|
Bici Bici (Adana) |
|
ömür
Aşçı
Kayıt: 07.09.2009
Mesajlar: 16 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc40404
Gönderme Tarihi: 07.Eyl.2009
6,080 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 litre su
1 su bardağı buğday nişastası
1 su bardağı pudra şekeri
Kırılmış buz
Gıda boyası
Önce kaymak tabir edilen kısmı hazırlanır. Soğuk su ve nişasta tencereye konur. Ateşe yerleştirmeden önce pürüz kalmayacak şekilde karıştırılır. Sonra orta ateşte sürekli karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Islatılmış bir kaba dökülür. Bir gece bekletilir. Ertesi günü kare kare kesilir. Kaselere paylaştırılır. Üzerlerine pudra şekeri bırakılır. Kırılmış buz konur. Biraz daha pudra şekeri serpilir. Arzuya göre gıda boyasıyla renklendirilir.
Fotoğraf "Göksen" tarafından gönderildi. 18.03.2015
|
BİCİ BİCİ |
|
Cankat
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 04.04.2009
Mesajlar: 725 Şehir: İzmir |
Kısa URL: https://ml.md/lc67623
Gönderme Tarihi: 06.Eyl.2011
3,014 defa indirildi / yazdırıldı
|
Anadolujet Magazin
7 çorba kaşığı nişasta
7 çorba kaşığı şeker
1 litre su
1 çay kaşığı gıda boyası (kırmızı)
1 şişe gül suyu
Buz
Pudra şekeri
Nişasta ve şekeri, iki su bardağı suda karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin. Pişen muhallebiyi cam bir kaba yayarak dökün. Soğuduktan sonra buzdolabında sertleşene kadar bekletin. Kalan suyun içine yaklaşık bir çay kaşığı gıda boyasını ekleyip, karıştırın. Bu suya gül suyunu da ilave edip, buzdolabında soğutun. Dilerseniz, yaz aylarında bu şerbete; karıştırıcıda parçalayacağınız buzu da ekleyebilirsiniz. Sertleşen muhallebiyi küçük küpler halinde kesin. Servis edeceğiniz kaba, kesmiş olduğunuz küpleri alın. Servis kabına şerbeti de gezdirin. Arzunuza göre üzerine pudra şekeri serperek de servis edebilirsiniz.
Fotoğraf "OlurMuOlur" tarafından gönderildi. 23.02.2021
|
Bici Bici (Adana) |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc103933
Gönderme Tarihi: 27.Arl.2014
2,075 defa indirildi / yazdırıldı
|
Prof. Dr. Erman Artun
1 bardak nişasta
6 bardak su
1 tatlı kaşığı bici boyası
1 su bardağı pudra şekeri
Yeterince gül suyu
Kar şekline getirilen buz
6 bardak suya 1 bardak nişasta eklenerek pişirilir. Bu arada devarnlı bir tahta kaşık yardımıyla karıştırılarak topaklaşması engellenir. Koyulaşan karışım bir tepsiye dökülerek buzdolabında soğumaya bırakılır. Uzerinin kurumaması için bir ıslak bezle örtülür. Dolapta bekleterek dondurduğumuz bici küçük kaselere küp şeklinde doğranır. Içine kırmızı boya ile hazırlanan su, pudra şekeri, kar haline getirilen buz ve gül suyu eklenerek servis yapılır.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 23.09.2021
|
Bici Bici (Adana) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc106016
Gönderme Tarihi: 18.Mar.2015
3,932 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
Nişasta
Süt veya su
Damla sakızı
Pudra şekeri
Bici bici suyu (kırmızı bici suyu)
Kar
Süsleme;
Mevsim meyveleri
Renkli bici bici suyu
Nişasta soğuk sütün (suyun) içinde eritilir. Eriyen nişastalı karışımın içine damla sakızı koyulur, karışım orta ateşte koyulaşıncaya kadar kaynatılır. Bu karışım sıcak bir halde tepsiye dökülür, üzerine kırmızı renkli bir sıvı olan bici bici suyu (bir nevi şerbet, yöresel adı bu şekildedir.) gezdirilir ve soğumaya bılır.
Karışım soğuduktan sonra kare kare kesilir. Küçük küpler halinde bir kaseye konur, üzerine kar ve kırmızı renkli bici bici suyu dökülür. Tercihen istenilen miktarda pudra şekeri koyulur. En son mevsim meyveleriyle süslenerek servise sunulur.
Not: Adananın yöresel bir yiyeceği olan bici bici ana maddesi kar olan serinletici bir tatlıdır. Çukurovanın sıcak iklimi göz önüne alındığında bici bici o yörenin insanları için vazgeçilmez bir tatlıdır.
Bici bicinin nasıl oluştuğuna dair bu güne kadar birçok araştırma yapılmıştır. Karakteristik bir özellik taşıdığı için bu tatlının nereden geldiği, yapılışı gibi konulara ilişkin yapılan çalışmalarda kesin bir bilgiye rastlanamamıştır. Ancak Kurtuluş Savaşı sırasında Akdeniz Bölgesini işgal eden Fransızlara ait bir tatlı türü olduğu düşünülmektedir. Ancak günümüzde Fransız mutfağına baktığımızda ne isim olarak ne şekil olarak böyle bir tatlı türüne rastlanılmamıştır.
Yakın zamana kadar tabla kültürü ile tanınan bici bici daha sonra işletmeciler vasıtasıyla kafelere ve restoranlara taşınmıştır. Önceleri yalnızca yaz aylarında yapılan bu tatlı daha sonraları kış aylarında da satışa sunulmuştur. Böylece meyveli bici bici, alkollü bici bici gibi bici türleri oluşmuştur.
Fotoğraf "hararet" tarafından gönderildi. 07.07.2020
|
Bici Bici (Adana) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc116276
Gönderme Tarihi: 19.Nis.2016
2,876 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.kulturportali.gov.tr
12 çorba kaşığı nişasta
1 tatlı kaşığı bici bici boyası (şerbet boyası)
1 kg şeker
Buz
1 paket pudra Şekeri
İsteğe bağlı olarak gül suyu, muz, çilek, kiraz, şeftali
2 çay bardağı toz şeker, 12 kaşık nişastayı, bir miktar su ile muhallebi olana dek karıştırarak koyu hale gelmesini sağlıyoruz. Koyulaştırdıktan sonra bir tepsiye ince bir tabaka halinde seriyoruz. Sonra dolapta soğumaya bırakıyoruz. Donduktan sonra bici bicimizin temel malzemesi hazır demektir. Diğer tarafta bir litre suyun içerisine bici bici boyamızı ekleyip kaynamaya bırakıyoruz. Donan nişastalı muhallebimizi küpler halinde kesiyoruz. Bir kasenin yarısını dolduracak biçimde bu muhallebimizi koyuyoruz. Üzerine şoklanmış buzu rendeleyerek kar biçiminde kubbe şeklini alacak şekilde koyup hafifçe elimizle bastırıyoruz. Buzun üzerini havuz biçiminde açarak ortasına dilediğiniz miktarda pudra şekeri koyuyoruz, yine dilediğiniz miktarda gül suyu koyuyoruz, yukarıda sayılan meyvelerden dilediğinizi dilimleyerek üzerini süsleyebilirsiniz. En son aşama olarak da kaynatıp soğuttuğunuz bici biciyi boyalı sudan buzun üzerine yavaşça döküyoruz. Çok fazla koymamanızı tavsiye ederiz çünkü buz eridiğinde taşma ihtimali var.
|
Bici Bici (Adana) |
|
çini tas
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.12.2016
Mesajlar: 26 Şehir: Yozgat |
Kısa URL: https://ml.md/lc122276
Gönderme Tarihi: 05.Oca.2017
2,034 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ömür Akkor
Namı diğer haytalya, nişastalı pelte, şekerli su ve yontulmuş buz. Basit, renkli ve Adana sıcağında cezbedici.
|
Bici Bici (Adana) |
|
burdur'lu
Aşçıbaşı
Kayıt: 11.07.2014
Mesajlar: 28 Şehir: Burdur |
Kısa URL: https://ml.md/lc139145
Gönderme Tarihi: 17.Arl.2018
2,858 defa indirildi / yazdırıldı
|
Ceyhan Belediyesi
1 ölçü nişasta
2 ölçü şeker
6 ölçü su
4 ölçü şeker(şurup)
Kırmızı bici boyası
Gül suyu
Nişastayla su yavaş yavaş karıştırılarak pişirilir. Koyu muhallebi kıvamına gelince ateşten indirilir ve tepsiye konularak soğumaya bırakılır. Buzdolabında bekletilir.
Ayrıca şurup kaynatılır, içine kırmızı boya, gül suyu ilave edilir.
Dolapta soğuyan bici küçük kareler halinde kesilip karelere konulur üzerine şurup dökülür.
İstediği takdirde üzerine pudra şekeri de ekilebilir.
|
Bici Bici (Adana) |
|
saka
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 20.12.2018
Mesajlar: 34 Şehir: Niğde |
Kısa URL: https://ml.md/lc139212
Gönderme Tarihi: 20.Arl.2018
1,428 defa indirildi / yazdırıldı
|
Duygu Özcan
2 litre su
1.5 su bardağı nişasta
1 çay bardağı şeker
Şerbet (Karsambaç) İçin:
2 litre su
1 tatlı kaşığı bici boyası
2 yemek kaşığı gül suyu
2 su bardağı şeker
2 litre su ve 1 çay bardağı şeker kaynatılır. Nişasta 1 su bardağı soğuk suda eritilip kaynayan suya azar azar sürekli karıştırılarak dökülür. Ve 5 dakika sürekli karıştırılarak kaynatılır. Ocaktan alınıp tepsiye dökülür, soğuduktan sonra buzdolabına konulur.
Şerbet (Karsambaç) İçin: 2 litre suya tüm malzemeler eklenir. Karıştırılıp buzdolabına alınır ve donması beklenir.(bu karışım bicinin üzerine dekor olarak damlatılır)
Sunum aşamasında: bici bici küp küp doğranıp üzerine donan şerbet ve buz rendesi yardımıyla rendelenip üzerine eklenir. Son olarak buzun üzerine pudra şekeri ve gül suyu eklenir.
|
Bici Bici |
|
Çağruşenbih
Aşçıbaşı
Kayıt: 12.06.2019
Mesajlar: 20 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc143423
Gönderme Tarihi: 12.Haz.2019
1,808 defa indirildi / yazdırıldı
|
6 yemek kaşığı mısır veya buğday nişastası
1 litre su
1 su bardağı gül suyu
1 damla kırmızı gıda boyası
1 çay bardağı pudra şekeri
1 su bardağı rendelenmiş buz
Süslemek için:
Pudra şekeri
Muz
Kırmızı meyveler
Nişasta ve suyu çırpma teliyle karıştırarak pişirin. Katılaştığında bir fırın kabında veya tepside en az 4 saat dinlendirin.
Bir kapta gül suyu, kırmızı gıda boyası ve pudra şekerini karıştırıp buzdolabında soğutun.
Küp küp kestiğiniz muhallebinin üzerine şerbetten dökün. Üzerine 1 su bardağı rendelenmiş buz koyun. Pudra şekeri, muz ve kırmızı meyveler ile servis edebilirsiniz.
|
Bici Bici (Adana) |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145824
Gönderme Tarihi: 23.Eyl.2019
520 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
1 litre su
1 su bardağı buğday nişastası
1 su bardağı pudra şekeri
Kırılmış buz
Gıda boyası
Soğuk su ve nişasta tencereye konulur, ateşe yerleştirmeden önce pürüz kalmayacak şekilde karıştırılır.
Sonra orta ateşte sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir.
Islatılmış bir kaba dökülür, bir gece bekletilir.
Ertesi günü kare kare kesilir, kaselere paylaştırılır.
Üzerlerine pudra şekeri serpilir, kırılmış buz konulur, üzerine biraz daha pudra şekeri dökülür.
Arzuya göre gıda boyasıyla renklendirilir.
|
Bici Bici (Adana) |
|
Doctor
English Admin
Kayıt: 15.01.2007
Mesajlar: 2416 Şehir: KKTC |
Kısa URL: https://ml.md/lc157469
Gönderme Tarihi: 25.Nis.2021
340 defa indirildi / yazdırıldı
|
Nişasta Küpleri için:
6 su bardağı su
6 yemek kaşığı nişasta
Buzlu Karışım İçin:
2 su bardağı su
2 yemek kaşığı toz şeker
1 tutam kırmızı gıda boyası
2-3 yemek kaşığı gül suyu
Üzerine Serpmek İçin:
Pudra şekeri
Nişasta küpleri için bir bardak suyu ve nişastayı tencereye alıp iyice karıştırın. Kalan suyu ekleyip orta ateşte koyulaşana kadar pişirin. Tepsiye döküp soğumasını sağlayın. Buzdolabında 6 saat bekletin.
1 santimlik küpler şeklinde kesin.
Dondurulmaya dayanıklı bir kabın içine su, şeker, gıda boyası ve gül suyunu alın. İyice karıştırıp derin dondurucuda 2 saat bekletin. Sürenin sonunda çatalla karıştırıp tekrar derin dondurucuda 2 saat bekletin. Aynı işlemi bir kez daha tekrarlayın.
Nişasta küplerini bir cam kasenin içine alın. Üzerine buzlu karışımı ekleyin. Pudra şekeri serpip servis yapın.
Fotoğraf "gül" tarafından gönderildi. 23.09.2021
|
Bici Bici (Adana) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc160442
Gönderme Tarihi: 05.Ekm.2021
1,487 defa indirildi / yazdırıldı
|
600 ml mısır nişastası
6 litre su
20 g vanilya
Şerbeti için:
1,5 litre içme suyu
0,3-0,4 gram kırmızı toz gıda boyası
Gül suyu
1,5 litre suya 0,3-0,4 g kırmızı gıda boyası koyun. Şerbet koyu vişne rengindedir. Aromatik tat için kokusunu verecek kadar (%1'den az) gül suyu ekleyin.
Şerbeti Adana Bici Bici servisi sırasında kullanılmak üzere şişelere koyun.
Buzun ince rendelenmesi önemlidir. Buzu kar şeklinde hazırlayın. Buzun kar taneleri gibi ince olması bici bici suyunu hızlıca soğutması, kaşıkla yenebilmesi ve ağızda hızlıca erimesi için önemlidir. Diş ve boğaz sağlığı için buz taneleri ağıza alınca hemen eriyecek ve dişle kırmayı gerektirmeyecek kadar küçük olmalıdır.
Buzdolabında 1 gün bekletilen bici bici tepsisi tezgâha alınır. Tezgâha alınan tepsideki bici yaklaşık 5 cm'lik kareler olacak şekilde kesilir. Servis sırasında usta tepsiden 1 kare dilim alır ve küçük küpler olacak şekilde doğrar. Küp küp doğranan bici biciler normal boy bir servis kâsesine konur.
İstenilen miktarda ince rendelenmiş buz bici tanelerinin üzerine eklenir. Usta, bici bici tanelerinin üzerindeki rendelenmiş buzda pudra şekeri konulması için el becerisi ile çukur oluşturarak istenilen miktarda pudra şekeri ekler. Bunun üzerine buzun tamamı kırmızı görünüm alacak şekilde bici şerbeti gezdirilir.
İsteğe göre bunların üzerine meyve (muz, çilek, kiraz vb.) dilimleri eklenir. Adana Bici Bici altında servis tabağı olan bir kâsede ve içmek için de kaşık ve pipet ile servis edilir. Adana Bici Bicinin yanında küçük bir kâsede pudra şekeri de verilir.
|
Bici Bici (Adana) |
|
OlurMuOlur
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 24.07.2020
Mesajlar: 2211 Şehir: Sincan |
Kısa URL: https://ml.md/lc164394
Gönderme Tarihi: 22.Nis.2022
475 defa indirildi / yazdırıldı
|
Fatma Arslantaş
1,5 litre su
1 su bardağı nişasta
Rendelenmiş buz
Pudra şekeri
Gül suyu
İsteğe göre muz ve elma
İlk önce ana malzemesi hazırlanır bir buçuk litre suya bir su bardağı nişasta konulur çelik tencerede tahta kaşıkla koyulaşıncaya kadar karıştırılır fazla derin olmayan bir kaba dökülerek üstüne ıslak sofra bezi örtülür buzdolabına konulur.
Daha sonra buz kalıbı rendelenerek kar haline getirilir.
Soğuyan nişastalı su küp şeklinde doğranır ve cam kâselere konulur üzerine kar, pudra şekeri, gül suyu ve isteğe göre meyve konularak yenilir.
Not: Bici Bici Adana’nın simgesi olmuş bir tatlıdır. Özellikle yaz günlerinde serinlemek için yenilir. Sokaklarda özellikle sadece bici yapan dükkânlar vardır.
|
Bici Bici (Adana) |
|
gül
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 08.08.2007
Mesajlar: 10638 Şehir: izmit |
Kısa URL: https://ml.md/lc177897
Gönderme Tarihi: 24.May.2024
183 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.cumhuriyet.com.tr
Muhallebisi için:
2,5 su bardağı su
3/4 çay bardağı nişasta (mısır veya buğday nişastası)
Şerbeti için:
1/2 su bardağı pudra şekeri
1 su bardağı su
2 yemek kaşığı gül suyu (isteğe bağlı)
1 su bardağı kırmızı meyve
Üzeri için:
1 su bardağı rendelenmiş buz
3 yemek kaşığı pudra şekeri
1 adet büyük boy muz
Muhallebi için su ve nişastayı tencereye alın, çırpın.
Ocağa alıp orta hararetli ateşte sürekli karıştırarak koyulaşana kadar pişirin.
Islattığınız bir borcam kaba dökün üzerini düzleyin.
Buzdolabına kaldırıp donana kadar dinlendirin.
Şerbet için tüm malzemeleri blendera alın.
Servis için muhallebiyi küçük kareler halinde dilimleyip kuplara paylaştırın.
Bolca buzu rondoda çekip kar haline getirin.
Karı kuplara paylaştırın.
Şerbeti üzerine gezdirin.
Muz dilimleri ve şerbet için kullandığınız meyveyle süsleyerek bekletmeden servis edin.
|
|