|
Ciğer Tava (Edirne) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc31580
Gönderme Tarihi: 22.Arl.2008
7,865 defa indirildi / yazdırıldı
|
Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Dana ciğeri
Buğday unu
Yağ
Tuz
Kurutulmuş kırmızı biber
Sinirleri alınan taze dana karaciğeri keskin bir bıçakla ince ince yaprak şeklinde kıyılıp, yıkanıp tuzlandıktan sonra kıyılan ciğerler una bulanıp bol ve kızgın yağda kızartılır. Tavadan alınan kızarmış ciğerler servise sunulur. Ciğer tavanın yanında mutlaka yazın güneşte kurutulup kırmızı hale gelen biberler kızgın yağda kızartılıp verilir.
|
Edirne Ciğeri |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc51085
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2010
5,216 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.edirneden.com
Dana karaciğeri ince ince kesilmiştir yaprak gibi, sinirleri alınmıştır tazedir. Bol suda yıkanır ciğerler tuzlanır, daha sonra üzerine biraz un serpilip hepsi unlanacak şekilde karıştırılıp elekten geçirilerek üzerindeki fazla unu elenir. Büyükçe bir tavada bol kızdırılmış yağda kızartılırken, tavadan çıkartılmadan bir iki dakika önce tuzu ilave edilir.
Not: Kurutulmuş kırmızı biber de yağda kızartılarak cacık, ayran veya kolayla yenmesi keyiflidir. Ev mutfağında pek yapılmasa da Edirne Ciğerci dükkanlarını şehirde çoğu yerde görebilirsiniz.
Fotoğraf "rosto" tarafından gönderildi. 05.08.2017
|
Tava Ciğer (Edirne) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc105767
Gönderme Tarihi: 09.Mar.2015
3,060 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Dana ciğeri
Buğday unu
Ayçiçeği yağı
Tuz
Taze dana karaciğerinin zarı soyularak alınır. Keskin bir bıçak ile yarım parmak eninde uzun parçalar halinde doğranır. Bol su ile yıkandıktan sonra büyük delikli bir süzgece konulur ve bekletilir. Ciğerin suyu süzüldükten sonra ciğer un ile karıştırılır. Ardından büyük ve geniş bir tavada kuvvetli ateşte kızdırılan yağın içerisine ciğer parçaları birer ikişer atılarak karıştırılır. Yaklaşık bir iki dakika kızartıldıktan sonra delikli bir kepçe yardımıyla tavadan alınır ve servise sunulur.
Not: Edirne Tava Ciğerin en önemli özelliği onun ayrılmaz bir parçası olan kuru biber ile birlikte yenmesidir. Edirnenin sebze ambarı olarak bilinen Karaağaç semtinde yetişen, yazın özel olarak kurutulan, cüşko biber ya da kara acı olarak adlandırılan bu kırmızı biberler de kızgın yağda bir iki dakika kızartılır. Edirne tava ciğerini lezzetli kılan en önemli özellik Trakyanın verimli otlaklarında yetişen semiz danaların ciğerlerinden yapılmasıdır. Bu verimli otlaklarda yetişen danaların karaciğerleri de günlük olarak lokantalara gönderilir. Yöre halkına göre de tava ciğerini Edirne ile özdeşleştiren nokta da buradan gelir.
Edirnede yüz yıldan fazla bir süredir tava ciğeri yapılmaktadır. Bölgede yapımı o kadar çok yaygınlaşmıştır ki bölgede ciğercilik diye adlandırılan meslek günümüzde popüler olmuştur. Öyleki, bugün bölgede tava ciğer yapmak amacıyla açılmış olan lokantaların sayısı şehirdeki toplam lokanta sayısının yarısına yaklaşmıştır. Bölgeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin de dikkatlerini çeken bu yemek, bölge turizm potansiyeline katkı sağlamaktadır.
Fotoğraf "rosto" tarafından gönderildi. 05.08.2017
|
Edirne Tava Ciğer |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116786
Gönderme Tarihi: 11.May.2016
2,113 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
Ciğerin zarları soyulup ince dilimler halinde damarları temizlenerek doğranır. Bol su ile yıkadıktan sonra büyük delikli süzgece koyup suyunun süzülmesi sağlanır. Altı düz bir kap içine serilen un üzerine ciğerler konulup iyice karıştırılır. Parçalar ikişer üçer kızgın yağ bulunan tavaya atılıp bir iki dakika kadar kızartıldıktan sonra delikli kepçe ile alınır, servis yapılır.
|
Edirne Ciğeri |
|
Berk Ay
Aşçıbaşı
Kayıt: 09.12.2016
Mesajlar: 28 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc122223
Gönderme Tarihi: 03.Oca.2017
1,437 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ömür Akkor
İnce ince kıyılan ciğer unlanıp bir güzel kızartılıyor. Üzerine kızartılmış kuru acı biber ve soğanla da servis ediliyor.
Fotoğraf "Doctor" tarafından gönderildi. 08.04.2021
|
Tava Ciğer (Edirne) |
|
yemek kitabı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.02.2016
Mesajlar: 34 Şehir: Balıkesir |
Kısa URL: https://ml.md/lc137879
Gönderme Tarihi: 24.Ekm.2018
1,062 defa indirildi / yazdırıldı
|
Un
Dana Ciğeri
Sıvı Yağ
Tuz
Dana ciğerinin zarı soyulduktan sonra, uzun parçalar halinde doğranır.
Yıkanan parçalar süzgeçten süzülür. Suları akması için kuru bir yere koyulur.
Üzerine un ilave edilir ve unla iyice karıştırılır.
Hazırlanan ciğerler kızgın yağ buluna tavaya dökülür.
Bol harlı ateşte kısa süre kızartılır.
Ciğerler damak tadına göre hafif ya da çok pişmiş olarak kızartılıp servise hazırlanır.
Ayrıca yanında yine tavada kızartılmış ve kurumuş biber sunulur.
|
Edirne Tava Ciğeri |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc140210
Gönderme Tarihi: 01.Şub.2019
1,298 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
500 gram dana ciğeri
1 çorba kasesi un,tuz
10 adet kurutulmuş Arnavut biberi
Kızartmak için:
Sıvıyağ
Ciğeri zarlarından ve sinirlerinden ayırarak baton şeklinde kesin ve dinlenmesi için buzluğa atın. En az 1-2 saat sonra çıkarıp ince yaprak şeklinde dilimleyin. Buzlu suda 10 dakika dinlendirip suyunu süzün. Kâğıt havlu yardımıyla iyice kurulayın. Derin bir kapta un ve tuzu karıştırıp ciğerleri bu karışıma bulayın. Fazla ununu silkeleyin. Bir tencereye bol yağ koyup kızdırın. Ciğeri içine atıp 2-3 dakika kızartın. Kuru biberle servis yapın.
|
Edirne Tava Ciğeri |
|
pelin aybars
Aşçıbaşı
Kayıt: 21.02.2019
Mesajlar: 23 Şehir: Kocaeli |
Kısa URL: https://ml.md/lc140714
Gönderme Tarihi: 22.Şub.2019
883 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kg dana ciğeri
3 su bardağı un
Tuz
Kızartmak için:
Bol sıvıyağ
Servis için:
Kızartılmış acı biber
Ciğerin zarını çıkarıp, ince yaprak şeklinde kesin. Süzgece alıp, 5-10 dakika dinlendirin. Daha sonra 8 saat buzdolabında bekletip, sonrasında unlayın. Bol sıvıyağda 1-2 dakika kızartın. Ocaktan almaya yakın tuzunu ayarlayın. Ciğeri süzgeç yardımıyla sıvıyağdan alın. Acı biber ile birlikte servis yapın.
|
Tava Ciğer (Edirne) |
|
sare eroğlu
Aşçıbaşı
Kayıt: 15.10.2019
Mesajlar: 23 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc146368
Gönderme Tarihi: 18.Ekm.2019
1,320 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram kuzu veya dana ciğeri
1 su bardağı un
Kızartmak için sıvı yağ
Ciğerin zarlarını soyup ince dilimler halinde damarlarını temizleyerek doğrayın.
Bol su ile yıkayıp suyunu süzün.
Düz bir tepsiye un dökün ve ciğerleri una bulayın.
Daha sonra ciğerleri kızgın yağ bulunan tavaya atıp kızartın. Ciğerlerinizin yanmamasına dikkat edin.
Bir iki dakika kadar kızarttıktan sonra yağını süzerek alın.
İsterseniz yanında patates de kızartabilirsiniz.
Sıcak servis yapın.
|
Edirne Tava Ciğeri |
|
oktay sel
Aşçıbaşı
Kayıt: 30.11.2020
Mesajlar: 28 Şehir: Kastamonu |
Kısa URL: https://ml.md/lc154543
Gönderme Tarihi: 02.Arl.2020
437 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram dana ciğeri
1 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
Kızartmak için:
Sıvı yağ
Ciğeri sinirlerini iyice temizleyerek yaprak şeklinde doğrayın.
Ciğer dilimlerini bir süzgece alıp bol suyla yıkayın ve kağıt havluyla kurulayın.
Una tuzu ekleyip güzelce karıştırın.
Ciğerleri una atıp her tarafını bulayın.
Sıvı yağı derin bir tavada kızdırıp ciğerleri fazla ununu silkeleyerek yağa atın.
Yapışmamaları için çatal yardımıyla ayırdığınız ciğerleri alt üst edip 1 dakika içinde yağdan alın.
Kızarmış acı biber ve kuru cacıkla servis edin.
|
Edirne Tava Ciğeri |
|
senal
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.12.2020
Mesajlar: 37 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc154595
Gönderme Tarihi: 04.Arl.2020
587 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://acunn.com
Yarım kilo dana ciğer
1 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
Kızartmak için:
Bol sıvı yağ
Sinirleri temizlenmiş ciğerler yaprak şeklinde doğranır. İster dik şekilde ister ciğeri yanlamasına koyup üzerinden yaprak şeklinde parçalar kesilir.
Kesilen yapraklar süzgeç içinde bol suda durulanıp tamamen süzülür.
İyice süzülen ciğerlere bir fiske tuz atılıp harmanlanır.
Bu arada yağın altı yakılır. Büyük ocak gözüne konulup altı kısılır yakmadan yağ iyice kızdırılır.
Ciğerler bol un iyice atılıp tel tel unlanıp silkelenip bir tabağa alınır.
Ciğerlerden 1 porsiyon alınıp iyice kızan yağa atılır. Ve servis çatalı ile hızlı hızlı birbirinden ayırıp alt üst edilir. 1 dk içinde hazır hemen servis tabağına alınır.
Not: Ciğerin sinirlerini çok iyi olabildiğince temizleyin. Yaprak keserken önünüze geldikçe kesip atın. Yaprak yaprak kestikten sonra çeşme altında yıkayıp iyice süzdürün. Bol unla her yerini unlayıp birbirine yapışmadan yaprak yaprak halde iyice ununu silkeleyin. Bol ve kızgın yağda azar azar (porsiyon halinde) kızartın. Yağa atar atmaz büyük servis çatal ile birbirine yapışmaması için karıştırın.
|
Edirne Tava Ciğeri |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc156846
Gönderme Tarihi: 25.Mar.2021
411 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yarım kilo dana ciğer
1 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
Bol sıvı yağ (Kızartmak İçin)
Sinirleri temizlenmiş ciğerler yaprak şeklinde doğranır.
Ciğerler ister dik şekilde ister ciğeri yanlamasına koyup üzerinden yaprak şeklinde parçalar kesilir.
Kesilen yapraklar süzgeç içinde bol suda durulanıp tamamen süzülür.
İyice süzülen ciğerlere bir fiske tuz atılıp harmanlanır.
|
Edirne Tava Ciğeri |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157215
Gönderme Tarihi: 12.Nis.2021
527 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.milliyet.com.tr
Dananın karaciğerini alıp sinirini çıkardıktan sonra ince ince doğruyoruz ve bol sudan geçiriyoruz. Diğer ciğerlerde böyle bir işlem yok. En son tavaya getiriyoruz. Tava özel, bıçak özel her şey özel burada. Dünyada yöresel yiyecekler arasında en hızlı pişen yiyeceklerden bir tanesi. Tavaya atıyoruz 50-60 saniyede hazır hale geliyor.
|
Ciğer Tava (Edirne) |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc162908
Gönderme Tarihi: 06.Şub.2022
229 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram kuzu ciğeri
1,5 su bardağı un
2 yemek kaşığı mısır unu
1 tatlı kaşığı tuz
5 su bardağı kızartma yağı
2 adet kırmızı soğan (dilimlenmiş)
½ demet maydanoz
Ciğerleri temizleyin ve minik parçalar halinde kesin.
Dilimledikten sonra tel süzgeçte iyice süzülmesi için 15 dakika bekletin.
Büyük boy buzdolabı poşetinin içine, tuz, un, mısır ununu ilave edin.
Süzülen etleri buzdolabı poşetinin içine koyarak ağzını kapatıp çalkalayın ve kuru karışımın etin her yerini eşit kapladığına emin olun.
Kızartma yağının iyice kızmasını bekleyin.
Una buladığınız ciğerleri kızartın.
Kızaran ciğerlerin fazla yağını kağıt havlu yardımıyla süzdürün.
İri dilimlenmiş kırmızı soğan dilimleri ve maydanozla kızaran ciğeri sunum tabağına alın, karıştırın.
Not: Ciğerleri minik parçalar halinde doğramak, ciğerlerin daha çabuk pişmesine yardımcı olacak ve sert bir kabuk oluşmasını önleyecektir.
|
Yaprak Ciğer (Edirne) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172660
Gönderme Tarihi: 14.Haz.2023
209 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
750 g kuzu karaciğeri, zarı temizlenmiş
150 g un
15 g tuz
Kızartma için :
250 ml zeytinyağı
Kuzu ciğerini buzlukta hafif katılaşana kadar bekletin, böylece daha rahat kesilecektir.
Yaprak şeklinde yaklaşık 1/2 santim inceliğinde dilimleyin. Un ve tuzu karıştırın, dilimlenmiş ciğerleri bu karışıma bulayın ve fazla ununu silkeleyin.
Tavada kızdırdığınız yağda, dış kısmı çıtır çıtır olana dek 2 dakika kızartın. Bekletmeden hemen servis edin.
Not: Ciğeri kimyon, pul biber ve kızarmış acı Arnavut biberiyle servis ederseniz iyi birer eşlikçi olacaklardır.
|
Yaprak Ciğer (Edirne) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178834
Gönderme Tarihi: 31.Tem.2024
162 defa indirildi / yazdırıldı
|
Interreg-IPA Bulgaristan-Türkiye SÖİ Programı
1 adet dana karaciğeri
½ su bardağı un
Yeteri kadar tuz
l lt. sıvı yağ
Ciğerin zarları soyulup ince dilimler halinde damarları temizlenerek doğranır.
Bol su ile yıkadıktan sonra büyük delikli süzgece koyup suyunun süzülmesi sağlanır ve unlanır.
Parçalar ikişer üçer kızgın yağ bulunan tavaya atılıp bir iki dakika kadar kızartıldıktan sonra kepçe servis yapılır.
Not: Dana ciğerinin ince şekilde kesilip una bulanmasıyla hazırlanır. Edirne yöresinde yetiştirilen ve doğal yollarla kurutulan acı sivri biberin yağda kızartılmasıyla servis edilir.
|
Edirne Tava Ciğeri |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179097
Gönderme Tarihi: 19.Ağu.2024
83 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
Yarım kilo dana ciğeri
1 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
Bol sıvı yağ (Kızartmak için)
Dana ciğerini iyice yıkayın ve suyunu süzdürün. Daha sonra küçük parçalara kesin veya dilimleyin.
Bir kaseye unu ve tuzu koyup karıştırın.
Hazırladığınız un karışımını geniş bir tabağa veya düz bir zemine yayın.
Ciğer parçalarını una bulayarak her tarafını iyice kaplayın. Unun ciğerin her tarafına yapışması önemlidir.
Geniş bir tavaya bol miktarda sıvı yağ ekleyin ve iyice kızdırın.
Una buladığınız ciğer parçalarını sıcak yağda kızartmaya başlayın. Ciğerlerin her iki tarafını da altın sarısı renk alana kadar kızartın. Kızartma işlemi sırasında ciğerleri fazla karıştırmamaya özen gösterin, aksi takdirde una bulanan kaplama dökülebilir.
Kızartılan ciğerleri kağıt havlu serilmiş bir tabağa alarak fazla yağını emdirin.
Sıcak olarak servis yapın.
Edirne tava ciğerinin yanında taze limon dilimleri ve yeşilliklerle servis yapabilirsiniz. Ayrıca acı sos veya yoğurtlu sos ile de servis edebilirsiniz.
Ciğeri una buladıktan sonra hemen kızartmanız önemlidir, çünkü una bulanan ciğerler bekledikçe unun yapışkanlığı azalabilir.
|
|