| 
 
 
 | 
Kırmızıbiber Salçası | 
  | 
mukaddes 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 17.07.2007 
Mesajlar: 33 Şehir: Bornova İZMİR | 
Kısa URL: https://ml.md/lc76030 
Gönderme Tarihi: 25.May.2012 
2,589 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Yarım kg kırmızıbiber
 
1 tatlı kaşığı tuz
 
 
Kırmızıbiberleri ortadan ikiye ayırıp çekirdekli kısımlarını çıkarın. Haşlayıp kabuklarını soyun ve küçük parçalar halinde kesin. Blenderde püre haline getirin.
 
Geniş bir tepsiye alıp tuz ilave edin ve karıştırın. Ara sıra karıştırmak suretiyle güneşte kavrulmaya bırakın. Rengi koyulaşıp katılaştiğında kavanozlara alın Kaynar suda pastörize edip kum bir havlu üzerinde soğumaya bırakın. Serin ve kuru bir yerde muhafaza edin.
 
 
 
 
Fotoğraf "Doctor" tarafından gönderildi. 20.05.2021
  
 | 
Biber Salçası Yapımı | 
  | 
yurdi 
Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 02.03.2013 
Mesajlar: 23 Şehir: Zonguldak | 
Kısa URL: https://ml.md/lc87284 
Gönderme Tarihi: 03.Mar.2013 
2,892 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
1 kg. biber
 
Biraz tuz
 
 
Biberlerin tohum kısmı çıkartılır. Yıkandıktan sonra birkaç parçaya ayrılır. Yarım bardak su ilâvesiyle bir tencerede kaynatılır. Yumuşayınca süzgeçten geçirilir. Başka bir tencereye alınır. Fazla suyunun uçması için orta hararette biraz kaynatılır. Tuz ilâve edilip bir tepsiye dökülür. 2-3 gün güneşte bırakıldıktan sonra kavanoza boşaltılır. Üzerine zeytinyağı gezdirilir.
 
 
 
 
Fotoğraf "yeni üye" tarafından gönderildi. 15.10.2018
  
 | 
Biber Salçası | 
  | 
beslenme saati 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 04.04.2016 
Mesajlar: 30 Şehir: Mardin | 
Kısa URL: https://ml.md/lc136555 
Gönderme Tarihi: 29.Ağu.2018 
1,344 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
İstediğiniz kadar kırmızı biber
 
Yeterince öğütülmüş kaya tuzu
 
 
Öncelikle biberler ortadan ikiye bölünür; sonrasında, içerisindeki çekirdekler çıkartılır. İsterseniz yalnız yeşil olan yerlerini ayıklayıp, çekirdeklerini içersinde bırakabilirsiniz. İsterseniz çekirdeklerini de çıkartabilirsiniz, bu size kalmış. Daha sonra, biberleri, iyi şekilde yıkayıp kuruması için bir yere serin.
 
Biberler kuruduktan sonra, biberleri çekmeniz, ya da çektirmeniz gerekir. Çekilmiş biberler, sıvı haline gelir, öğütülmüş kaya tuzu ile karıştırılır ve temiz bir naylonun üzerinde, güneş gören bir yere serilir. Genelde 20 kg. biber için, 1 kg tuz, ya da 40 kg biber için 2 kg tuz, kullanılır.
 
Biberler günde üç-dört defa, bir tahta kaşığı yardımı ile karıştırılır. Sıvı halindeki biberin içerisine toz, tüy gibi maddelerin girmesini engellemek için, üzeri bir tülbent ile örtülür. Bu şekilde biber salçası, beş ya da altı gün içersinde, suyunu gitgide çekecek, içersinde biber tanecikleri kalmayacaktır.
 
Kuruyan biber salçasını daha ince taneli olmasını istiyorsanız, isteğe bağlı olarak bir sefer daha çekebilir/çektirebilirsiniz. Daha sonra biber salçanızı temiz kavanozlara doldurup, kullanım zamanına kadar serin bir yerde muhafaza edersiniz.
 
 
Not: Biber salçasına ekleyeceğiniz tuz, ne kadar fazla olursa, o kadar fazla dayanıklı olur. Ancak çok tuzlu biber salçası, yemeği tuzlu yapacağı gibi, sağlık için de faydalı olmayacağı ortada. Bu nedenle, bu gerçeği göz önünde bulundurarak, tuzu kararınca kullanmalısınız. Marketlerden, kimyasal içeriği yüksek biber salçası yerine, herkes kendi biber salçasını, evinde hazırlayabilir. Yalnız biber salçası değil, daha birçok gıda maddesi evde hazırlanabilir. Eylül ayının yaklaşması ile, pek çok kadın, kendi evinde ve kendi imkanları ile, kışlık yiyecek alışverişine başlar. Konservelerini (Kavanozlarını) taze yaz sebzeleri ile hazırlar, bütün kış, bunları açarak, sofraya taşır. Bu hem ekonomik, hemde sağlıklı bir yöntemdir.
 
 
 
  
 | 
Biber Salçası | 
  | 
yeni üye 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 27.01.2016 
Mesajlar: 42 Şehir: Kütahya | 
Kısa URL: https://ml.md/lc137675 
Gönderme Tarihi: 15.Ekm.2018 
1,220 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://carrefoursa.com
 
 
10 kg kapya biber
 
4 yemek kaşığı kaya tuzu
 
Zeytinyağı
 
 
Kırmızı biberleri yıkadıktan sonra saplarını ayıklayın ve biberleri ortadan ikiye kesip çekirdeklerini çıkarın. İri iri doğradığınız biberleri aralarına kaya tuzunu serperek suyunu çekene kadar pişirin. Yumuşayan ve suyunu çeken biberleri rondodan geçirin. Pürüzsüz hale getirdiğiniz biberi geniş ve sığ tepsilere döküp güzelce yayın. Tepsileri balkonunuzun güneş alan bir köşesine yerleştirin. Her gün aralıklarla tahta kaşıkla karıştırarak kurumasını bekleyin. Salçanızı dış etkenlere karşı korumak için tepsilerin üzerine tülbent gerin. 09.00-11.00 ve 15.00-17.00 saatleri salçayı güneşte kurutmak için en ideal saatlerdir. Biber salçanız en fazla 5 gün içinde kavanozlara girmek için hazır olacaktır. Eğer bulunduğunuz coğrafyada hava nemliyse salçanın kuruma süresi uzayacaktır. Salçayı tam kurumadan kavanozlara doldurmanız, hazırladığınız salçanın kısa sürede bozulup ekşimesine neden olabilir. Biber salçasını koyu kıvam aldığında temiz ve kuru cam kavanozlara bastırarak doldurabilirsiniz. Salçanın küflenmemesi için üzerine zeytinyağı ilave edin. Salça kavanozlarını karanlık ve serin bir erzak dolabında saklayabilirsiniz.
 
 
 
  
 | 
Biber Salçası | 
  | 
Al Pay 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 14.11.2019 
Mesajlar: 30 Şehir: Gaziantep | 
Kısa URL: https://ml.md/lc146760 
Gönderme Tarihi: 15.Kas.2019 
734 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Biber salçası yaparken seçtiğiniz biberlerin taze ve bol etli olmasına dikkat edin. Biberlerin saplarını ve çekirdeklerini iyice ayıklayın. Hepsini iri parçalar halinde doğrayıp aralarına kaya tuzu serperek tencereye aktarın. Az miktarda sıcak su eklediğiniz malzemeleri pişirin. Suyunu süzdüğünüz biberlerin posasını tel süzgeçten geçirin ya da biberleri el blender'ı ile püre haline gelene kadar çekin. Ardından biber püresini kurutmaya başlayın. Bunun için tuz eklediğiniz salçanızı geniş tepsilere koyup güneşte ya da fırında kurutabilirsiniz. Güneşte kurutacaksanız üzerine temiz bir örtü örtmeyi unutmayın. Kurumakta olan salçalarınızı üstlerinin kabuk bağlamaması için günde birkaç kez tahta kaşıkla karıştırmayı ihmal etmeyin.
 
 
 
  
 | 
Biber Salçası | 
  | 
OlurMuOlur 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 24.07.2020 
Mesajlar: 62 Şehir: Sincan | 
Kısa URL: https://ml.md/lc157746 
Gönderme Tarihi: 17.May.2021 
563 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
5 kilo kapya biber
 
500 gram acı sivri biber
 
3 yemek kaşığı kaya tuzu
 
Saklamak için:
 
Yarım su bardağı ayçiçek yağı
 
 
Bol su içinde yıkadığınız kapya biberleri ve acısını katması için kullandığınız acı biberlerin sap kısımlarını kesip iç çekirdeklerini çıkarın.
 
Etli ve zedelenmemiş olan biberleri iri parçalar şeklinde doğrayın. Aralarına az miktarda kaya tuzu serpiştirip derin ve kapaklı bir tencereye koyun. Çok az ekleyeceğiniz su ilavesiyle beraber 20 dakika kapağı kapalı pişirin.
 
Biberleri haşladığınız suyu dilerseniz çorba gibi tariflerinizde kullanmak için ayırabilirsiniz.
 
Özlü ve pürüzsüz kıvamda salçalar elde etmek için tel süzgeçten biberleri geçirin çıkan posa kısımlarını ayırın. Yahut bir mikser yardımıyla tüm biberleri ezin.
 
Hazırladığınız bu biber püresini iki farklı yöntemle salça kıvamına getirebilirsiniz.
 
İlk olarak biber pürelerinizi güneşin altında bırakarak fazla suyunu çektirme.
 
Bu yöntemi uygulayacaksanız biber pürelerinizi geniş bir tepsi içerisine alın. Tepsinin içerisine toz, böcek gibi çevreden gelecek zararlı maddelere maruz kalmayacak şekilde güneşin altında bekletin. Tahta kaşık yardımıyla iki günde bir karıştırarak fazla suyunu çekmesini sağlayın. Bu yöntem günlerce sürebilir.
 
Kapağı sıkı kapanan bir kap içerisine suları çekilen salçalarınızı alın. Kavanozu doldurduktan sonra kapağını kapatıp ters çevirerek bir gece bekletin. Ertesi gün açıcınca bozulmaması için sıvıyağı üst kısma sürüp tekrar kapağını kapatarak buzdolabında muhafaza edin.
 
İkici yöntemi inceleyecek olursak Biber pürenizi derin tencere içerisinde tüm suyunu çekene kadar kaynatın. Dibinin tutmaması ve sıçrama olmaması için tahta kaşıkla arada karıştırmayı unutmayın.
 
Suyunu çektirdiğiniz biberleri temiz kavanozlara sıcakken döküp kapaklarını sıkıca kapatın. Ters çevirip bir gece bekletin. Açıp kullanmaya başladığınızda ise üzerine sıvıyağ döküp kapağı kapalı olarak buzdolabında saklayın.
 
 
 
  
 | 
Kırmızı Biber Salçası | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc159914 
Gönderme Tarihi: 08.Eyl.2021 
488 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Kırmızı biber salçası tarifi için önce biberleri yıkayın ve içini temizleyin. Biberleri dörde bölün ve büyük bir tencereye alın. Biberlerin yarısına gelecek şekilde suyla doldurun ve haşlayın. İyice haşlanan biberlerin suyunu süzün ve blenderden geçirin.
 
Bu karışımı büyük bir teflon tavaya alarak pişirin. Yanmaması için sürekli karıştırmanız gerekiyor. Kırmızı biber salçasının püf noktası budur.
 
Tuzu ekleyip kaynatmaya devam edin. Suyunu çekene kadar ara ara karıştırın. İyice katılaşınca yani salça kıvamını alınca sıcak hâliyle kavanozlara boşaltın. Kırmızı biber salçasının küflenmemesi için üzerine sıvı yağ dökün ve kavanozun kapağını kapatın. Mis gibi ev yapımı biber salçası hazır.
 
 
 
  
 | 
Biber Salçası | 
  | 
Selver Somuncu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 25.05.2007 
Mesajlar: 1024 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc170649 
Gönderme Tarihi: 04.Mar.2023 
349 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
https://www.vestel.com.tr
 
 
1,5 kg salçalık kırmızıbiber 
 
2 pişirici blender ölçeği su 
 
15 gr kaya tuzu 
 
 
Biberlerin saplarını kesip çekirdekli kısımlarını temizleyin. İri parçalar halinde doğrayıp cam hazneye koyun. Suyu ekleyin.
 
Sos programında 40 dakika pişirin.
 
Program sonunda biberleri ince süzgeçten geçirin. Tekrar cam hazneye alıp tuzunu ilave edin.
 
Sos programında 30-40 dakika kıvam alıncaya kadar kontrollü pişirin. 
 
Tepsiye yayıp mümkünse 1-2 gün güneşte bekletin.
 
Kavanozlara doldurup kapaklarını sıkıca kapatın.
 
Serin yerde muhafaza edin.
 
 
 
  
 | 
Biber Salçası | 
  | 
Gül 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 08.08.2007 
Mesajlar: 10636 Şehir: İzmir | 
Kısa URL: https://ml.md/lc174396 
Gönderme Tarihi: 30.Eyl.2023 
213 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Biberleri iyice yıkayın, saplarını kopartın ve çekirdeklerini çıkarın. Ardından biberleri 3-4 parçaya bölün.
 
Geniş ve derin bir tencerede suyunu bırakması için kısık ateşte, daha sonra suyunu çekene kadar da orta ateşte pişirin. Pişirdiğiniz biberleri robottan geçirin ve püre haline getirin. Kabuklarından ayırmak istiyorsanız ince delikli bir süzgeci kullanın. Biberlerinizi salça haline getirmek için domates salçasında olduğu gibi tuzlayarak tepsiye boşaltın ve üzerine tülbent örtün, ara sıra karıştırın. Güneşte bir hafta kadar bekletin. Salçanızın küflenmemesi için ara sıra karıştırmayın unutmayın. Biber salçasını kaynatma yöntemiyle yapacaksanız, püre haline getirdiğiniz biberlere tuz ilave ederek tencerede karıştırarak suyunu çekene kadar pişirin.
 
 
Not: Ev salçası yapmanın en önemli püf noktası tuzunu iyi ayarlamaktır. Az tuz kullanırsanız salçanız çabuk küflenir. Tuzunu biraz fazla kullanmanız salçanızın ömrünü uzatacaktır.
 
 
 
  
 | 
Biber Salçası | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc180096 
Gönderme Tarihi: 27.Ekm.2024 
185 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Önce biberleri yıkayın. Ardından makine varsa biberleri makinede çektirin.
 
Çekilen biberleri geniş tepsilere dökün. Toz ve haşereye karşı üzerini bezle örtün. Güneş altında kurumaya bırakın ve günde birkaç kez kaşıkla karıştırın.
 
Salça kıvamını aldıktan sonra zeytinyağı ve tuz ile yoğurup kavanozlara koyarak, serin yerde saklayın.
 
 
 
  
 | 
Biber Salçası | 
  | 
dolu 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 28.01.2014 
Mesajlar: 3325 Şehir: Denizli | 
Kısa URL: https://ml.md/lc180097 
Gönderme Tarihi: 27.Ekm.2024 
250 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
Biberleri önce temizleyin ve parçalara ayırarak büyük bir tencereye alın. Tencereyi biberlerin yarısına kadar gelecek kadar suyla doldurun.
 
Biberler yumuşayana kadar orta ateşte yaklaşık 20 dakika haşlayın. Daha donra suyunu süzüp sıcakken blenderden geçirin.
 
Acı kırmızıbiberleri blenderden geçirip hep birlikte büyük bir teflon tavaya alın ve ocakta kaynatmaya devam edin. Yanmaması için sürekli karıştıralım.
 
Tuzu ekleyip yavaş yavaş kaynatmaya devam edin. Kalan suyunu da iyice çekecek. Bu işlem yaklaşık 5 saat kadar sürüyor.
 
Suyunu tamamen çekip kıvam aldığında salça kavanozlara girmeye hazır demektir.
 
Küflenmemesi için üzerine sıvı yağ ya da zeytinyağı dökerek kapaklarını sıkıca kapatın.
 
 
 
  
 | 
Biber Salçası | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc184241 
Gönderme Tarihi: 07.Ağu.2025 
39 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
5 kg kırmızı biber
 
3-4 çorba kaşığı zeytinyağı
 
Tuz
 
 
Biberleri yıkayıp saplarını kestikten sonra tohumlarını çıkarın.
 
Bir tencereye alıp yumuşayana kadar haşlayın.
 
Ilındıktan sonra elinizle bastıra bastıra kevgirden geçirin ve tencereye alın.
 
Üzerine tuz ve zeytinyağı ekleyip ağır ateşte pişmeye bırakın.
 
Koyulaşınca ocaktan alıp soğuttuktan sonra kavanozlara doldurun.
 
 
 
  
 | 
Biber Salçası | 
  | 
Çetin Ceviz 
Şef Aşçıbaşı 
 
  
Kayıt: 26.05.2005 
Mesajlar: 3307 Şehir: Ankara | 
Kısa URL: https://ml.md/lc184868 
Gönderme Tarihi: 18.Eyl.2025 
93 defa indirildi / yazdırıldı 
   | 
 
 
 
5 kg kırmızı biber (etli, tatlı ve dolmalık cins tercih edilir)
 
1 su bardağı kaya tuzu (yaklaşık 200 g)
 
İsteğe bağlı: 500 g domates (daha parlak renk için)
 
 
Biberleri iyice yıkayın, çekirdeklerini ve saplarını temizleyin. İkiye ya da dörde bölüp geniş bir tencerede yumuşayana kadar haşlayın. (çok değil, sadece kabukları kolay soyulacak kıvama gelene kadar)
 
Süzüp kabuklarını ayırın. (İsteğe göre, pürüzsüz salça için kabuksuz daha iyi olur) Rondodan geçirip püre haline getirin.
 
Püreyi geniş bir tencereye alın. Orta ateşte, tahta kaşıkla karıştırarak suyunu çekene kadar pişirin. (En az 1–2 saat)
 
Dibinin tutmaması için sürekli karıştırmak çok önemli. Suyunu iyice çektikten sonra kaya tuzunu ekleyin ve karıştırın. Tuz hem lezzet hem de koruyucu görevindedir.
 
Pişen salçayı geniş tepsilere yayın. Güneşte 2–3 gün bekletin, her gün karıştırın. Bu yöntem salçanın hem koyulaşmasını hem de uzun süre bozulmadan dayanmasını sağlar.
 
 
 
  
 | 
 
 
 
 
 
 |