|
Çatal Aşı Çorbası (Çorum) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc179141
Gönderme Tarihi: 22.Ağu.2024
140 defa indirildi / yazdırıldı
|
Kenan Pala
Yeşil mercimek 100 gram
Yarma 50 gram
Kuru soğan 1 adet
Tereyağı 30 gram
Tuz 5 gram
Kırmızı tozbiber 5 gram
Kuru nane 3 gram
Su 1 litre
İnce kıyılmış soğanlar pembeleşene kadar yağda kavrulur. Su ve baharat ilavesi yapılarak kaynatılır.
Yaklaşık on beş dakika kadar kaynayınca bir miktar sıcak su ilave edilerek yarmalar eklenir.
Yirmi beş dakika kaynattıktan sonra tuzu ilave edilir.
Kısık ateşte on dakika daha kaynatıldıktan sonra ocaktan indirilip servise hazırlanır.
|
Çatal Aşı Çorbası (Çorum) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145558
Gönderme Tarihi: 11.Eyl.2019
1,580 defa indirildi / yazdırıldı
|
Millî Eğitim Bakanlığı
250 gram yeşil mercimek
300 gram yarma
2 yemek kaşığı tereyağı
1 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı nane
1 litre su
Tuz, baharat
Mercimek ayıklanır, yıkanır.
Yarma ayıklanır, yıkanır.
Soğan kuşgözü doğranır, 1 yemek kaşığı yağda kavrulur.
Mercimek ve su eklenir.
Kaynamaya yakın yarma ilave edilir.
Tuz atılıp kaynatılır.
Ayrı bir yerde yağ eritilir, nane kızdırılır.
Çorba ocaktan alınıp üzerine nane eklenir, servis edilir.
Not: Bazı tariflerde mercimek, yarma su içerisinde pişirildikten sonra yağda kavrulan soğan çorbaya en son ilave edilir. Bazı tariflerde ise kıyma da eklenmektedir.
|
Çatal Çorba (Çorum) |
|
cetin ceviz
Aşçıbaşı
Kayıt: 25.12.2018
Mesajlar: 24 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc139351
Gönderme Tarihi: 26.Arl.2018
735 defa indirildi / yazdırıldı
|
Mercimek akşamdan ıslanır, sabah haşlanır. Yarma ilave edilir, iyice pişirilir.
Bir tavada yağ, soğan, salça kavrulur ve çorbaya ilave edilir.
İyice pişip özleşince üstüne yağda kızarmış soğan dökülür.
Yanında çökelekli dürüm, ardından da pekmezli dürüm yenir.
|
Çatalaşı (Çorum) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc40263
Gönderme Tarihi: 02.Eyl.2009
3,419 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Yeşil mercimek, yarma (kırık) ve soğan ile yapılır. Soğan tereyağında kavrulur. Üzerine nane eklenir. Su koyup kaynatılır. Mercimek ilave edilir. 20 dk. kaynatıldıktan sonra 3 bardak sıcak su ilave edilip, yarma eklenir. 20 dk. kadar kaynatılıp tuzu eklenir. Daha sonra bir müddet kısık ateşte bırakılıp servis yapılır.
ML® Çatal için tıklayın
|
Çatal Aşı (Çorum) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc31572
Gönderme Tarihi: 22.Arl.2008
2,801 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
1 su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı yarma (kırık)
1 adet soğan (kuru)
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı tuz
1 çay kaşığı biber (tkırmızı toz)
1 çay kaşığı nane
6 su bardağı su
Tencereye yağ konulur. Soğanlar ince ince kıyılır. Pempeleşinceye kadar kavrulur. Nane, biber ilave edilir. 3 su bardağı su konulup, kaynamaya başlayınca mercimek ilave edilir. 20 dakika kaynayınca 3 bardak sıcak su ilave edilip, yarma eklenir. 20 dakika kadar kaynatıldıktan sonra tuzu eklenir. Ateşi kısılır. 10 dakika kadar kaynadıktan sonra servise hazırdır.
Not: Geleneksel Çorum yemeğidir. Çorum ve çevre ilçelerde de yapılır.Yanında turşu ve yeşil soğanla servis yapılır.
|
|