|
Cevizli Lokum Çöreği |
|
DolmaSever
Aşçıbaşı
Kayıt: 20.09.2010
Mesajlar: 25 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc56202
Gönderme Tarihi: 20.Eyl.2010
3,365 defa indirildi / yazdırıldı
|
Malzemeler
1 yumurta (akı, sarısı ayrılır)
1/2 paket tereyağı veya margarin
1/2 su bardağı sıvı yağ
3/4 su bardağı süt
1 çorba kaşığı şeker
4 su bardağı un
1 kibrit kutusu kadar yaş maya (40 gr.)
Susam
Tuz
İçi İçin;
1,5 su bardağı ceviz (iri dövülmüş)
1 tatlı kaşığı yenibahar
Ilık sütün içine mayayı ve şekeri ilave ederek mayanın kabarmasını sağlayalım. Elenmiş unun ortasını havuz gibi açalım. İçine mayalı sütü, sıvı yağı, eritip ılıttığımız yağı, yumurta akını, tuzu ekleyerek özlü bir hamur yoğuralım. Hamur kabının ağzını örterek ılık bir ortamda hamur 2 misli kabarana dek mayalandıralım. Hamurdan yumruk iriliğinde parçalar koparıp beze yapalım. Bezeleri unlanmış bir zeminde 3 mm. kalınlığında açalım. Üzerine iri dövülmüş ceviz ve yenibahar serperek hamuru rulo yapıp saralım. Hamur rulosundan 3 cm. eninde parçalar keserek margarinle yağlanmış tepsiye dizelim. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayarak hamurların ikinci kez mayalanması için oda sıcaklığında 1/2 saat daha bekletelim. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serperek önceden ısıtılmış 190°C ısılı fırında altları üstleri pembeleşene dek pişirelim.
|
Cevizli Lokum |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc128334
Gönderme Tarihi: 17.Eyl.2017
1,300 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.elele.com.tr
2 su bardağı ılık su
2 yemek kaşığı kuru maya
2 adet kesme şeker
5.5 su bardağı un
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 tutam tuz
İç harcı:
100 g ceviz
1 çay kaşığı tarçın
1.5 çay kaşığı yenibahar
6 yemek kaşığı toz şeker
Hamuru açmak için:
1 çay bardağı zeytinyağı
Üzeri için:
3 yemek kaşığı pekmez
2 yemek kaşığı su
Ilık su, kuru maya ve kesme şekeri bir kaba alarak karıştırıp mayanın kabarması için 20 dakika bekletin. Un, zeytinyağı ve tuzu ekleyip yoğurun. Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek 30 dakika dinlendirin. İç harcını hazırlamak için ceviz, baharatlar ve toz şekeri blenderdan geçirin. Dinlenen hamuru 3 eşit bezeye ayırın. üzerine zeytinyağı sürerek bir merdane yardımı ile ince açın. Açtığınız hamurların üzerine iç harcı paylaştırıp rulo şeklinde sarın. Ruloları eşit parçalar olacak şekilde kesin. Lokumları hafif yağladığınız yuvarlak bir kek kalıbına dizin. üzerini nemli bir bezle örterek 15 dakika dinlendirin. Pekmez ve suyu bir kasede karıştırıp dinlenen hamurların üzerine sürün. Isıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Soğuk servis yapın.
|
|