| 
 
| 
 
 
 | 
 
Çiğ Köfte (Gaziantep) | 
 
  | 
zumZUM 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 23.04.2006 
Mesajlar: 150 Şehir: Sivas | 
Kısa URL: https://ml.md/lc6615 
Gönderme Tarihi: 04.Ağu.2006 
3,767 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Gaziantep İl Emniyet Müdürlüğü
 
 
100 gr. çiğ köftelik et
 
200 gr. çiğ köftelik bulgur
 
5 diş sarımsak
 
30 gr. kuru soğan
 
150 gr. biber salçası
 
50 gr. domates salçası
 
1 çay kaşığı nane
 
1 çay kaşığı kimyon
 
1 çay kaşığı karabiber
 
1 çay kaşığı yenibahar
 
3 çay kaşığı pulbiber
 
100 gr. yeşil soğan
 
1 adet maydanoz
 
 
Önce salçalar bulgur, baharatlar birbirine katılır. Sarımsaklar iyice ezilerek ince doğranmış soğanla yoğurulur. Sonra çiğ köftelik et katılarak iyice yoğurulur. Soğan ve maydanoz ince ince doğranır hazırlanmış olan çiğ köftenin içine ilave edilir 3-5 dk. yoğurulur. Sonra köfte şeklinde sıkarak servis yapılır. (Mehmet YOSUN - Tuğcan Hotel)
 
 
 ML® Çiğ Köfte için tıklayın 
 
 
 
  
 | 
 
ÇİĞ KÖFTE (Gaziantep) | 
 
  | 
zafira 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 27.02.2007 
Mesajlar: 276
  | 
Kısa URL: https://ml.md/lc13850 
Gönderme Tarihi: 19.May.2007 
3,184 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
1/2 kilo çok yağsız koyun eti
 
250 gram köftelik ince bulgur
 
3 demet taze soğan
 
1 demet maydanoz
 
1 çay kaşığı kırmızı biber
 
1 çay kaşığı kimyon
 
1/2 çay kaşığı karabiber
 
1/2 çay kaşığı yenibahar
 
3 çay kaşığı tuz
 
 
Bulgur iyice yıkanarak bir kenara süzülmeye bırakılır.
 
3 demet taze soğan ayıklanıp yıkanır ve yeşiliikleriyle birlikte ince ince kıyılır. Aynı biçimde temizlenip yıkanmış ve kıyılmış maydanozla soğan, biberler ve baharat, tuzla iyice karıştırılarak ovulur ve bir kenara bırakılır.
 
Yağsız koyun eti iyice dövülerek kıyma durumuna getirilir. (Bunu beceremeyenler makineden iki defa geçirilmiş çok yağsız kıyma kullanabilirler). Et iyice dövüldükten sonra suyu süzülmüş bulgurla karıştırılır ve 10 dakika ovularak yoğrulur. Buna, soğanlı, baharatlı karışım katılır ve 3-4 dakika da bunlarla yoğrulur. Yoğurmalar sırasında eller sık sık soğuk suyla ıslatılmalıdır.
 
Sonra eldeki hamur, köfte gibi yuvarlaklar durumuna getirilir ve tabaklara dizilir. Yanında da bir tabak çoban salatası olduğu halde servis yapılır.
 
Çiğ köfte bekletilmeden hemen yenen bir yemek olduğundan hem fazla yapılmaz, hem de servisten onbeş-yirmi dakika önce yapılmasına başlanır.
 
 
 
  
 | 
 
ANTEP İŞİ ÇİĞ KÖFTE | 
 
  | 
Pakize Paran 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 19.06.2007 
Mesajlar: 50 Şehir: Manisa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc16008 
Gönderme Tarihi: 04.Tem.2007 
9,138 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
1   kg.   çekilmiş  koyun   eti,
 
1   diş sarımsak
 
3   su bardağı bulgur
 
1   demet  maydanoz,  tuz, karabiber,
 
1   kaşık biber ve domates salçası
 
kırmızı biber ve kimyon.
 
1    baş soğan,
 
 
Köftelik bulgur ıslatılır, daha sonra buna et, doğranmış soğan ve sarımsak, bir kaşık biber, domates salçası, bir miktar tuz, karabiber ve kimyon konularak bulgur iyice yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Daha sonra ince ince doğranmış maydanoz da eklenerek yoğrulur ve sıkılır. Marul veya kıvırcık salata yaprakları ile servis yapılır.
  
 | 
 
Çiğ Köfte (Gaziantep) | 
 
  | 
lavanta 
Aşçı 
 
  
Kayıt: 28.07.2008 
Mesajlar: 19 Şehir: Alaçatı-İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc25726 
Gönderme Tarihi: 28.Tem.2008 
2,893 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
750 gram ince bulgur
 
500 gram yağsız sinirsiz kıyma
 
2 adet soğan
 
4 diş sarımsak
 
1 kaşık salça
 
1 kaşık limon suyu
 
1  kaşık biber salçası
 
2 kaşık zeytinyağı
 
1 adet maydanoz
 
4 adet yeşil soğan
 
Tuz
 
Acı biber
 
 
Bulguru yıkayın ve geniş bir tepsiye koyun. Soğanları ve sarmısağı rendeleyin. Salçaları da ilave edip bulgurla karıştırın. 30 dakika yoğurun. Tuzunu da katın. Kıymasını da katıp 20 dakika daha yoğurun. En sonunda maydanozu, taze soğanı ve limonunu katıp karıştırın. Servis yapın.
  
 | 
 
Çiğ Köfte (Gaziantep) | 
 
  | 
AyGölgesi 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 31.03.2006 
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun | 
Kısa URL: https://ml.md/lc88207 
Gönderme Tarihi: 04.Nis.2013 
3,312 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Güneşin ve Ateşin Tadı
 
Gaziantep Ticaret Odası
 
 
400 g köftelik yağsız kıyma (soğutulmuş)
 
2,5 bardak köftelik ince bulgur (simit)
 
1 adet olgun domates (yaz mevsiminde)
 
1 adet soğan (büyük boy)
 
4-5 taze soğan
 
4-5 taze sarımsak
 
2 demet maydanoz
 
1/2 bardak pul kırmızıbiber
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
2 tatlı kaşığı tuz
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
Servis için:
 
Marul yaprakları Maydanoz
 
 
Soğanı çok ince kıyın. Taze soğan, taze sarımsak ve maydanozu da ince ince doğrayın ve ayrı bir yerde tucun.
 
Köfte tepsisine ince kıyılmış kuru soğan, pul biber ve ince köftelik bulguru (simit) koyun. Avuç yardımı ile bulgurla soğanları 4-5 dakika kadar iyice yoğurun.
 
Kıyma, salça, karabiber ve tuzu ekleyin, 15-20 dakika bulgur (simit) yumuşayıncaya kadar yoğurun.
 
Taze soğan, taze sarımsak ve maydanozu ekleyerek 5-6 dakika daha yoğurun. Yaz mevsiminde rendelenmiş domatesi ekleyin. Domatesin suyu bulgur tarafından emilecektir. Domates kullanmıyorsanız, yoğururken birkaç parça buz ekleyebilirsiniz.
 
Ellerinizi ıslatıp, köfteleri avucunuzda sıkarak şekillendirin. Marul yaprakları üstünde servis tabağına dizin ve üzerine pul kırmızıbiber serpin. Bekletmeden bol maydanoz ve marul ile servis yapın.
 
 
Not: Baharda bir tutam tarhun, yazın ise birer taze kırmızıbiber ve olgun domates ekleyerek çiğköftede farklı tatlar yakalayabilirsiniz. Domatesin suyunu hesap ederek çiğköfteyi hiç su katmadan da yapabilirsiniz, özellikle yaz aylarında tüm malzemeyi soğuk bekletmeye dikkat edin. Yoğururken içine birkaç parça buz katabilirsiniz. Eskiden çiğköftede baharat pek fazla kullanılmazdı. Şimdilerde baharatçılar, kimyon, tarçın, yenibahar ve benzeri yedi sekiz çeşit baharattan oluşan karışımlar satıyor. Dilerseniz bu baharat karışımlarından da ekleyebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
 
Çiğköfte (Gaziantep) | 
 
  | 
anaç 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.12.2017 
Mesajlar: 32 Şehir: Paris | 
Kısa URL: https://ml.md/lc130720 
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2017 
1,358 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Gaziantep Mutfak Sanatları Eğitim Merkezi
 
 
400 gr. köftelik yağsız kıyma (yarı donmuş)
 
2,5 su bardağı köftelik simit (bulgur)
 
1 yemek kaşığı biber salçası
 
1 yemek kaşığı domates salçası
 
1 adet olgun domates (yazın)
 
250 gr. temizlenmiş ince kıyılmış kuru soğan
 
100 gr. temizlenmiş ince kıyılmış taze soğan
 
100 gr. temizlenmiş ince kıyılmış taze sarımsak
 
2 demet temizlenmiş kıyılmış taze maydanoz
 
Yarım su bardağı  kırmızı pul biber (arttırılabilir)
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
 
Köfte tepsisine ince kıyılmış kuru soğan, pul biber ve simit konur. Avuçların yardımı ile simit içinde soğanlar 4-5 dk. yoğurulur. Üzerine kıyma, salçalar, karabiber ve yeterli tuz eklenip 15-20 dk. yoğrulur. İnce ince kıyılan taze soğan, sarımsak ve yarım bardak soğuk su ilave edilip 5-6 dk. daha yoğurulur.Son olarak maydanoz ve yarım su bardağı (duruma göre arttırılabilir) yeniden soğuk su ilave edilip 1-2 dk. tekrar yoğurulur. Bekletilmeden devamlı ıslatılan avuç ayası içinde sıkımlar haline getirilen köfteler servis kabına alınır. Üzerine pul biber serpilir.
 
 
Not: Köftelik tüm malzemeler soğuk ortamda bekletilmelidir. Kolay çözülebilecek yarı donmuş et tercih edilmelidir. Baharat olarak yedi karışımlı baharat kullanılmaz. Aksi halde köfte değil et sucuğu olur. Kolay bir yöntem olarak elektrikli et değirmeninde eti, kuru soğanı, simidi ve kırmızı biberi karıştırarak bir kez çekilir. İçine salçaları ve karabiberi eklenir, 15 dk. yoğurulur. Köfte servisi gecikecekse, arzu edenler 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı ilave edebilir. Biber salçası miktarı arttırılıp, domates salçası azaltılabilir. Ayrıca birkaç ince dilim limon, kabukları ile konularak servise alınmadan çıkarılır. Baharda bir tutam taze tarhun, yazın ise 1 adet taze kırmızı biber ve olgun bir domatesi ekleyerek, gerçek tadından uzaklaşmadan farklı tatlar yakalanabilir. Yanında ayran, turşu, cacık veya her türlü salata tavsiye edilir.
 
 
 
  
 | 
 
Çiğ Köfte (Gaziantep) | 
 
  | 
tariflerim 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 14.12.2018 
Mesajlar: 25 Şehir: Bursa | 
Kısa URL: https://ml.md/lc139107 
Gönderme Tarihi: 15.Arl.2018 
833 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Deniz Baran
 
 
Yağsız çekilmiş kırmızı et ile simit iyicene yoğrulur. Soğan, salça, maydanoz ve baharatlar ilave edilerek yoğrulmaya devam edilir. Köftenin olduğunu anlamak için bir sıkım köfteyi tavana atarız eğer tutarsa olmuş demektir, tutmaz ise yoğurmaya devam ederiz.
 
 
Not: Erkekli kadınlı hep beraber yapılıp yenilen bir yemektir. Yılbaşı geceleri de on ikiden sonra yoğurup yeriz.
  
 | 
 
Çiğköfte (Gaziantep) | 
 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc172544 
Gönderme Tarihi: 09.Haz.2023 
303 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
 
Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı
 
 
1 adet büyük boy soğan, çok ince kıyılmış
 
50 g pul biber
 
400 g köftelik ince bulgur 
 
400 g çiğ köftelik dana but kıyma, yağsız, sinirsiz, soğutulmuş 
 
1 çorba kaşığı biber salçası 
 
1 çorba kaşığı domates salçası
 
1 tatlı kaşığı karabiber
 
2 tatlı kaşığı tuz
 
1 adet orta boy domates, olgun, rendelenmiş
 
5 adet taze soğan, çok ince kıyılmış
 
5 adet taze sarımsak, ince kıyılmış
 
2 demet maydanoz, ince kıyılmış
 
Servis için:
 
Marul yaprakları 
 
Maydanoz
 
 
Metal, tırtıklı çiğ köfte leğenine kuru soğan, pul biber ve köftelik ince bulgur koyun. 
 
Avuç yardımıyla bulgurla soğanları 4-5 dakika kadar iyice yoğurun. 
 
Kıymayı, salçaları, karabiber ve tuzu ekleyin. 
 
Mevsimindeyse rendelenmiş domates ekleyin. Domatesin suyu bulgur tarafından emilecektir. Domates kullanmıyorsanız, yoğururken birkaç parça buz ekleyebilirsiniz.
 
15-20 dakika bulgur yumuşayıncaya kadar yoğurun. Yoğururken ellerinizi arada bir buzlu suyla ıslatın. Kolayca şekil verilebilen bir hamur kıvamı almalıdır. 
 
Taze soğan, taze sarımsak ve maydanoz ekleyerek 5-6 dakika daha yoğurun. 
 
Ellerinizi ıslatıp harcı avucunuzda sıkarak köfte şekli verin. 
 
Marul yaprakları üzerinde servis tabağına dizin ve pul biber serpin. 
 
Bekletmeden bol maydanoz ve marulla servis yapın.
 
 
Not: Çiğköfte Şanlıurfa'nın geleneksel bir yemeğidir. Hazırlanışı ustalık ve güç gerektirir. Bulgurun etin suyuyla şişip özlenmesi için iyi yoğrulması gerekir. Özellikle yaz aylarında tüm malzemeyi soğuk hazır etmek gerekir. Etin, yoğurma esnasında ortaya çıkan ısı ile bozulmasını önlemek için ara ara buz katıldığı da olur. Eskiden çiğ köftede kırmızıbiber, pul biber ve karabiber dışında baharat pek fazla kullanılmazdı. Şimdilerde hazır karışımlarda kimyon, tarçın, yenibahar ve benzeri yedi-sekiz çeşit baharat bulunabilmektedir. Dileyen beş türlü, ya da yedi türlü diye adlandırılan bu baharat karışımlarından da ekleyebilir. Hiç bekletmeden yenir, “çiğ köfte ölmesin” denir. Yanında mutlaka ayran olur. Çiğ köfte tabağının süslü ve gösterişli olması önemsenir; marul, turp, salatalık mevsime göre hangi sebze varsa bunlardan bolca kullanılır. Bu tarif Gaziantep usulüdür.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 
 |  
 
Çiğ Köfte (Gaziantep) Tarifleri Sulu Köfte Tarifleri
 | 
 
 
 
 |