesajlar: 245
 Şehir: Mersin
 | Kısa URL: https://ml.md/lc9102 Gönderme Tarihi: 28.Kas.2006
 5,586 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Hamur için:
 4 su bardağı un
 3 yumurta
 1 çay bardağı süt
 1 çay bardağı sıvıyağ
 3 çorba kaşığı yoğurt
 Bir tutam tuz
 İç malzeme:
 2 su bardağı ince çekilmiş ceviziçi
 1 paket (250 gr) margarin
 Şurup için:
 7 su bardağı tozşeker
 8 su bardağı su
 
 1. Tozşekeri suyla kaynatıp şerbeti hazırlayın ve soğumaya bırakın.
 2. Unu hamur yoğurma kabına alıp ortasını açın. Yumurta, süt, sıvıyağ, yoğurt ve bir tutam tuz ekleyip yoğurun. Hamuru eşit büyüklükte 20 parçaya ayırıp yuvarlayarak 20 beze yapın. Bezeleri hafif un serperek ince yufkalar halinde açın.
 3. Margarini eritip 1 çay bardağı kadarını ayırın. Kalan margarini yufkaların üzerine sürüp ceviz içini serpiştirin. Her bir yufkayı oklavaya sarıp iki ucundan ortaya doğru toplayarak büzün ve oklavadan çıkarın. 3-4 cm'lik parçalar halinde kesip yağlanmış tepsiye aralıksız olarak dizin. Ayırdığınız margarini kızdırıp sıcak olarak yufkaların üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirin.
 4. Tepsiyi fırından alıp üzerine soğuk şurubu gezdirerek dökün. Şurubu çektikten sonra servis yapın.
 
 
 ML® Züğürt Baklavası için tıklayın
 
 
 
  
 
 | 
| Çorum Baklavası (Gül Burma) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc31573 Gönderme Tarihi: 22.Arl.2008
 9,003 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 500 gr birinci kalite un
 2 adet yumurta
 1 çay bardağı zeytinyağı
 150 gr tereyağı
 1 yemek kaşığı sirke
 1 yemek kaşığı yoğurt
 1 çay kaşığı tuz
 1 çay bardağı su
 200 gr ceviziçi
 200 gr nişasta
 500 gr şeker
 
 Büyükçe bir leğene 2 yumurta kırılır. İçine yarım çay bardağı zeytinyağı, sirke, yoğurt, bir çay bardağı su, yarım çay bardağı tuz eklenerek hamur yoğrulur. Üzerine ıslak bez örtülüp, yarım saat dinlendirilir. Hamur yumurta büyüklüğünde parçalara ayrılıp, yumak yapılır. Üzerine nişasta serpilerek yufka şeklinde açılır. Açılan yufkalar temiz bez üzerine serilerek hafif kurumaya bırakılır. Açılan yufka 10 cm eninde paralel olarak kesilir. İçine ceviz konularak gül şeklini alacak şekilde burularak yağlanmış tepsiye dizilir. Bu şekilde kuruması için bir gün bekletilir. Üzerine kızartılmış yağ dökülerek fırında kızartılır. Yarım kg şekere yarım kg su eklenir, yarım limon suyu eklenir. Şerbet kıvamını alıncaya kadar kaynatılır. Şerbet sıcak olarak baklavanın üzerine dökülür.Soğuduktan sonra servis yapılır.
 
 Bu baklava değişik şekilde de yapılabilir.
 Hamurlar açılıp kurumaya bırakıldıktan sonra bir tane yufka iki tane oklava yan yana getirilip, yufka sarıldıktan sonra oklavanın iki tarafından elle büzdürülerek getirilir. Buna da burma baklava denir. Tek farkı ilkinde yufka tek şerit halinde kesilip içine ceviz konulup gül şeklinde sarılıp dizilmesi diğerinde ise tek yufka içine ceviz konulup oklava yardımıyla bükülerek boyunun kısaltılarak burma şeklini almasıdır. Aynı şekilde bir gün kurumaya bırakılır. Üzerine kızdırılmış tereyağı dökülüp fırında kızartılır. Şerbet dökülür servis yapılır.
 
 Not: Çorumun yöresel tatlılarındandır. Genellikle düğünlerde, bayram hazırlıklarında yapılır. Çorum geneli ve ilçelerinde de eskiden beri yapılmaktadır.
 
 
 ML® Züğürt Baklavası için tıklayın
 
 
 
  
 
 | 
| Çorum Baklavası | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc40275 Gönderme Tarihi: 02.Eyl.2009
 3,698 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 (Lüle Baklava-Sıkma Baklava-Sıyırma)
 
 Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 Baklava hamuru açılıp özellikle bu tatlı için kullanılan “oka” konur ve iki tarafından katlanır. İki tarafından hamur sıkıştırılır ve iç kısım oluk şeklinde boş kalır. Tepsiye dizilen baklavaları bir akşam bekletip kurutulur. Daha sonra yağı ve şerbeti dökülüp, üzerine ceviz serpilir.
 
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |