|
Boyoz (İzmir) |
|
Yörem
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 27.11.2006
Mesajlar: 245 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc9446
Gönderme Tarihi: 06.Arl.2006
32,646 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı un
1 su bardağı su
1 tatlı kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı limon suyu
1 tatlı kaşığı sıvıyağ
1 su bardağı sıvıyağ
Yarım tatlı kaşığı tuz
Patatesleri haşlıyoruz. Soyduktan sonra ezerek isteğe göre rendelenmiş eski kaşar, tulum veya beyaz peynirle karıştırıyoruz. Kabaklısını patlıcan ve kabaklarını bir tavada soteliyoruz. Daha sonra soğan domates ile birlikte rendeliyor ve karıştırıyoruz. Unu bir kaba döküyoruz. Havuz yapıyoruz. Ortasına limon, 1 tatlı kaşığı sıvı yağ , sirke ve tuzu ekleyerek 15 dk yoğuruyoruz. Daha sonra derin bir kaba 1 su bardağı sıvı yağ döküyoruz. Daha sonra hamurumuzdan top top parçalar kopararak 10-15 dk dinlendiriyoruz. Daha sonra hamur topağını yağdan alarak ortasına yaptığımız iç malzemeyi içine yayıyoruz daha sonra 4 köşesi ortasına gelecek şekilde katlıyoruz. Önceden ısıtılmış olan fırınımızda ortalama 20 dk pişirerek sıcak servis yapıyoruz.
Not: 15inci yüzyılda Osmanlıya sığınan Sefarad Yahudilerinin Anadolu topraklarına taşıdığı "bollos" o günden bu yana şehrin mutlaka tüketilmesi gereken sokak tatları arasında yer alıyor.
ML® Boyoz için tıklayın
|
BOYOZ |
|
siyami
Super MOD
Kayıt: 26.09.2006
Mesajlar: 1925 Şehir: izmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc85119
Gönderme Tarihi: 31.Arl.2012
3,787 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.izmirbakkallarodasi.org.tr
Boyoz, İzmir'e özgü ve İzmir damak tadı ile özdeşleşmiş, Türkiye'nin başka yerlerinde, çoğu kez, ya sadece ismi bilinen ya da ismi bile bilinmeyen,yağlı un da denen özgün bir hamurişidir. Başka yerde bulunmadığı veya hakikisi yapılmadığı için, boyozun gurbetteki İzmirliler için özel bir anlamı vardır.
Boyozu İzmir mutfağında 1492 sonrasında İspanya'dan kovularak İzmir'e yerleşen Sefarad Yahudi toplumunun kazandırdığı konusunda bütün kaynaklar hemfikirdir. Yine İspanyol kültürünün uzantıları olan Arjantin, Şili, Peru, Meksika gibi ülkelerde de, özellikle Sefarad kökenli nüfus grupları arasında ve özellikle peynirli ve ıspanaklı türleri sıklıkla hazırlanmakla ve beğeni ile tüketilmektedir.
Boyozun ilk çıkışını atık hamur malzemesinin değerlendirilmesine bağlayan kaynaklar bulunmaktadır. Boyoz ismi de, neredeyse kesin surette, İspanyolca "bollos" (bohça) kelimesinden türemiştir. İzmir dışında hiçbir şehirde ticari olarak piyasaya sunulmadığından İzmir'in böreği olmuştur. Rivayete göre, İzmir'de boyozun en iyisini Boyozcu Avram Usta yapmış, o öldükten sonra İzmir'de boyozlar "Avram Usta'nın boyozu" adı altında satılmıştır. Avram Usta'nın devrettiği geleneği günümüzde Alsancak Dostlar Fırını'nın sahibi Halim Usta ve başka ustalar yaşatmaktadır.
Halim Usta'nın tarifine göre, öncelikle hamur yoğrulup top şeklinde 2-3 saat tavada dinlendirilir. Daha sonra elle tabak genişliğinde açılıp bir süre daha dinlendirilen hamur, daha sonra yine elle sallanır ve tekrar açılır ve rulo yapılıp 1-2 saat daha dinlendirilir. Kulak memesi kıvamında kopma noktasına geldiğinde tavalara sıralanır ve küçük toplar halinde kesilerek yarım saat ile bir saat arasında nebati yağ içinde bekletilir. Çok yüksek ateşte tepsi ile fırınlanmadan önce kat kat, ipince açılmış olan milföy yufkanın arasına içlik malzemesi (peynir, ıspanak vs.) de konulabilirse de, hakiki boyoz sade olur. Hamurun özelliği un, çiçek yağı ve tahin karışımı ve tuzlu olmasıdır.
Fotoğraf "bambucu" tarafından gönderildi. 05.08.2019
|
Boyoz (İzmir) |
|
bambucu
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 01.08.2019
Mesajlar: 49 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc144798
Gönderme Tarihi: 09.Ağu.2019
733 defa indirildi / yazdırıldı
|
500 gram un
250 mililitre ılık su
Yarım tatlı kaşığı toz şeker
Çeyrek su bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
Unu elemekle başlayın. Elenmiş unu derin bir karıştırma kabına veya mutfak tezgahının üzerine alın.
Una toz şekerini ve tuzunu ilave edin. Toz karışıma yavaş yavaş ılık su ekleyerek hamuru yoğurmaya başlayın.
Hamuru 10 dakika kadar güzelce yoğurun. Kıvamı kulak memesi yumuşaklığından biraz daha sert olacak şekilde bir hamur elde edeceksiniz.
Bu hamurun üzerini hava almayacak şekilde streç filmle kaplayın ve 20 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
Dilenen hamuru rulo şeklinde açın ve ceviz büyüklüğünde hamur bezelerine ayırın.
Bezelerin üzerini nemli bir bezle örtün ve oda sıcaklığında tekrar 20 dakika bekletin.
Dinlenen hamurları merdane kullanarak açın. Üzerlerine zeytinyağı sürün.
Açıp, yağladığınız bütün bezeleri üst üste dizin ve hamuru inceltebildiğiniz kadar açın.
Yağlı hamur açma işlemini, mümkünse mermer bir tezgahta yapmanız işinizi kolaylaştıracaktır.
Üst üste dizdikten sonra incecik açtığınız yağlı hamur katlarını zarf şeklinde katlayın. Zarf şeklindeki hamuru rulo şeklinde sarın.
Yağlı hamur rulosunu son kez oda sıcaklığında 20 dakika kadar dinlenmeye bırakın.
Fırını 200 derecede ısıtmaya başlayın. Kullanacağınız fırın tepsisinin tabanını yağlı kağıtla kaplayın.
Dinlenen yağlı hamurdan dilediğiniz büyüklükte hamur parçaları kesin. Bu parçaları elinizle hafifçe yuvarlayın.
Yuvarladığınız hamur parçalarının orta kısımlarına parmağınızla bastırdıktan sonra aralıklarla fırın tepsisine yerleştirin.
Önceden 200 derece ısıtılmış fırının orta katında, üzerleri güzelce kızarana kadar pişirin. Leziz boyozlarınız hazır sıcak servis edebilirsiniz.
Not: Boyozları dilediğiniz gibi tahinli, peynirli, patatesli, ıspanaklı ya da kabaklı olmak üzere çeşitlendirebilirsiniz.
|
Boyoz (İzmir) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc146417
Gönderme Tarihi: 29.Ekm.2019
534 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilogram un
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
1 su bardağı sıvı yağ
Unu eleyin. Tuz ve şeker ilave ederek karıştırın.
Ilık suyla biraz sert bir hamur yoğurun.
15-20 dk yoğurduktan sonra 15 dakika bekletin.
Daha sonra hamuru silindir haline getirin.
Silindirden 20 adet minik bezeler alıp yuvarlayın. Bu minik bezeleri de 15 dakika bekletin.
Bezeleriniz dinlendikten sonra tatlı tabağı büyüklüğünde açıp altını ve üstünü yağlayın.
5 tanesi üst üste gelecek şekilde 15 dakika daha bekletin.
Hamuru, mümkün olduğu kadar ince açın ve tekrar yağlayıp bohça gibi sarın.
Tekrar 15 dakika bekletin.
Sonrasında 3-4 parmak kalınlığında parçalar koparıp ortasına iki parmağınızla bastırın.
Yağlı tepsiye dizdiğiniz boyozları fırına verip üstü altı kızarana kadar pişirin.
|
Boyoz (İzmir) |
|
mehmet abi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.05.2019
Mesajlar: 37 Şehir: Bursa |
Kısa URL: https://ml.md/lc151531
Gönderme Tarihi: 30.Haz.2020
468 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.elele.com.tr
500 gr un
1 yemek kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı limon suyu
Tuz
Yeteri kadar su
Arası için:
100 gr eritilmiş tereyağı
Yarım su bardağı ayçiçeği yağı
1 çay bardağı tahin
2 yemek kaşığı ayçiçek yağı
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
Hamur için gerekli malzemeleri derin bir kapta karıştırın. Yumuşak kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar su ilave ederek yoğurun. üzerini nemli bir bezle örterek 1 saat dinlendirin. Hamurdan portakal büyüklüğünde bezeler koparın. Pasta tabağı büyüklünde açıp üzerine tereyağı ile ayçiçeği yağı karışımını sürün. Kalan diğer bezelere de aynı işlemi uygulayın. Birinci hamuru biraz oklava ile açtıktan sonra elinizle gerdirerek yufka gibi açın. üzerine tahin ve ayçiçeği yağı karışımını çok ince bir tabaka olarak sürün. Tüm kenarları ortada birleştirerek dikdörtgen şeklini elde edin. Rulo şeklinde sarın. Bir gece dinlendirin. Hamurdan istediğiniz büyüklükte bezeler kesip yağlı kağıt serili tepsiye dizin. üzerine elinizle hafif bastırın. Yumurta sarısı sürün. önceden ısıtılmış 180 dereceye ayarlı fırında kızarıncaya kadar pişirin.
|
Boyoz (İzmir) |
|
Domates Perisi
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 12.10.2021
Mesajlar: 2171 Şehir: Mamak |
Kısa URL: https://ml.md/lc161587
Gönderme Tarihi: 02.Arl.2021
211 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
3 su bardağı un
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı su
İçi için:
4 yemek kaşığı tereyağı
Öncelikle hamuru için su hariç bütün malzemeleri ekleyin ve azar azar su ilave edilerek kulak memesinden biraz katı bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Hamur hazır olunca 4 eşit parçaya bölüp beze yapın ve yoğurduğunuz kabı üstüne kapatıp yarım saat kadar dinlendirin.
Ardından bezelerden bir tanesini tezgahı çok hafif unlayıp elinizle bastırarak orta boy servis tabağı büyüklüğünde açın.
İçine oda ısısından biraz daha soğuk kıvama getirdiğiniz tereyağından 2 kaşık sürün.
Diğer bir bezeyi aynı büyüklükte açın ve üzerine bastırarak kapatın.
Altına ve üstüne çok hafif sıvı yağ sürüp bir tepsiye alın.
Diğer iki bezeyi de bu şekilde hazırlayıp streç filmle kapatın ve 1 saat dinlendirin.
Dinlenen hamurun bir tanesini hafif yağladığınız tezgaha alın.
Sonra elinizle yavaş yavaş hamuru büyütebildiğiniz kadar büyütün.
Daha sonra kenarlarından zarf şeklinde kapatıp rulo yapın ve 5 eşit parçaya bölün.
Her parçayı dik şekilde tutup iki parmağımızla ortasından dibe doğru bastırıp parmaklarımızı çekip elinizle üstünden hafifçe bastırın.
Diğer bezeleri de bu şekilde hazırlayıp 200 derecede pembeleşene kadar pişirin.
|
İzmir Boyozu |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc175553
Gönderme Tarihi: 17.Arl.2023
205 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 su bardağı beyaz un
3/4 (üç çeyrek) su bardağı soğuk su
1 tatlı kaşığı elma sirkesi
1 tatlı kaşığı sızma zeytinyağı
1 çay kaşığı tuz
1 su bardağı zeytinyağı
1 kase haşlanmış rendelenmiş patates
4 adet haşlanmış yumurta
Hamur malzemelerini yoğurma kabına alın ve 10 dakika yoğurun.
Üzerini örtüp yarım saat dinlendirin.
Hamuru ceviz büyüklüğünde bezelere yuvarlayın.
Bezelerin hepsini 10 dakika zeytinyağında bekletin ve her birini teker teker tezgâha alıp yağlayın.
Bir miktar merdane ile incelttikten sonra katmer hamuru açar gibi tezgâhın üzerinde havalandırarak çevirin ve açın ya da merdane ile açabildiğiniz kadar açın.
Hamuru 4 eşit parçaya bölün ve tuz serptiğiniz patatesli harçtan uzun kenarına yayın ve rulo yapıp kıvırın.
Her bir böreği 5 dakika daha yağda beklettikten sonra tepsiye dizin ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.
|
|