|
Cacıklı Arap Köftesi |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc178384
Gönderme Tarihi: 28.Haz.2024
65 defa indirildi / yazdırıldı
|
Abdullah Kayıran
Köftesi için:
300 gr yağsız 2 defa çekilmiş kıyma
2 su bardağı ince bulgur (köftelik)
Tuz
Karabiber
Sosu için:
300 gr kıyma
1 adet soğan
Tuz
Karabiber
Yarım yemek kaşığı domates salçası
Yarım yemek kaşığı biber salçası
Yarım su bardağı su
Semizotu
Süzme yoğurt
Sarımsak
Sosu için kıyma ve ince kıyılmış soğan kavrulur.
Tuz ve karabiber eklenir, domates ve biber salçası ile biraz daha kavrulur. Sıcak su ilave edilerek karıştırılır ve
5 dakika daha pişirilir.
Köftesi için kıyma ve bulgura yavaş yavaş su verilir, birbirine yedirilir, ovularak hamur haline getirilir.
Misket büyüklüğünde parçalar koparılıp yuvarlanır.
Kaynayan tuzlu suda köfteler 5 dakika haşlanır. Süzülür, soğumaya bırakılır.
Diğer yanda semizotu temizlenir, ayıklanır. İnce ince doğranır ve sarımsaklı süzme yoğurtla karıştırılıp, servis tabağına alınır.
Haşlanan köfteler kızgın yağda kızartılıp semizotunun üzerine konur.
Hazırlanan kıymalı sos, köftelerin üzerine dökülür.
|
Cacıklı Arap Köftesi (Gaziantep) |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc164930
Gönderme Tarihi: 18.May.2022
257 defa indirildi / yazdırıldı
|
750 gr. süzme yoğurt
1 bağ pazı
3-4 diş sarımsak
Tuz
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
Köftesi İçin:
250 gr. çiğ köftelik kıyma
2 su bardağı ince bulgur
2 yemek kaşığı un
Tuz
Karabiber
Kırmızı pul biber
Kızartmak İçin:
Yarım su bardağı zeytinyağı
Köftesi için; bir kaba tüm malzemeyi koyalım. Üzerine avuç içimizle az su ilave edelim ve yoğuralım. Köfte harcından minik parçalar koparıp misket şeklinde köfteler hazırlayalım. Köfteleri süzgece koyalım ve tuzlu su üzerinde haşlayalım. Pazıları temizleyip sıcak suya batırıp çıkaralım. Sonra suyunu süzelim ve ince ince doğrayalım. Sarımsakları rendeleyelim. Geniş bir kaseye sarımsakları, süzme yoğurdu koyalım ve iyice karıştıralım. İçine pazıları, tuzu, karabiberi ilave edelim ve karıştıralım. Haşlanan köfteleri tavada zeytin yağında hafif çevirelim tabağa alalım. Köfteleri çevirdiğimiz yağın içine bir tatlı kaşığı kırmızı pul biber ilave edelim ve karıştıralım. Pazılı yoğurtlu karışımını servis tabağına alalım. Üzerine köfteleri dizelim. Servis ederken üzerine kırmızı biberli yağı gezdirelim.
|
Cacıklı Arap Köftesi (Gaziantep) |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157495
Gönderme Tarihi: 27.Nis.2021
273 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.sabah.com.tr
2 su bardağı köftelik bulgur
200 gram çiğköftelik kıyma (yağsız, sinirsiz, iki kere çekilmiş)
1 adet soğan
1 yemek kaşığı pul biber
1-2 yemek kaşığı un
Tuz
Karabiber
Cacığı için:
2 su bardağı süzme yoğurt
1 büyük demet pazı
3 diş sarımsak
Tuz
Üzeri için:
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 tutam toz kırmızıbiber
Arap köftesini hazırlamak için bulgur, kıyma, ince doğranmış soğan, pul biber, karabiber ve tuzu geniş bir yoğurma kabına alın. Arada bir ellerinizi çok hafif ıslatarak harç sakızlaşıp yapışkan bir kıvam alana kadar yoğurun. Un ilave edip dağılmadan şekil alacak kıvama gelene kadar tekrar yoğurun.
Harçtan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp avucunuzda yuvarlayıp köfteleri hazırlayın. Bir tencereye 2-3 parmak yüksekliğinde su koyup kaynatın. Üzerine bir süzgeç yerleştirip köfteleri içine koyun ve bir kapakla üzerini örtün. Kaynayan sudan çıkan buharla köfteleri 30 dakika pişirin. Daha sonra süzgeçten alıp ılıtın.
Cacığı için pazıların sap kısımlarını kesip, yaprakları kabaca doğrayın. Kaynar suda 1-2 dakika haşlayıp süzün. Soğuyunca elinizde suyunu sıkıp kıyın ve dövülmüş sarımsaklı süzme yoğurtla karıştırın. Tuzunu ayarlayın. Yoğurt çok katıysa biraz su katarak açabilirsiniz.
Zeytinyağı ve tereyağını bir tavaya alıp kızdırın. Köfteleri ekleyip 1-2 çevirin. Kırmızıbiber ekleyip karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Cacığı servis tabaklarına paylaştırın. Üzerine köfteleri yerleştirip servis yapın.
|
Cacıklı Arap Köftesi (Gaziantep) |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc88213
Gönderme Tarihi: 04.Nis.2013
4,236 defa indirildi / yazdırıldı
|
Güneşin ve Ateşin Tadı
Gaziantep Ticaret Odası
400 g çiğ köftelik yağsız kıyma
4 bardak ince köftelik bulgur (simit)
1 adet soğan
2 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı toz kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı karabiber
1/2 tatlı kaşığı yenibahar
2-3 yemek kaşığı sadeyağ veya zeytinyağı
1 yemek kaşığı pul kırmızıbiber
2 bardak süzme yoğurt 5-6 diş sarımsak
1 demet semizotu veya 3 demet maydanoz
1,5 tatlı kaşığı tuz
Soğanı çok ince doğrayın. Yoğurmak için uygun bir tepsi veya leğende köftelik bulgur, soğan, yenibahar, kırmızıbiber, karabiber ve tuzu karıştırın. Yoğururken azar azar yeteri kadar (yaklaşık 2 bardak) su ekleyin.
Eti ekleyin ve köfte harcı sakız gibi olana dek yoğurmaya devam edin. Bu işlemi karışımı iki kere kıyma makinesinden geçirerek kolaylaştırabilirsiniz.
Elinizi ıslatıp, karışımdan fındıktan biraz iri parçalar kopararak bilye gibi yuvarlayın.
Tencerenin dibine biraz su koyun ve kaynatın. Kaynayan suyun üstüne bir süzgeç yerleştirerek köfteleri süzgece koyun. Kapağı kapalı olarak köfteleri buharda 15 dakika kadar pişirin. Köfteleri tuzlu kaynar suda da haşlayabilirsiniz.
Köfteler haşlanınca geniş bir tavada yağı ısıtın. Pişen köfteleri yağda biraz silkeleyin ve sıcak tutun.
Sarımsakları ayıklayın, yarım tatlı kaşığı tuz ile havanda dövün.
Ezilmiş sarımsağı süzme yoğurt ile gerekirse çok az su ekleyerek karıştırın. Maydanoz veya semizotunu yıkayın, sert saplarını ayıklayın ve ince ince kıyın. Geniş bir kap içinde, geri kalan tuzu katarak iyice ovalayın ve biraz hacmini kaybedince avucunuzla fazla suyunu sıkın. Sarımsaklı yoğurda katın. Maydanozlu veya semizotlu cacığı iyice karıştırın. Kıvamı, koyuca bir ezme gibi olmalıdır.
Cacığı servis tabağına yayın ve üzerine yağda çevrilmiş sıcak Arap köftelerini koyun.
Not: Cacıklı Arap köftesi, pazılı da yapılabilir. Gaziantep'te pazıya pancar denir. Pancar kıyılır, birkaç dakika haşlanıp süzülür, fazla suyu iyice sıkılır, sarımsaklı süzme yoğurt ile karıştırılır. Bu tarifteki semizotu veya maydanoz bir arada kullanılmaz, sadece biri tercih edilir.
|
|