| 
 
 
 | 
Cağ Kebabı (Erzurum) | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc174539 
Gönderme Tarihi: 09.Ekm.2023 
353 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 
Düğün yemeğidir. Kırsal bölgelerde kalabalık misafir ağırlama ve şölenlerde sıkça yapılan, ünü bütün Türkiye’ye yayılmış, ilimizin meşhur kebabıdır.
 
Kuzu ve koyun eti kemiğinden ayrılır.
 
Sinirleri ve sert yerleri ayıklanarak parmak kalınlığında parçalara ayrılır.
 
Tuz, karabiber ve yemeklik doğranmış soğan karıştırılarak hazırlanan terbiyenin içinde etler bir gün bekletilir.
 
Terbiye edilen etler, bir silindir oluşturacak şekilde özel büyük bir şişe tek tek geçirilerek iyice sıkıştırılır.
 
Ocakta, odun ateşinin karşısına yatık halde konulur. Çevire çevire kızartılır.
 
İnce özel şişlere (cağlara) ince bir şekilde geçirilerek kesilir.
 
Lavaş ekmek ile servis edilir.
 
 
 
  
 | 
Cağ Kebabı (Erzurum) | 
  | 
Doctor 
English Admin 
 
  
Kayıt: 15.01.2007 
Mesajlar: 1266 Şehir: KKTC | 
Kısa URL: https://ml.md/lc157492 
Gönderme Tarihi: 26.Nis.2021 
406 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.sabah.com.tr
 
 
1 adet büyük boy soğan
 
600 gram kemiksiz kuzu eti
 
5 0 gram kuzu iç yağı
 
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
 
6-7 adet sivri biber
 
3-4 adet domates
 
Tuz
 
Karabiber
 
Üzeri için:
 
2 yemek kaşığı Erzurum kekiği
 
 
Soğanı rendenin geniş tarafıyla rendeleyin. Daha sonra suyunu sıkın ve posasını ayırın. Kuzu etini, şişe geçecek kalınlıkta ve 2 parmak boyunda dilimleyin. Et döveceği ile hafifçe dövün. Soğan suyunun içine zeytinyağı ekleyin. Eti bu karışımla iyice marine edin ve üzerini streç filmle kapatıp buzdolabında 1 gece dinlendirin.
 
Ertesi gün tuz ve karabiberle tatlandırın. Kuzu iç yağını küçük küp şeklinde doğrayın. Eti, aralarına iç yağdan da koyarak şişlere dizin.
 
Fırını ızgara moduna alın ve 230 derecede ısıtın. Pişirme kağıdı serili fırın tepsisine şişleri aralıklı olarak yerleştirin. Tepsiyi fırına verip 20 dakika etlerin bir yüzünü pişirin. Ardından sivri biberleri de tepsiye ekleyip 20 dakika etlerin diğer yüzünü pişirin. İyice kızarıp piştikten sonra fırından alın.
 
Lavaş ekmeklerini servis tabağına yerleştirin ve üzerine cağ kebaplarını ekleyin. Erzurum kekiğini etlerin üzerine serpiştirin. Yanında dilimlenmiş domates ve fırınlanmış sivri biberle beraber servis yapın.
  
 | 
Cağ Kebabı (Erzurum) | 
  | 
safiye nalçacı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.06.2020 
Mesajlar: 40 Şehir: Nevşehir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc151133 
Gönderme Tarihi: 12.Haz.2020 
637 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı
 
 
55 kg. kuzu eti (2 bütün kuzu) 
 
200 gr. inceltilmiş kaya tuzu 
 
150 gr. karabiber 
 
3 kg. soğan 
 
 
Kemikleri alınmış bütün kuzu etleri boydan iki parçaya ayrılmış şekilde doğrama tezgahı üzerine konulur.
 
Etler cağa düzülecek şekilde kesilerek dövme işlemiyle düzleştirilir.
 
Düzleştirilen bu etler tezgah üzerine serilerek tuzlama işlemine hazır hale getirilir.
 
Daha sonra ince uzun doğranmış olan soğanlar bir kaşık tuz yardımıyla bir leğende iyice yoğrulur.
 
Yoğrulan soğanlar, tuz ve karabiber etlerin üzerine dökülerek etler bir saat kadar terbiye edilir.
 
Terbiye işlemi bittikten sonra tuzlanmış olan etler cağa dizilir.
 
Cağ ateşin karşısında yatay bir şekilde sürekli çevrilerek pişirilir.
 
Küçük cağlar etin pişen kısımlarına geçirilerek bıçak yardımıyla kesilir ve servis edilir.
 
 
Not: 200 kişiliktir.
 
 
 
  
 | 
Cağ Kebabı (Erzurum) | 
  | 
b&b 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 16.05.2019 
Mesajlar: 60 Şehir: Karabük | 
Kısa URL: https://ml.md/lc144985 
Gönderme Tarihi: 17.Ağu.2019 
961 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
600 gram kemiksiz ve yağsız kuzu eti
 
1 küçük kuru soğan
 
1 yemek kaşığı tuz
 
2 yemek kaşığı karabiber
 
12 adet tahta şiş
 
 
Cağ kebabı yapmak için hazırlıklara bir gün önceden başlayın.
 
Eti dümdüz olacak şekilde kasapta dövdürüp tuzlayın.
 
Soğan rendeleyip karabiberle karıştırın.
 
Etleri karabiberli soğan karışımına bulayıp üzerini streç filme kapatarak dinlendirmek için buzdolabına kaldırın.
 
Bir gece dinlenen eti döner gibi ince ince dilimleyip şişlere dizin.
 
Şişleri tepsiye yerleştirin.
 
Fırını 250 dereceye ayarlayıp ısıtın.
 
Tepsiyi fırının üst ızgarasına yakın bir yerine yerleştirin.
 
Etleri yarım saat pişirdikten sonra tepsiyi fırından alıp şişleri alt üst edin.
 
Yeniden fırına verin ve bir yarım saat daha pişirin.
 
Ev yapımı cağ kebabınız hazır. Yanında ızgarada pişmiş domates ve biberle servis edebilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Cağ Kebabı (Erzurum) | 
  | 
Seçil Anlı 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2011 
Mesajlar: 38 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc143791 
Gönderme Tarihi: 28.Haz.2019 
1,559 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Uluslararası Sosyal ve Ekonomik Bilimler Dergisi
 
 
Cağ kebabı veya yatık döner keçi ve kuzu etinden yapılan bir çeşit kebaptır. Erzurum un Tortum, Uzundere, Oltu, Olur ilçeleri ile Artvin in Yusufeli ilçesine ait olan cağ kebabı, önceden terbiye edilmiş etin yatık bir şiş üzerinde odun ateşi eşliğinde pişirilmesiyle hazırlanır. Cağ adı verilen şişler kullanılarak servis yapıldığından bu adı almıştır. Servisi, yine yöreye özgü lavaş ekmeği ile beraber yapılır. Et sinir, damar ve zarlardan ayıklanır, yağ oranı %25 - %30 arasında hazırlanır. Et tuzlanarak bir gün dinlendirilir. Dinlendirilen et, çok ince kıyılmış kuru soğanın karabiber ile yoğrulup macun haline getirilmesi ile elde edilen özel harç ile iyice yoğrulup hazır hale getirilir. Hazırlanan et şişe takılır ve hafifçe sıkıştırılır. Hazırlanan şiş, meyve veya meşe ağacı odunu kullanılarak yakılan ocakta pişirilir. Şiş ateşe konulmadan yarım saat önce ateş yakılmalı ve ocağın tamamen kızması sağlanmalıdır. Şiş durgun ateşe tabladan 15cm yükseklikte ve ateşin durumuna göre uygun bir mesafede özel düzeneğe yatay olarak konulur ve piştikçe şiş çevrilir. Pişen Erzurum Cağ Kebabı geleneksel olarak Cağ adı verilen küçük şişle ya da talebe göre cağsız kesilerek tabakta servis edilir.
 
 
 
 
Fotoğraf "baron" tarafından gönderildi. 20.08.2019
  
 | 
Cağ Kebabı (Erzurum) | 
  | 
vah det 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 02.01.2015 
Mesajlar: 35 Şehir: Çorum | 
Kısa URL: https://ml.md/lc104096 
Gönderme Tarihi: 04.Oca.2015 
2,080 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
6 adet metal şişler
 
2 çorba kaşığı tereyağı
 
500 gram bonfile
 
Ya da 3 adet biftek
 
100 gram kıyma
 
Yarım soğan rendesi
 
 
Öncelikle döner gibi hazırlık yapacaksanız, kat kat yapmak için etleri dövüp inceltin üzerlerine de sırayla rendelenmiş soğanla karıştırılmış kıymayı dizip kat kat yapın ve dondurun. Daha sonra da metal şişleri etin içine batırıp bıçakla ince dilimleyip yağsız tavada pişirin. Bu arada isterseniz bütün eti de ince ince kesip şişlere geçirip yapabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Cağ Kebabı (Erzurum) | 
  | 
Saadet 
Türkçe Admin 
 
  
Kayıt: 12.07.2005 
Mesajlar: 9281 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc31597 
Gönderme Tarihi: 22.Arl.2008 
7,966 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Erzurum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 
1 kuzu budu (yağsız ve sinirsiz)
 
1 adet kuru soğan
 
100 gr. Yoğurt
 
tuz karabiber
 
lavaş ekmeği
 
domates, yeşil biber
 
 
Yağı ve siniri ayıklanmış kuzu budundan parmak kalınlığında yapraklar kesilir. Yoğurt, tuz, karabiber ve yemeklik doğranmış soğan karıştırılır ve etler hazırlanan bu terbiyenin içinde bir gün bekletilir. Terbiyelenen yaprak halindeki etler şişe takılır ve yatay haldeyken ateşte çevire çevire kızartılır. Pişen kısımlardan dönerde olduğu gibi ince bir tabaka şeklinde parçalar kesilir ve Çağ kebabına mahsus küçük şişlere takılarak lavaş ekmeğinin üzerinde servis edilir. Ateşte pişmiş biber, domates ve kuru soğan ile süslenir.
 
 
 
 
Fotoğraf "şahbaz" tarafından gönderildi. 31.08.2015
  
 | 
Cağ Kebabı (Erzurum) | 
  | 
lezzetler 
Super MOD 
 
  
Kayıt: 25.11.2006 
Mesajlar: 259 Şehir: Çanakkale | 
Kısa URL: https://ml.md/lc8942 
Gönderme Tarihi: 26.Kas.2006 
3,772 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 adet kuzu budu (yağsız ve sinirsiz)
 
1 adet soğan
 
100 gr yoğurt
 
yeterli miktarda lavaş ekmeği
 
4 adet domates
 
6-7 adet yeşilbiber
 
1 çay kaşığı tuz
 
1 çay kaşığı karabiber
 
 
Kuzu budundan, parmak kalınlığında yapraklar kesin. Yoğurt, karabiber, tuz ve yemeklik doğranmış soğanı karıştırın ve etleri hazırlamış olduğunuz bu terbiyede 24 saat bekletin. Bir günün sonunda, yaprak halindeki etleri, kebabın özelliği olan şişe takın ve yatık haldeyken ateşte çevire çevire kızartın. Pişen kısımlarından aynı dönerde olduğu gibi ince parçalar keserek, çağ kebabına mahsus küçük şişlere takarak, yanında yine ateşte pişmiş, domates, biber, kuru soğan ve lavaş ekmeği ile servis yapın.
 
 
 
 
Fotoğraf "şahbaz" tarafından gönderildi. 31.08.2015
  
 | 
 
 
 
 
 
 |