|
ÇİĞ KÖFTE (Hatay) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc45148
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2009
27,718 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hatay Valiliği
Antakya Mutfağı - Süheyl Budak
300 gr. koyun eti (yağsız sinirsiz, taş üzerinde tokmakla dövülmüş veya et öğütücüsünde çekilip macun haline getirilmiş)
1/2 su bardağı su
1,5 orta su bardağı ince bulgur
1 çorba kaşığı dövülmüş baş biber veya biber salçası
1 soğan
1 tatlı kaşığı kimyon
Maydanoz
Tuz
Bulgur yarım bardak su ile ıslatılır. Yarım saat yumuşaması için bekletilir. Yıkanmış ve ayıklanmış baş biber, soğan, tuz ve kimyonla havanda dövülür veya et öğütücüsünde çekilir. Bulgur biberle beraber çok iyi yoğurulur. Ceviz büyüklüğünde bir parça avuç içinde sıkılır. Dağılmıyorsa sinirleri temizlenmiş et ilave edilir. iyice özdeşleşinceye kadar azar azar su ilavesiyle yoğurulur. Küçük parçalar koparılarak ıslatılmış avuç içinde sıkılır ve yuvarlak bir servis tabağının ortasına dizilir. Etrafına daha önce hazırlanmış kıyma kavurması yerleştirilerek üstü maydanozla süslenir ve servise sunulur.
|
Çiğ Köfte (Hatay) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc34074
Gönderme Tarihi: 25.Şub.2009
2,719 defa indirildi / yazdırıldı
|
Parça et
Yarım kilo köftelik bulgur
iki baş soğan
bir bağ maydonoz
marul
biber salçası
1.Et, taş dibekte, tahta tokmakla iyice dövülür.
2.Islatılmış bulgur, ince kıyılmış soğan ve biberle yumuşayıncaya kadar yoğundur.
3.Et, baharatlar ve tuz eklenerek, kıvama gelinceye kadar yoğrulur.
4.Daha sonra, avuç içinde lokmalar halinde sıkılır.
5.Üzerine maydanoz eklenir.
6.Kavrulmuş kıyma ile yendiği gibi, marul yapraklar arasına konarak da yenir.
ML® Çiğ Köfte için tıklayın
|
Çiğ Köfte (Hatay) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc104402
Gönderme Tarihi: 15.Oca.2015
1,833 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hatay Valiliği
Hatay Mutfak Kültürü ve Yemekleri
Dr. Kadriye ŞAHİN
250 gr köftelik bulgur
250 gr. dövülmüş kırmızı et
250 gr yağsız et
1 büyük soğan
1 demet maydanoz
4 yemek kaşığı dövme biber
Kimyon
Ceviz
Tuz
Bulgur sıcak su ile hafif ıslatılarak yumuşatılır. Etin yarıdan fazlası alınarak tokmak yardımı ile iyice dövülür. Soğanlar rendelenir. Bulgurun içine soğan, dövülmüş baş biber, kimyon ve tuz eklenerek yoğrulur. İçine sinirsiz ve yağsız dövülmüş et eklenerek köftelik kıvama gelinceye kadar iyice uzun süre yoğrulur. Yoğrulması sırasında azar azar su eklenerek yoğrulma işlemi gerçekleşir. Bunun için tabanı hafif tırtıklı olan leğen kullanılmaktadır. Yeteri kadar yoğrulan hamur el ile sıkılarak küçük çiğ köfte şekli verilir. Servis Tabağına ortası boş kalacak şekilde yuvarlak yerleştirilir. Yağsız et, kıyma haline getirilir ve zeytinyağında kavrulur. İçine tuz, karabiber ve ceviz eklenir. Servis tabağına konulan çiğ köftelerin ortasına, kavrulan kıyma yerleştirilir. Üzeri veya altı maydanoz ile süslenerek servis yapılır.
Not: Arzu eden köfteye et yerine haşlanmış patates ekleyerekte yapabilir.
|
Antakya Usulü Çiğ Köfte |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145784
Gönderme Tarihi: 21.Eyl.2019
758 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 adet kuru soğan
1 demet maydanoz
300 gram yağsız kırmızı et
1 çorba kaşığı dövülmüş biber veya biber salçası
300 gram köftelik bulgur
Kimyon
Ceviz
Tuz
Yarım su bardağı su
300 gram kıyma
Bulguru ayıkladıktan sonra derin bir kaba alıp üzerine sıcak suyu ekleyin ve üzerini kapatıp kabarmasını bekleyin.
Eti mümkünse ahşap bir tokmakla döverek, mümkün değilse öğütücüde çektirerek macun haline getirin.
Soğanı rendeleyin ve biberle birlikte bulgura ilave edin.
Kimyonu ve tuzu da ekleyip elinizle güzelce yoğurun.
Gerekirse biraz su ilave edin ancak çok sulu olmamasına dikkat edin.
Dövdüğünüz eti de bulgura ilave edin ve 1-1,5 saat boyunca iyice yoğurun.
Yeterince yoğurunca çiğ köftelere şekil verip tabağa ortası boş kalacak şekilde dizin.
Bu esnada kıymayı ayrı bir tavada kavurun.
Ardından içine dövülmüş ceviz, karabiber ve tuz ekleyin.
Cevizli kıymayı da çiğ köftelerin ortasındaki boşluğa yerleştirin.
Üzerine kıyılmış maydanoz serpiştirip servis yapın.
|
|