| 
 
 
 | 
Çiriş | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc184708 
Gönderme Tarihi: 07.Eyl.2025 
87 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Bodur pırasayı andıran, otsu bir bitkidir.
 
Nisan ve Mayıs aylarında toplanır.
 
Pilavı, et yemeği, kavurması ve çorbası yapılır.
 
Köy pazarlarında bulabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Çiriş Otu | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc178275 
Gönderme Tarihi: 19.Haz.2024 
257 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde yüksek rakımlarda yetişen bu ot, Van’da enteresan bir şekilde "dağ muzu" olarak anılır. 
 
Halbuki muzdan ziyade pırasayı andırır. Çiriş otuna "yabani pırasa" denmesi boşuna değildir.
 
Çorbası, pilavı, böreği ve sulu yemeği yapılır. Dozunda yenirse sağlığa faydası vardır.
 
 
 
  
 | 
Çiriş otu | 
  | 
yelpaze 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 06.07.2020 
Mesajlar: 40 Şehir: Samsun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc151710 
Gönderme Tarihi: 12.Tem.2020 
656 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Mart ve Nisan aylarında yeşil yaprakları topraktan yeni çıkarken dağlardan toplanan çiriş otu sebze olarak satılır ve çok miktarda tüketilir.
 
Çirişli börek, çorba, sulu yemek ve pilav yapılır.
 
Kendine has bir kokusu vardır.
 
Türkiyede birçok yörede yetiştiği bilinen çiriş otu daha çok Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bölgelerimizde yetişir.
 
 
 
  
 | 
Çirişotu | 
  | 
mebrure ersin 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 14.10.2019 
Mesajlar: 33 Şehir: Çanakkale | 
Kısa URL: https://ml.md/lc146334 
Gönderme Tarihi: 16.Ekm.2019 
670 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Millî Eğitim Bakanlığı
 
 
Doğu ve Güneydoğu Anadoluda dağlardaki karların erimesiyle birlikte Nisan ayındanitibaren bulunabilen hafif tatlı, kendine özgü hoş bir aroması olan, tadı biraz pırasayıandıran çok lezzetli ve sağlıklı bir ottur. Ispanağa benzer şekilde pişirilir.
  
 | 
Çiriş (çirişotu) | 
  | 
erik çekirdeği 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.08.2015 
Mesajlar: 39 Şehir: Giresun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc143857 
Gönderme Tarihi: 30.Haz.2019 
594 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Zambak türünden çiçekli bir bitki olup, belli yükseklikte ve yerlerde yetişmektedir. Boyu bir karış kadardır. Olgunlaşınca, dipten bıçakla kesilerek toplanır. Çorbası yapılır ve bazı çorbalara katılır. Haşlanarak, yağda kızartılarak, sütle veya yumurtayla kavrularak yemekleri yapılır, bulgur pilavına katılır. Ketelere iç olarak konulduğunda çiriş ketesi adını alır.
  
 | 
 
 
 
 
 
 |