|
|
Çikolata Hakkında |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc66407
Gönderme Tarihi: 02.Ağu.2011
1,629 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yüzyıllardır tadından vazgeçemediğimiz bir lezzet, Çikolata. Kimi zaman lezzetli bir dondurmada, kimi zaman pastalarımızda, vazgeçemediklerimizin en başında gelen çikolata hakkında bunları biliyor muydunuz?
Çikolata kelimesi Aztek dilinde; kakao çekirdeklerinin gürültülü bir şekilde havanda dövülmesinden dolayı, “gürültü” anlamına gelen “choco” ve “su” anlamına gelen “atle” kelimelerinden türemiştir.
İspanyollar’ın Amerika’yı keşfetmeleriyle birlikte kıtadaki mevcut kitapları yakmaları nedeniyle kesin bilgiler olmasa da; çikolatanın tarihinin İ.Ö. 1500 yılına kadar gittiği sanılmaktadır.
Eski Amerika uygarlıklarından Mayalar’dan önce Olmecler’in kakao ağaçlarından yararlandıkları bilinmektedir. Zaten “kakao” kelimesi de Olmec dilinden gelmektedir.
Kakao ağacına verilen önem Mayalar ile birlikte doruğa çıkmıştır. Mayalar kakaoya ilahi bir anlam yüklemiştir. Bu ürünün kendilerine tanrılar tarafından verilmiş bir ödül olduğunu düşünmektedirler. Zaten kakao ağacının bilimsel ismi “Theobroma Cacao” da “Tanrıların Yiyeceği” anlamına gelmektedir.
|
Çikolata |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc97809
Gönderme Tarihi: 29.Nis.2014
1,512 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çikolata kakaonun içerisine, çeşitli maddeler katılarak yapılan tatlı bir yiyecektir.
Bileşiminde, polyphenol diye adlandırılan antioksidant, seratonin maddesi, kafein, phenethylamine (PEA) vardır. Çikolata sağlık için gerekli birçok mineral, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, çinko ve bakır içerir.
Çikolata kanseri önlemede, kalp hastalıklarını engellemede, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmede önemli rol oynar. Aynı zamanda duygusal anlamda da kendimizi iyi hissetmemizi sağlar. Ancak çikolatanın içerisinde bulunan doymuş yağlar kötü kolesterol (LDL) içerir ve kandaki kolesterol miktarını yükseltir.
Çikolata aynı zamanda uyarıcı bir madde olan kafein içerir.
45 g siyah çikolata 30 mg,
Sütlü çikolata 10 mg,
250 g sıcak çikolata ise 5 mg kafein içerir.
250 g demli kahve 135 mg,
Kola ise 35 mg kafein içerir.
Çeşitleri:
Kalıplar halinde: Pralin; kuvertür, damla drop, dondurma sosu, maskot, madlen, çikolatin, üzüm, portakal, fındık, badem ve Şam fıstıklı draje, bar, çecek olarak: Sıcak çikolata olmak üzere iki çeşittir.
Servisleri:
Kuvertür çikolata, kâğıtlara sarılmış paketlerde dantel kağıtlı tatlı tabağında veya kaselerde,
Draje, drop çikolatalar tabakta,
Pralin çikolatalar; ayaklı, ağzı geniş bardaklarda servis edilir.
Sıcak çikolata servisi ise, dantel kâğıtlı altlığı olan fincanla yapılır.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 03.04.2024
|
Çikolata |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177593
Gönderme Tarihi: 03.May.2024
152 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
2009 yılından bu yana 7 Temmuz, çikolatanın Avrupa'ya gelişine (7 Temmuz 1550) ithafen tüm dünyada Çikolata Günü olarak kutlanıyor.
Çikolatanın kökleri milattan önceye dayanıyor. Kakao ağacını ilk kez Olmekler yetiştirir, ardından Mayalar, hayvanlarının bu ağacın meyvelerini yediğini görüp M.S. 600 yılında, çikolatalı bir içecek yaparlar. Aztekler, kakao çekirdeklerinin öğütülüp suya karışmasıyla elde edilen “xocoatl” isimli baharatlı çikolata içeceği hazırlar. Toplum tarafından beğenilip değerli bir içecek haline gelen “xocoatl”, değerinden dolayı sadece krallar ve rütbeliler tarafından sürekli tüketilirken aynı zamanda askerlerin nişan törenleri ve düğünlerinde ikram edilen geleneksel bir içki haline gelmeye başlar. Kakao çekirdeğinden üretilen çok değerli ve acı içecek kıta keşifleri sırasında Amerika’ya gelen kâşiflere sunulur. Bu içeceği vatanlarına götüren İspanyol kaşifler şeker katarak içmeye başlar.
1600’lü yılların ortalarında kahverengi çekirdeklerden üretilen içecek, Fransa’da büyük popülarite kazanır. Soylu ve zenginler arasında lezzetli, sağlıklı içecek olarak adından sıkça söz ettirmeye başlar. 1700’lü yıllarda buharlı motorlu mekanik bir öğütme aracı üretilir ve bu sayede çikolatanın erişilebilirliği artar. Girişimci bir Fransız ise ilk sıcak çikolata dükkânını Londra’da açar ve 16. yüzyıl İngilteresi’nde Çikolata Evleri yaygınlaşmaya ve bu içeceğe su yerine süt eklenmeye başlar. 1847'de ise bugünkü çikolatanın atası olan ilk çikolata, İngiliz çikolata üreticisi JS Fry and Sons tarafından şeker, çikolata likörü ve kakao yağından yapılan bir hamurdan üretilir.
Çikolata, tropikal kakao ağaçlarında yetişen meyvelerdeki kakao çekirdeklerinin bir ürünüdür. Kakao ağacı, bamya ve pamuk gibi üyeleri içeren Malvaceae familyasının bir parçasıdır.
Kakao ağaçları 200 yıla kadar yaşayabilir. Ancak ömürlerinin sadece 25 yılı boyunca kakao çekirdeği üretebilmektedir.
Aztekler, kakao çekirdeklerini para birimi olarak kullandı. O dönemde 30 çekirdek karşılığında 1 tavşan alınabiliyordu.
Yarım kilo çikolata yapmak için 400 kakao çekirdeği gerekir. Her kakao ağacı ise yaklaşık 2.500 çekirdek üretir.
Dünyanın en büyük çikolata tüketicisi İsviçre’dir. Tüm ülkeler arasında İsviçre, kişi başı 8,8 kilo çikolata tüketimi ile ilk sırada yer alır.
Her gün bitter çikolata yemek kalp hastalığı riskini 1/3 oranında azaltır. Çikolatanın kokusu ise gevşemeyi tetikleyen teta beyin dalgalarını artırır.
Beyaz çikolata kakao katıları içermediğinden, tam anlamıyla çikolata değildir. Esas olarak kakao yağı içerir.
|
Çikolata Hakkında |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177953
Gönderme Tarihi: 28.May.2024
135 defa indirildi / yazdırıldı
|
Dünyada en çok çikolatayı İsviçre ve İngiltere tüketiyor. Ayrıca kadınlar erkeklere göre daha fazla çikolata yiyor.
Eski zamanlarda Aztekler, kakao çekirdeklerini para birimi olarak kullanmıştır.
Kakao ağaçlarının ömrü ortalama 200 yıl olsa da, yalnızca 25 yıl meyve veriyorlar.
Çikolata önce, tatlı bir yiyecekten çok, baharat ile karıştırılarak hazırlanan bir içecek olarak sunulmuş.
Çikolatanın içine süt tozu ilavesi yapılırsa sütlü çikolata elde edilir.
Bir damla çikolata, insanlara yaklaşık 50 metre kadar yürüme enerjisi verir.
Çikolatadaki yağ, doymuş yağların aksine kolesterol içermiyor.
Çikolatanın ham maddesi kakao, çekirdeklerinin içinde bulunan tohumlardır.
Kakao yağı eskiden ilaç olarak da kullanılırmış. 18. yüzyılda doktorlar kakao yağını sütle karıştırarak ilaç olarak satmışlar.
500 gramlık bir çikolata yapmak için, yaklaşık 400 adet kakao çekirdeği işlenmektedir.
Dünyada en çok kakao %70'lik bir oranla Afrika’da yetiştiriliyor. Dünyanın en büyük kakao üretimi ise Fildişi Sahilleri'dir.
Çikolatanın erime sıcaklığı 34 derecedir. Bu sayede ağızda eritebilmek mümkündür.
Beyaz çikolatanın içerisinde çikolata özütü ve kakao çekirdekleri bulunmadığı için, çikolata çeşitleri arasında sayılmamaktadır.
|
|
Çikolata Hakkında Tarifleri Diğer Konular
|
|