| 
 | 
| Bostana (Şanlıurfa) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc32353 Gönderme Tarihi: 26.Arl.2008
 4,043 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 4 Domates
 2 yeşil biber
 1 soğan
 1/2 demet maydanoz
 100 gr. pırpırım (semizotu)
 1 salatalık
 4-5 nane yaprağı
 1 su bardağı koruk suyu veya nar suyu
 Tuz
 
 Sebzeler yıkanır, iyice ayıklanır ve kabukları soyulacak olanların kabukları soyulur. Bütün sebzeler çok ince doğranır. Tuz atılıp iyice ezilir. Koruk suyu veya nar suyu eklenir ve istenirse üzerlerine buz konup servis yapılır.
 
 Not: Bostana genellikle çiğ köfte gibi acılı yemeklerle yenildiği gibi, Kebap ve Söğülme ile de yenilir. C vitamini yönünden çok zengin olan ve çok lezzetli bir salata çeşididir.
 
 
   Fotoğraf "Saadet" tarafından gönderildi. 23.10.2014
 
 
 | 
| Bostana (Şanlı Urfa) | 
|  | Cankat Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 04.04.2009
 Mesajlar: 725
 Şehir: İzmir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc35181 Gönderme Tarihi: 06.Nis.2009
 5,414 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 THY Skylife
 
 Malzemesi:
 6 adet taze soğan
 3 adet domates
 1/2 demet maydanoz
 1 tatlı kaşığı salça
 1 adet limon suyu
 1 kahve kaşığı pul biber
 8 adet nane yaprağı
 1 tatlı kaşığı tuz
 1 kahve fincanı su
 
 Hazırlanışı:
 Önce domateslerin kabukları soyulur. Domates, yeşil soğan, maydanoz, nane yaprağı ince şekilde kıyılıp salça, limon suyu, tuz ve pul biber ilave edilip hepsi beraber karıştırılır. İçerisine 1 kahve fincanı su eklenip servis edilir.
 
 
 | 
| Bostana (Şanlıurfa) | 
|  | Saadet Türkçe Admin
 
  
 Kayıt: 12.07.2005
 Mesajlar: 9281
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc67205 Gönderme Tarihi: 24.Ağu.2011
 2,903 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.urfaurfa.com
 
 3 Domates
 1 kücük Salatalik
 1 kücük Sogan
 1 deste Semizotu/Pirpirim
 Yarim deste Maydanoz
 Birkac dal Nane
 Yeterince Tuz
 Istege göre bir miktar kirmizi pul biber
 Yeterince Nar pekmezi veya eksi Nar suyu (bulamazsaniz Limon suyuda olur)
 
 Tüm sebzeleri yikayip kurulayin incecik kiyin. Tuzu, biberi, nar pekmezini karistirin, sebzelerle yaptiginiz bu karisimi sosla karistirin,buzdolabinda soguttuktan sonra isterseniz birkac siyah zeytinle süsleyerek servis yapin. Her cesit yemegin yaninda sunacaginiz güzel bir salatadir.
 
 
 | 
| Urfa Usulü Bostana | 
|  | Oruç Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 02.07.2006
 Mesajlar: 46
 Şehir: Gaziantep
 | Kısa URL: https://ml.md/lc75431 Gönderme Tarihi: 03.May.2012
 3,906 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 1 büyük domates
 Yarım demet taze soğan
 Yarım demet maydanoz
 1 yemek kaşığı domates salçası
 1 çay kaşığı pul bibier
 2 çorba kaşığı su
 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
 1 adet soğan
 1 adet limonun suyu
 
 Domatesleri yıkayıp kabuklarını soyun ve çok ince küp şeklinde doğrayın. Soğanı soyup ince kıyın. Maydanozu temizleyip kıyın. Bütün malzemeyi bir kapta karıştırın. Ayrı bir kapta domates salçası, bir limonun suyu, pul biber ve suyu bir kapta karıştırın. Domatesli karışım ile sosu kapaklı bir kaba (cam kavanoz tercih edilir) aktarın. Kapağını kapatıp bir gün buzdolabın da beklettikten sonra servis yapın.
 
 
 | 
| Bostana Salatası (Şanlıurfa) | 
|  | kiraz ağacı Aşçı
 
  
 Kayıt: 10.06.2015
 Mesajlar: 17
 Şehir: Isparta
 | Kısa URL: https://ml.md/lc108329 Gönderme Tarihi: 14.Haz.2015
 2,668 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Anadolujet Magazin
 
 2 adet orta boy domates
 1 adet salatalık
 3-4 dal maydanoz
 3-4 dal semizotu
 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
 1 yemek kaşığı nar ekşisi
 Yarım çay kaşığı tuz
 Yarım çay kaşığı isot
 Yarım çay kaşığı sumak
 Yarım çay kaşığı kuru nane
 Çay kaşığı ucuyla limon tuzu
 
 Domates ve salatalığı küçük küpler şeklinde, maydanoz ve semizotunu ise ince ince doğrayın. Doğradığınız karışıma bütün baharatları ekleyin ve karıştırın. Buz ile servis edin.
 
 
  
 
 | 
| Bostana (Şanlıurfa) | 
|  | İ Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 01.09.2014
 Mesajlar: 539
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc111044 Gönderme Tarihi: 28.Ağu.2015
 3,933 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 5 adet küçük domates
 4-5 adet sivri biber
 2 adet salatalık
 1 adet kuru soğan
 Yarım demet maydanoz
 Yarım demet nane
 Yarım demet semizotu
 Sosu için:
 2 su bardağı buzlu su
 Yarım fincan nar ekşisi
 1 yemek kaşığı salça
 1 yemek kaşığı isot
 1 çay kaşığı limon tuzu
 Tuz
 
 Bütün yeşillikler; semizotu, maydanoz, nane ve sivri biberler ince ince kıyılarak büyük bir karıştırma kabına aktarılır.
 Salatalıklar, domatesler ve kuru soğan da çok küçük doğranarak karıştırma kabına aktarılır.
 Üzerine isot, tuz, limon tuzu, nar ekşisi, domates salçası ve soğuk su ilave edilerek iyice karıştırılır.
 Bostana bir servis kasesine aktarılır, buzla süslenerek servis yapılır.
 
 
  
 
 | 
| Bostana (Şanlıurfa) | 
|  | Göksen Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 23.01.2015
 Mesajlar: 6647
 Şehir: Adana
 | Kısa URL: https://ml.md/lc113241 Gönderme Tarihi: 06.Arl.2015
 2,293 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 4 Domates
 2 yeşil biber
 1 soğan
 1/2 demet maydanoz
 100 gr. pırpırım (semizotu)
 1 salatalık
 4-5 nane yaprağı
 1 su bardağı koruk suyu veya nar suyu
 tuz
 
 Sebzeler yıkanır, iyice ayıklanır ve kabukları soyulacak olanların kabukları soyulur. Bütün sebzeler çok ince doğranır. Tuz atılıp iyice ezilir. Koruk suyu veya nar suyu eklenir ve istenirse üzerlerine buz konup servis yapılır. Bostana genellikle çiğ köfte gibi acılı yemeklerle yenildiği gibi, kebap ve söğülme ile de yenilir.
 
 
  
 
 | 
| Bostana (Şanlıurfa) | 
|  | fahriye ersen Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 12.07.2017
 Mesajlar: 21
 Şehir: Niğde
 | Kısa URL: https://ml.md/lc126743 Gönderme Tarihi: 13.Tem.2017
 3,361 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
 
 Domates - 150gr.
 Kırmızı ve yeşilbiber - 10 gr.
 Maydanoz - 15 gr.
 Taze nane - 15 gr.
 Semizotu - 25 gr.
 Yeşil soğan - 15 gr.
 Bostana sosu:
 Nar suyu, koruk suyu veya nar pekmezi - 15 gr.
 
 
 Biberlerin damarları ve tohumları, domateslerin kabukları ayıklanır, küçük küçük doğranır. Diğer sebzeler de iyice temizlendikten sonra ince ince kıyılır. Malzemeler ne kadar ince kıyılırsa o kadar makbuldür. Bostana kaşıkla yenene bir salatadır, ince kıyılan malzemelere tuz ve mevsimine göre tercih edilen ekşi su (nar, koruk ya da pekmez) eklenir.
 
 
  
 
 | 
| Bostana (Şanlıurfa) | 
|  | iyi biri Aşçı
 
  
 Kayıt: 07.12.2017
 Mesajlar: 19
 Şehir: Eskişehir
 | Kısa URL: https://ml.md/lc130312 Gönderme Tarihi: 08.Arl.2017
 1,473 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi
 
 1 kg taze domates
 8 tane taze kırmızı / yeşil biber
 1 demet maydanoz
 ½ demet nane
 ½ demet semiz otu
 ½ demet yeşil soğan
 Tuz
 Ekşi için:
 Koruk suyu, nar suyu ya da nar pekmezi
 
 Domateslerin kabukları soyularak küçük küçük doğranır. Damarları ve tohumları ayıklanan biber, yeşil soğan, maydanoz, nane ve semizotu ince ince kıyılır. Tuz ilavesiyle iyice karıştırılır, ekşisi konularak kâselere doldurulur. Malzemesi ne kadar ince kıyılırsa o kadar makbuldür. Ekşisi, yaz başında koruk suyu, sonbaharda taze nar suyu, diğer mevsimlerde nar pekmezidir. Limon tuzu ve şeker karışımı, diğerlerinden mahrumiyet halinde  kullanılabilir.
 
 Not: Kök anlamı Farsça bû (koku), -stan (yer) olup, sebze bahçesi için kullanılan bostândan türetilmiştir.
 
 
  
 
 | 
| Bostana (Şanlıurfa) | 
|  | buzgibi Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 10.01.2019
 Mesajlar: 23
 Şehir: Kastamonu
 | Kısa URL: https://ml.md/lc139693 Gönderme Tarihi: 10.Oca.2019
 914 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 4 adet olgun kırmızı domates
 1 adet orta boy kuru soğan
 2 adet yeşilbiber
 1/2 demet maydanoz
 1/2 kahve fincanı nar pekmezi
 1 adet limonun suyu
 3 çay kaşığı tuz
 
 Yıkanıp temizlendikten sonra, domates, kuru soğan, biber ve maydanoz olabildiğince ince doğranır. Şri doğranması özür sayılabilir, ama ince doğranması maharet işidir. Öyle ki sanat eseri yapar gibi incecik doğrayanlar vardır. Doğranan malzemeler çukurca bir kaba alınır. Üzerine nar pekmezi, limon suyu, tuz ve 1 su bardağı su eklenerek karıştırılır. Verilen ölçülere uyulduğu takdirde ve nar pekmezinin normal katılıkta olması halinde lezzetinin yerinde olacağını düşünüyoruz. Damak zevkinize uygun olarak tuzunu ve ekşisini ayarlayabilirsiniz. Hazır olan bostana yemeklerin yanında servis yapılır. Urfa'ya mahsus bir salata çeşididir. Sıkça yapılan ve lezzetli olan bostana çoğunlukla burğul aşı ve pirinç pilavı çeşitleri ile bazı kebap çeşitlerinin yanında yerini alır.
 
 
 | 
| Bostana (Şanlıurfa) | 
|  | aile hekimi Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 15.05.2019
 Mesajlar: 36
 Şehir: Bolu
 | Kısa URL: https://ml.md/lc142820 Gönderme Tarihi: 18.May.2019
 942 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 http://www.hurriyet.com.tr
 
 3 adet domates
 1 adet salatalık
 1 adet soğan
 1 demet maydanoz
 Çeyrek demet semizotu
 8 sap nane
 1 tatlı kaşığı nar pekmezi
 2 adet yeşil sivri biber
 
 Domatesleri sıcak suda iki dakika tuttuktan sonra soğuk sudan geçirip kabuklarını soyun. İnce ince doğrayın. Soğanları ince ince doğradıktan sonra tuzlu su ile ovarak acısını çıkarın. Maydanozu, semizotunu, naneyi çok ince kıyın. Sivri yeşilbiberi, daire şeklinde mümkün olduğu kadar ince doğrayın.
 Hepsini salata kasesine koyun ve nar pekmezi veya ekşi nar suyu ile karıştırın, hafifçe ezin. Ağzını streç filmle kapatıp bir süre buzdolabında bekletin, soğuk soğuk servis yapın.
 İsterseniz, bu salatayı koruk suyu veya sirke ile de yapabilirsiniz. İsteyenler çok az zeytinyağı da koyabilir.
 
 
  
 
 | 
| Bostana (Şanlıurfa) | 
|  | seylan Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 05.11.2019
 Mesajlar: 20
 Şehir: Çorum
 | Kısa URL: https://ml.md/lc146623 Gönderme Tarihi: 09.Kas.2019
 989 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 http://www.urfanatik.com
 
 4 Adet Orta Boy Domataes
 2 Adet Yeşil Köy Biberi
 1 Adet Kırmızı Biber
 0,5 Demet Maydonoz
 2 Su Bardağı Semizotu (yaprakları ve ince dalları kullanılacak)
 3 Adet Taze Soğan
 1 Diş Sarımsak
 2 Yemek Kaşığı Sırma Zeytinyağı
 0,5 Limon Suyu
 3 Yemek Kaşığı Nar Ekşisi
 1 Adet Orta Boy Salatalık
 1 Adet Salatalık
 Tuz
 2 Yemek Kaşığı Toz Kırmızı Biber
 2 Tatlı Kaşığı Kuru Nane
 1 Yemek Kaşığı Toz Sumak
 1,5 Su Bardağı Su
 
 Bostana salatamızı yapmaya domateslerin kabuklarını soyarak başlayalım.
 Ardından domatesleri mercimek tanesinden daha küçük doğrayın.
 Biraz zor olacak ama salatayı yedikten sonra, buna değecektir. Aynı şekilde salatalıkta bu şekilde doğranmalıdır. Kalan malzemelerin hepsini böyle doğrayın.
 Şimdi kırmızı biberlerin çekirdeklerini temizleyerek, aynı şekilde doğrayın.
 Maydanozları ince şekilde kıyın. Taze soğanları küçük doğrayın.
 Semizotunun yapraklarını küçük doğrayın.
 Malzemelerin hepsini derin bir kâsenin içine koyun. Bir diş sarımsağı içine rendeleyin.
 Ayrı bir yerde sızma zeytinyağını, nar ekşisi ve limon suyunu karıştırın. İçine tuz ile diğer baharatları ilave edin ve iyice karışmasını sağlayın.
 Yarım su bardağı su ilave ederek, biraz sulanmasını sağlayın. Salata malzemelerine hazırladığınız sosu dökün ve birlikte harmanlayın.
 Salatanın içine kalan bir bardak suyu da karıştırın. Bostana salatanızı güzel bir salata tabağına koyun. Sevdiklerinizin beğeneceğini düşünüyoruz.
 
 
  
 
 | 
| Bostana (Şanlıurfa) | 
|  | Selver Somuncu Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 25.05.2007
 Mesajlar: 1024
 Şehir: Ankara
 | Kısa URL: https://ml.md/lc158303 Gönderme Tarihi: 16.Haz.2021
 453 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 https://www.milliyet.com.tr
 
 3 adet domates
 2 adet salatalık
 150 gram semizotu
 1 demet maydanoz
 1 adet kuru soğan
 1 adet kırmızı biber
 Yarım fincan nar ekşisi
 2 çay kaşığı limon tuzu
 1 tatlı kaşığı toz şeker
 3 yemek kaşığı pul biber
 1 bardak su
 1 tatlı kaşığı tuz
 
 Tüm sebzeleri minik minik doğrayın. Üzerine nar ekşisi ve pul biber koyup, iyice karıştıralım. Karıştırdıktan sonra limon tuzu, tuz ve toz şeker ekleyip, karıştırın. Karıştırma işlemi bittikten sonra 1 bardak su koyup, karıştırarak servis edebilirsiniz.
 
 
  
 
 | 
| Bostana (Şanlıurfa) | 
|  | dolu Şef Aşçıbaşı
 
  
 Kayıt: 28.01.2014
 Mesajlar: 3325
 Şehir: Denizli
 | Kısa URL: https://ml.md/lc182521 Gönderme Tarihi: 10.Nis.2025
 66 defa indirildi / yazdırıldı
 
 | 
| 
 
 5 adet domates
 2 adet salatalık
 Yarım kuru soğan
 2 adet yeşil biber
 Yarım demet maydanoz
 Sosu İçin:
 Yarım çay bardağı zeytinyağı
 3 yemek kaşığı nar ekşisi
 1 yemek kaşığı isot
 1 yemek kaşığı sumak
 1 yemek kaşığı domates salçası
 1 yemek kaşığı biber salçası
 1 çay kaşığı tuz
 
 Tüm sos malzemelerini bir kasede iyice karıştırın. Domateslerin kabuklarını soyup 1 tanesini rendeleyin, geri kalanını ise küçük küpler halinde doğrayın. Bu sırada salatalıkları küp şeklinde doğrayın.
 Yeşil biberi, soğanı küp küp doğrayın. Maydanozunu da ince ince kıydığınız salatanızın tüm malzemelerini çukur bir kaseye alın ve üzerine sosu dökün. Tamamen karıştırıp servis edebilirsiniz.
 
 
  
 
 | 
| 
 
 
 
 
 |