|
Beypazarı Güveci (Ankara) |
|
napolyon
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 10.03.2020
Mesajlar: 40 Şehir: Kütahya |
Kısa URL: https://ml.md/lc156509
Gönderme Tarihi: 08.Mar.2021
328 defa indirildi / yazdırıldı
|
Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi
3 kilogram kuşbaşı et
750 gram pirinç
Yarım kilogram tereyağı
2 adet domates
Yarım kilogram sivri biber
3 adet orta boy soğan
Aldığı kadar su ve tuz
İlk önce pirinçleri sıcak suda bekletiyoruz.
Daha sonra toprak güvecin içine, kabuklarını soyduğumuz ve küp küp şekilde doğradığımız domatesleri, soğanları da halka halka doğrayıp, yuvarlak şekilde doğranan sivri biberleri güvecin içine atılır.
Üzerine etler ve aldığı kadar su doldurulur.
Güvecin ağzı kapatılarak, yaklaşık 3 saat kadar pişer.
Pişen etleri daha sonra başka bir kaba alınır.
Güvecin içinde kalan suya suda bekletilen pirinçler dökülür.
Tuz da ilave edilerek fırına tekrar sürülür.
Yaklaşık 20 dakika kadar pişen pirinçlerin üzerine etler döşenir.
Bu şekilde pirinçler demlendikten sonra servise geçilir.
Genellikle küçük kaplara doldurularak servis edilir.
|
Beypazarı Güveci |
|
ay ışığı
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 16.06.2016
Mesajlar: 1752 Şehir: Samsun |
Kısa URL: https://ml.md/lc145600
Gönderme Tarihi: 13.Eyl.2019
547 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
500 gram pirinç 3 çay kaşığı kırmızıbiber
100 gram haşlanmış et (kişi başı) 1,5 çay kaşığı karabiber
5 su bardağı kemik suyu 200 gram tereyağı
1 su bardağı et suyu 1 çay bardağı yağ
3 adet sivri biber
2 adet domates
3 çay kaşığı tuz
Toprak çömlek ocakta biraz ısıtılır.
Sıvı yağ ve tereyağı eritilir.
Çömleğin içine sivri biberler doğranır.
Pirinç çömleğe konulur.
Etleri konulur.
Domatesi ilave edilir.
Kemik suyu ile et suyu ilave edilir.
Baharatlar ilave edilir.
Ağzı kapatılarak sıcak fırına verilir. (15-20 dakika pişirilir.)
Suyunun çekilmesi için beklenir, daha sonra küçük çömleklerde servis edilir.
|
Beypazarı Güveci (Ankara) |
|
yalvaç
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 22.05.2014
Mesajlar: 72 Şehir: Isparta |
Kısa URL: https://ml.md/lc107557
Gönderme Tarihi: 14.May.2015
2,333 defa indirildi / yazdırıldı
|
Beypazarı Belediyesi
Yöresel mutfağın en özel yemeklerinden olan Beypazarı Göveci; özenle hazırlandıktan sonra toprak kaplar içinde Taş fırınlarda pişirilerek yine toprak kaplarda servis edilir.
|
Beypazarı Güveci (Ankara) |
|
Göksen
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 23.01.2015
Mesajlar: 6647 Şehir: Adana |
Kısa URL: https://ml.md/lc105770
Gönderme Tarihi: 09.Mar.2015
2,425 defa indirildi / yazdırıldı
|
Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Araştırma ve Uygulama Merkezi
1,5 kilogram domates
1 kilo patlıcan
1 kilo taze bamya
Yarım kilo kuru soğan
Yarım kilo sarımsak
400 gram sivri biber
3 kilo kuzu veya dana eti
Sebzeler ayıklanır doğranır. Domates hariç güvece konulur. Üzerine etler dizilir. Etin üzerine domatesler kuruş kuruş doğranarak döşenir. iki çorba kaşığı tuz, iki su bardağı su boca edilerek güvecin ağzı kapatılıp fırında pişene kadar fırında bekletilir.
Not: Taş ocaklar(fırın) iki katlı olup odun ateşi ile ısıtılmaktadır. Alt tarafta odun yakılmakta üst taraftaki taşın sıcaklığıyla güveç pişirilmektedir.
|
Beypazarı Güveci |
|
Ayşe Şadiye Sultan
Şef Aşçıbaşı
Kayıt: 25.06.2014
Mesajlar: 42 Şehir: Çorum |
Kısa URL: https://ml.md/lc99376
Gönderme Tarihi: 26.Haz.2014
2,413 defa indirildi / yazdırıldı
|
1 kilo kuzu eti
2 su bardağı pirinç
2 adet yeşil biber
2 adet domates
2 çorba kaşığı margarin
1 tutam tuz
1 tatlı kaşığı pul biber
Güveçte yağı eritip yeşil biberi kavurun, pirinci ekleyip 5 dk daha kavurun. Domates, tuz ve pul biberi ekleyin diğer tarafta pişirdiğimiz kuzu etinin suyunu pirincin üstüne dökün etleride tam ortasına koyup kapağını kapatıp 5 dk pişirin. En son fırında 5 dk daha pişiriyoruz.
|
Beypazarı Güveci (Ankara) |
|
Saadet
Türkçe Admin
Kayıt: 12.07.2005
Mesajlar: 9327 Şehir: Ankara |
Kısa URL: https://ml.md/lc96258
Gönderme Tarihi: 28.Şub.2014
2,345 defa indirildi / yazdırıldı
|
Milli Eğitim Bakanlığı
Mesleki Eğitim ve Öğretim Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi
Ankara 2006
4 kg kuzu eti
½ kuyruk yağı
2 adet sivri biber
1 kg pirinç
3 orta boy domates
Yeterince tuz
Etin kaburga ve ön butları el büyüklüğünde parçalara ayrılır.
Güvecin içine domates ve sivri biberler doğranır.
Üzerine etler ve su konarak kapağı kapatılır ve fırına sürülerek pişirilir.
Kuyruk yağı mire poix doğranarak kızartılır ve pişirilir.
Pişen et ve sebzeler güveç kabından başka bir kaba kevgirle alınır.
Güveçte kalan suya pirinç ve tuz eklenerek yeniden fırınlanarak 15 dakika kadar pişirilir.
Etler pilavın üzerine döşenir ve üzeri iyice kapatılarak demlenmeye bırakılır.
|
Beypazarı Güveci (Ankara) |
|
AyGölgesi
Super MOD
Kayıt: 31.03.2006
Mesajlar: 2719 Şehir: Giresun |
Kısa URL: https://ml.md/lc47082
Gönderme Tarihi: 11.Şub.2010
13,137 defa indirildi / yazdırıldı
|
https://www.beypazari.info
Kuzu eti 4 kg.
Pirinç 120 g.
Kuyruk yaği 1/2 kg.
Domates 3 orta boy
Sivribiber 2 adet
Tuz Yeteri kadar
Kuzu etinin kaburga ve ön butlari el büyüklüğünde parçalara ayrilir. Güvecin içine domates ve sivri biberler doğranir, etler konur, üzerine 1,5 litre su ilave edilir,ağzi kapatilarak firina sürülür, pisirilir. Ceviz büyüklüğünde doğranan ve kizartilan kuyruk yaği da pismis etin üzerine dökülür. Güveçten pismis ve kizarmis etler ile sebzeler baska bir kaba alinir. Güveçten kalan suya pirinç ve tuz ilave edilir ve firina sürülür. 10 - 15 dakika sonra pilav piser. Etler pilavin üzerine dösenir. Pilavin demini almasi ve soğumamasi için güvecin üstü kağitla iyice örtülür ve sarilir. Güveç 3 saate kadar sicakliğini korur.
ML® Beypazarı Simidi için tıklayın
|
|