Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Çiğ Köfte (Şanlıurfa)


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Çorba Tarifleri
Salatalar
Makarnalar
Pilavlar
Yumurta Yemekleri
Sebze Yemekleri
Zeytinyağlılar
Dolmalar
Baklagiller
Et Yemekleri
Kebaplar
Köfteler
Balık Köfte Tarifleri
Bulgur Köfte Tarifleri
Ciğer Köfte Tarifleri
Çiğ Köfte Tarifleri
Ekşili Köfte Tarifleri
İçli Köfte Tarifleri
Kadınbudu Köfte Tarifleri
Mercimek Köfte Tarifleri
Kroket Tarifleri
Nohut Köfte Tarifleri
Patates Köfte Tarifleri
Patlıcan Köfte Tarifleri
Peynirli Köfte Tarifleri
Pirinç Köfte Tarifleri
Püreli Köfte Tarifleri
Rulo Köfte Tarifleri
Salçalı Köfte Tarifleri
Sebze Köfte Tarifleri
Sulu Köfte Tarifleri
Sucuk Köfte Tarifleri
Şiş Köfte Tarifleri
Tavuk Köfte Tarifleri
Terbiyeli Köfte Tarifleri
Sakatatlar
Tavuk Yemekleri
Balıklar
Soslar
Reçeller Marmelatlar
Hoşaflar Kompostolar
Turşular Konserveler
Diğer Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Çiğ Köfte (Şanlıurfa)

Somuncu
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc158233
Gönderme Tarihi: 11.Haz.2021
246 defa indirildi / yazdırıldı




250 gram çok ince çekilmiş kuşbaşı et
2 su bardağı bulgur
2 su bardağı isotu (Acı sevmiyorsanız miktarı azaltın)
Tuz
Karabiber
Kimyon
1 demet maydanoz
1 soğan
4 sarımsak
4 dal yeşil soğan
1 tatlı kaşığı salça

Çiğ köfte tarifine geniş bir leğende (mümkünse çiğ köfte için özel satılan tabanı tırtırlı bakır leğenlerden) baharatları karıştırarak başlıyoruz. Hafif sulandırdığımız isot, karabiber, kimyonu karıştırıyoruz. İçine ince ince doğranmış ve dövülmüş soğan ile sarımsağı ekleyin. Ardından bulgur, biraz su ve salça ekliyoruz. Malzemeler arasında en az yarım saat yoğurmalıyız. Bulgur suyu çekmeli. Daha sonra içine ince ince doğramış olduğumuz yeşil soğan ve maydanozu ekliyoruz. Ve tekrar yoğurmaya devam ediyoruz. Yoğurma işlemi biten çiğ köfteleri elimizde şekillendirerek servis tabağına alıyoruz. Yanında kıvırcık ve sevdiğiniz yeşilliklerle servis edebilirsiniz.


Çiğ Köfte (Şanlıurfa)

hesap no
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 11.11.2020
Mesajlar: 35
Şehir: Çarşamba
Kısa URL: https://ml.md/lc154136
Gönderme Tarihi: 14.Kas.2020
406 defa indirildi / yazdırıldı




8 çay bardağı esmer bulgur
350 gram ince çekilmiş yağsız kıyma
2 su bardağı isot
4 yemek kaşığı salça
3 adet kuru soğan
1 demete yakın taze soğan
1 demet maydanoz
1 çay bardağı pul biber
2 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı karabiber
5 diş sarımsak
1 çay bardağı sıvı yağ
Küp buz

Çiğ köfte tepsisine kıymayı, baharatları, ince kıyılmış soğanı, buz parçaları ve ezilmiş sarımsakları koyarak kıvam alana kadar yoğurun.
Daha sonra ortasında bir havuz açılarak bulguru ekleyin ve içe doğru yoğurmaya devam edin.
Yarım saat kadar yoğurma işlemine devam edin.
Ara ara küçük buz parçaları ilave edilir.
Yumuşamaya başlayınca salçayı ekleyin ve tekrar yoğurmaya devam edin.
İnce kıyılmış maydanozu ve yeşil soğanları ekleyin, bu aşamada sıvı yağı da ilave ederek 5 dakika daha yoğurun.
İstenilen kıvama ulaşmış, bulgur ve et yoğurmanın etkisiyle pişmişse, marul ve limonla süsleyebilir ve ayranla ikram edebilirsiniz.



Çiğköfte (Şanlıurfa)

minnak
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 19.02.2019
Mesajlar: 23
Şehir: Bolu
Kısa URL: https://ml.md/lc140663
Gönderme Tarihi: 20.Şub.2019
820 defa indirildi / yazdırıldı




300 gr eti, soğanı, sarmısağı, 150 gr isodu, tuzu, 1 çay kaşığı kimyonu su alarak buzla 3 dk yoğur, yarısını kenara ayır.
4 çay bardağı çiğköftelik bulguru al yoğur, sonra 3 bardak daha al bu arada buz ilave et, sonra 1 bardak daha ilave et, arada buz ileve et.
10 dk sonra kenara ayırdığımız karışımı ilave ederiz, buz katıp yuğurmaya devam ederiz.
Tuzuna bakılır eksikse ilave edilir.
Kıvama gelince maydanoz yeşil soğan ilave edilir.


Çiğköfte (Şanlıurfa)

minnak
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 19.02.2019
Mesajlar: 23
Şehir: Bolu
Kısa URL: https://ml.md/lc140662
Gönderme Tarihi: 20.Şub.2019
2,075 defa indirildi / yazdırıldı




10 çay bardağı simit
5 bardak pul biber (isot)
1.5 yemek kaşığı salça
3 bardak su
Sarımsak
Soğan
300 gr et kıyma (2-3 defa çekilmiş)
1 demet maydanoz (isteğe bağlı samut veya yeşil soğan)
İsteğe göre baharatlar:
Karabiber
Yenibahar
Kimyon
Kekik
Reyhan
Yedi türlü
İsteğe göre soslar:
Limon
Nar ekşisi
Zeytinyağı
Yoğurt
Biber salçası

10 dk önce bir poşede 5 bardak pul biber (isot), 1,5 yemek kaşığı salça, 3 bardak suda beklet.
10 dk Bulgurla biberi yoğur ve öldür.
Sonra eti alırsın yedirirsin.
1ö dk sarımsağı ve soğanı tuzu koyar yoğurursun.
Olmuşsa Sonra yeşillik konur 2 dk daha yoğrulur.

Not: Eti ekledıkten hemen sonra salçayı ilave etmeyin, salça asıtlı oldugu için etın ölmesıne neden oluyor. Bulgurun Şişmeden pişmesi için buz parçaları ilave edebilirsiniz.



Çiğ Köfte (Şanlıurfa)

meryem hanım
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 04.02.2019
Mesajlar: 23
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc140303
Gönderme Tarihi: 05.Şub.2019
1,060 defa indirildi / yazdırıldı




https://www.sabah.com.tr

300 gr köftelik ince esmer bulgur
100 gr Çiğ köftelik et
100 gr acı biber salçası
100 gr tatlı biber salçası
2 tatlı kaşığı pulbiber
1 çay kaşıgı karabiber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşı yenibahar
1 çay kaşı kuru nane
1 çay kaşı tuz
Yarım kurusoğan
1 diş sarımsak
2 adet yeşil soğan
Yarım maydanoz
Yarım çay bardağı zeytinyağı
2 yemek kaşı nar ekşisi

Soğan ve sarımsağı ince ince doğrayın. Bulgur salça ve baharatları bir leğende harmanlayın doğranan soğan sarımsağı ekleyip bi müddet yoğurduktan sona zeytinyağı ve nar ekşisini ilave ederek yaklaşık 20 dk buz ile yoğurun. Bulgurun iyice ezildikten sonra eti ilave ederek 10 dakika daha yoğurun. Doğranmış soğan ve maydanozu da katıp karıştırıp küçük sıkımlar halinde kıvırcık turp limon ve nane ile servis edin.



Çıkıfte (Şanlıurfa)

gezdirici
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 05.01.2019
Mesajlar: 21
Şehir: Tunus
Kısa URL: https://ml.md/lc139579
Gönderme Tarihi: 05.Oca.2019
1,014 defa indirildi / yazdırıldı




240 gr dovulmuş kara et (yağı siniri alınmış et)
1 adet (120 gr) kuru soğan
3 diş sarımsak
120 gr yeşil soğan
1 demet maydanoz
120 gr isot
Tuz
1 çay kaşığı tarçın
300 gr su
300 gr köftelik bulgur
1 çorba kaşığı (40 gr) domates salçası
Bir tutam karabiber

Kara et dövülerek macun haline getirilir. Kuru soğanla sarmısak ince doğranarak bir tabağa alınır. Yeşil soğanla maydanoz ince doğranarak başka bir tabağa alınır. (Doğranmış olan taze soğanla maydanoza "yeşillik" veya "zerzevat" denir. Aynı zamanda bu yeşilliğe, çıköftenin süsü olmasından dolayı da hışır da denir. Ayrıca zerzevat ve hışırın başka anlamları da vardır.) Köfte leğeni veya bir tepsi alınır. Şçine önce kara et, biber, kıyılmış kuru soğanla sarmısak, yetecek kadar tuz, tarçın ve 250 gr su konulur. Bu malzemeler karıştırılarak iyice yoğrulur. (Aslında 5 dakika yoğrulması kâfidir ama yoğuran kişi acemi ise 10 dakika yoğurmalıdır.) Bu işlem tamamlanınca bulgur karışıma katılır. Başka bir malzeme ve su koymadan bulgurun sertliği kayboluncaya kadar yoğurmaya devam edilir. Normal sertlikteki bulgurda yoğurma süresi 30 dakikadır. Eti macun haline getirmek için kullandığımız süre ile beraber toplam (10+30) 40 dakika eder. Bu noktaya geldiğimizde salça ile 25 gr su (yani geri kalan 50 gr suyun yarısı) ilave edilerek 3 dakika daha yoğrulur. Bu noktada 25 gr su (yani geride kalanın hepsi) ve yeşillik alınır. 1 dakika iyice karıştırılıp servis yapılır. Şster leğenle, ister tabaklara konarak, istenirse de şekil verilerek servis yapılır.

Not: Urfa geleneğinde özel bir yeri olan çiğköftenin, tarihinin çok eskilere, Hz. Şbrahim zamanına kadar dayandığı halk arasında söylenegelir. Muhammed b. Hasan b. Muhammed b. el-Kerim el-Kâtip el-Bağdadi'nin 623/1226 yılında yazdığı "Kitab'üt-Tabih" isimli Arapça eserinin, Mahmud-ı Şirvani tarafından tercüme edilen, Millet Kitap, Ali Emiri yazmaları içinde müteferrik 143 numarada kayıtlı kitabın, mütercim tarafından yazılan giriş kısmında, "Eti köfte idicek taş havanda dögeler ve eğer taş havan bulunmasa ağaç havanda dögeler, bakır havanda dögmeyeler," ifadeleri yer almaktadır. Gece oturmalarında, gelen misafirlere yapılan ikramın başında çıköfte gelir. Kullanılan biber mutlaka isot (Urfa biberi) olmalıdır. Antep, Maraş veya Kilis biberi Urfa biberinin tadını vermeyecektir.


Çiğ Köfte (Şanlıurfa)

İ
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 01.09.2014
Mesajlar: 614
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc132386
Gönderme Tarihi: 05.Mar.2018
2,818 defa indirildi / yazdırıldı




2,5 su bardağı köftelik bulgur
1 su bardağından bir parmak eksik isot biberi
1 yemek kaşığı domates salçası
1 kuru soğan
Tuz
Karabiber
100 gram yağsız kara et
4-5 diş sarımsak
Yarm bağ maydanoz
4-5 dal taze soğan
Buzlu su
Garnitürü için
Marul
Taze nane
Tere
Turp

Çiğ köfte tepsisinin bir tarafına bulgur, yanına, isot, ince kıyılmış kuru soğan, salça, tuz ve karabiber yan yana konur.
Bulgur dışındaki malzemeler buzlu su ilavesi ile birbirine yedirilerek macun kıvamına getirilir.
Azar azar bulgur eklenerek tepsinin içindeki malzemelerin tamamı yoğurulur.
Orta kıvama gelince et ve sarımsak beraber alınır, biraz daha buzlu su alınarak yoğurma işlemine devam edilir.
Köfte kıvama gelince biraz daha buzlu su alınarak köfteye yedirilir, kıyılmış maydanoz ve taze soğan katılır, fazla yoğrulmadan iyice karıştırdıktan sonra servis tabaklarına yumruk büyüklüğünde parçalar konarak üzerine bastırılır, yanında taze nane, marul, tere ve turpla servis yapılır.

Not: Çiğköftenin anavatanı Şanlıurfa'dır, orijinal tarifi budur. Çiğköfte etli hazırlanır, hemen tüketilmesi gerekir, biraz beklerse lezzetini kaybeder. Bir merkezde hazırlanıp kargoyla gönderilen ve adına "etsiz çiğköfte" denilen ürünün, gerçek çiğköfte ile alakası yoktur.



Çiğköfte (Şanlıurfa)

sultan hatun
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 14.03.2014
Mesajlar: 30
Şehir: Diyarbakır
Kısa URL: https://ml.md/lc130190
Gönderme Tarihi: 03.Arl.2017
1,349 defa indirildi / yazdırıldı




Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi

500 gr dövülmüş kara et
6 çay bardağı köftelik ince bulgur
3 çay bardağı kuru isot (pul biber)
1 adet orta boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı tarçın
1 demet maydanoz
5-6 tane yeşil soğan
Mevsiminde 4 tane taze sarımsak
1 tatlı kaşığı domates salçası (arzuya bağlıdır)
½ çay kaşığı karabiber (arzuya bağlıdır)

Pul biber önceden bir kâsede ıslatılarak mümkünse buzdolabında bekletilir. Dövülerek macun haline getirilmiş ve çındır denilen sinirleri ayıklanmış olan et, pul biber, ince kıyılmış kuru soğan, sarımsak, tuz, tarçın, köfte leğeninde iyice karıştırılıp yarısı buzluğa konur. Etin leğende kalan diğer yarısına bulgur yavaş yavaş karıştırılarak buzla yoğrulmaya başlanır. Bulgurlar azıcık yumuşayınca etin bekletilen kısmı katılarak yoğrulmaya devam edilir.



Çiğ Köfte (Şanlıurfa)

Saadet
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc126849
Gönderme Tarihi: 17.Tem.2017
2,269 defa indirildi / yazdırıldı




Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Dövülmüşkaraet - 100 gr.
Köftelik ince bulgur - 150 gr.
Pulbiber - 35 gr.
Kuru soğan - 80 gr.
Tuz - 3 gr.
Tarçın - 2 gr.
Maydanoz - 40 gr.
Yeşil soğan - 40 gr.
Taze sarımsak - 20 gr.
Domates salçası - 25 gr.
Karabiber - 2 gr.

Etin çındır denilen sinirleri ayıklanır ve dövülerek macun haline getirilir. Macun haline getirilen et, bir kabın içerisinde ıslatılarak bir süre buzdolabında bekletilen pul biber, ince kıyılmış kuru soğan, sarımsak, tuz ve tarçın köfte leğeninde iyice karıştırılıp yarısı buzluğa konur. Etin leğende kalan baharatlarla harmanlanmış diğer yarısına yavaş yavaş bulgur eklenerek buzla yoğrulur. Bulgurlar yumuşayınca etin buzlukta bekletilen kısmı katılarak 10-15 dakika yoğrulur. Yoğrulmakta olan köfte iki elle bastırıldığında leğene yapışıp leğeni kaldırmıyorsa tutmuş demektir. Azar azar soğuk su alınarak kuru olarak yoğrulan köfte iyice yumuşatılır. Macun kıvamına geldiğinde çok ince doğranmış maydanoz, yeşil soğan ve mevsiminde eklenen taze sarımsaktan eklenerek iyice karıştırılır. Has (marul), nane, hardal, tere, pırpırım, yarpuz, kuzukulağı beyaz lahana, turp, söğüş doğranmış salatalık, domates, ekşili ve ayran eşliğinde servis edilir.



Çiğköfte (Şanlıurfa)

mutfak kölesi
Aşçı
Aşçı

Kayıt: 23.01.2017
Mesajlar: 18
Şehir: Bitlis
Kısa URL: https://ml.md/lc124825
Gönderme Tarihi: 25.Nis.2017
1,290 defa indirildi / yazdırıldı




Yusuf Aşan

10 çay bardağı simit
5 bardak pul biber (isot)
1.5 yemek kaşığı salça
3 bardak su
Sarımsak
Soğan
300 gr et kıyma veya 350 gr (2-3 defa çekilmiş)
1 deste maydanoz (isteğe bağlı samut veya yeşil soğan)
İsteğe göre baharatlar:
Karabiber
Yenibahar
Kimyon (tercihimdir)
Kekik
Reyhan
Yedi türlü
İsteğe göre soslar:
limon
Nar ekşisi
Zeytinyağı
Yoğurt
Biber salçası

10 dk önceden Bir poşede 5 bardak pul biber(isot), 1,5 yemek kaşığı salça, 3 bardak su beklet
10 dk Bulgurla biberi yoğur ve öldür. Sonra eti alırsın yedirirsin, 10 dk. sarımsağı ve soğanı tuzu koyar yoğurursun. Olmuşsa Sonra yeşillik konur 2 dk daha yoğrulur.

Not: Eti ekledıkten hemen sonra salçayı ilave etmeyın neden mı dıye sorarsanız salça asıtlı oldugu için etın ölmesıne neden oluyor. Bulgurun şişmeden pişmesi için buz parçaları ilave edebilirsiniz.


Şanlıurfa Usulü Çiğköfte

mutfak kölesi
Aşçı
Aşçı

Kayıt: 23.01.2017
Mesajlar: 18
Şehir: Bitlis
Kısa URL: https://ml.md/lc124824
Gönderme Tarihi: 25.Nis.2017
1,295 defa indirildi / yazdırıldı




250 gr yağsız dana eti (tranç)
400 gr ince çiğ köftelik bulgur
2 yemek kaşığı acı biber salçası (tepeleme)
1 yemek kaşığı domates salçası (tepeleme)
150 gr isot
2 baş soğan (orta büyüklükte)
5 diş sarımsak
Yarım demet taze nane
Yarım demet maydanoz
1 bağ yeşil soğan (sadece yeşil kısmı)
2 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı kara reyhan
1/2 tatlı kaşığı tarçın
1/2 tatlı kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz

Kuru soğanlar ve sarımsaklar minik minik doğranır (asla robatta çekmeyin veya rendelemeyin soğan suyu çiğ köftenin tadını bozar)İçine biber salçası ve domates salçası, baharatlar ve et katılır ve iyice karışana dek yoğrulur.
Daha sonra hazırlamış olduğunuz karışıma bulgur katılır ve yoğrulmaya başlanır.Bulgur iyice yumuşayıncaya dek yoğurmaya devam edin arada bir az miktarda su verin.
(Tüm yoğurma işlemi boyunca kullanacağınız su miktarı 2 çay bardağını geçmesin) Bulgur macun kıvamına geldiğinde doğramış olduğunuz maydanoz,nane ve yeşil soğanı katıp son kez az miktarda su verip yaklaşık 3 dk kadar yoğurun. Çiğ köfteniz hazırdır.


Çiğ Köfte (Şanlıurfa)

Göksen
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647
Şehir: Adana
Kısa URL: https://ml.md/lc113238
Gönderme Tarihi: 06.Arl.2015
1,886 defa indirildi / yazdırıldı




Dövülmüş, macun haline getirilmiş yağsız et, kaynatılmış, kurutulmuş buğdaydan çekilerek elde edilen bulgur ve kurutulup dövülerek az miktarda yağ karışımı ile yapılan kuru isottan (kırmızı biber) meydana getirilen; ayrıca içinde protein, karbonhidrat, mineral maddeler ve vitaminlerce zengin bir düzine kadar gıda maddesi (domates, salça, soğan, sarımsak, karabiber, tarçın, tuz ve maydanoz) kullanılarak elle yoğrulan, yenilirken genellikle beraberinde ayran içilen otantik bir Şanlıurfa yemeğidir. Genellikle doyumluk değil, tadımlık yapılır. Daha çok ikram yemeğidir.

Not: Geçmişi Hz. İbrahim (A.S.) peygamber devrine kadar götürülür. Efsaneye göre, Nemrut şehirdeki yakacakları toplayıp ateş yakmayı yasaklayınca halk ne yapacağını düşünür. Bir avcının vurduğu ceylan etinden, hanımı bugünkü çiğköftenin az karışımlı; et, bulgur ve isottan oluşan ilkel şeklini hazırlar. Kocası beğenir. Bir zaruretten doğan yemeğe 4000 yıl kadar önce böylece başlanır ve geliştirilerek bugünlere gelinir. Halen Şanlıurfa dışındaki bazı illerimizde, hatta Avrupa ve Amerika’da da tanınmış olmakla beraber Şanlıurfa’da yapılana emsal bulmak zordur. Burada malzemesine ve yoğrulmasına çok özen gösterilir. Urfalı bir kadının kıvrak zekâsı ile bulduğu çiğköfte bugün adeta Urfa ile özdeşleşmiştir.



Çiğ Köfte (Şanlıurfa)

Göksen
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647
Şehir: Adana
Kısa URL: https://ml.md/lc105634
Gönderme Tarihi: 04.Mar.2015
2,393 defa indirildi / yazdırıldı




Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi

750 gram et
1 kilo bulgur
10 diş sarımsak
100 gram soğan
100 gram kuru isot
100 gram pul biber
50 gram biber salçası,
50 gram domates salçası
3 çay kaşığı nane
2 çay kaşığı karabiber
2 çay kaşığı kimyon
2 çay kaşığı yenibahar
1 adet maydanoz

Çiğ köftelik bulgur özel olarak yaptırılmış köfte leğeninde Tüm malzemelerle birlikte yavaş yavaş bastırarak bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Çiğ köftenin kıvamını bulduğu iki şekilde anlaşılır. Birincisi sarımsak alınıp tavana atılır yapışıp kalırsa kıvamını bulmuştur. İkincisi ise çiğ köfte kaba yapışıp kabı kaldırıyorsa kıvamını bulmuş veya pişmiş demektir. Küçük sıkımlar haline getirilerek marul, salatalık, nane, semizotu ve turpla servis yapılır.

Not: Hemen hemen her öğün yemeği misafirsiz geçirmeyen Urfalılar konuklarını ağırlamaktan ve onlara çeşitli yemekler ikram etmekten hoşlanırlar. Yaptıkları her türlü toplantıyı Çiğ köfte başta olmak üzere yemek çeşitleriyle süslerler.



ÇİĞ KÖFTE (Şanlıurfa)

SonaY
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 26.07.2005
Mesajlar: 262
Şehir: Diyarbakır
Kısa URL: https://ml.md/lc57964
Gönderme Tarihi: 01.Arl.2010
2,789 defa indirildi / yazdırıldı




750 gr. kıyma
500 gr. bulgur
2 kuru soğan
domates salçası
biber salçası
isot
maydanoz
taze nane
taze soğan
tarçın

Geniş bir tepsiye isotu alın.
Üzerine tarçın ekelyin ve karıştırın.
Üzerine çok ince kesilmiş soğanları alın.
Elinizle iyice yoğurun.
Üzerine 750 gr.kıymayı alın ve elinizle iyice yoğurun.
Üzerine bulguru kıvamına göre ekleyin.
Yoğururken üzerine buzlu su ile yoğurmaya devam edin.Üzerine çok ince kesilmiş taze soğanı alın tekrar yoğurun.
Üzerine çok ince kesilmiş maydonozu ve salçayı ekleyip tekrar yoğurun.
Servis tabağına yeşillikleri alın üzerine parça parça çiğ köfteleri ekleyerek servis edin.


Urfa Usulü Çiğ Köfte

buz kalıbı
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 18.06.2010
Mesajlar: 38
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc52867
Gönderme Tarihi: 18.Haz.2010
3,777 defa indirildi / yazdırıldı




1/2 kg yağsız koyun eti
1 kg köftelik bulgur
200 gr kırmızı biber
2 baş soğan
4 demet maydanoz
1 demet taze nane
200 gr taze soğan
yeteri kadar biber salçası
yeteri kadar domates
yeteri kadar baharat, karabiber ve tuz
birkaç marul (veya kıvırcık) yaprağı

Bulgur bir tepsiye yayılır. Kuru soğanlar ince ince kıyılarak bir kaba konur. Kabuğu soyulan domates ezilir veya domates salçasına biraz su katılarak sulandırılır. Naneyle maydanoz ince ince kıyılır. Taze soğan ince ince doğranır.
1 kg koyun eti tahta tokmakla taşta dövülerek macun durumuna getirilir (etin dövülemediği durumda üç defa çekilmiş kıyma kullanılır). Macun durumuna gelen et tuzlanır ve bir tepsiye alınarak yoğurulmaya başlanır.
Kıyılmış kuru soğan, kırmızıbiber, baharat, karabiber, biber salçası azar azar kıymaya katılır. Bir süre yavaş yavaş elle su verilir ve bu da ete yedirilir. Yoğurmaya devam edilirken bulgurun katılmasına başlanır. Bulgur tamamen ete karıştırıldıktan sonra bir süre su alınmadan ve bulgur bulgura sürülerek karışım kuvvetle ve iki elle yoğurulur.
Bulgur, etin ve evvelce katılmış suyun rutubetiyle yumuşar. Kıvama gelince azar azar ve elle serpilmek suretiyle yoğurulmakta olan karışıma su, daha önce hazırlanan ezilmiş domates veya sulandırılmış domates salçası katılır.
Çiğ köftenin arada sırada tuzuna ve kıvamına bakılır. Uygun safhaya gelince yani ağıza alınan bulgur dağılınca kıyılmış taze soğanla nane ve maydanoz eklenir ve biraz daha su katılır. Birkaç defa daha karıştırılır. Sonra köfte, küçük lokmalar halinde marul (veya yeşil salata) yapraklarıyla kaplanmış tabaklara sıralanır. Üzerlerine bir-iki maydanoz yaprağı serpiştirildikten sonra servis yapılır.


ML® Şıllık Tatlısı için tıklayın


Çiğ Köfte (Şanlıurfa)

siyami
Super MOD
Super MOD

Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925
Şehir: izmir
Kısa URL: https://ml.md/lc39100
Gönderme Tarihi: 10.Ağu.2009
3,239 defa indirildi / yazdırıldı




2 su bardağı köftelik bulgur
250 gr. dövülmüş yağsız kara et
6 yemek kaşığı İsot
1 tatlı kaşığı tuz
Biraz tarçın
Biraz karabiber
8-10 adet yeşil soğan
1 kuru soğan
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı salça
Servis İçin:
2 adet marul
2 domates
2 salatalık
1 demet nane
1 turp

Çiğköfte için hazırlanan bakır leğene et, isot, tuz, ince doğranmış kuru soğan, tarçın ve karabiber konarak su ile bir.irine karıştırılır. Daha sonra buna kişi sayısına göre avuç avuç bulgur ilave edilerek yumuşayıncaya kadar yoğrulur.
Daha sonra salça ilave edilir ve buna yedirilir.
Daha önce ince ince doğranmış olan yeşil soğan ve maydanoz da bu karışıma ilave edilerek, su ile birlikte ezilerek, köfteye yedirilir.
Küçük sıkımlara ayrılıp ve veya tabaklara konarak servis malzemeleri ile beraber servis yapılır.

Not: Yoğurma işlemini yapmak ayrı bir maharet gerektirir. Mümkün olduğunca hiç ara vermeden ve hızlı bir şekilde, aşırı su katmadan, tercihen küp halinde 2-3 avuç buz atılarak hiç su almadan yoğurmak gerekir. Aksi taktirde köfte hamurlaşır ve şişer.


ML® Yumurtalı Birecik Köftesi için tıklayın



Fotoğraf "İsmet Atabay" tarafından gönderildi. 03.03.2017


Çiğ Köfte (Urfa)

Saadet
Türkçe Admin
Türkçe Admin

Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327
Şehir: Ankara
Kısa URL: https://ml.md/lc35775
Gönderme Tarihi: 25.Nis.2009
4,784 defa indirildi / yazdırıldı




yarım kilo çiğ köftelik bulgur
2 büyük kuru soğan
yarım çay bardağı zeytinyağı
5 yemek kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı acı biber salçası
2 yemek kaşığı isot
1 çay kaşığı kimyon
7 diş sarımsak
yarım kilo çiğ köftelik kıyma (3-4 kere çekilmiş)
1 demet maydanoz
yarım demet yeşil soğan
1 demet taze nane
1 demet kıvırcık salata
1 çay bardağı su

Robotta çekilen kuru soğanlar, bulgur ve zeytinyağı 10 dakika yoğrulur. Daha sonra sırasıyla domates salçası, biber salçası ve is ot ilave edilir. Kıyma da ilave edilip yoğrulmaya başlanır. Yoğurma sırasında kimyon, rendelenmiş sarımsak, ince kıyılmış maydanoz ve en son olarak yeşil soğan da ilave edilir. 20 dakika daha yoğrulurken su da yavaş yavaş ilave edilir. 10 dakika dinlendirilir. Ceviz büyüklüğünde parçalar ıslak elle alınıp avuç içinde bir kere sıkılıp şekil verilir. Nane ve kıvırcık yaprak eşliğinde servis edilir.


ML® Kaşık Salatası için tıklayın




Çiğ Köfte (Şanlıurfa)

Bayram
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 03.11.2005
Mesajlar: 107
Şehir: Almanya
Kısa URL: https://ml.md/lc10495
Gönderme Tarihi: 27.Arl.2006
5,375 defa indirildi / yazdırıldı




1 kg koyun eti
2 kg çiğ köftelik bulgur
200 gr kırmızı biber
2 baş kuru soğan
4 demet maydanoz
1 demet taze nane
200 gr taze soğan
yeteri kadar biber salçası, domates (veya güneşte yapılmış domates salçası)
karabiber
baharat
tuz
birkaç marul (veya kıvırcık salata) yaprağı

Bulgurun kepeği eleyerek alınır ve bir tepsiye yayılır. Kuru soğanlar ince ince kıyılarak bir kaba konur. Kabuğu soyulan domates ezilir veya domates salçasına biraz su katılarak sulandırılır. Naneyle maydanoz yapraklan temizlenip yıkanır ve suları süzülünce ince ince kıyılır. Taze soğan ince ince doğranır. Hazırlık işleri sona erince hemen köftenin yapımına geçilir. Koyun budunun gülle karası denilen siyah etinden 1 kg alınır, tahta tokmakla taşta dövülerek macun durumuna getirilir. Bu işlem yapılırken beyaz beyaz ayrılan sinirleri ayıklanır. Bu ayıklama işlemini beceremeyenler veya apartman katında oturdukları için komşularını rahatsız etmek istemeyenler, eti üç defa makineden geçirerek kıyma haline getirirler. Ancak makbul olanı dövülerek macun haline getirilmiş olanıdır. Et iyice dövülerek macun durumuna getirilince tuzlanır ve bir tepsiye alınarak yoğurulmaya başlanır. Bu işlem yapılırken kıyılmış kuru soğan, kırmızıbiber, baharat, karabiber, biber salçası azar azar katılarak iyice yedirilir. Bir süre azar azar elle su verilir ve bu da ete yedirilir. Artık sıra bulgurun yedirilmesine gelmiştir. Yoğurmaya yavaş yavaş devam edilirken temizlenmiş bulgurun katılmasına başlanır. Bulgur tamamen ete karıştırıldıktan sonra bir süre su alınmadan ve bulgur bulgura sürülerek karışım kuvvetle ve iki elle yoğurulur. Bulgur, etin ve evvelce katılmış suyun rutubetiyle yumuşar. Kıvama gelince azar azar ve elle serpilmek suretiyle yoğurulmakta olan karışıma su, ezilmiş domates veya sulandırılmış domates salçası katılır. Çiğ köftenin arada sırada tuzuna ve kıvamına bakılır. Uygun safhaya gelince yani ağıza alınan bulgur dağılınca kıyılmış taze soğanla nane ve maydanoz eklenir ve biraz daha su katılır. Birkaç defa daha karıştırılır. Sonra köfte, küçük lokmalar (sıkımlar) halinde marul (veya yeşil salata) yapraklarıyla kaplanmış tabaklara sıralanır. Üzerlerine bir-iki maydanoz yaprağı serpiştirildikten sonra bir sürahi ayranla birlikte sofraya götürülerek servis yapılır. Çiğ köfte, yapılır yapılmaz yenilmelidir, yoksa şişer ve nefaseti kaybolur. Genellikle, çiğ köfteyle birlikte içecek olarak ayran tercih edilir.


ML® Çiğ Köfte için tıklayın








Çiğ Köfte (Şanlıurfa) Tarifleri Püreli Köfte Tarifleri



(18 adet Çiğ Köfte (Şanlıurfa) 928,340 defa bakıldı)

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort