|
|
Çay Çeşitleri |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc97656
Gönderme Tarihi: 25.Nis.2014
1,331 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çaylar genel olarak siyah, oolong, yeşil, beyaz olmak üzere dört gruba ayrılır.
Siyah çay: Tam fermantasyona tabii tutulan çaydır.
Oolong çayı: Yarı fermente edilen çaydır.
Yeşil çay: Fermantasyona tabi tutulmayan çaydır.
Beyaz çay: Çayın üst kısmından yaprağa dönüşmemiş tomurcuğundan yapılan çaydır. Fermantasyona tabi tutulmaz.
Bu çayların üretimi ülkeden ülkeye farklılıklar gösterir. Çay çeşitlerinden siyah çay dünyada en çok üretilen ve tüketilen çaydır. Siyah çay tam fermantasyona tabi tutulduğu için siyah renk almaktadır. Yeşilçay ve beyaz çay fermente edilmeden işlenen çaydır. Bunların dışında yine çok tercih edilen yarı fermantasyona tabi tutulup işlenen Çin oolong çayları vardır.
|
ÇAY ÇEŞİTLERİ |
|
piyes
Aşçıbaşı
Kayıt: 23.12.2009
Mesajlar: 23 Şehir: Erzurum |
Kısa URL: https://ml.md/lc45232
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2009
2,303 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çay, bir ağacın kurutulmuş yapraklarından başka bir şey değildir. Çayın çeşitleri, yaprağının cinsine, yaşına ve hazırlanış şekillerine göre bir hayli çoktur. Yeşil çay, siyah çay denilen türleri olduğu gibi kiremit çayı, kırıntı çay ve yalancı çay türleri de vardır.
Yeşil çay; elde etmek için, çayın yaprakları açık havada kurutulur ve su buharına tutulur. Sonra da bu yapraklar bükülmek ve kavrulmak suretiyle çivitle de boyanarak yeşli çay elde edilmiş olur.
Siyah çay; yapraklar bir iki gün açık havada kurutulduktan ve büküldükten sonra kısa bir zaman mayalandırılarak elde edilmektedir. Bu may-lanma sırasında çaydaki tanen parçalanır ve yapraklarda kendine özgü bir koku meydana gelir. Mayalanma bittikten sonra çay yaprakları kavrulur. Bu, değişik ve hoş bir çay olur.
Kırıntı çay; ince dallar, döküntüler birbirlerinden ayrıldıktan sonra sadece parçalanmış yapraklardan hazırlanmaktadır.
Kiremit çay; sap ve yaprak artıkları basınçla kalıp halinde birleştirilerek yapılmaktadır. Bu tür çay, bazı ülkelerde, özellikle Çin'de süt veya yağla pişirilerek, aynı zamanda yenmektedir.
Yalancı çay; toz halindeki artıklardan elde edilir.
|
|
ÇAY ÇEŞİTLERİ Tarifleri Diğer Konular
|
|