|
BOŞNAK BÖREĞİ |
|
banyan
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.12.2011
Mesajlar: 29 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc70701
Gönderme Tarihi: 13.Arl.2011
3,057 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
3,5 su bardağı un
1 çay bardağı süt
2 çay bardağı su
1 tutam kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
3 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
İçi için:
1 adet soğan
200 gram beyaz peynir
2 çorba kaşığı tereyağı
Hamuru için un, tuz ve kabartma tuzunu karıştırın, derin bir kabın içine alın. Ortasını açıp süt ve su ilave ederek yumuşak bir hamur yoğurun. Bu hamuru 20 dakika üzerini örterek dinlendirin. Bu arada iç malzemeyi hazırlamak için soğanı çok ince bir şekilde rendeleyip tavada 2 çorba kaşığı tereyağında sote edin. Üzerine beyaz peyniri serpin, soğan ve peyniri karıştırıp ocaktan alın. Dinlenen hamuru unlanmış tezgahta ince bir şekilde açın. Eritilmiş tereyağını elinizle her yanına sürüp hamuru çekerek biraz daha inceltin. Soğanlı peynirli iç malzemeden üzerine döküp elinizle hamurun her tarafına dağıtan. Yufkayı 3-4 parmak eninde uzun şeritlere kesin.Her bir şeridi kendi etrafında bükerek uzun çubuklar yapın. Fırın tepsisine yan yana dizin. Üzerine yumurta sarısı ve susam serpip 200 derecedeki fırında 35-40 dakika pişin. Çayın yanında dilimleyerek ikram edin.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 23.09.2021
|
Boşnak Böreği |
|
tatlı kaşığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 17.06.2013
Mesajlar: 49 Şehir: Mersin |
Kısa URL: https://ml.md/lc89882
Gönderme Tarihi: 18.Haz.2013
2,570 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 çorba kaşığı sirke
1 tatlı kaşığı tuz
1.5 su bardağı su
Aldığı kadar un
1 çay bardağı sıvıyağ
İçi için:
4 adet patates
1 adet soğan
1/2 demet maydanoz
Kimyon
Tuz
Karabiber
Hamuru hazırlamak için 2.5 su bardağı un, tuz ve sirkeyi, yavaşça su ekleyerek yoğurmaya başlayın. Yumuşak bir hamur hazırlayıp bezelere ayırın. Üzerine sıvı yağ sürüp 20 dakika bekletin. Haşlanmış patatesi ezin, rendelenmiş soğan ve baharatlarla karıştırın. Kıyılmış maydanozu katıp karıştırın. Hamuru açıp üzerine biraz daha yağ sürün. İç malzemeyi paylaştırıp uzun şeritler yapın. İkiye katlayıp tepsiye yerleştirin. 190 derecedeki fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
|
Boşnak Böreği |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc118727
Gönderme Tarihi: 07.Ağu.2016
1,887 defa indirildi / yazdırıldı
|
Latife Durdu
4 su bardağı un
2½ su bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
50 gr. tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
½ kg. ıspanak
150-200 gr. beyaz peynir
1 adet pırasa
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı yoğurt
İçi için: ıspanağı sirkeli suda bekletelim ve daha sonra iyice yıkayalım. Çok ince olmayacak şekilde doğrayalım. Beyaz peyniri biraz kalın olacak şekilde rendeleyelim. Pırasayı ince ince doğrayalım. Malzemeleri karıştırıp kenara alalım. Hamuru için: Unu eleyip içine tuzu ve suyu koyarak ele yapışmayacak kıvamda yoğuralım. Hamuru 4-5 parçaya ayırıp yarım saat dinlendirelim. Hamuru merdane ile yarım cm kalınlığında açalım. Tereyağını sıvı yağı birbirine karıştıralım ve hamurun her yerini yağlayalım. Kenarlardan çekerek hamuru inceltmeye başlayalım. Hamuru inceltip büyütelim ve kenarlarına ıspanaklı peynirli harçtan yayalım. hamuru rulo şeklinde sarmayalım. Yağlanmış yuvarlak fırın tepsisine ortadan başlayarak spiral şeklinde yerleştirelim. Tüm bezeleri yanı şekilde açtıktan sonra hamurun üstüne tereyağlı yoğurtlu karışımdan sürelim. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirelim.
|
Boşnak Böreği |
|
nurettin
Aşçıbaşı
Kayıt: 30.07.2019
Mesajlar: 23 Şehir: Nevşehir |
Kısa URL: https://ml.md/lc144629
Gönderme Tarihi: 01.Ağu.2019
674 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamuru için:
1 + 1/4 su bardağı su
4 su bardağı un
1 yemek kaşığı tuz
150 gram tereyağı
1 çay bardağı sıvı yağ
İçi için:
2-3 bağ ıspanak
1 kuru soğan
150-200 gram böreklik peynir
Üzeri için:
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı yoğurt
Ispanakları iyice yıkayıp temizleyin. Küçük küçük doğrayın.
Soğanı yemeklik doğrayıp kavurmaya başlayın.
Hafifçe pembeleşince içine ıspanakları da ilave edin ve onları da hafifçe öldürün.
Altını kapattığınız ıspanakların içine ufaladığınız peyniri ilave edin.
Ilık suyu yoğurma kabına alın. İçine tuzu ekleyin.
Bir yandan yoğurup bir yandan yavaş yavaş unu ilave ederek yumuşak bir hamur elde edin.
Hamurunuzu yarım saat dinlendirdikten sonra 4-5 bezeye ayırın ve yeniden yarım saat dinlendirin.
Hamurları merdaneyle yarım santimetre kalınlığında açın.
Tereyağı ile sıvı yağı karıştırıp açtığınız hamurların her yerine bu karışımdan sürün.
Hamuru ellerinizle kenarlarından çekerek inceltip büyütün. Ara sıra yağ sürün.
Yufka boyutuna ve inceliğine gelen hamurun kenarlarına ıspanaklı harçtan yerleştirin ve yine çekerek hamuru ıspanakların üzerine kapatıp rulo olacak şekilde sarın.
Ruloyu ortadan ikiye kesip biraz daha çekin ve uzatın. Ardından tepsiye ortadan başlayarak spiral şeklinde yerleştirin.
Bütün hamurlara aynı işlemi uygulayın.
Tereyağını yoğurtla karıştırıp böreğin üzerine sürün.
Fırını 200 dereceye ısıtıp tepsiyi fırına verin.
Altı üstü kızarınca çıkarıp dilimleyin ve servis edin.
|
Boşnak Böreği |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc159176
Gönderme Tarihi: 02.Ağu.2021
401 defa indirildi / yazdırıldı
|
Hamur için:
6 su bardağı un
Yarım su bardağı sıvı yağ
Yeteri kadar su
Tuz
İçi için:
1 kg ıspanak yaprağı
2 çorba kaşığı sıvı yağ
1 adet soğan
3 adet yumurta
Tuz
Karabiber
Üzerine sürmek için:
Sıvı yağ
1 adet yumurta sarısı
Hamur için un, sıvı yağ ve tuzu yoğurma kabına alın. Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edene kadar su ekleyin ve yoğurun. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparın ve üzerine nemli bir bez örtüp, yarım saat dinlendirin. İç malzeme için ıspanak yaprağını kıyın ve bir kenara alın. Tencereye aldığınız sıvı yağda kıyılmış soğanı soteleyin ve ıspanağı katın. 3-4 dakika kavurun ve yumurtaları ekleyip, tuz ile karabiberini ayarlayın. 5 dakika pişirdikten sonra tencereyi ocaktan kaldırıp, soğumaya bırakın. Bezeleri yufka inceliğinde, tabak büyüklüğünde açın ve üzerlerine kaşığın ucu ile sıvı yağ serpin. Açtığınız yufkanın bir ucuna ıspanaklı iç harçtan 2 çorba kaşığı koyup, rulo yapın. Diğer yufkaları da aynı şekilde hazırlayın ve az yağlanmış fırın tepsisine ortadan başlamak üzere yufkaları dolayarak yerleştirin. Üzerine yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak olarak servis yapın.
|
Boşnak Böreği |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc175001
Gönderme Tarihi: 10.Kas.2023
232 defa indirildi / yazdırıldı
|
2 kilogram un
2 su bardağı su
300 gram tereyağı
1 yemek kaşığı tuz
Harcı için;
2 kilogram patates
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Sosu için;
Yarım su bardağı yoğurt
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
2 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığının ucu kadar tuz
Bir kabın içerisine un ve tuz ekleyip yoğurun.
Hamur sert bir kıvama gelince üç parçaya ayırıp yuvarlayın ve nemli bir bez ile üstünü kapatıp 1 saat boyunca dinlendirin.
Patatesleri yıkayıp su dolu bir tencerenin içerisinde haşlayın.
Patatesler haşlandıktan sonra kabuklarını soyun ve 3 yemek kaşığı kadar tereyağını eritip üzerine ekleyin. Ardından tuz ve karabiber de ekleyip püre haline getirin.
Dinlendirdiğiniz hamurlardan birisini yemek tabağı boyutuna gelecek kadar merdaneyle açın.
Üzerine eritilmiş tereyağı sürün ve ellerinizle hamuru incelterek genişletin.
Yufkanın üzerine eritilmiş tereyağı sürün ve patatesli harcı uzun bir parça şeklinde içerisine yayın.
Daha sonra yufkayı rulo biçiminde sararak hamuru uzatın.
Rulo haline getirdiğiniz yufkayı cevizden biraz daha büyük olacak şekilde parçalara ayırıp elinizle yuvarlak şekle getirin.
Geriye kalan hamurlar için de aynı işlemleri tekrarlayın.
Yuvarlak hale getirdiğiniz hamurları tepsinin içerisine yerleştirin.
Üzerlerine de tereyağı eritip sürün.
Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 45 dakika boyunca pişirin.
Bir tavanın içerisine yoğurt hariç sosu için gerekli malzemeleri ekleyip pişirin.
Börek ılıdıktan sonra üzerine yarım su bardağı yoğurt ve hazırladığınız sosu ilave edin.
|
|