|
Ciğer Sarma (Edirne) |
|
Yörem
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.11.2006
Mesajlar: 245 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc9116
Gönderme Tarihi: 28.Kas.2006
3,740 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 koyun gömleği (Karın zarı)
2 su bardağı su
350 gr karaciğer
150 gr akciğer
Yarım su bardağı pirinç
2 çorba kaşığı sıvıyağ
2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
2 çorba kaşığı kuşüzümü
3 dal taze soğan
1 çorba kaşığı nane
1 çay kaşığı karabiber
1 yumurta
3 domates
6 kıvırcık yaprağı
Tuz
1. Koyun gömleğini iyice yıkayıp 1 bardak sıcak suda 5 dakika bekletin. Gömleği süzgece alıp suyu daha sonra kullanmak üzere saklayın. Karaciğerin zarını soyun. Akciğer ve karaciğeri yıkayıp bıçakla kıyın.
2. Ciğerleri tavaya alıp tuz ekleyin. Suyunu salıp çekinceye kadar karıştırarak pişirin. Pirinci yıkayıp süzün.
3. Bir tencerede sıvıyağı ısıtıp dolmalık fıstıkları pembeleşinceye kadar kavurun. Pirinç, 1 su bardağı sıcak su, kuşüzümü ve tuz ilave edip karıştırın. Suyunu çekinceye kadar pişirip ateşten alın. Taze soğanı ince ince doğrayın. İç malzemeye ekleyip karıştırın. 10 dakika dinlendirin. Ciğer, nane ve karabiberi iç malzemeye ilave edip karıştırın.
4. Koyun gömleğini 6 parçaya ayırın. Ortalarına iç malzemeden yerleştirip bohça şeklinde kapatın. Ters çevirip hafifçe yassılaştırın. Fırın tepsisine dizin. Üzerlerine çırpılmış yumurta sürün. Koyun gömleğini beklettiğiniz suyu ısıtıp ciğer sarmalarının üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 40-45 dakika pişirin. Kıvırcıkları yıkayıp süzün ve servis tabağına dizin. Üzerlerine ciğer sarmaları yerleştirip domates dilimleri eşliğinde servis yapın.
ML® Ciğer Sarması için tıklayın
|
Ciğer Sarması (Edirne) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc31579
Gönderme Tarihi: 22.Arl.2008
4,000 defa indirildi / yazdırıldı
|
Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 takım kuzu ciğeri
2 bardak pirinç
6 adet taze soğan
1 adet kuru soğan
1 demet taze nane
1 çorba kaşığı karabiber
1 kaşık salça
3 bardak su
yeterince tuz yağ
Ciğerler bir tencerede kavrulur. Sonra soğan ve salça ilave edilip birlikte kavrulur. Aynı tencereye 2 bardak pirinç ilave edilip ciğerlerle kavrulur. Daha sonra 3 bardak su, tuz, karabiber ve nane ilave edilerek kısık ateşte 10 dakika pişirilir. Daha sonra kuzu ciğerinin sarmasına bohçalar halinde sarılıp bir tepsiye dizilir. Üzerine bir bardak su ilave edilir, sarmaların üstüne yumurta sarısı sürülüp pişirilir.
ML® Ciğer Sarması (görsel)
Fotoğraf "gerilla" tarafından gönderildi. 27.08.2020
|
Ciğer Sarma (Edirne) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc105530
Gönderme Tarihi: 28.Şub.2015
2,494 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Bir takım kuzu ciğeri
1 adet kuzu gömleği(iç yağlı kısmı)
1 su bardağı pirinç
Yeterince sıvı yağ
1 adet yumurta sarısı
1 adet maydanoz
2 çorba kaşığı nane
5 adet taze soğan
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 bardak su
Ciğerin tamamı küçük küçük doğranır. Taze soğan ile birlikte kavrulur ve pirinç ilave edilir. Kavrulmakta olan karışımın içine nane, tuz, karabiber ve bir miktar su ilave edilir. Kısık ateşte bir süre daha pişirilir. Diğer tarafta kuzu ciğeri gömleğinin ılık suda açılması sağlanır. Açılan gömlek küçük parçalara ayrılır. Her parça düzgün sarılması için küçük bir kase içine yerleştirilerek hazırlanan karışımın içine konulur. Tüm parçalar doldurulduktan sonra bir tepsi yağlanır ve bunun içine yerleştirilir. Yumurta çırpılarak bu parçaların üzerine sürülür. Bir bardak su ilave edilip orta sıcaklıktaki fırında bir süre pişirilir. Üzeri kızardıktan sonra fırından alınarak servis yapılır.
Not: Edirne ciğeri, peyniri, badem ezmesi, deva-i misk ve diğer kendine özgü özellikleriyle keşfedilmeyi bekleyen bir hazine gibi insanları üzerine çekmektedir. Bunlar arasında ciğerin ayrı bir önemi vardır. Ciğer Edirne ile adeta özdeşleşmiştir. Kuzu ciğerinden yapılan ciğer sarması ise eski zamanlardan beri düğünlerde, bayramlarda, özel günlerde yapılagelmektedir. Restoranlarda da yapılan ciğer sarması kuzunun iç yağının kullanılması nedeniyle kuzu sarma olarak da bilinir.
Ciğer Sarma yemek için Edirneye diğer illerden, Yunanistan ve Bulgaristandan da gelenler olmaktadır. Yemek bu yıl düzenlenen Trakya Ev Yemekleri Yarışmasında atmış bir çeşit yemek içinde üç ayrı katılımcı ciğer sarma ile ilk üç sırayı paylaşmıştır. Tekirdağda düzenlenen Altın Kaşık Yemek Yarışmasında ise kuzu ciğer ikinci olmuştur.
Edirne mutfak kültürünün tanıtımında Kırkpınar ın da oldukça büyük önemi vardır. Kırkpınar şenlikleri geleneksel ata sporumuz yağlı güreşi devam ettirmesi, diğer yandan da insanlar arasında kültürel ilişkilerin devamını sağlayan bir gelenektir.
|
Ciğer Sarma (Edirne) |
|
kenan köylü
Aşçıbaşı
Kayıt: 22.11.2016
Mesajlar: 22 Şehir: Malatya |
Kısa URL: https://ml.md/lc121194
Gönderme Tarihi: 23.Kas.2016
2,231 defa indirildi / yazdırıldı
|
İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 takım kuzu karaciğeri
1 takım kuzu iç gömleği (ciğer zarı)
1 su bardağı pirinç
1 demet (5-6 dal) taze nane veya 2 yemek kaşığı kuru nane
1 demet taze soğan veya 1 büyükbaş kuru soğan
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yumurta
1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Tuz
Öncelikle gömlek olarak tanımlanan ciğer zarı yumuşaması için bol ılık su içinde beklemeye bırakılacak. Ciğer yıkanıp büyük parçalar haline getirildikten sonra 10 dakika kadar kaynatılıp haşlanması sağlanacak, haşlanmış ciğer ince uçlu keskin bir bıçak ile küçük parçalara dönüştürülecek bu işlem sırasında aralarındaki damarlar temizlenip ayrılacak. Diğer taraftan fıstıklar tereyağda az pembeleşinceye kadar kavrulurken içine yıkanmış pirinç ilave edilip 3-4 dakika daha kavurma işlemi sürdürülecek ve sonunda yarım su bardağı kadar sıcak su ilave edip suyun çekilmesine kadar ateşte bırakılacak. Ocağın altı kapatıldıktan sonra ince kıyılmış soğanlar, tuz, karabiber, nane ve kuş üzümü sıcak pilava karıştırılıp 10 dakika kadar dinlenmeye bırakılacak. Ilık suda yumuşamış olan ciğer zarı (gömleği) düzgün bir şekilde altı düz bir tepsiye serilecek (tercihe göre bu zar eşit olarak küçük parçalara da bölünebilir) dinlenmesi tamamlanıp ılık bir hale getirilen pilavın içine bir yumurta çırpılıp karıştırılacak ve meydana gelen karışım zarın (gömleğin içine boşaltılacak. Gömleğin tüm kenarları yuvarlak bir şekil alacak şekilde birleştirilip( birleşimin açılmaması için tahta iğne (kürdan) ile), ters çevrilip tepsinin ortasına konulacak. Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürülüp gömleğin ıslatma suyundan bir kısım sıcak bir hale getirilip kenarlardan tepsiye konup, önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırına verilip 40-45 dakika pişirilecek.
|
Ciğer Sarma (Edirne) |
|
yemek kitabı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 18.02.2016
Mesajlar: 34 Şehir: Balıkesir |
Kısa URL: https://ml.md/lc137880
Gönderme Tarihi: 24.Ekm.2018
1,066 defa indirildi / yazdırıldı
|
Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 tane içyağı (Kuzu ciğeri gömleği)
1 takım kuzu ciğeri
2 çorba kaşığı nane
1 su bardağı pirinç
1 demet taze soğan
1 bardak su
1 yumurta sarısı
Tuz
Karabiber
Ciğerler ince ince doğranır, taze soğan ile birlikte kavrulur.
Pirinç ilave edilir, karabiber, nane tuz, ve su ilave edilir, hafif pişmesi sağlanır.
Diğer tarafta kuzu ciğeri gömleği ılık suda açılması sağlanır.
Açılan iç gömleği küçük parçalara ayrılır Her bir parçanın içine hazırlanan karışımdan konur, tepsinin içine ters olarak yerleştirilir.
Üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Bir bardak su ilave edilerek fırına sürülür.
Kızardıktan sonra, fırından çıkarılır ve sıcak servis yapılır.
|
Ciğer Sarma (Edirne) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145605
Gönderme Tarihi: 13.Eyl.2019
799 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Kuzu takım ciğer (1 adet; karaciğer, akciğer, yürek)
2 adet kuzu gömlek yağı (iç yağı)
500 gr. pirinç
½ litre su
1 adet orta boy kuru soğan ince kıyılmış
50 gram kuş üzümü
50 gram çam fıstığı (Temizlenip akşamdan ıslanmış.)
200 gram tereyağı
1 demet taze nane ince kıyılmış
Tuz
Karabiber
Takım ciğerin zarları ve lifleri temizlenir.
Su ile haşlanıp soğutulur.
Soğutulan ciğerler küçük küpler halinde doğranır.
Suyu kaynatılır.
Tereyağı tencereye konulup kızdırılır, önce fıstıklar kızartılır.
Soğan eklenerek kavrulur ve pirinç ilave edilerek biraz daha kavrulur, tuz ve karabiber eklenir.
Daha sonra haşlanmış ciğerler, kuş üzümü, pirinç kaynayan suyun içine dökülür.
Tencerenin kapağı kapanıp ağır ateşte pişirilip bir müddet demlendirilir.
Oda sıcaklığına gelince nane karıştırılır.
Gömlek yağı ılık suya ıslanıp yumuşatılarak düz bir çarşaf gibi açılır on parçaya bölünür.
Yapılan ciğerli harç her bir gömlek yağının üzerine paylaştırılıp dolma şeklinde sarılarak tepsilere dizilir.
Orta ısıdaki fırında sarmaların üzeri kızarıncaya kadar pişirilir.
|
Ciğer Sarma (Edirne) |
|
sare eroğlu
Aşçıbaşı
Kayıt: 15.10.2019
Mesajlar: 23 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc146369
Gönderme Tarihi: 18.Ekm.2019
796 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 çift kuzu karaciğeri
Körpe kuzu gömleği
1 adet kuru soğan
1,5 su bardağı pirinç
2 adet taze soğan
1 yemek kaşığı kıyılmış dereotu
Yarım çay bardağı kuş üzümü
Yarım çay bardağı dolmalık fıstık
1 çay kaşığı kuru nane
1 adet yumurta sarısı
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Kaynar su
Kuzu gömleğini bir tepsi içerisine alarak sıcak su ile çözülmesini sağlayın.
Daha sonra derin bir tencere içerisine ayçiçeği yağını koyun ve fıstıklarla ince kıyılmış soğanları kavurun.
Ciğeri küçük küçük kuşbaşı doğrayın.
Ciğerleri de tencereye ekleyerek sürekli karıştırın.
Pirinçleri yıkayıp suyunu süzün ve tenceredeki pişen karışıma ekleyin.
Taze soğanın yeşil yapraklarını, baharatları, tuzunu ekleyin.
Bu arada nane ve dereotu ile birlikte kuş üzümü de ekleyin.
Kaynar su ekleyin ve iç pilavını demlendirin.
Bu arada çözülmüş kuzu gömleğini kendi istediğiniz boyuta göre kesin.
Bir kase içerisine gömleği yerleştirerek iç harcı gömleğin içine doldurup sıkı bir şekilde sarın.
Sardığınız taraf alta gelecek şekilde fırın tepsisine dizin.
Daha sonra üzerine yumurta sarısı sürün ve 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin.
Soğutmadan servis edin.
|
Ciğer Sarma (Edirne) |
|
fahri amca
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.08.2020
Mesajlar: 42 Şehir: Mardin |
Kısa URL: https://ml.md/lc152732
Gönderme Tarihi: 01.Eyl.2020
465 defa indirildi / yazdırıldı
|
350 gr küçük küçük doğranmış kuzu karaciğeri (zarları ayıklanmış)
2 tane kuzu gömleği (7-8 saat ılık su da bekletilmiş)
2 çay bardağı pilavlık pirinç ( 30 dakika su da bekletilmiş)
1 yemek kaşığı tereyağı veya 2 yemek kaşığı zeytinyağı
2 adet yemeklik kıyılmış kuru soğan
1/2 demet incecik kıyılmış maydanoz, dereotu ve taze nane
1 demet ince kıyılmış yeşil soğan
2 yemek kaşığı ıslatılmış kuş üzümü
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
Tuz, baharat çeşitleri
1 çay kaşığı yeni bahar
Üzeri için:
1 tane çırpılmış yumurta sarısı (isteğe göre)
Islatılmış pirinci süzün, geniş pilavlık bir tencerede tereyağını eritin içine kuru soğanı koyun ve pembeleşene kadar kavurun.
Daha sonra fıstığı, pirinci, ciğeri koyarak iyice kavurun.
Kavrulan malzemeye yeşillikleri, baharatları ve tuzu ilave edin.
Üzerini geçmeyecek kadar sıcak su koyun pilav gibi pişirin ve kapağını açmadan ılıyana kadar dinlendirin.
Ciğer gömleklerini sudan çıkarın elinizle iyice suyunu süzdürün ve avuç içi büyüklüğünde parçalara ayırın.
Elinizde veya çay fincanı içinde, içine bolca iç pilav koyun ters çevirerek yağsız tepsiye koyup üzerini biraz bastırın.
İsterseniz üzerine yumurta sarısı sürerek 180 derecede ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirin, sıcak sıcak servis yapın.
|
Ciğer Gömlek Sarma (Edirne) |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172659
Gönderme Tarihi: 14.Haz.2023
229 defa indirildi / yazdırıldı
|
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
60 g tereyağı veya sadeyağ
400 g ciğer, ince doğranmış
900 ml et suyu
70 g kuş üzümü
1 ½ tatlı kaşığı tuz
1 ½ tatlı kaşığı karabiber
1 ½ tatlı kaşığı tarçın
70 g dolmalık fıstık
2 adet büyük boy soğan, ince kıyılmış
450 g pirinç, 15 dakika tuzlu suda bekletilmiş
1 parça kuzu gömlek yağı, kaynar suda ıslatılmış
Tencerede 10 g yağ eritin ve ciğeri kavurun. 200 ml et suyu, kuş üzümü, tuz, karabiber ve tarçın ilave ederek bir taşım kaynatın.
Başka bir tencerede kalan yağı eritin. Fıstık ve soğanı kavurun. Yıkanmış pirinci ilâve edin ve kavurmaya devam edin.
Önceden hazırladığınız ciğerli harçla birlikte 700 ml kaynar et suyunu pirince ekleyin. Kapağını kapatarak bir taşım harlı ateşte kaynatın.
Ateşin altını kısıp yaklaşık 10 dakika demlendirerek pişmeye bırakın.
Kapağını açmadan 10 dakika daha demlendirerek dinlendirin.
Fırını 200ºC’de ısıtın.
Ciğerli pilav içini karın zarının (gömlek yağının) ince kısımlarına bütün veya birer kişilik olmak üzere doldurarak sarın.
Yağlanmış bir tepsiye yerleştirin. Fırında yaklaşık 10 dakika pembeleşinceye kadar kızartın.
Not: Gömlek yağı veya karın zarı bağırsakların dışını çepeçevre saran dantel görünümlü, yağlı yapıda bir zardır. Pek çok nefis yemeğin hazırlığında kullanılır. Ciğer gömlek sarma Trakya bölgesinde tipik bir kurban bayramı yemeğidir. Özellikle eski Osmanlı başkenti Edirne’de bayram ciğer sarma sofraya geldiği anda başlar. Böyle bir lezzet sofraya geldiğinde bayram zamanı olmasa bile bayram gelmiş gibi olur.
|
Ciğer Sarma (Edirne) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178838
Gönderme Tarihi: 31.Tem.2024
54 defa indirildi / yazdırıldı
|
Interreg-IPA Bulgaristan-Türkiye SÖİ Programı
1 kuzu karaciğeri
1 kuzu iç gömleği (ciğer zarı)
1 su bardağı pirinç
1 demet (5-6 dal) taze nane veya 2 yemek kaşığı kuru nane
1 demet taze soğan veya 1 büyükbaş kuru soğan
2 yemek kaşığı dolmalık fıstık
2 yemek kaşığı kuş üzümü
2 yumurta
1 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Karabiber
Tuz
Öncelikle gömlek olarak tanımlanan ciğer zarı yumuşaması için bol ılık su içinde beklemeye bırakılacak.
Ciğer yıkanıp büyük parçalar haline getirildikten sonra 10 dakika kadar kaynatılıp haşlanması sağlanacak, haşlanmış ciğer ince uçlu keskin bir bıçak ile küçük parçalara dönüştürülecek bu işlem sırasında aralarındaki damarlar temizlenip ayrılacak.
Diğer taraftan fıstıklar tere yağda az pembeleşinceye kadar kavrulurken içine yıkanmış pirinç ilave edilip pilav yapılacak.
Ocağın altı kapatıldıktan sonra ince kıyılmış soğanlar, tuz, karabiber, nane ve kuş üzümü sıcak pilava karıştırılıp 10 dakika kadar dinlenmeye bırakılacak.
Ilık suda yumuşamış olan ciğer zarı (gömleği) düzgün bir şekilde altı düz bir tepsiye serilecek (tercihe göre bu zar eşit olarak küçük parçalara da bölünebilir) dinlenmesi tamamlanıp ılık bir hale getirilen pilavın içine bir yumurta çırpılıp karıştırılacak ve meydana gelen karışım zarın (gömleğin içine boşaltılacak. Gömleğin tüm kenarları yuvarlak bir şekil alacak şekilde birleştirilip( birleşimin açılmaması için tahta iğne (kürdan) ile), ters çevrilip tepsinin ortasına konulacak.
Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürülüp gömleğin ıslatma suyundan bir kısım sıcak bir hale getirilip kenarlardan tepsiye konup, önceden ısıtılmış orta sıcaklıktaki fırına verilip 40-45 dakika pişirilecek.
|
|