|
|
Böğürtlen |
|
yorulmaz
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 06.05.2009
Mesajlar: 33 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc36388
Gönderme Tarihi: 12.May.2009
1,961 defa indirildi / yazdırıldı
|
Böğürtlen, gerek görüntüsü gerekse ekşi nefis tadıyla sonbahar aylarının en sevilen meyvelerinden biri. Yabani olarak yol kenarlarında bol bol yetişen bu meyveyi dondurulmuş veya taze olarak bolca tüketin.
Böğürtlen, gülgiller familyasından Rubus cinsinden, yenilebilir bir meyve. Bu narin ve lezzetli meyvenin yetiştiği yerler Kuzey Amerika'nın doğusu, Büyük Okyanus kıyıları, Büyük Britanya Adaları ve Avrupa'nın batısı. Türkiye'de de bu meyveye yol ve hendek kenarlarında, yabani yetişmiş olarak sıkça rastlanıyor. Böğürtlen çalısının dalları dikenli oluyor. Bu yüzden de bu güzel meyveyi toplarken dikkatli olunmazsa küçük yaralanmalara yol açabiliyor.
Böğürtlenin genellikle üç veya beş oval yaprakçıktan oluşan, kenarları kaim, dişli yapraklarının çoğu kış ayları boyunca üzerinde kalıyor. Dal uçlarında kümeler oluşturan beyaz, pembe ya da kırmızı çiçekler ve siyah ya da kırmızımsı mor meyveler veriyor. Böğürtlen oldukça zengin bir demir ve C vitamini kaynağıdır. Taze olarak yendiği gibi, konserve, marmelat, reçel, tatlı ve meyveli içkilerin yapımında kullanılır. Yaprakları halk arasında şeker hastalığına karşı ve bademcik iltihaplarında gargara yapılmak suretiyle kullanılıyor.
|
Böğürtlen |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc100386
Gönderme Tarihi: 02.Ağu.2014
1,591 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolujet Magazin
Gülgillerden bir bitki olan böğürtlen, faydalarıyla soframızın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Çocukluğumuzda oyun oynarken acıktığımızda yol kenarında böğürtlen toplayıp karnımızı doyurmaya çalışırdık. Severek yediğimiz böğürtlen, bir o kadar da şifalı bir çalı meyvesi.
Böğürtlen, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde öksürüğe iyi gelmekle birlikte kanı da temizliyor. Yapraklarını pişirdikten sonra iyice ezerek ılıkken kullandığımızda gözlerimizdeki iltihabı da geçiriyor. Bunun dışında yanıkları iyileştirmesi, ayaktaki şişkinliğe iyi gelmesi de bilinen diğer faydalarından.
Tıbbın günümüzdeki kadar gelişmediği zamanlarda, böğürtlenin meyvesi, yaprağı, kökü ve çiçeği de şifa olarak kabul edilirdi. Saray mutfaklarında ise böğürtlen mevsiminde reçel ve şurubu yapılır, yapılan bu enfes tatlar taş odalarda özel porselen veya cam kaplarda saklanırdı. Kışın sofraları süslemesinin yanı sıra böğürtlenle yapılan hoşaf ve paluzeler sofralara ayrı bir lezzet katardı.
|
|
Böğürtlen Tarifleri Diğer Konular
|
|