|
|
BUZDOLABINDA SAKLAMA |
|
bitmeyen şarkı
Editor
Kayıt: 07.01.2011
Mesajlar: 2219 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc71273
Gönderme Tarihi: 01.Oca.2012
2,268 defa indirildi / yazdırıldı
|
Yiyeceklerin saklanmasında dondurucudan daha az verimli, ancak daha sık kullanılan yöntem, buzdolabında saklamaktır. Buzdolabı da, tıpkı dondurucuda olduğu gibi taze yiyeceği serin tutarak içindeki bakterilerin yol açtığı bozulmayı önler. Bunun için buzdolabının içindeki sürekli sıcaklık 10° C'-tan fazla, -1° C'tan da az olmamalıdır. (Sıcaklık -1° C'tan düşük olursa, ağır donma işlemi meydana gelir ve yiyeceğin doğal doku yapısı bozulur.)
Et, kümes hayvanları, balık gibi çok çabuk bozulan yiyecekler, buzdolabının en soğuk kısmı olan buzluğa en yakın rafa yerleştirilmelidir. Sebzeler buzdolabının en altına, tereyağ, peynir, vb. ise kapağın içine yerleştirilir.
Sıcak yiyecekler, oda sıcaklığına getirildikten sonra buzdolabına yerleştirilmelidir.
Buzdolabına yerleştirilen yiyeceklerin kokularını birbirine geçirmesini önlemek için, kapların ağızlarnıın kapalı olmasına dikkat etmek gerekir. Kapaksız kaplardaki yiyecekler, üstü yağlı kağıt ya da alüminyum kağıtla, içinde hava boşluğu kalacak biçimde kaplanarak saklanmalıdır.
|
Buzdolabında Doğru Saklama Yöntemleri |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc37589
Gönderme Tarihi: 22.Haz.2009
2,135 defa indirildi / yazdırıldı
|
Doğru saklama yöntemlerini kullanarak gıdalarınızın ömürlerini uzatabilir, dolayısıyla bütçenize katkıda bulunabilirsiniz. Yiyeceklerin yanlış yöntemlerle saklanmasının yalnız bütçeye değil, sağlığa da verdiği zararlar vardır. Tüm gıdalar İçin geçerli olan en önemli kural, bozulma şüphesi olan gıdaların saklanmayıp, hemen atılmasıdır. Bozulmuş gıdaların atarken de çok dikkatli olmak gerekir. Bu gıdalar mümkünse, açık olarak değil de kimsenin ulaşamayacağı şekilde sarılarak atılmalıdır.
Gıdalar genellikle serin ve kuru yerlerde saklanmalıdır. Buzdolapları da çok doldurulmamalıdır. Çünkü çok dolu buzdolaplarında hava rahatça dolaşamadığı İçin iyi soğutma sağlanamaz. Buzdolabının en sıcak bölmesi 5-7 derece ve en soğuk bölümünün de -4 derece olması gerekir. (Buzluk ve derin dondurucu bu bölümlere dahil edilmemiştir.)
Buzdolabınızın içinde bir küçük kapta saklayacağınız karbonat, gıdaların kokularını emerek kötü kokuların oluşmasına engel olacaktır.
|
|
Buzdolabında Doğru Saklama Yöntemleri Tarifleri Aşçılığın Püf Noktaları
|
|