|
Cırık Tatlısı (Kastamonu) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc72880
Gönderme Tarihi: 21.Şub.2012
5,720 defa indirildi / yazdırıldı
|
5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı tuz
1 pk. yaş maya
Ilık su
Şerbet İçin:
6 su bardağı su
5 su bardağı tozşeker
1 dilim limon
Kızartmak için bol sıvıyağ
Un yoğurma kabına alınıp tuz ilave edilir ve karıştırılır. Ortası havuz şeklimde açılıp maya ve tozşeker konur ılık su ilavesi ile boza kıvamında bir hamur yoğrulur. Hamur üzerine nemli bir bez örtülerek dinlendirilir. Şerbet için su ve şeker tencerede limon ile kaynatılıp soğutulur. Şerbetin soğuk olması gerekiyor. Yağ kızdırılıp eller yağlanır ve hamurdan avucunuza alıp işaret parmağınızı baş parmağınıza doğru bükerek sıkılır, sıkılan her lokmacık yağın içerisine atılıp iyice kızartılır. Kızaran lokmalar direk şerbetin içine atılır 2 dakika kadar şerbette tutulup çıkarılır servis tabağında yerini alır. Hamur bitene kadar aynı işlem tekrarlanır.
|
Cırık Tatlısı (Kastamonu) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc112023
Gönderme Tarihi: 14.Ekm.2015
3,005 defa indirildi / yazdırıldı
|
Muharrem AVCI - İlker ŞAHİN
5 Su Bardağı Un
1 Tatlı Kaşığı Tuz
Yaş Maya
Ilık Su
5 Su Bardağı Tozşeker
1 Dilim Limon
Bol Miktarda Sıvıyağ
Şenpazar ile Devrekâni köylerinde yaygın olduğu gibi, halk pazarının kurulduğu günlerde şehirde de yapılmaktadır. Mayalanmış hamur biraz su katılarak cıvık hale getirilir. Ufak parçalar halinde kızgın yağa atılır. Ya da avuca alınan hamur sıkılarak baş-işaret parmağı arasından çıkan hamur yağa batırılmış kaşıkla alınarak yağa bırakılır. Pembeleşinceye kadar kızartılır. Kızgın yağdan çıkan cırık, soğuk şerbete alınır. Hazırlanan hamura yumurta da kırılabilir.
Not: Cırık aslında herkesin 'lokma' olarak bildiği ve özellikle İzmir yöresi tarafından sıkça yapılan bir tür Kastamonu tatlısıdır. Özellikle Devrekâni ve Şenpazar köylerinde yaygındır. Lokma tatlısının Kastamonu usulü olan cırık, genellikle düğün, davet, mevlit vs. gibi etkinliklerde davetlilere ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.
Cırık veya lokma tatlısının bilinen ve anlatılan bir hikâyesi bulunmamakla birlikte, bu tatlının Osmanlı Saray Mutfağı kökenli olduğu açık bir gerçektir. Özellikle Osmanlı padişahlarının emriyle düzenlenen şenlik ve kutlamalarda, sünnet, davet, şölen ve bir takım etkinliklerde lokma döktürüldüğü ve halka ücretsiz dağıtıldığı bilinmektedir. İzmir lokmasından farkı çifte kızartılmış olarak hazırlanması, beziryağıyla yapılması ve normale göre biraz daha sert olmasıdır. Kızartılırken çıkardığı 'Cırk Cırk' sesi dolasıyla Kastamonulular tarafından Cırık Tatlısı olarak adlandırıldığı düşünülmektedir. Bir diğer adı 'Saray Lokmasıdır'. Ayrıca Ankara'nın Güdül ve Ayaş ilçelerinde 'Bırtlak' adı verilen bir tür lokma çeşidi yapılmaktadır. Muhtemel bir kanıya göre Osmanlılar tarafından 14.yy'dan bu yana yapıldığı tahmin edilmektedir. Her bir tatlı parçası 'tek lokma' büyüklüğünde küçük boyutta olduğundan lokmalık olarak tabir edilmiş ve 'lokma tatlısı' olarak dilimize geçmiştir. Saray Mutfağı aşçılarının büyük kısmının Kastamonulu olduğu düşünüldüğünde, bu tatlının Osmanlı sarayına Kastamonulu aşçılar tarafından cırık tatlısı adıyla götürüldüğü, zaman içerisinde lokmalık tatlı ve daha sonraları lokma tatlısı adıyla yaygınlaştığı kanısına varabiliriz.
Fotoğraf "berika" tarafından gönderildi. 28.01.2020
|
Cırık Tatlısı (Kastamonu) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116762
Gönderme Tarihi: 10.May.2016
2,368 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
Hamuru için;
5 su bardağı un
2 paket yaş maya
Aldığı kadar su
3 su bardağı sıvı yağ
Şerbeti için;
5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Yarım limon suyu
Katı olmayan bir hamur yoğurulur. Yoğurulan hamur beş dakika dinlendirilir. Dinlenen hamurdan önce suya batırılan kaşıkla, küçük yuvarlaklar koparılıp, kızgın ve bol yağda kızartılır. Diğer tarafta şerbet içim için gereken malzeme bir tencerede hazırlanır, yağdan çıkarılan cırıklar hemen soğuk şerbete atılır. Çok fazla bekletilmeden servis yapılır.
|
Cırık Tatlısı (Kastamonu) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc133216
Gönderme Tarihi: 07.Nis.2018
1,684 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kastamonugezgini.com
Mayalanmış hamurdan yapılan cırık tatlısı ya yuvarlak parçalar halinde kızgın yağa atılır ya da baş ve işaret parmağımız arasında çıkarılan hamur ile hazırlanmaktadır.
Not: Cırık Tatlısı daha çok Kastamonu, Devrekani ilçesinde yapılmaktadır. Günümüzde merkezlerde de bulabilirsiniz.
|
Cırık Tatlısı (Kastamonu) |
|
pişmaniye
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.04.2020
Mesajlar: 42 Şehir: İzmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc149788
Gönderme Tarihi: 10.Nis.2020
447 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı
Hamuru için:
4 Su Bardağı Un
1 Adet Yumurta
Alabildiğine Su Sıcak su (kaynar olmayacak)
10 gram Maya
Şerbeti için:
4 Su Bardağı Şeker
1 Çay Kaşığı Tuz
Pişirimi için:
1 Litre Sıvı yağ
Yumurta, un, tuz ve maya bir kapta karıştırılır.
Üzerine alabildiği kadar su eklenir. Bu şekilde kabarana kadar elle uzun süre çırpılır.
Hamurun mayası gelince üzeri örtülerek dinlendirilir.
Diğer yanda 5 bardak su ve 5 su bardağı şeker ile tatlının şerbeti hazırlanır.
Su ve şeker bir tencerede 15 dakika kadar kaynatılır.
Şerbet ocaktan alınmaya yakın 1-2 damla limon damlatılır.
Şerbet kaynayınca serin bir ortamda soğumaya bırakılır.
Bir tavada sıvı yağ kızdırılır.
Ayrıca bir kâsede sıvı yağ hazırlanır.
Kaşık o sıvı yağa batırılır ve avuca alınan dinlendirilmiş hamurdan küçük küçük koparılarak kızgın yağa atılır.
Kızaran toplar bir kevgir ile ters yüz edilerek esmerleşene kadar pişirilir.
Hazır hale gelenler kevgirle boş bir tepsiye alınır ve bekletilir.
Tatlının çıtır olabilmesi için dinlendirilen kızarmış toplar bir tur daha yağa atılır.
Soğumaya bırakılan şerbete batırılıp çıkarılır ve tabaklara konup sıcak servis edilir.
|
|