|
Çay demlemenin sırları |
|
do-re-mi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.10.2008
Mesajlar: 36 Şehir: Antakya |
Kısa URL: https://ml.md/lc27829
Gönderme Tarihi: 06.Ekm.2008
2,953 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çay demlemek maharet ister. Kaynar suyla çay demlemenin yanlış olduğunu biliyor muydunuz? Kaynar su, çaya acılık verir. Bunu engellemek için alttaki su kaynadıktan sonra üzerine bir miktar soğuk su ekleyip çayı öyle demlemek gerekiyor.
Fotoğraf "Somuncu" tarafından gönderildi. 27.06.2023
|
İyi Çay Demlemenin Püf Noktaları |
|
mutfak prensi
Aşçıbaşı
Kayıt: 18.08.2017
Mesajlar: 23 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc127629
Gönderme Tarihi: 19.Ağu.2017
1,103 defa indirildi / yazdırıldı
|
Dr. Mustafa Duman
Önce su iyi olmalı. Çay demlenecek suyun asit-baz dengesi nötr olmalı.
Baz dengesi fazlalık gösterirse, karbonatlı çaya benzeyen, koyu bir çay elde edilir.
Çay mutlaka porselen demlikte demlenmeli, alttaki su ısıtılan büyük kap, porselen olursa iyi olur.
Olmazsa da içi kalaylı bakır, diğer su ısıtıcılar ya da semaverler olabilir.
Demlik metal olursa, çayda metal tadı olur, çayın lezzeti bozulur.
Çayı demlerken, önce ısıtıcıda suyu bir kez kaynatın. Sonra sıcak porselen demliğe, bir bardak çay için bir tatlı kaşığı ölçeğinde kuru çay koyun. Kaynamış sudan üzerine dökün ve demliği su kaynatılan kap ya da semaver üzerine koyun.
Bazıları, demliğe önce kaynamış suyu koyar ve sonra kuru çayı ekler. Her iki şekil de doğrudur, kişisel tercihtir.
Türk çayını demlerken 10-15 dakika bekleyin ve demlenen çayı servis edin. Isıtıcıdaki suyu tekrar tekrar kullanmayın. Kaynamış suyu uzun süre bekletir ya da tekrar kaynatırsanız bu sudan demlenen çayın lezzeti bozulur. Su taze olmalı, bir kez kullanılmalı.
|
Çay Demlemenin İncelikleri |
|
son fasıl
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 02.08.2019
Mesajlar: 48 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc144740
Gönderme Tarihi: 06.Ağu.2019
629 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ülkemizde çay demlemenin herkes tarafından kabul görmüş tek bir yöntemi olmadığı için birbirinden farklı birçok yöntem bulunmaktadır. Tabii demlemedeki bu farklılıklar, çayın tadında da farklılığa yol açabilir, hatta doğru zannedilen ya da önemsenmeyen birçok püf nokta, çayda aroma kaybına sebep olup çayın tadını bozabilir.
Çayı demlerken kullanılan suyun temiz ve kaliteli olmasına dikkat edilmelidir. Musluk suyu yerine damacana ya da arıtılmış su kullanılmalıdır. Kullanılan suyun mineral ve oksijen oranı ne kadar zengin olursa, çay da o kadar lezzetli olacaktır. Çay bekletilmiş ya da daha önceden kaynatılıp soğutulmuş suyla demlenmemelidir. Çünkü kaynayıp soğumuş su, daha az oksijen barındırdığından çayın aromasını bozacaktır.
Çayın aromasını tam olarak yansıtması için en ideal malzeme porselen demliklerdir. Metal demlik kullanımından özellikle kaçınılmalıdır. Çay harici kokuları içine çekeceğinden aynı demlikte farklı çay bitkileri demlenmemeli, demlik asla deterjanla yıkanmamalı, sadece sıcak suyla temizlenmelidir. İyi çay demlemek için önemli olan çay demleme yönteminden ziyade, püf noktalarına dikkat etmek ve uygulamaktır.
Çaydanlıktaki su kaynatılırken içi boş demlik de çaydanlığın üzerine konularak ısıtılır.
Su kaynadıktan sonra ocağın altı kapatılır ya da çaydanlık ateşten uzaklaştırılır. Suyun kaynaması oksijen kaybına sebep olduğu için uzun süre kaynamış suyla çay demlememek gereklidir. Su en fazla 10 saniye kaynatılmalıdır. Su kaynadıktan sonra çaydanlık ateşten alınıp 3-4 dakika bekletilir ve suyun ısının 75-85 derece seviyelerine düşmesi beklenir.
Su kaynadıktan sonra fokurdaması tamamen bitmeli, 1-2 dakika beklemeli, böylece ideal demleme ısısına ulaşılmış olur. Su ısısının düşürülmesi iyi çay demlemenin püf noktalarından biridir. Çünkü kaynayan suyla çay demlendiğinde çay haşlanır ve aromasını kaybeder.
Kaynayarak oksijen kaybına uğramış suya tekrar oksijen kazandırmak için çayı demlerken suyu yüksek mesafeden hava ile temas sağlayarak çayın üzerine dökülmesi gerekir.
Ayrıca hâlâ sıcak olan suyu demliğin tek bir noktasından (üzerinde gezdirmeden) dökerek demlemek çayın haşlanmasını engeller. Çayı demledikten sonra demlik çaydanlığın üzerine oturtulur ve kısık ateşte 12-15 dakika bekletilir. Diğer püf nokta, çayın demlenme süresince (12-15 dakika boyunca) aynı ısıda kalması, (yani 75-85 derece). Demlikteki ısının yükselmemesi ya da azalmaması gerekiyor. Bu sebeple çayı demlerken ocağın altı iyice kısılmalıdır. Hatta çaydanlıkla demliğin arasına bir bez, kapak vb. konulursa çaydanlıktaki ısının demliğe geçmesi engellenir.
Çay demlerken kullanılan diğer bir yöntemse, demleme esnasında, önce kaynatılıp biraz soğutulmuş suyun (75-85 derece), demliğe dökülmesi ve ardından kullanılacak miktardaki çayın demlikteki bu suyun içine konmasıdır. Çay tamamen doğal bir ürün olduğu için, demlendikten sonra 20-25 dakika içinde mutlaka tüketilmelidir. 20-25 dakika sonra çay bayatlar, tadı acılaşır ve rengi koyulaşır.
|
Çay Demleme |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc168004
Gönderme Tarihi: 19.Ekm.2022
158 defa indirildi / yazdırıldı
|
Sıcak suyu demliğe bir anda boca etmek, çayın lezzetini düşüren uygulamaların başında geliyor. Oysa demliğinizi doldurmadan önce sıcak suyla biraz ısıtırsanız, sıcak suyu döktüğünüzde ısı kaybı oluşmaz ve çayınız daha iyi demlenir. Çayınızın aromasını kaybetmemesi için iyi bir çay demlemenin püf noktaları içinde demliğinizi sıcak suyla biraz ısıtmayı ihmal etmemelisiniz.
Çayınızı demledikten sonra demliği çaydanlığın üzerine oturtup orta ateşte 15-20 dakika demlenmesini beklemelisiniz. Bu süre zarfında ocağınızın ısısıyla oynamamalı, çayın çabuk demlenmesini sağlamak adına ateşi açmamalısınız.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 29.08.2023
|
Çay Demlemenin Püf Noktaları |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172147
Gönderme Tarihi: 19.May.2023
195 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çay demlemenin birçok farklı metodu bulunuyor. Ustasından alınan çay tarifine göre söz konusu 4 aşama şu şekilde;
Doğru Seçim: İlk adım damak tadına göre çay seçmek. Marketlerde farklı özelliklerde olan birçok çay bulunuyor. Bu nedenle damağınıza uygun bir çay seçimi yapmanız gerekiyor.
Demleme Yöntemi: Çayın demlenmesi en önemli kısımlardan birini oluşturuyor. Çay demlik içerisinde kaynama noktasına ulaşmadan bir süre bekletilir. Akabinde 1-2 dakika ocak dışında bekletilir. Sonra demlemek için tekrar ocağa alınır.
Yoğunluk: Çay tadının yoğun olması isteniyorsa, tüm çay yapraklarının en dibe çökmesi sağlanır. Bunun için çay karıştırılır ve dibe doğru yönlendirilir. Su kaynadıktan sonra kısık ateşe alınır ve 15 dakika kadar bekletilir. Eğer fazla kaynarsa çayın tadı acı olur.
Aromalar: Karanfil çaya aroma verecektir. Karanfilin çayın demlenme aşamasında eklenmesi gerekiyor. Ayrıca tarçın ya da vanilya ekleyerek de çaya lezzetli bir aroma katılabilir.
|
Türk Çayı Nasıl Demlenir? |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172338
Gönderme Tarihi: 29.May.2023
130 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çayın iki ana malzemesi ve tek bir edevatı var; su, çay yaprakları ve çaydanlık.
Leziz bir çay hazırlamak hem çok kolay hem de çok zordur.
İyi demlenmiş ve lezzetli yani Türklerin deyimiyle tavşan kanı çay demleyebilmek bir düzeyde ustalık ister.
Dünyada ileri düzeyde ve köklü çay kültürüne sahip ülkelerin geneline baktığımızda demlemede bizden farklı yöntemlere sahip olduklarını görmekteyiz.
Bunun en büyük sebebi çay çeşidindeki farklılıklar. Bizim çayımız demini geç verir. Bu yüzden de 3-4 dakika yerine ortalama 15 dakika demlenmesini bekleriz.
Demleme yöntemimiz ise Rusların semaver tekniğinden hareketle geliştirmiştir.
İyi kalitede içme suyu çaydanlığa konur, üzerine demlik yerleştirilir.
Su, kaynamaya başladığı an oksijenini kaybetmemesi için ateş kısılır.
Isınmış olan demliğe kuru çay yaprakları konur. Bir kişi için bir yemek kaşığı idealdir.
İdeal demleme süresi ortalama 13-15 dakikadır. 30 dakikadan fazla ocakta
tutarsak çayımız bayatlamaya başlar, içerisindeki tanenler daha fazla açığa çıkar ve bu da oldukça buruk ve gittikçe acılaşan bir tat verir.
Her ne kadar fincan kullananlar olsa da usulünce Türk çayı ince belli cam bardaklarda servis edilir.
|
Çay Demlemede Doğru Bilinen Hatalar |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc172711
Gönderme Tarihi: 17.Haz.2023
222 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çay tüketimi Türkiye'de fazlaca yaygın olarak görülebiliyor. Birçok demleme çay yöntemi bulunuyor. Uygulanan her yönteme göre de içeceğin tadında farklılık görülebiliyor. İşte ustasından o içeceğin demlenme yöntemi…
Türkiye'de her öğünde çay tüketilebiliyor. Neredeyse her ilde sevilerek tüketilen çay, demleme yöntemlerine göre damaklarda farklı tatlar da bırakıyor. Bu nedenle çay demlerken hata yapılması, lezzetsiz bir içeceğe neden olabiliyor. Ancak doğru yöntemlerle çay demlenmesi, damaklardan silinmeyecek bir lezzet oluşturuyor.
Çay demleme esnasında önce çayın sonra kaynamış suyun koyulması hata olarak belirtiliyor. Çünkü söz konusu yöntemle çay demlenmiyor, haşlanıyor. Bu nedenle önce kaynamış su demliğe dökülür, ardından çay eklenir. Bu sayede çay demleme işlemi gerçekleşmiş olur.
Çay demleme konusunda dikkat edilmesi gereken noktalardan diğeri, suyun demliğe eklenme şeklidir. Eğer su kenardan dökülürse oksijen kaybolmasına sebebiyet verebilir. Ancak yukarıdan dökülürse kaybettiği oksijeni geri kazanabilir. Bu sayede çay daha lezzetli bir şekilde tüketilebilir.
DOĞRU ÇAY DEMLEME YÖNTEMİ
Çay demleme işlemi esnasında altta kaynayan su üstteki demliğe koyulur. Orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilmesi önerilir. Akabinde alt demliğe soğuk su ilave edilir ve suyun kaynaması beklenir. Suyun kaynama esnasında üst demlikteki çay çöker ve demlenir. Ortalama 10 dakikalık bir bekleme süresinin ardından servise hazır hale gelir.
|
Çay Demleme Yöntemleri |
|
Somuncu
Türkçe Admin
Kayıt: 25.05.2007
Mesajlar: 5856 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc173247
Gönderme Tarihi: 15.Tem.2023
216 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çay demleme işlemi basit gibi gözükse de, lezzet açısından farklılıklar gösterebiliyor. Nitekim tam kıvamında demlenen çay, adeta damaklardan silinmeyecek bir içecek haline de gelebiliyor. Her toplumun kendine özel bir çay demleme kültürü de bulunuyor. Söz konusu kültürler; çayın yaprağı, sunumu ve demleme şekli olarak değişiklik gösterebiliyor. Bu nedenle tek bir yöntemden söz etmek doğru olmaz. Ancak Türkiye'de tercih edilen söz konusu çay demleme yöntemi, pek çok kişinin vazgeçilmezleri arasına girebiliyor.
Ne kadar çay demlenmek isteniyorsa, o kadar su kaynatılır.
Akabinde kuru çay istenen miktarda demliğe eklenir.
Kaynamış haldeki su, demlikteki kuru çayın üzerine eklenir.
Akabinde azalan suyun üzerine tekrar su ilavesi yapılır ve demlemeye bırakılır.
Demlikteki çay, kuru çay taneleri dibe çökene kadar bekletilir.
Ardından servis edilebilir.
Çayın daha berrak ve lezzetli olabilmesi için demliğe eklenen suyun temiz ve taze olması gerekir.
Çayın saklandığı kavanoz, ışık almayan ve rutubetsiz bir ortamda olmalı. Bu sayede çayın aromasının bozulması önlenebilir.
Demleme işleminde en az 20 dakika kadar, dinlenme işleminin beklenmesi tavsiye edilir. Çay yaprakları tamamen dibe çökmezse, çay demlenmiş olmaz.
Çay demlemeye bırakıldığında kısıt ateşte olmalı.
Seçilen çayın kalitesi de çayın lezzetinde etkili olur.
Demleme miktarı iyi ayarlanmalı. Bu sayede çayın acı olmasının önüne geçilebilir.
|
Çay Demlemedeki Püf Noktaları |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc174290
Gönderme Tarihi: 23.Eyl.2023
213 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çay demleme işlemi kültürden kültüre göre değişiklik gösterebiliyor. Söz konusu değişiklikler; çayın sunumu, demleme şekli ve yaprağı olarak sayılabilir. Bu nedenle çay demleme işleminde tek bir yöntemden bahsetmek doğru olmaz. Ancak Türkiye'de tercih edilebilen çay demleme yöntemi, pek çok kişinin adeta vazgeçilmezler listesine bile eklenebiliyor.
· Demleme işlemi için su kaynatılır.
· Kuru çay istenen miktarda demliğe eklenir.
· Kaynamış haldeki su, demlikteki kuru çayın üzerine ilave edilir.
· Devamında azalan suyun üzerine tekrardan su ilave edilerek demlemeye bırakılır.
· Kuru çay taneleri dibe çökene kadar demlikteki çay bekletilir.
· Sonrasında servis edilebilir.
· Çayın daha lezzetli ve berrak olabilmesi için demliğe ilave edilen suyun taze ve temiz olması gerekir.
· Çayın muhafaza edildiği kavanozun ışık almayan ve rutubetsiz bir alanda olması gerekir. Bu sayede çayın aromasının bozulması engellenebilir.
· Demleme işleminde en az ortalama 20 dakika kadar dinlenme işleminin beklenmesi önerilir. Ayrıca çay yaprakları tamamen dibe çökmezse, çay demlenmiş olmaz.
· Demlemeye bırakılan çayın kısıt ateşte olması tavsiye edilir.
· Çayın lezzetinde, seçilen çayın kalitesi de etkili olur.
· Demleme seviyesi iyi ayarlanmalı. Bu sayede çayın acı olması önlenebilir.
|
|