Yiyiniz iciniz ancak israf etmeyiniz (Araf 31)
lezzetler.com yemek tarifleri paylaşım sitesi

Yemek Tarifleri > Diğer Konular > Bisküviler Hakkında (3 adet - 83,200 defa bakıldı)

Bisküviler Hakkında


Fotoğraflı Yemek Tarifleri

Ana Sayfa
Video Yemek Tarifleri
Yemek Galerileri
Ana Yemek Tarifleri
Tatlı Tuzlu İkram Tarifleri
Yöresel Yemek Tarifleri
Geleneksel Yemek Tarifleri
Etnik Yemek Tarifleri
Dünya Mutfaklarından Yemek Tarifleri
Diyet Yemek Tarifleri
Markalardan Yemek Tarifleri
Bebek Yemek Tarifleri
Vejetaryen Yemek Tarifleri
Osmanlı Yemek Tarifleri
Kamp Yemek Tarifleri
Sebze Yemek Tarifleri
Meyve Tarifleri
Kırmızı Et Yemek Tarifleri
Av ve Kümes Etleri Tarifleri
Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Tarifleri
Sakatat Yemek Tarifleri
Çerez Tarifleri
Tahıl Yemek Tarifleri
Diğer Malzemelerden Yemek Tarifleri
Pişirme Yöntemlerine Göre Yemek Tarifleri
Tatlarına Göre Yemek Tarifleri
Kolay Yemek Tarifleri
En Yeni Yemek Tarifleri
Malzemeye Göre Arama
Genel Konular
Besinlerin Değerleri
Şifalı Bitkiler
Aşçılığın Püf Noktaları
Sofra Düzeni ve Servis
Mutfak Takımları
Yemek Hakkında Sözler
Yemek Rüyaları
Yemek Fıkraları
Diğer Konular
Sağlık Konuları
Site Hakkında
Makaleler
Söyleşiler
Anketler
Mütevazı Lezzetler®

Üye Girişi
Üye Ol


Bisküvi Hakkında

göz göz
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 27.09.2018
Mesajlar: 29
Şehir: İzmir
Kısa URL: https://ml.md/lc137263
Gönderme Tarihi: 28.Eyl.2018
810 defa indirildi / yazdırıldı




Gökhan Akçura

Bisküvi sözcüğünün kökeni Latince 'İki kez pişirilmiş ekmek' anlamına gelen 'Panis bis coctus'tan geliyor. Eski gemiciler uzun seferlerde ekmekleri fırına verirlermiş ki dayansın, bozulmasın. Bir başka rivayete göre en eski bisküviler İ.S. 7. yüzyılda Persler tarafından üretilmiş, oradan da Haçlı Seferleri ile Avrupa'ya taşınmış. Larousse Gastronomique ise Bisküvinin ilk ortaya çıkış tarihi bilinmese de Romalılar, Venedik orduları ve Türkler tarafından (peksimet olarak) yendiği bilinmektedir diye yazıyor.
Aynı kaynaktan Fransa'da ilk bisküvi üretiminin 14. Louis zamanında (1634-1715) başladığını öğreniyoruz. Daha sonra da'1894 yılında asker bisküvisi, nişasta, şeker, su, azotlu maddeler, kemik ve selüloz karışmımdan oluşan savaş ekmeğinin yerini almış.

Bisküvid yâni gevrek:
Türkiye tarihinde milli korsan peksimetlerini bir yana bırakırsak, Avrupa kaynaklı bisküvinin ortaya çıkışı ise çok eski değil. Mary Işın, 'Gülbeşeker: Türk Tatlıları Tarihi' adlı kitabında bu durumu şöyle özetliyor: "Batılılaşma sürecinde murabbalarm yerini marmelat, kurabiyelerin yerini bisüvit, revanilerin yerini pasta ve gato, peltelerin yerini krema aldı"
Erken dönem 'Batı tarzı yemek kitaplarında ise bisküvi tariflerine 20. yüzyıl başından itibaren rastlıyoruz. Örneğin Merzifon Amerikan Koleji aşçısı Boğos Piranyan'ın hazırladığı 'Aşçının Kitabı'nda yer alan 'bisküvit' tarifinde sadece un, şeker ve yumurta sarısı kullanılıyor. Ama son satırda' 'Bu hamura vanilya ve limon rendesi çok yakışır' demeyi de ihmal etmiyor. Hadiye Fahriye Hanım'ın 1924 tarihli 'Tatlıcıbaşı' kitabında bisküvi yer almasa da, 'Ev Kadını' adlı kitabında iki tarif karşımıza çıkıyor: 'Bisküvid yâni gevrek' ve 'Ananason pisküvit'.
Bisküvinin Türkiye'deki ilk yükselişi, Cumhuriyet'in ilk yıllarında şeker fabrikalarının açılışı ve ardından moda olan 'çay davetleri' sayesinde oluyor. Kadın dergileri çay masası örtüleri ve çayda yenecek tatlı tariflerini aktarmak için yarışa giriyor. O yılların 'Ev-îş' dergisinde 'Tino Pisküisi' ya da 'Kaşık Bisküisi' gibi adı alengirli tarifler de var. Elyazması yemek kitabında da 'Beyaz Peynirli Tuzlu Büsküvi' veya 'Büsküvi Savayer' tariflerine rastlıyorum.

Lüks, Haylayf, İdeal:
Bisküvi sadece evlerde ve semt pastanelerinde mi yapılıyordu? Pazarda yerini ne zaman aldı?' gibi bir sorunun cevabını bulmaksa oldukça zor. Elimdeki en eski pakete girmiş bisküvi ilanı 1936 yılına ait. Markası ise 'Lüks'. Aynı yıllara ait olduğunu sandığım bir bisküvi kutusu ise 'Haylayf (High-life) markasını taşıyor. Adresi İstanbul Pangaltı olduğuna göre o dönemin ünlü Haylayf Pastanesi'nin ürünü olduğu kesin. 1940'lı yıllara ait olduğunu sandığım iki teneke bisküvi kutusunun üstünde ise 'İdeal' markası var. Biri 'Standart asorti', diğeri ise 'Artistik.. Kremalı karışık'.
Bizzat hatırladığım en eski bisküvi ise 'Arı' markasını taşıyor. Bilmiyorum ilk fabrika mı? Esentepe'de Emekli Subay Evleri'nin hemen önünde bulunurdu ve etrafını mis gibi kokuturdu. Teneke içinde sıcacık, fabrikadan yeni çıkmıs bisküvi yemenin keyfi de başka olurdu elbetie. 1950'li-60'lı yıllardan itibaren bisküvi markaları çoğaldı, tenekeden paketlere girdi, bakkal tezgahlarını doldurdu. Ülker, Eti, Kent, Önder gibi markalar bunlar arasında ilk akla gelenleri. Sonrası ise malum. Dağ taş bisküviden geçilmiyor!
Yazımız boyunca yaptığımız alıntılardan görüleceği gibi işbu yiyeceğin adı dilimize iyice oturana kadar bisküi, bisküvid, bisküvit, büsküvi, pisküvit, bisküvi gibi çeşitlemeler göstermiş. Halk dilinde ne değişimlere uğradığı, hangi adları aldığı ise ayrı bir araştırmanın konusu olabilir. Adana bölgesinde püskevit dendiğini de öğrendik.


Bisküviler

göz göz
Aşçıbaşı
Aşçıbaşı

Kayıt: 27.09.2018
Mesajlar: 29
Şehir: İzmir
Kısa URL: https://ml.md/lc137261
Gönderme Tarihi: 28.Eyl.2018
557 defa indirildi / yazdırıldı




Milli Eğitim Bakanlığı

Bisküvi Hamurunun Hazırlanması
Bisküvi sözcüğünün altında yatan pişirme tekniğidir. Bisküvi hamuru iki kere pişirilir.
Bu pişirme tekniği, hamuru iyice kuru ve sert yapmaya yarar. Böylece hazırlanan yiyeceğin daha uzun saklanması mümkün olmaktadır. Bu özellik, saklama şartlarının pek de iyi olmadığı dönemlerde bisküvinin yaygınlaşmasına yol açmıştır.
Bisküvi yaparken hamurunun hazırlanışına ve kıvamına dikkat etmelisiniz. İster çikolatalı, ister fındıklı olsun; bisküvinin küçük çapta ve boyutlarda olmasına özen göstermelisiniz. Bisküvi hamuru ne kadar kalın olursa ve tepsiye ne kadar kalın şekilde dizilirse; lezzeti, o derece azalacaktır. Kalın şekillendirilmiş hamur, hem şekil hem de lezzet açısından bisküvi olmaktan çıkar. Bir hamurun kalınca pişirilmesi ile ince bir tabaka şeklinde pişirilmesi lezzet açısından oldukça farklılık gösterir. Kalın şekillendirilmiş hamurun pişirme süresi uzatılsa da fırında ne kadar uzun tutulsa da içleri daima yaş ve yumuşak olur. Bu şekilde hamurun içi yumuşak kalmakla birlikte; bu durum, hamurun üstünün kurumasına neden olacaktır. Bisküvi hamuru ince olduğu takdirde ise fırında kuruyacaktır.
Bisküvi hamuruna elinizle şekil vereceğiniz gibi, hamurları şekillendirmek için hamur sıkma torbası kullanabilirsiniz. Bunun dışında hamura kaşık ile de şekil verebilirsiniz.
Burada dikkat etmeniz gereken nokta, hamuru kaşık ile tepsiye diziyorsanız, şekillerinin düzgün olmasına özen göstermelisiniz.


Bisküviler Hakkında

şef
Şef Aşçıbaşı
Şef Aşçıbaşı

Kayıt: 29.07.2011
Mesajlar: 72
Kısa URL: https://ml.md/lc66327
Gönderme Tarihi: 29.Tem.2011
1,543 defa indirildi / yazdırıldı




Bisküviler de pastalar gibi karbonhidratlı yiyecekler grubundandırlar. İçerisinde bulunan un, şeker ve yağ çoğunlukta olduğu için bu gruba girer.
Bisküvilerin yaşantımızda büyük bir yeri vardır. Dostlarımızı evimize davette, mutlu olaylarımızı kutlamalarda başvuracağımız misafir ağırlama araçlarının başında bisküviler gelmektedir.
Hem kolay hazırlanmaları, hem de daha ekonomik olmaları dolayısıyla çok aranan bir hamur çeşididir.
Tuzlu, tatlı, kremalı, az yağlı veya çok yağlı vb. olmak üzere pek çok çeşitleri vardır.
Bu çeşitlerden hazırlayacağınız tatlı ve tuzlu olmak üzere iki çeşit bisküvi, misafirleriniz için yeterli bir ölçüdür.
Daha fazla çeşit diğer özel günler için yapılır. Bu günler için hazırlayacağınız çeşitleri de ekonomik durum ve zamanı göz önünde tutmanızda da yarar vardır.






Bisküviler Hakkında Tarifleri Diğer Konular



(3 adet Bisküviler Hakkında 83,200 defa bakıldı)

1 2 3

lezzetler.com
Site Hakkında
Kullanım Kuralları
Üyelik Kuralları
Gizlilik Bildirimi
Hediyeli Üyelik
Alan Adlarımız
Bölümler
Yemek Kitapları
Mütevazı Lezzetler® Yemek Kitabı
Mütevazı Lezzetler® İkramlar
Mütevazı Lezzetler® Kurabiyeler
Mütevazı Lezzetler® Çorbalar
Mütevazı Lezzetler® Pilavlar
Mütevazı Lezzetler® Videoları
Mütevazı Lezzetler® Fotoğrafları
Mütevazı Lezzetler®
Mütevazı Lezzetler® Sertifikaları
Mütevazı Lezzetler® Türkçe
Mütevazı Lezzetler® Azəricə
Mütevazi Lezzetler® English
Mütevazi Lezzetler® Español
Mütevazi Lezzetler® Deutsch
Mütevazi Lezzetler® Français
Mütevazi Lezzetler® Italiane
Скромные Вкусы® Русский
لذيذ المتواضع ®عربية
Video Sunucuları
video.lezzetler.com
video.ml.md
Youtube
Dailymotion
Facebook
İzlesene
Mynet
Sosyal Medya
lezzetler.com facebook uygulaması
lezzetler.com facebook sayfası
lezzetler.com twitter sayfası
Mütevazı Lezzetler® facebook sayfası
Mutevazı Lezzetler® twitter sayfası

izmir escort - alsancak escort