|
|
Çamfıstığı |
|
bronz
Aşçı
Kayıt: 01.10.2015
Mesajlar: 18 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc112084
Gönderme Tarihi: 18.Ekm.2015
1,356 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolujet Magazin
Ansiklopedilerde çamfıstığı, Akdeniz Bölgesinde yetişen çamgiller familyasından fıstıkçamının çam kozalağından elde edilen, boyu eninden daha uzun küçük tohum diye tanımlanıyor.
Sert bir kabukla çevrelenen çamfıstığı, kozalağın sert pulları arasında bulunur. Fıstıkçamı, deniz seviyesinden 800 m yüksekliğe kadar yetişme ortamı bulabilmektedir. Ülkemizdeki çamfıstığı ağaçları, genellikle serin ve kumlu topraklar üzerinde bulunmakla birlikte, kalkerli araziler üzerinde de gelişme göstermektedir.
Çamfıstığı yüksek enerji taşıyan bir yiyecektir ve 100 gramında 680 kalori vardır. Kozak Yaylası ile özdeşleşmiş kozalaklardan iğneyle kuyu kazar gibi çıkarılan dünyanın en kaliteli çamfıstığının öyküsünün içinde, lezzet de var, tarih de.
Bereketli bir yolculuk öyküsüne sahip olan fıstıkların çoğu da ihraç ediliyor. Ülkemizde ise fıstıkçamının yetişmesine en elverişli yerlerin başında Bergama-Kozak gelir.
|
Çam Fıstığı |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc63733
Gönderme Tarihi: 01.Haz.2011
5,182 defa indirildi / yazdırıldı
|
THY Skylife
Nedim Atilla ve Nezih Öztüre tarafından yapılan araştırmalar sonucunda yayınlanan Kozak adlı kitapta çam fıstığının öyküsü anlatılır. İtalyan makarnalarını lezzetli kılan domates sosundan sonra en çok tercih edilen pesto sosunun ana maddesi çam fıstığıdır. Pesto’ya tüm dünya mutfaklarında yer verilir. Türk mutfağında çam fıstığı birçok yemek ve tatlıda yer alır.
Özellikle zeytinyağlı dolma ve sarmalarda mutlaka yer aldığı için halk içinde dolmalık fıstık olarak da anılır. Anadolu’da kimi yerlerde hünar veya künar olarak bilinir. Dolma ve sarmalarda çam fıstığı kullanılmadığı durumlarda dolma ve sarmalar yalancı sıfatını alırlar. Akdeniz havzasında yetişen çamgiller familyasından olan fıstık çamının (pinus pinea) kozalığının sert pulları arasında gelişir.
Kozalak zamanı gelince pullarını açar ve içinde lezzetli yağ, protein bulunan yüksek kalorili fıstıklar insanlığın tüketimine sunulur. Bergama krallarından Attalosların ikincisi Kozak (Bergama) Yaylası’na on binlerce çam fıstığı dikmiş. Bugünkü kozalak yaylasının çam fıstığı ağaçları antik çağlardan günümüze kalmıştır. Bu yöreye giderseniz köylülerin yapacağı çamfıstığı helvasının tadına mutlaka bakın.
Zira henüz İstanbul lokantalarının mönülerine girmedi. Fıstık çamı dikildikten 7-9 yıl sonra kozalak vermeye başlar. Bu kozalaklar ağaç 10-15 yaşına geldikten sonra toplanmaya başlar. Bu yaştaki ağaçlardan 4-5 kg çam fıstığı toplanabilir. Son derece zorlu bir süreçtir. Tabiatın güçlü ağaçlarından olan fıstık çamından elde edilen çamfıstığı yapısında baharatlı ve çamın nefis kokusunu barındıran reçinesiyle sofralarda kompleks aromaların ve lezzetin kaynağı olacaklardır.
Yolunuz Kozak Yaylası’na düşerse cilveli çay ısmarlamayı unutmayın. İçinde çam fıstıklarının yüzdüğü bu çayın lezzeti başka hiçbir çayın lezzetine benzemez.Bizlere Anadolu’nun kadim ürünlerinden biri olan çamfıstığının öyküsünü hazırlayan Nedim Atilla ve Nezih Öztüre’ye teşekkürlerimi sunarım.
|
Çamfıstığı |
|
nihal ibrişim
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 05.05.2009
Mesajlar: 42 Şehir: İzmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc36197
Gönderme Tarihi: 05.May.2009
2,408 defa indirildi / yazdırıldı
|
Çamfıstığı veya dolmalık fıstık diye bilinen bu minicik, şeffaf yemiş, Akdeniz mutfağının zeytinyağı ve sarımsak gibi demirbaşlarından biridir. Yüksek besin değerlerine sahip bu narin yemişle tatlı ve tuzlularınıza nüans katın.
Çamfıstığı ağacının doğal ortamı Akdeniz bölgesi. Ancak tarımı yapılarak da değişik iklim kuşaklarındaki ülkelerde yetiştiriliyor. Çamfıstığı ağacının yenebilen tohumlarına da çamfıstığı adı veriliyor. Fıstık çamı Türkiye'de özellikle Bergama, Aydın ve Muğla'da bulunuyor. 15-20 metreye kadar uzayan ağaçlar, 25 yaşından sonra çamfıstığı vermeye uygun hale geliyor. Çamfıstığı üretimi için, olgunlaşan kozalaklar ağaçtan düşürülerek güneşli bir yere seriliyor. Sıcağın etkisiyle açılan kozalaklardan kaim kabuklu tohumları çıkarılıyor. İç fıstığın parçalanmaması için, kabukları suyla yumuşatılıyor ve daha sonra kırılıp, içindeki fıstık ayırılıyor. Üstündeki ince zarı temizlendikten sonra fıstık kurutulup, kullanıma hazır hale getiriliyor. Krem renginde ve 1,5-2 cm uzunluğundaki çamfıstığı yağ, protein ve selüloz içeriyor. Özellikle zeytinyağlı dolmalarda, tatlı ve pastalarda kullanılıyor. Türkiye'de üretilen çamfıstığı, Türk Standartları Enstitüsü tarafından, yetiştiği bölgelere göre üç tip altında toplanıyor. Kozak tipi çamfıstığı, Anadolu'nun kuzeybatısında elde ediliyor. Bunlar dolgun gövdeli ve yumuşaklar. Aydın tipi ise Aydın ve Antalya çevresinden elde ediliyor ve gövdeleri daha ince. Maraş tipi fıstık ise adından da anlaşılabileceği gibi Maraş çevresinde elde ediliyor. Tipleri ince, uzun ve gevrek.
|
|
Çamfıstığı Tarifleri Diğer Konular
|
|