|
|
Bumbar (Adıyaman) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc105758
Gönderme Tarihi: 09.Mar.2015
1,936 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Kuzu bağırsağı
Yağlı kıyma et
Bulgur
Soğan
Karabiber
Tuz
Yağ
Maydanoz
Önceden alınan bağırsaklar bir gün öncesinden temizlenmeye başlanır. Höllük toprağı(yörede bulunan beyaz bir toprak ), limontuzu, tazyikli su yardımıyla içi dışı ters çevrilmek suretiyle birkaç defa yıkanır. Ardından köfte, çiğköfte gibi yoğrularak hazırlanan harç ile içi doldurulur. Daha sonra bumbar kazanlarında pişmeye bırakılır. Ayran ile servis yapılır.
Not: Çok zahmetli bir yemek olan bumbar yöre halkı tarafından düğünlerde, bayramlarda kısacası yöre halkı tarafından özel sayılan günlerinde yapılmaktadır. Yörede yemeklerin çoğu, mumbar yemeğinde olduğu gibi, etle yapılmaktadır. Bumbar yemeği uzun zaman alan ve dikkat gerektiren bir yemek olarak yoğun uğraşlar sonucu hazırlanmaktadır.
Yemeği Adıyamana özgü yapan etkenlerden biri bağırsakların temizlenmesi sırasında kullandıkları topraktır. Bu toprağa yöre halkı höllük der. Toprak bağırsakları çok iyi temizlediğinden yemek çok lezzetli olur.
Bugün Adıyamanda birçok lokantada bumbar yemeği yapılmaktadır. isteğe göre sıcak bir şekilde evlere de servis yapılması mümkündür. Bumbar Adıyaman Valiliğinin her yıl düzenlemiş olduğu, ünlü konukların ve sanatçıların katıldığı Uluslararası Kommaggene Festivalinde ana yemek olarak davetlilere sunulur.
|
Bumbar (Adıyaman) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc116453
Gönderme Tarihi: 27.Nis.2016
2,162 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
Bumbar (kuzu bumbarı)
3 Adet Şildan (Kuzu şildanı)
3 Adet Bulgur (Pilavlık iri bulgur)
5 Su bardağı Kuru soğan (iri boy)
1 Baş Biber salçası
1 Yemek kaşığı Domates salçası
Kıyma et ½ Kg.
Karabiber Bir Tutam
Kırmızı pul biber 25 Gr.
Tuz
Bumbarlar ve şildanlar tertemiz yıkanır, kebap şişi yardımıyla içi dışına çıkarılır, iki kez şıra torağıyla, iki kez tuz ile, bir kez de limontuzu ile tertemiz yıkanır, tekrar dışı içine çevrilir. Köfte leğeninde kıyma et, pilavlık bulgur, küçük küçük doğranmış soğan, salçalar, kırmızı pul biber ve karabiber karıştırılarak yoğrulur. Elde edilen bu iç, dolma oyacağı yardımıyla tıka-basa değil, ara ara pişme payı bırakılarak doldurulur, sonra şildanlar doldurularak açık yerleri dikilir. Doldurularak hazırlanan şildanlar tencerenin altına dizilir, bumbarlar da şildanların üstüne yerleştirilir, üzerini basacak kadar su ve yeteri kadar tuz ilave edilerek pişmeye bırakılır. Pişen şildanlar ve bumbarlar tabaklar içinde, üzeri maydanoz, tere, çıldırım ve yarpuzla süslenerek servis yapılır.
|
|
Bumbar (Adıyaman) Tarifleri Güneydoğu Anadolu Yemekleri
|
|